2024.05.27. - Hella

Koktél ABC

A koktélok a század elõn Amerikából indultak el, s lettek népszerûvé az egész világon.

A kotélokat két fõ csoportba oszthatjuk: standard és fantázia koktélok. Standard koktéloknak nevezzük azokat a koktélokat, amelyeket az IBA az 50 legnépszerûbb, klasszikus koktél közé sorolt. Számuk nem változik, ezeket pontos receptúrával, alább közreadjuk.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Standard koktélok:

- Vodka alapúak
- Cognac alapúak
- Rum alapúak
- Whiskey alapúak
- Gin alapúak
- Tequila alapúak
- Egyéb (Long drinkek, alkoholmentes stb.)


Fantázia koktélok mindazok a koktélok, melyek nem tartoznak a standard koktélok közé. Fantázia koktélt bárki kitalálhat, mint ahogy az a nevében is benne van, csak a fantáziánk szab határt a készítésnek. Néhány alapelvvel azonban nem árt tisztában lenni:

- Koktélokat sohasem töltünk jégre, kivéve a long drinkeket.
- A koktél 7 cl, a long drink 12 cl italt tartalmaz.
- Csak minõségi italt használjunk, un. kommersz italt sose.
- Maximum 2-5 féle összetevõbõl álljon egy koktél.
- Ne használjunk olyan összetevõt, melynek íze, illata erõs, mert az ki fog lógni a többi közül, nem lesz harmonikus az italunk (Jager, Unicum, pálinkák, skót whiskey)
- Crustázással (pohár peremének a cukrozása, sózása) óvatosan bánjunk, mert megváltoztathatja az ital ízét.

A koktélokat csoportosíthatjuk úgy is, mint étkezés elõtti száraz koktélok, napközben fogyasztott médium koktélok, étkezés utáni édes koktélok és alkoholmentes koktélok.

Díszítés:

Lehetõleg olyan hibátlan, elsõ osztályú gyümölcsöt használjunk, mely az italban is elõfordul. Alapelv, hogy a szívószálon, keverõpálcán és a kiszúrón kívül csak ehetõ anyagot tartalmazzon a díszítés. A díszítés lehet friss gyümölcs, cukrozott gyümölcs, esetleg befõtt. Száraz koktélokhoz oliva, gyöngyhagyma, citromhéj dukál. Termések közül használhatunk még szerecsendiót, kakaóport, kávészemet illetve csokoládét.