rss

  • Nyári hűsítő: sárgadinnyés limonádé

  • Share on Tumblr

    Nyári hűsítő: sárgadinnyés limonádéNyáron a nagy hőségben nincs is jobb egy hűsítő, ízletes koktél elszürcsölgetésénél. A tej alapú turmixok helyett nyáron jobban frissítenek a vízből készült gyümölcsmixek! A sárgadinnyés limonádé bármelyik kerti parti kedvenc itala lehet és nagyon egyszerű az elkészítése. Hozzávalók: 1 közepes méretű sárgadinnye, 2 citrom, 1 lime, 6 bögre víz, (ha édesebb szájúak vagyunk, akkor még tovább édesíthetjük sziruppal). A gyümölcsmixek kedvünk szerint variálhatóak, sárgadinnye helyett használhatunk más gyümölcsöt is, akár több féle gyümölcsöt is kombinálhatunk.


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Royal Fizz

    Egy királyi frissítõ, nem csak az éjszaka királyinak!

  • Champagne Cocktail

    (IBA standard)

    A kockacukrot egy pezsgõspohárba tesszük, hozzáadjuk a keserût és a brandyt, majd felöntjük a jéghideg pezsgõvel.

    Narancsszelettel vagy cseresznyével díszítjük.

  • Bloody Mary (12 cl)

    Díszítés:

    keverõpálca, citromkarika

    Készítés és felszolgálás: tumbler pohárban, jégre töltve.

  • Woo Woo

    Pohár: vizes vagy röviditalos
    Díszítés: egy gerezd lime
    Elkészítés: rázd össze a hozzávalókat és öntsd egy
    jégkockákkal megtöltött pohárba

  • Apple Jack Light

    Hozzávalók: 6 cl brandy, 18 cl almalé, jég;
    Pohár: highball;
    Díszítés: kétszínû alma-ékek;

  • Mai Tai original

    A koktélt egy Trader Vic nevû mixer találta fel 1944-ben. Elmondása szerint a világ legfinomabb italát akarta elkészíteni, amihez a legfinomabb alapanyagokat használta. Állítólag mikor egyszer Thaitirõl érkezett a barátok megkóstolták a koktélt, egyikük így kiáltott: "Mai Tai, Roa Ae!", ami thaitiül annyit tesz: "Nem evilági, a legjobb!".

  • Pina Colada

    A karib-szigetekrõl származó ital. A helyiek itt ananászlevet és friss kókusztejet vagy kókusztejet rummal keverve kínálnak a látogatóknak. A két recept keveréke adja a Pina Coladat, amely jelentése szûrt ananász.

  • Vajas-rumos koktél

    Vajas-rumos koktélA fűszereket tegyük egy csészébe. A rumot, a vizet és a cukrot tegyük egy kis edénybe. Forrásig melegítsük folyamatos kevergetés mellett. Majd öntsük az edény tartalmát a csészébe. Végül a vajat óvatosan helyezzük az ital tetejére, ami majd szépen elolvad a keverékben. Ízlés szerint díszíthető. Hozzávalók: 2 rész sötét rum, 2 1/2 rész víz, 1 teáskanál barnacukor, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 csepp vaniliaaroma, 1 egész fahéj, 1 késhegynyi vaj. Van, aki a tetejére fúj egy kis tejszínhabot is, ez már ízlés kérdése, ki, hogy szereti. Hűvösebb őszi vagy téli napokra kiváló ital lehet.

  • Havana Beach

    A kubai strandok kedvenc hûsítõ itala.

  • Costa del Sol

    Egy kis spanyol hûsítõ azoknak, akiknek forró a vérük!

  • Bronx

    Történet

    Többen magukénak tartják a Bronx feltalálását, azonban a legvalószínûbb, hogy Johnnie Solon, a Waldorf Hotel mixere készítette elõször, az 1930-as években.

    Elmondása szerint éppen egy Duplexet készített (ami száraz és édes vermutból, valamint narancslikõrbõl állt), amikor a fõnöke oda jött közölni hogy az egyik vendég valami újat szeretne inni.

    Johnnie befejezte a Duplexet, majd beugrott, hogy hogyan tudna a Duplexbõl kiindulva valami egészen mást keverni: a narancslikõrt ginre cserélte és az egészet felönöttte narancslével. A fõnöke, miután megkóstolta, nagyon elégedett volt, a vendég úgyszintén.

    A nevet pedig állítása szerint a Bronx-i állatkert ihlette. Maradjon az õ titka, hogy miért.

  • Koktél ABC

    A koktélok a század elõn Amerikából indultak el, s lettek népszerûvé az egész világon.

    A kotélokat két fõ csoportba oszthatjuk: standard és fantázia koktélok. Standard koktéloknak nevezzük azokat a koktélokat, amelyeket az IBA az 50 legnépszerûbb, klasszikus koktél közé sorolt. Számuk nem változik, ezeket pontos receptúrával, alább közreadjuk.

  • Acapulco

    Variációk

    Ha valamiért lenne kókusztejünk, használjuk azt a kókuszlikõr helyett -csak hogy még hasonlóbb legyen a trópusi érzet. Természetesen ekkor tölthetünk egy gyûszûnyivel több rumot, hogy ellensúlyozzuk az alkohol-veszteséget...

  • Pink Gin

    Nagy Britániából származik a recept, ahol a gint egy kis Angosturával bolondították. Az ital hamar eljutott Amerikába, sõt az egész Földet is megkerülte - Sir Francis Chirester világkörüli utazó kedvenc itala ugyanis szintén ez a koktél volt.

  • A jó koktél alapja a jó pohár

    Koktéljainkat bármilyen pohárban felszolgálhatjuk, erre a célra akár az otthoni talpas vagy magasabb falú vizespohár, illetve a borospohár is megfelel. A szép díszítéshez és sok jéghez hasnonlóan azonban egy szép pohár is sokat lendít egy koktélon, így ha már nem elõször koktélozunk, érdemes lehet beruházni néhány különlegesebb darabra.

  • Between the sheets

    A recept egy igazi klasszikus, az 1930-as években született. Az 1960-es évek után feledésbe merült, de napjainkban ismét egyre népszerûbb.

  • Planters Punch

    A puncs a collins mellett a ma kevert italok egyik õse. Az 1800-as években óriási népszerûségnek örvendett: akkoriban kancsókban készítették és korsókból fogyaszották ezeket a frissítõket. Nehéz elhinni, de az eredete Indiába vezethetõ vissza. A puncs szó állítólag az egyik indiai nyelvjárásból származik, jelentése: öt. Ez az öt alkotórészt jelképezi, amelybõl eredetileg készítették: cukor, citrom, víz, tea és arak. A puncs pedig ebbõl az indiai italból alakult ki és alakult át. A különbözõ pucsokat a használt italok típusa köti össze: egy rész édes, egy rész savanyú, három rész erõs és négy rész gyenge a lelke a receptnek.

  • Sex On The Beach

    Sex On The BeachA Sex On The Beach egy klasszikus koktél. A 1980-as 1990-es évek kedvelt vodka alapú itala. Számos variációja létezik, amelyek közül két alaptípus emelkedik ki. Az egyikben a fő összetevők a vodka, barackpálinka, narancslé és áfonyalé. Ez a Nemzetközi Bártender Szövetség hivatalos Sex on the beach receptje. A másik elterjedt típusban vodka, Chambord, Midon Melon likőr, ananászlé és áfonyalé van. Az összetevőket shakerben jéggel rázzuk össze. A variációk sorában előfordul, hogy a klasszikus recept narancslevét ananászlével helyettesítik.

  • Gimlet

    Hozzávalók: 6 cl gin, 1,5 cl citromlé, jég;
    Pohár: koktélospohár;
    Díszítés: egy lime-szelet;

  • Blue Hawaiian

    A kék tengerpartok egyik leghûsítõbb itala.