2020.12.02. - Melinda, Vivien

Többet isznak az okosabb és képzettebb nõk

Többet isznak az okosabb és képzettebb nõk
Egy nagyszabású brit felmérés szerint az egyetemet végzett nõk csaknem kétszer olyan gyakran isznak alkoholt, mint képzetlenebb társaik. A férfiaknál is van összefüggés a képzettség és az alkoholfogyasztás között, csak ott sokkal kisebb a különbség a képzettek és a képzetlenek fogyasztása között.

A felmérést a Londoni közgazdasági egyetem végezte. Sok ezer olyan férfi és nõ életét követték nyomon, akik mind 1970-ben születtek, ugyanazon a héten.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

A felmérés eredményeit összegzõ tanulmány szerint minél képzettebb egy nõ, annál nagyobb a valószínûsége, hogy csaknem minden nap fogyaszt alkoholt és annak, hogy függõvé válik.

A felnõttkori alkoholfogyasztás mértékét már abból is elég jól meg lehet jósolni, hogy kislányként milyen osztályzatokat értek el az általános iskolában. Aki jó tanuló volt, felnõttként a többieknél több mint kétszer nagyobb valószínûséggel lesz alkoholfogyasztó.

A tanulmány szerzõi szerint számos magyarázat van a jelenségre.

A képzettebb nõk késõbb vállalnak gyereket, elhalasztva ezzel a nevelés felelõsségét. Valószínûleg nagyobb társasági életet élnek és gyakran férfi többségû munkahelyen dolgoznak, ahol a közös ivászat a céges kultúra része.

Ráadásul nagyobb valószínûséggel nõttek fel olyan középosztálybeli családokban, ahol a szülõk rendszeresen ittak.