rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Martini

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 9 cl gin, 3 cl száraz vermut, jég;
    Pohár: martinis;
    Díszítés: egy olívabogyó, citromhéj-csík;

    A gint, a vermutot és a jeget keverõpohárban összekeverjük. Az italt leszûrjük a martinispohárba és díszítjük.


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Peachtree Caipirovska

    Pohár: vizes vagy röviditalos
    Díszítés: egy szelet barack
    Elkészítés: zúzd össze a lime-ot a pohárban a cukorral,
    add hozzá a többi összetevõt és keverd el törtjéggel.

  • Ital kislexikon

    Absinth (abszint): Magas 60%-os alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fûszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Káros hatása miatt a XX. század elején szinte az egész világon betiltották.

  • Bacardi Cocktail

    A világ legnépszerûbb denevérének a koktélja.

  • Corkscrew

    Egy hûs nyári ital, a forró nyári estékre.

  • B'52

    Története:

    Kellemesen édes rövid kevert ital, régebben kávé mellé mint italkülönlegességet fogyasztották. Napjaink egyik legismertebb parti koktélja. Kiváló bevezetõ és levezetõ ital minden korosztály számára.

  • A jó koktél alapja a jó pohár

    Koktéljainkat bármilyen pohárban felszolgálhatjuk, erre a célra akár az otthoni talpas vagy magasabb falú vizespohár, illetve a borospohár is megfelel. A szép díszítéshez és sok jéghez hasnonlóan azonban egy szép pohár is sokat lendít egy koktélon, így ha már nem elõször koktélozunk, érdemes lehet beruházni néhány különlegesebb darabra.

  • Love Junk

    Pohár: vizes vagy röviditalos
    Díszítés: egy szelet alma
    Elkészítés: a hozzávalókat rázd össze shakerben,
    és öntsd egy jégkockákkal teli pohárba.

  • Gin Swizzle

    A swizzle az 1800-as évek közepe óta népszerû, frissítõ hatású ital. Az eredeti recept rumot, citromlevet és cukrot tartalmazott, - az idõk folyamán ebbõl alakultak ki a swizzle különbözõ változatai. Nevét a "swizzle" keverõpálcáról kapta, amely egy trópusi növény szára volt és amivel a koktélt kevergették. Manapság is léteznek speciális swizzle-pálcák, amelyek oldalára cukrot kristályosítanak, így keverés közben édesedik az ital.

  • Old Fashioned Whisky Coktail

    Történet

    A whisky koktélok egyik elõfutára. Már az 1800-as évek elején, fogyasztották, ekkor azonban csak whisky koktélnak hívták, Old Fashionednek az 1900-as évek környékén nevezék el a receptet.

  • Manhattan

    Történet

    A Manhattan az egyik legrégebbi koktél, nagyjából olyan idõs lehet, mint a Martini - habár ez utóbbi ismertebb.

    Már az 1860-as években történik hasonló receptekrõl említés. Híressé egy Winston Churchil édesanyja által tartott Manhattan Club-i estély tette, az 1870-es évek elején.

    A házigazda, Jenny Jerome itt ugyanis állítólag felkérte az egyik pultost, hogy keverjen egy koktélt Samuel J. Tilden, New York újonnan megválasztott kormányzója tiszteletére. A koktélt pedig a helyrõl nevezék el.

  • Vajas-rumos koktél

    Vajas-rumos koktélA fűszereket tegyük egy csészébe. A rumot, a vizet és a cukrot tegyük egy kis edénybe. Forrásig melegítsük folyamatos kevergetés mellett. Majd öntsük az edény tartalmát a csészébe. Végül a vajat óvatosan helyezzük az ital tetejére, ami majd szépen elolvad a keverékben. Ízlés szerint díszíthető. Hozzávalók: 2 rész sötét rum, 2 1/2 rész víz, 1 teáskanál barnacukor, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 csepp vaniliaaroma, 1 egész fahéj, 1 késhegynyi vaj. Van, aki a tetejére fúj egy kis tejszínhabot is, ez már ízlés kérdése, ki, hogy szereti. Hűvösebb őszi vagy téli napokra kiváló ital lehet.

  • Cuba Libre

    Cuba Libre A Cuba Libre koktél eredete: Kuba szigetére az 1900 as évek elején amerikai katonák vitték be ez időben magukkal az Újvilágban divatba jövő Coca-Colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig létrejött a Cuba Libre. A koktél elkészítése: Long drink pohárba a lime-ot kicsit össze törjük, majd jeget töltünk rá. Ezt követően meglocsoljuk a rummal és a colával. Megspékelhetjük pár csepp Angostura Bitterrel, majd elkeverjük egy bárkanál segítségével. Ízlés szerint koktélcseresznyével, vagy a kifacsart lime héjával díszíthetjük a poharat.

  • Gibson

    A száraz Martini e változatát az 1940-es években a New York-i Player's Clubban alkották meg a neves amerikai képzõmûvész és illusztrátor, Charles Dana Gibson tiszteletére.

  • Champagne Cocktail

    (IBA standard)

    A kockacukrot egy pezsgõspohárba tesszük, hozzáadjuk a keserût és a brandyt, majd felöntjük a jéghideg pezsgõvel.

    Narancsszelettel vagy cseresznyével díszítjük.

  • Margarita

    Történet:

    Az egyik legnépszerûbb tequila-alapú koktél. Beszédes neve alapján sejthetõ, hogy a recept nevét egy hölgy ihlette, viszont arról, hogy ki volt a múzsa, megoszlanak a vélemények.

    A legnépszerûbb változat szerint egy amerikai színésznõrõl, Majorie Kingrõl nevezték el 1948-ban. Majorie allergiás volt minden szeszre, kivéve a tequilát. Az egyik hotelben a spanyol mixer az õ tiszteletére keverte ezt az italt és nevezte el Margaritának, ami a Majorie spanyolul.

  • Pretty Woman

    A porcukrot az eperrel és az ananászlével turmixgépben krémesítjük.
    Pohárba töltjük, és felöntjük a pezsgõvel.

    Felezett eperrel díszítjük.

  • Koktél ABC

    A koktélok a század elõn Amerikából indultak el, s lettek népszerûvé az egész világon.

    A kotélokat két fõ csoportba oszthatjuk: standard és fantázia koktélok. Standard koktéloknak nevezzük azokat a koktélokat, amelyeket az IBA az 50 legnépszerûbb, klasszikus koktél közé sorolt. Számuk nem változik, ezeket pontos receptúrával, alább közreadjuk.

  • Daiquiri

    Azon kevés koktélok egyike, melyet kitalálása óta, 1896-tól szinte ugyanúgy készítentek. Jennings Coxhoz kötõdik a recept, aki ekkortájt a kelet-kubai Dariqui városában volt rézbánya-igazgató. Állítólag éppen elfogyott a ginje és attól tartott, hogy az ellenörzésre érkezõ fõnökének nem fog ízleni a helyi rum, ezért megpróbálta kicsit élvezhetõbbé tenni limelé hozzáadásával. Döntsük el, hogy sikerült-e neki.

  • Americano

    Hozzávalók: 5 cl Campari, 5 cl édes vermut, szódavíz, jég;
    Pohár: old fashioned;
    Díszítés: egy szelet narancs, citrom vagy lime, és egy szem cseresznye;

  • Grin and French

    Hozzávalók: 5 cl gin, 5 cl száraz francia vermut, szódavíz vagy tonik, jég;
    Pohár: highball;
    Díszítés: mentaágacska és citromhéj-csík;