A múltban mégsem csak erre használták a kvevrit: az edény ételek tárolásában is hasznosnak bizonyult. Gyakran tartottak benne gabonát, vajat, sajtot, vodkát, és más romlandó ételeket. Ez azért volt lehetséges, mert a belső falát borító méhviasz réteg miatt könnyű volt a tisztítása. Használat után, így elég volt lime-mal, és vízzel kimosni.

Ennek ellenére fő funkciója, továbbra is a borkészítés maradt. Ezeket, a 800 – 3500 literes agyagedényeket pincében, földbe ásva tartják. A borkészítés minden fázisa ebben az edényben zajlik: szüret után, az összenyomott szőlőszemeket a kvevribe teszik, és erjedni hagyják. Miután várnak néhány napot, az edényt légmentesen lezárják. A kvevri száját kővel fedik, amit aztán agyaggal betapasztanak, hogy az légmentesen lezárja az edényt. Ez után két éven keresztül hagyják érni a bort, majd palackozzák.
A nagy történelmű bor készítése még napjainkban is élő hagyomány, ami az országban zajló politikai változásoknak köszönhetően, a világ számos pontjára eljutott.
És annak ellenére, hogy viszonylag ritka fogásnak számít, egy kis szerencsével internetes forgalmazóktól is hozzá juthatunk. Egy üveg kvevri bor ára Magyarországon 8000 - 15000 forint között mozog.