2024.12.05. - Vilma
bohócdoktor vizit szja 1%

Vajas-rumos koktél

A fűszereket tegyük egy csészébe. A rumot, a vizet és a cukrot tegyük egy kis edénybe. Forrásig melegítsük folyamatos kevergetés mellett. Majd öntsük az edény tartalmát a csészébe. Végül a vajat óvatosan helyezzük az ital tetejére, ami majd szépen elolvad a keverékben. Ízlés szerint díszíthető. Hozzávalók: 2 rész sötét rum, 2 1/2 rész víz, 1 teáskanál barnacukor, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 csepp vaniliaaroma, 1 egész fahéj, 1 késhegynyi vaj. Van, aki a tetejére fúj egy kis tejszínhabot is, ez már ízlés kérdése, ki, hogy szereti. Hűvösebb őszi vagy téli napokra kiváló ital lehet.

Pina Colada

A Pina Colada az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb koktél. Ehhez az italhoz blenderre (vagy turmixgépre) lesz szükségünk, de shaker-rel is elkészíthető. Tegyünk törtjeget a blenderbe, és öntsük rá alapitalunkat, a rumot. Majd jöhet a többi összetevő, kókuszlikőr, és -szirup, tejszín, végül pedig az ananászlé. Ha még krémesebbé és természetesebbé szeretnénk tenni a koktélt, egy fél szelet ananászt is tehetünk a blenderbe. Turmixoljuk össze és töltsük ki tulipán pohárba az elkészített italt. Díszítéshez használjunk ananász szeletet és koktélcseresznyét.

Cuba Libre

A Cuba Libre koktél eredete: Kuba szigetére az 1900 as évek elején amerikai katonák vitték be ez időben magukkal az Újvilágban divatba jövő Coca-Colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig létrejött a Cuba Libre. A koktél elkészítése: Long drink pohárba a lime-ot kicsit össze törjük, majd jeget töltünk rá. Ezt követően meglocsoljuk a rummal és a colával. Megspékelhetjük pár csepp Angostura Bitterrel, majd elkeverjük egy bárkanál segítségével. Ízlés szerint koktélcseresznyével, vagy a kifacsart lime héjával díszíthetjük a poharat.

Peachtree Mojito

Pohár: collins Díszítés: mentaág Elkészítés: az összes hozzávalót rázd össze shakerben, és töltsd egy jéggel teli pohárba. Keverd össze, majd adj hozzá törtjeget és ismét keverd meg. Folyamatos keverés mellett addig adj hozzá törtjeget, amíg a pohár meg nem telik. Szívószállal kínáld.

Bahama Mama

Kiváló gyümölcsös trópusi long drink. Ajánljuk forró nyári estékre, illetve hûsítõ parti italként.

Zombie

A receptet állítólag egy Donn Beach nevû bártulajdonos keverte elõször az 1930-as években. Egy barátja egyik este beugrott a bárjába és hármat megivott belõle. A legközelebbi találkozásukkor úgy fogalmazott, hogy másnap inkább halottnak, semmint élõnek érezte magát - így kapta a koktél a nevét. Ezután éveken keresztül fejenként legfeljebb két Zombie-t lehetett fogyasztani a Donn bárjaban. Napjainkra a recept átalakult és rengeteg Zombie változat létezik - ami viszont közös bennük, az az, hogy mindegyik többfajta rumot tartalmaz és nagyon ütõs.

Planters Punch

A puncs a collins mellett a ma kevert italok egyik õse. Az 1800-as években óriási népszerûségnek örvendett: akkoriban kancsókban készítették és korsókból fogyaszották ezeket a frissítõket. Nehéz elhinni, de az eredete Indiába vezethetõ vissza. A puncs szó állítólag az egyik indiai nyelvjárásból származik, jelentése: öt. Ez az öt alkotórészt jelképezi, amelybõl eredetileg készítették: cukor, citrom, víz, tea és arak. A puncs pedig ebbõl az indiai italból alakult ki és alakult át. A különbözõ pucsokat a használt italok típusa köti össze: egy rész édes, egy rész savanyú, három rész erõs és négy rész gyenge a lelke a receptnek.

Pina Colada

A karib-szigetekrõl származó ital. A helyiek itt ananászlevet és friss kókusztejet vagy kókusztejet rummal keverve kínálnak a látogatóknak. A két recept keveréke adja a Pina Coladat, amely jelentése szûrt ananász.

Mai Tai original

A koktélt egy Trader Vic nevû mixer találta fel 1944-ben. Elmondása szerint a világ legfinomabb italát akarta elkészíteni, amihez a legfinomabb alapanyagokat használta. Állítólag mikor egyszer Thaitirõl érkezett a barátok megkóstolták a koktélt, egyikük így kiáltott: "Mai Tai, Roa Ae!", ami thaitiül annyit tesz: "Nem evilági, a legjobb!".

Mai Tai

Egy keleti hangzású ital, a bulis pillanatú éjszakákra.

Long Island Iced Tea

Sokan úgy tartották, a recept az alkoholtilalom idejérõl származott, amikor a teába rejtették az alkoholt a bárokban. Azonban több kutatás cáfolta ezt az elméletet és kiderült, hogy a világszerte ismert ital az egyik legfiatalabb klasszikus: az 1970-es évek elején találták fel. Valószínûleg ekkoriban készítette elõször egy Chris Bendicksen nevû mixer Long Islanden.

Havana Beach

A kubai strandok kedvenc hûsítõ itala.

Grenada

A koktél elnevezése egy Nyugat-Indiai sziget neve is egyben - többek közt is is terem a fehéj.

Daiquiri

Azon kevés koktélok egyike, melyet kitalálása óta, 1896-tól szinte ugyanúgy készítentek. Jennings Coxhoz kötõdik a recept, aki ekkortájt a kelet-kubai Dariqui városában volt rézbánya-igazgató. Állítólag éppen elfogyott a ginje és attól tartott, hogy az ellenörzésre érkezõ fõnökének nem fog ízleni a helyi rum, ezért megpróbálta kicsit élvezhetõbbé tenni limelé hozzáadásával. Döntsük el, hogy sikerült-e neki.

Cuba Libre

A koktél keletkezése 1900 körülre, Kuba spanyol uralom alóli felszabadulása körülre tehetõ. Kuba szigetére az amerikai katonák vitték be ez idõben magukkal az Újvilágban divatba jövõ Coca-colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig világra jött a Cuba libre.

Costa del Sol

Egy kis spanyol hûsítõ azoknak, akiknek forró a vérük!

Corkscrew

Egy hûs nyári ital, a forró nyári estékre.

Blue Hawaiian

A kék tengerpartok egyik leghûsítõbb itala.

Between the sheets

A recept egy igazi klasszikus, az 1930-as években született. Az 1960-es évek után feledésbe merült, de napjainkban ismét egyre népszerûbb.

Bacardi Cocktail

A világ legnépszerûbb denevérének a koktélja.

további hírek