2024.07.19. - Emília
bohócdoktor vizit szja 1%

Gimlet

Hozzávalók: 6 cl gin, 1,5 cl citromlé, jég; Pohár: koktélospohár; Díszítés: egy lime-szelet;

Tom Collins

Hozzávalók: 6 cl gin, 3 cl citromlé, 1 kiskanál porcukor, szódavíz, jég; Pohár: highball; Díszítés: narancskerék és maraschino cseresznye;

Bronx Coctail

Hozzávalók:6 cl gin, 3 cl narancslé, egy öntet száraz vermut, egy öntet édes vermut, jég - törve és kockákban; Pohár: magas goblet vagy highball; Díszítés: narancshéj-csík;

Martini

Hozzávalók: 9 cl gin, 3 cl száraz vermut, jég; Pohár: martinis; Díszítés: egy olívabogyó, citromhéj-csík;

Singapore Sling

Hozzávalók: 6 cl gin, 3 cl friss citromlé, 3 cl Cherry Brandy, szódavíz, jég; Pohár: goblet; Díszítés: narancs- és citromszeletek, maraschino cseresznye és mentalevél;

Grin and French

Hozzávalók: 5 cl gin, 5 cl száraz francia vermut, szódavíz vagy tonik, jég; Pohár: highball; Díszítés: mentaágacska és citromhéj-csík;

Gibson

A száraz Martini e változatát az 1940-es években a New York-i Player's Clubban alkották meg a neves amerikai képzõmûvész és illusztrátor, Charles Dana Gibson tiszteletére.

White Lady

Íme a fehér hölgy, amely kitûnõ éjszakai partner!

Royal Fizz

Egy királyi frissítõ, nem csak az éjszaka királyinak!

Pink Gin

Nagy Britániából származik a recept, ahol a gint egy kis Angosturával bolondították. Az ital hamar eljutott Amerikába, sõt az egész Földet is megkerülte - Sir Francis Chirester világkörüli utazó kedvenc itala ugyanis szintén ez a koktél volt.

Lime Gin Fizz

A leghûsítõbb lime ital, amelyet valaha is ittál!

Gin Swizzle

A swizzle az 1800-as évek közepe óta népszerû, frissítõ hatású ital. Az eredeti recept rumot, citromlevet és cukrot tartalmazott, - az idõk folyamán ebbõl alakultak ki a swizzle különbözõ változatai. Nevét a "swizzle" keverõpálcáról kapta, amely egy trópusi növény szára volt és amivel a koktélt kevergették. Manapság is léteznek speciális swizzle-pálcák, amelyek oldalára cukrot kristályosítanak, így keverés közben édesedik az ital.

Gin Fizz

A Gin fizzel az élén sokáig az egyik legnépszerûbb koktélként tartották számon a fizz-eket, a trópusi italok megjelenésével azonban csökkent a jelentõsségük. 1888-ban Henry C. Ramos találta fel a Gin Fizzt, amelyet a bárjában Ramos Gin Fizz néven árult. A recept sokáig titkos volt, a koktél lényege pedig a sok rázásban rejlett - Ramos állítólag több fiút fogadott fel, akiknek csak az volt a dolguk, hogy rázzák az italt. A recept végül valahogy kiszivárgott és az alkoholtilalom idején vált szélesebb körben ismertté. Számos klasszikus fizz recept tartalmaz tojást is. Ha mi is teszünk bele ilyet, legjobb az italt turmixgépben készíteni.

Gin Daisy

A daisyk jellemzõje, hogy tört jéggel, old fashioned pohárban kínálják õket és egy kis gyümölcslevet és szódát mindig tartalmaznak, valamint gyümölcsökkel díszítik õket. Az 1850-es évek körül jelentek meg Amerikában.

Gimlet

A recept a brit gyarmatokon született, a Távol-Keleten, az elsõ világháború után. Az ott termõ friss lime adhatta az ötletet az angoloknak a gin ízének feldobásához.

Bronx

Történet Többen magukénak tartják a Bronx feltalálását, azonban a legvalószínûbb, hogy Johnnie Solon, a Waldorf Hotel mixere készítette elõször, az 1930-as években. Elmondása szerint éppen egy Duplexet készített (ami száraz és édes vermutból, valamint narancslikõrbõl állt), amikor a fõnöke oda jött közölni hogy az egyik vendég valami újat szeretne inni. Johnnie befejezte a Duplexet, majd beugrott, hogy hogyan tudna a Duplexbõl kiindulva valami egészen mást keverni: a narancslikõrt ginre cserélte és az egészet felönöttte narancslével. A fõnöke, miután megkóstolta, nagyon elégedett volt, a vendég úgyszintén. A nevet pedig állítása szerint a Bronx-i állatkert ihlette. Maradjon az õ titka, hogy miért.

Martini Dry

Történet A Martini Dryt elõször az 1900-as évek elején keverték. Elõdje a Martinez koktél volt, amely két rész édes vermutból, egy rész Tom Collins ginbõl, két önten maraschinoból és egy öntet narancs keserûbõl állt. A recept azóta folyamatosan változik: kezdetben sok vermuttal készült, az Alkoholtilalom idején viszont a vermut aránya visszaszorult benn. Egy New York-i mixer pedig állítólag tiszta odáig ment el, hogy gint öntött a pohárba és elsuttogta felette a vermut szót. Rázva vagy keverve készül a jó Martini? James Bond híres mondása szerint rázva: "Rázza, ne keverje!". Sok ember sok álmatlan éjszakát töltött ezzel az ellentmondással, egyesek azt állították, hogy nincs olyan nagy különbség, mások ennek az ellenkezõjét, egy harmadik pedig bebizonyította, hogy James Bond valójában eredetileg Vodka Martinit rendelt - végül egy kutatócsoport megállapította, hogy a rázott változatban kevesebb az antioxidáns és így egészségesebb. Véleményünk szerint a Martinit keverni kell, aminek az az egyszerû oka, hogy ekkor a koktél tisztább lesz.

White Lady

Kellemesen fanyar, citromos kevert ital. Kiváló aperitif és parti koktél.

Gin Tonic

Elkészítés: A vendégpoharat feltöltjük jégkockákkal, majd beleöntjük a gin-t, és belehelyezzük a citromkarikát. Végül a poharat feltöltjük tonikkal.

Tom Collins

Egy forró nyári egy tökéletes kísérõje lehet ez a könnyû, üdítõ hatású koktél.

további hírek