2020.11.24. - Emma

Tudnivaló koktélokról

Tudnivaló koktélokról
Mekkora egy koktél? – Egy-egy koktél adagonként rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésrõl beszélnek, ott ízlés dolga, hogy ki mennyi higítót (például szódát vagy gyömbért) használ, de nem szokás 20-25 cl-nél hosszabb italokat keverni. Van forrás, amely szerint az összetevõk számát is illik korlátozni, s eszerint ötnél több különbözõ alkotóelem használata már erõs túlzásnak számít.

Keveredési idõ – Az összerázás, illetve a keverés idejét úgy kell megválasztani, hogy a vegyülés teljes legyen, az ital jól lehüljön, de mégse higítsa fel az olvadó jég.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Egy szakmai útmutató szerint, ha egyszerre egy koktélt készítünk, akkor 8, ha kettõt, akkor 10, ha hatot, akkor viszont 12 másodpercig tart a rázás, keverés. Ugyanakkor a (különösen nehezen keveredõ) tojással készülõ italoknál ez a mûvelet 16-18 másodpercig is eltarthat.

Mit miben készítünk? – A könnyen elegyíthetõ összetevõkbõl álló italokat legtöbbször abban a pohárban keverjük, amelyben majd kínálni fogjuk. Ha erõs hûtés, illetve sok jég kell a koktél elkészítéséhez, rendszerint akkor kap szerepet a keverõpohár. A nehezebben keveredõ alkatrészek (pld. tej, tojás, tejszín, szirupok) elegyítése már inkább a shaker használatát indokolja. Amennyiben a receptben aprítandó gyümölcs is szerepel, akkor elõ kell venni a turmixgépet. A tejszínes, tojásos, fagylaltos italok egy részénél is ez utóbbit használjuk.

Elõre megy a jég – Mindig a jeget tesszük elõször a pohárba (shakerbe), s csak azután adjuk hozzá az egyéb összetevõket (mindig a nehezebben keveredõkkel kezdve). Ellenkezõ esetben az ital könnyen kifröccsenhetne a pohárból.

Italok rétegezése – Ha különbözõ fajsúlyú összetevõket akarunk egymásra rétegezni anélkül, hogy elkeverednének, akkor egy hosszú kanalat szorítunk (belülrõl) a pohár falához, s azon csorgatjuk le az italt. Amikor egy kész koktél tetejére kell tejszínfilmet húznunk, akkor másképp is eljárhatunk. Egy kiskanalat tartunk - a hátával felfelé - közvetlenül a folyadék fölé, s erre a domború felületre adagoljuk a tejszínt, ami egyébként biztosabban marad fent, ha elõbb kicsit felvertük.

Citrustrükkök – A citrusfélékbõl több levet nyerhetünk, ha néhány percre meleg vízbe áztatjuk a gyümölcsöt. Ha egyszerre csak kevés lére van szükségünk, akkor áztatás után megmaszírozzuk a citromot, majd lyukat szúrunk a héján, s azon át nyomjuk ki a megfelelõ mennyiséget. (A citromot, narancsot használat elõtt mindig alaposan meg kell mosni!)
Összetevõk helyettesítése – A kisérletezés olykor kényszerû módja az éppen nem elérhetõ hozzávalók helyettesítése.

A magyarított receptek nagy része eleve így készült, mivel a citrom helyett eredetileg inkább egy apró, zöld citrusfélét, lime-t használtak. Egy adott ital különbözõ márkáinak felcserélése nem okoz különösebb gondot, sõt a különféle bitterek (keserûk) is kipróbálhatók egymás szerepében. A whiskyk között jó helyettesítõ párokat ad a bourbon és a rye, illetve az amerikai és a kanadai. Szükség esetén a grenadin íze is pótolható cukorsziruppal. Általában a gin és a vodka, illetve olykor a tequila és a rum is élvezhetõ eredményt ad a másik helyén.

Egy töltési trükk – Ha egyszerre több adag koktélt keverünk, akkor a poharakat elõször félig töltjük fel, majd fordított sorrendben haladva fejezzük be a kiosztást. Így érhetjük el, hogy mindegyik pohárba azonos minõségû ital kerüljön.