rss

  • Martini Dry

  • Share on Tumblr

    Történet

    A Martini Dryt elõször az 1900-as évek elején keverték. Elõdje a Martinez koktél volt, amely két rész édes vermutból, egy rész Tom Collins ginbõl, két önten maraschinoból és egy öntet narancs keserûbõl állt.

    A recept azóta folyamatosan változik: kezdetben sok vermuttal készült, az Alkoholtilalom idején viszont a vermut aránya visszaszorult benn. Egy New York-i mixer pedig állítólag tiszta odáig ment el, hogy gint öntött a pohárba és elsuttogta felette a vermut szót.

    Rázva vagy keverve készül a jó Martini? James Bond híres mondása szerint rázva: "Rázza, ne keverje!". Sok ember sok álmatlan éjszakát töltött ezzel az ellentmondással, egyesek azt állították, hogy nincs olyan nagy különbség, mások ennek az ellenkezõjét, egy harmadik pedig bebizonyította, hogy James Bond valójában eredetileg Vodka Martinit rendelt - végül egy kutatócsoport megállapította, hogy a rázott változatban kevesebb az antioxidáns és így egészségesebb.

    Véleményünk szerint a Martinit keverni kell, aminek az az egyszerû oka, hogy ekkor a koktél tisztább lesz.

    Hozzávalók

    * Jégkockák
    * 2 rész gin
    * 1 rész száraz vermut
    * 1 szem olajbogyó

    Pohár:
    Koktélospohár
    Módszer:
    Keverõpohár
    Alkohol%:
    27% *

    Elkészítés

    A keverõpoharat félig jól megfagyott jégkockákkal töltve keverjük össze a gint és vermutot, majd szûrjük le elõhûtött koktélospohárba.

    Díszítésként tegyünk bele egy szem olívabogyót, ha gondoljuk, citromspirált is használhatunk.

    Variációk

    Egy "eredeti" Martini Dry készítéséhez a koktélhoz öntsünk még két öntet Triple Sec-et vagy Cointreau-t.

    A gin és vermut arányának számtalan más változata létezik, így ha úgy gondoljuk, még többet tudunk kihozni a koktélból, ne habozzunk változtatni. Egy kicsit lágyabb ízért kóstoljuk meg az 1 gin - 1 vermut változatot, a harapósabbhoz pedig használjuk a 2½ gin - ½ vermut arányt.


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Pina Colada

    A karib-szigetekrõl származó ital. A helyiek itt ananászlevet és friss kókusztejet vagy kókusztejet rummal keverve kínálnak a látogatóknak. A két recept keveréke adja a Pina Coladat, amely jelentése szûrt ananász.

  • Mai Tai original

    A koktélt egy Trader Vic nevû mixer találta fel 1944-ben. Elmondása szerint a világ legfinomabb italát akarta elkészíteni, amihez a legfinomabb alapanyagokat használta. Állítólag mikor egyszer Thaitirõl érkezett a barátok megkóstolták a koktélt, egyikük így kiáltott: "Mai Tai, Roa Ae!", ami thaitiül annyit tesz: "Nem evilági, a legjobb!".

  • Bacardi Cocktail

    A világ legnépszerûbb denevérének a koktélja.

  • Bloody Mary (12 cl)

    Díszítés:

    keverõpálca, citromkarika

    Készítés és felszolgálás: tumbler pohárban, jégre töltve.

  • Woo Woo

    Pohár: vizes vagy röviditalos
    Díszítés: egy gerezd lime
    Elkészítés: rázd össze a hozzávalókat és öntsd egy
    jégkockákkal megtöltött pohárba

  • Virgin banana daiquiri

    Virgin banana daiquiriA cukrot, citromlét, szirupot, ananászlét néhány jégkockával és a szétnyomkodott banánnal összedolgozzuk egy keverőpohárban. Koktélospohárba, tört jégre szűrjük, majd megkeverjük. Ananászdarabbal és koktélcseresznyével díszítjük. Hozzávalók: 1/2 banán, 0,5 cl banánszirup, 2 cl citromlé, 2 cl cukor, 10 cl ananászlé, ananászszelet, koktélcseresznye. Egy ilyen alkoholmentes finomság bármikor jólesik az embernek, bármilyen alkalommal, bárhol megállja a helyét!
    Egészségetekre!

  • Tom Collins

    Hozzávalók: 6 cl gin, 3 cl citromlé, 1 kiskanál porcukor, szódavíz, jég;
    Pohár: highball;
    Díszítés: narancskerék és maraschino cseresznye;

  • Kamikaze koktél

    Elkészítés ideje:
    1 perc

    Elkészítés módja:
    A vodkát egy pohárba töltjük, majd erre rétegezzük a triple sec-et. A felsõ réteg tetejére töltjük a citromlevet, és az egészet egy húzásra megisszuk. Ízlés szerint a hozzávalókat akár össze is keverhetjük. Amennyiben koktél formában akarjuk elkészíteni, adjunk hozzá még limelevet és jéggel szervírozzuk.

  • Margarita

    Történet:

    Az egyik legnépszerûbb tequila-alapú koktél. Beszédes neve alapján sejthetõ, hogy a recept nevét egy hölgy ihlette, viszont arról, hogy ki volt a múzsa, megoszlanak a vélemények.

    A legnépszerûbb változat szerint egy amerikai színésznõrõl, Majorie Kingrõl nevezték el 1948-ban. Majorie allergiás volt minden szeszre, kivéve a tequilát. Az egyik hotelben a spanyol mixer az õ tiszteletére keverte ezt az italt és nevezte el Margaritának, ami a Majorie spanyolul.

  • Blue Hawaiian

    A kék tengerpartok egyik leghûsítõbb itala.

  • San Juan Capistrano

    Kókuszos beütésû fanyar hosszúital.

  • Bahama Mama

    Kiváló gyümölcsös trópusi long drink.
    Ajánljuk forró nyári estékre, illetve hûsítõ parti italként.

  • Godmother Koktél (7 cl)

    Készítés és felszolgálás:

    Old Fashioned whiskey-s pohárban, jégre töltve

  • Zombie

    A receptet állítólag egy Donn Beach nevû bártulajdonos keverte elõször az 1930-as években. Egy barátja egyik este beugrott a bárjába és hármat megivott belõle. A legközelebbi találkozásukkor úgy fogalmazott, hogy másnap inkább halottnak, semmint élõnek érezte magát - így kapta a koktél a nevét. Ezután éveken keresztül fejenként legfeljebb két Zombie-t lehetett fogyasztani a Donn bárjaban. Napjainkra a recept átalakult és rengeteg Zombie változat létezik - ami viszont közös bennük, az az, hogy mindegyik többfajta rumot tartalmaz és nagyon ütõs.

  • Peachtree Caipirovska

    Pohár: vizes vagy röviditalos
    Díszítés: egy szelet barack
    Elkészítés: zúzd össze a lime-ot a pohárban a cukorral,
    add hozzá a többi összetevõt és keverd el törtjéggel.

  • Ananász-eper gyümölcs (hideg) koktél

    Megjegyzés:

    Laktat, és így akár megszüntetheti az étkezések közötti éhségérzetet. Naponta többször is fogyasztható! Nyersanyag tartalma: 100 kcal, 2 g fehérje, 35 g szénhidrát, 1 g zsír

  • Pink Gin

    Nagy Britániából származik a recept, ahol a gint egy kis Angosturával bolondították. Az ital hamar eljutott Amerikába, sõt az egész Földet is megkerülte - Sir Francis Chirester világkörüli utazó kedvenc itala ugyanis szintén ez a koktél volt.

  • A jó koktél alapja a jó pohár

    Koktéljainkat bármilyen pohárban felszolgálhatjuk, erre a célra akár az otthoni talpas vagy magasabb falú vizespohár, illetve a borospohár is megfelel. A szép díszítéshez és sok jéghez hasnonlóan azonban egy szép pohár is sokat lendít egy koktélon, így ha már nem elõször koktélozunk, érdemes lehet beruházni néhány különlegesebb darabra.

  • Sex on the Beach

    Pohár: longdrinkes
    Díszítés: narancskarika és fogpiszkálóra tûzött koktélcseresznye
    Elkészítés: rázd össze az összes hozzávalót és öntsd
    egy jégkockákkal megtöltött pohárba.

  • Americano

    Hozzávalók: 5 cl Campari, 5 cl édes vermut, szódavíz, jég;
    Pohár: old fashioned;
    Díszítés: egy szelet narancs, citrom vagy lime, és egy szem cseresznye;