rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Blue Tequila

  • Share on Tumblr

    Elkészítés: Öntsük a felespohárba a Blue Curacao-t, majd óvatosan, hogy ne keveredjenek össze, rétegeljük rá a tequilát.

    kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

    fincsi koktél, koktélokHozzávalók

    1 rész tequila
    1 rész Blue Curacao

    Pohár: Felespohár

    Módszer: Rétegelés

    Megjegyzés
    A gold tequilát, mint tudjuk, ajánlott narancs szelettel és fahéjjal fogyasztani. Ennél a "módszernél" a curacao blue helyettesíti a narancs ízvilágot, ezért nyugodtan megszórhatjuk az ital tetejét egy kis fahéjjal. Pár csepp fahéjszirup pedig már rendesen felturbózza a kéktequilánkat.


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mai Tai

    Egy keleti hangzású ital, a bulis pillanatú éjszakákra.

  • Old Fashioned Whisky Coktail

    Történet

    A whisky koktélok egyik elõfutára. Már az 1800-as évek elején, fogyasztották, ekkor azonban csak whisky koktélnak hívták, Old Fashionednek az 1900-as évek környékén nevezék el a receptet.

  • Cuba Libre

    A koktél keletkezése 1900 körülre, Kuba spanyol uralom alóli felszabadulása körülre tehetõ. Kuba szigetére az amerikai katonák vitték be ez idõben magukkal az Újvilágban divatba jövõ Coca-colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig világra jött a Cuba libre.

  • Brandy-s tojáslikõr

    Hozzávalók:

    - 2 teáskanál cukorszirup
    - 4 cl brandy
    - 8 cl tej
    - 1 cl tojássárgája
    - 1 cl tejszín
    - 1 csipet szerecsendió

  • Between the sheets

    A recept egy igazi klasszikus, az 1930-as években született. Az 1960-es évek után feledésbe merült, de napjainkban ismét egyre népszerûbb.

  • Martini Dry

    Történet

    A Martini Dryt elõször az 1900-as évek elején keverték. Elõdje a Martinez koktél volt, amely két rész édes vermutból, egy rész Tom Collins ginbõl, két önten maraschinoból és egy öntet narancs keserûbõl állt.

    A recept azóta folyamatosan változik: kezdetben sok vermuttal készült, az Alkoholtilalom idején viszont a vermut aránya visszaszorult benn. Egy New York-i mixer pedig állítólag tiszta odáig ment el, hogy gint öntött a pohárba és elsuttogta felette a vermut szót.

    Rázva vagy keverve készül a jó Martini? James Bond híres mondása szerint rázva: "Rázza, ne keverje!". Sok ember sok álmatlan éjszakát töltött ezzel az ellentmondással, egyesek azt állították, hogy nincs olyan nagy különbség, mások ennek az ellenkezõjét, egy harmadik pedig bebizonyította, hogy James Bond valójában eredetileg Vodka Martinit rendelt - végül egy kutatócsoport megállapította, hogy a rázott változatban kevesebb az antioxidáns és így egészségesebb.

    Véleményünk szerint a Martinit keverni kell, aminek az az egyszerû oka, hogy ekkor a koktél tisztább lesz.

  • Peachtree Caipirovska

    Pohár: vizes vagy röviditalos
    Díszítés: egy szelet barack
    Elkészítés: zúzd össze a lime-ot a pohárban a cukorral,
    add hozzá a többi összetevõt és keverd el törtjéggel.

  • Mojito

    Történet

    Az ital Kubában született az 1920-as években. A szesztialom miatt a szigetre látogató amerikai turisták között ekkor tett szert nagy népszerûségre és indult el világhódító útjára.

  • Bronx

    Történet

    Többen magukénak tartják a Bronx feltalálását, azonban a legvalószínûbb, hogy Johnnie Solon, a Waldorf Hotel mixere készítette elõször, az 1930-as években.

    Elmondása szerint éppen egy Duplexet készített (ami száraz és édes vermutból, valamint narancslikõrbõl állt), amikor a fõnöke oda jött közölni hogy az egyik vendég valami újat szeretne inni.

    Johnnie befejezte a Duplexet, majd beugrott, hogy hogyan tudna a Duplexbõl kiindulva valami egészen mást keverni: a narancslikõrt ginre cserélte és az egészet felönöttte narancslével. A fõnöke, miután megkóstolta, nagyon elégedett volt, a vendég úgyszintén.

    A nevet pedig állítása szerint a Bronx-i állatkert ihlette. Maradjon az õ titka, hogy miért.

  • April Shower

    Hozzávalók: 1 cl brandy, 3 cl Bénédictine, 6 cl narancslé, szódavíz, jég;
    Pohár: boros goblet;
    Díszítés: kamkvat- vagy uborkacsíkok;

  • Daiquiri

    Azon kevés koktélok egyike, melyet kitalálása óta, 1896-tól szinte ugyanúgy készítentek. Jennings Coxhoz kötõdik a recept, aki ekkortájt a kelet-kubai Dariqui városában volt rézbánya-igazgató. Állítólag éppen elfogyott a ginje és attól tartott, hogy az ellenörzésre érkezõ fõnökének nem fog ízleni a helyi rum, ezért megpróbálta kicsit élvezhetõbbé tenni limelé hozzáadásával. Döntsük el, hogy sikerült-e neki.

  • Tom Collins

    Egy forró nyári egy tökéletes kísérõje lehet ez a könnyû, üdítõ hatású koktél.

  • Rossini

    Egy pezsgõsflõtébe töltjük az epernektárt, majd felöntjük a pezsgõvel.

  • Long Island Iced Tea

    Sokan úgy tartották, a recept az alkoholtilalom idejérõl származott, amikor a teába rejtették az alkoholt a bárokban. Azonban több kutatás cáfolta ezt az elméletet és kiderült, hogy a világszerte ismert ital az egyik legfiatalabb klasszikus: az 1970-es évek elején találták fel. Valószínûleg ekkoriban készítette elõször egy Chris Bendicksen nevû mixer Long Islanden.

  • Champagne Cocktail

    (IBA standard)

    A kockacukrot egy pezsgõspohárba tesszük, hozzáadjuk a keserût és a brandyt, majd felöntjük a jéghideg pezsgõvel.

    Narancsszelettel vagy cseresznyével díszítjük.

  • Black Russian Koktél (7 cl)

    Készítés és felszolgálás:

    Old Fashioned whiskey-s pohárban, jégre töltve.

  • Gin Swizzle

    A swizzle az 1800-as évek közepe óta népszerû, frissítõ hatású ital. Az eredeti recept rumot, citromlevet és cukrot tartalmazott, - az idõk folyamán ebbõl alakultak ki a swizzle különbözõ változatai. Nevét a "swizzle" keverõpálcáról kapta, amely egy trópusi növény szára volt és amivel a koktélt kevergették. Manapság is léteznek speciális swizzle-pálcák, amelyek oldalára cukrot kristályosítanak, így keverés közben édesedik az ital.

  • Costa del Sol

    Egy kis spanyol hûsítõ azoknak, akiknek forró a vérük!

  • Apple Jack Light

    Hozzávalók: 6 cl brandy, 18 cl almalé, jég;
    Pohár: highball;
    Díszítés: kétszínû alma-ékek;

  • Sidecar

    Különleges koktél étkezések után. A citromlé megtisztítja a brandyt, illetve megpezsdíti a Cointreau-t.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%