rss

  • 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban

  • 2012 literes capuccinót főztek ZágrábbanHúszhektós, egész pontosan 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban a hét végén, ami hivatalos Guinness-rekord. A világcsúcsot több mint ezer pincér készítette el 22 kávéfőző gépen jó három óra alatt. Az ital hagyományos receptje: 1/3 kávé, 1/3 meleg tej és 1/3 tejhab.

    Az esemény Zágráb főterén zajlott. A kávé elkészítését az osztrák központú Julius Meinl cég finanszírozta fennállásának 150. évfordulója alkalmából.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Lime a zöld citrom

    A zöldcitrom a citrom közeli rokona, ôshazája az indomaláj térség, ma a melegebb szubtrópusok és trópusok elterjedt gyümölcse. Héja zöldessárga marad éretten is, és vékonyabb, mint a sárga citromé. Savanykás-kesernyés íze miatt nagyon kedvelt gyümölcs, egy zöldcitromgerezd a limonádénak is kellemes, pikáns ízt kölcsönöz. A szárított zöldcitrom a Közel-Kelet kedvelt teája és fûszere, míg Délkelet-Ázsiában a levelét használják ételek fûszerezésére. Érett állapotban héjkezelés nélkül a gyümölcs csak néhány napig tárolható, mert vékony héja hamar kiszárad.

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • Chillipaprika

    A kis erõspaprikát az indiánok termesztették elôször Dél-Amerikában, viszont a legnagyobb mennyiségben Indiában fogyasztják, ahol az egy fôre jutó napi csilipaprika-fogyasztás 2 gramm. Ettôl függetlenül a paprikaôrlemény világszerte a legtöbbet használt fûszer. A zöld termések még éretlenek, ami nem befolyásolja a minôséget. Az érett csili általában piros, van azonban sárgára, kékesre vagy csaknem feketére beérô fajtája is. A csilipaprika erôsségi skálája a nullától a máglyatûzig terjed.

  • Pezsgők Húsvétra

    Pezsgők HúsvétraA pezsgő, azaz a champagne nagy divat, egy német szaklap szerint a húsvéti locsolás sem múlhat el nélküle. A világ legjobb pezsgői következnek. Párizstól északkeletre, mindössze 140 kilométernyi távolságban készül immár háromszáz éve a világ leghíresebb itala, a champagne, amit magyarul jobb híján és helytelenül többnyire csak pezsgőnek nevezünk. Holott a champagne nem egyszerűen meghatározott fajtákból sajátos technológiával szénsavassá varázsolt bor, hanem csak és kizárólag Champagne-ban termett szőlőből készülő nedű, amelyet 1927 óta szigorú törvények védenek.

  • Az alkoholtilalom

    Egy "nemes kísérlet" kudarca

    Az amerikai alkoholtilalom, más szóval a szesztilalom

    Bevezetés

    Az amerikai alkoholtilalom (1920-1933) - vagy ahogy Herbert Hoover elnök nevezte, a "nemes kísérlet" - azon a koncepción alapult, miszerint az alkoholmentes társadalom belátható idõn belül megteremthetõ állami beavatkozások segítségével.

  • Kávé - mitõl biokávé a biokávé?!

    A kávétermelõ országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelõ országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendõen öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédõ-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

  • Mediterrán koktél dinnyében szervírozva

    Mediterrán koktél dinnyében szervírozvaNincs is jobb annál, mint a nagy nyári kánikulában felvágni egy görögdinnyét és a gyümölcshúst a napozóágyon vagy a teraszon befalni. De mit csináljunk a dinnye héjával?! Ha esztétikusan vágjuk fel a dinnyét (mondjuk félbe vágjuk), a dinnye elfogyasztása után a héjából koktélos poharat is kreálhatunk. A dinnye esztétikus tartója lehet egy epres, tejszínes, szépen feldíszített ital remeknek, egy fincsi koktélnak. Szerezzünk örömet szerettünknek, lepjük meg egy dinnyehéjas koktélcsodával. Ügyeskedjünk, hiszen koktélt készíteni jó mulatság!

  • A Coca Cola története

    A Cola eredetének igaz történeteMeglepõ, milyen régi és érdekes a mai Coca- és Pepsi-Cola története. 1884-ben egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevû amerikai patikus-illatszerész készített elõször szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleibõl, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. A Colára - születésének évében – Pemberton 73 dollár 96 cent értékben adott fel hirdetéseket, tiszta profitja pedig ugyanebben az évben 160 dollárra rúgott. Pemberton nem sokkal késõbb meghalt. Örököseitõl ezután egy Asha Chandler nevû atlantai patikus vásárolta meg a kólaszirup titkát és 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t.

  • Hűsítő jegeskávé a meleg nyári napokra

    Hűsítő jegeskávé a meleg nyári napokraMeleg nyári napokon a gőzölgő italok helyett a hűsítő italoké a főszerep. Így van ez a kávéval is, azt is inkább hideg formájában fogyasztjuk. Bár egy frissen főzött forró kávéval nem ér fel, egy meleg nyári napon szívesebben pótoljuk vele koffeinadagunk. Készülhet jéggel vagy fagyival, a lényeg, hogy hűsítő legyen. A nyári hőségben évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jegeskávé. Elkészítési módja rendkívül változatos, és a legtöbb változata akár otthon is elkészíthető, ezzel meglepve vendégeinket.

  • Angostura

    Származás

    Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetérõl származó erõs ital, nevét születési helyérõl, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett.

    A titkos recept alapján készített likõrt a világon ma is egyedül itt gyártják. Angostura (olvasd: angosztura) - önállóan nem fogyasztott, elsõsorban száraz kevert italok készítéséhez használt keserû, 40% alkoholtartalmú likõr.

  • Húszat kóstolhatunk egy üveg whisky áráért

    Elindította új szolgáltatását a Master of Malt nevû whiskykereskedõ cég, néhány fontért kóstolót küldenek a kipróbálásra szánt whiskybõl. Így egy egyébként aranyárban mért italkülönlegességbõl is kérhetünk egy 3 centiliteres kóstolót, és az sem baj, ha mégsem ízlik. A kedvenc whisky kiválasztása hosszas kutatómunka eredménye. Elõfordul azonban, hogy nem feltétlenül szeretnénk százezreket vagy akár milliókat fizetni a legkülönlegesebb italok palackjainak tömegéért, hogy aztán ha mégsem ízlik, a látogatóba érkezõknek kelljen egy felbontott üveg italt ajánlgatni.

  • Starbucks legdrágább kávéja

    Starbucks legdrágább kávéjaEgy washingtoni férfi születésnapján igazán komoly projektra szánta el magát. Úgy döntött, megkeresi a leges-legdrágább összeállítható terméket a Starbucksban. Végül megtalálta. A kávé ára végül tízezer forint körüli összeg lett, pontosabban számolva 47,3 dollár. - Rengeteg kutatást végeztem - nyilatkozta Bease Chevassus. - A YouTube-on át a Google-ig. De semmit nem találtam, ami 23 dollár felett lett volna. Nem is csoda, hiszen az eddigi rekord is ekörül az összeg körül mozgott.

  • A Becherovka új ízzel hódít

    Becherovka Lemond: az eredeti eszencia és egy csipetnyi citrusféle. 2010 tavaszán a Jan Becher Karlovarská Becherovka vállalat új terméket fejlesztett ki több mint 200 év elteltével, Becherovka Lemond néven. Az újdonság az eredeti Becherovka ízvilágára épül, amelyet leheletnyi citrusféle tesz még izgalmasabbá, és ezt továbbfokozza, hogy a cég Lemond Call néven új „rituálét” kíván meghonosítani, amely megkülönbözteti, és könnyen felismerhetõvé teszi a Becherovka Lemond fogyasztóit. A jeges hatást keltõ Lemond palack áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

  • Likõrök összefoglaló

    Arra, hogy mi a likõr pontosan, nem is olyan könnyû választ adni. A likõr kategória talán a legtágabban értelmezhetõ, a legnyitottabb a szeszesital piacon. Hiszen hol máshol találkozhatunk virító rózsaszín, tengerkék, haragoszöld vagy neon sárga színû, banán, eper, borsmenta, chili, rozmaring vagy fehércsoki ízesítésû italokkal? Hol máshol használnak óriástölcsér vagy szarvasagancs formájú üvegeket esetenként aranypelyhekkel vagy déligyümölcsökkel töltve?

  • Sörfogyasztási szokások Magyarországon

    Sörös a magyar lakosság! A csapolt sör fogyasztására a pubok és a kocsmák a legnépszerûbb helyszínek, míg a sorban következõ fesztiválok 18 százalékot reprezentálnak.

    Kiderült, hogy az online kérdõívet kitöltõk 26 százaléka hetente többször fogyaszt sört, 17 százalék hetente egyszer, 21 százalék pedig havonta 2-3 alkalommal. A válaszadók 8 százaléka havonta egyszer, 10 százalék 2-3 havonta, 18 százalék pedig változó idõközönként iszik sört valamilyen formában.

  • Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktél

    Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktélMájus végén-júniusban a legfinomabb az eper, de nem csak a gyönyörű piros gyümölcsnek van itt az ideje a nyár beköszöntével, hanem a pezsgőknek, koktéloknak is. Ráadásul az eper és a pezsgő országos cimborák. Egy egyszerűbb, de jól kiválasztott pezsgő kiváló alapja lehet akár egy epres koktélnak. A kísérletező kedvűek kipróbálhatják rozé pezsgővel és más gyümölcsökkel is, hiszen a ribizli és a málna is kiváló választás, sőt, hamarosan itt a sárga- és az őszibarack, valamint a nektarin is

  • Naponta két pezsgõspohárnyi pezsgõ jót tesz az ereknek

    A mértékletes pezsgõzés egészséges és védi a szívet, ezt bizonyította egy brit-francia vizsgálat. A lelkes önkénteseken végzett tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition közölte.

    Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsõsorban a az ebéd és vacsora kísérõjeként elfogyasztott 1-1 dl vörösbor szívvédõ hatású. A kutatások szerint a mértékletes borivóknak jobbak az életkilátásai, mint az absztinenseknek. Az angol Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

  • Disney koktélok

    Disney koktélokHa te is szeretted vagy még most is szereted a Disney hősöket, nem kell pusztán a filmekre korlátozni rajongásodat. Egy Codynak nevezett fickónak köszönhetően már ital formájában is élvezheted őket. No, ne kölyökpezsgőre gondoljatok – még csak az kéne -, sokkal inkább igazi, finom, kényeztető, és becsapósan fejbekólintós koktélokat tessék elképzelni! Cody az egyes koktélok megalkotása során igyekezett az adott Disney főhős személyiségét megragadni, és a szánkba adni, ráadásul még az alapanyagokat is elárulja minden egyes koktélnál.

  • Nyári hűsítők

    Nyári hűsítőkA nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, „hosszabbak” – és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra – sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel.

  • Erdet védelem alá került a Sangria

    Erdet védelem alá került a SangriaMostantól csak és kizárólag a Spanyolországban, valamint Portugáliában készült italokat illethetik a Sangria névvel, minden más országban készült, bor alapú gyümölcsös ital a borból készült aromás ital megjelölést használhatja a palackon. Az Európai Parlament ugyanis eredetvédettnek minősítette a Sangriát. Két éves harc ért ezzel véget, Spanyolország és Portugália 2012-ben kezdeményezte, hogy a jellegzetes, főként vörösbor alapú, citrusfélékkel és más gyümölcsökkel, és különféle fűszerekkel ízesített ital márkavédettséget élvezzen.