rss

  • Bárzsonglõr verseny mixer-nagyágyúkkal

  • 2009. május 25-26-án a „Bacardi-Martini Open Cup”-on mérhették össze tudásukat a hazai mixerek. A versenyt idén 11. alkalommal rendezték meg rangos szakmai zsûri elõtt. A vállalkozó kedvû mixerek ebben az évben is két kategóriában indulhattak, a tökéletes ízharmóniára és tisztaságra törekvõ klasszikus mellett a látványos showelemekre épülõ flair kategóriában is nevezhettek.

    A versenyt klasszikus kategóriában Horváth Zsolt kreációjával a rúzs vitte a pálmát, míg flair kategóriában Szita Viktor a nagy dobással utasította maga mögé a többi indulót.

    A Bacardi Original Bár teraszán klasszikus kategóriában 22-en, míg flair kategóriában 15 nevezõ ragadott shakert, hogy bizonyítsa rátermettségét. A Bacardi mindkét kategóriában jelentõs pénzjutalommal ismerte el a munkájukban kimagasló eredményt nyújtó bártendereket. Lipstick névre keresztelt koktéljával a klasszikus kategóriában Horváth Zsolt nyerte, míg flair kategóriában az Overdrop koktéllal Szita Viktor végzett az elsõ helyen.

    A verseny minden évben a mixerszakma meghatározó eseménye, amit idén a magas versenyzõi részvétel is jelzett. Az idei évben több extra produkció színesítette a versenyt. Az elõdöntõ napján (május 25-én) Laurent Greco, a Grey Goose vodka hivatalos francia bártendere tartott exkluzív koktélbemutatót a molekuláris és herbál mixológia világából. Laurent egy idõben Miami-ban dolgozott Sylvester Stallone egyik bárjában, és részt vett a Buddha Bar-ok megnyitásában is. Magyarországra egyenesen a cannes-i filmfesztiválról érkezett, hogy részt vehessen a Bacardi-Martini Open Cup zsûrizésében.

    Az akrobatikus (flair) verseny zsûrizésében a nemzetközi flair bartending 2 meghatározó képviselõje is részt vett. Tom Dyer (WFA Flair Világszövetség alapító tag, többszörös világbajnok) és Sebastian Oguic (Bacardi Pro Flair Team France) május 26-án megtartott bemutatójukkal a magyar közönséget is levették a lábáról.

    A versenyzõk alkotásait mindkét kategóriában (klasszikus és flair) technikai és kóstoló zsûri egyaránt értékelte. Az ítélkezésben a sztármixerek mellett a magyar bártender szakma neves személyiségei vettek részt, hogy jelenlétükkel biztosítsák a zsûrizés szakmaiságát és tisztaságát.

    Mixology by Liquid Chef szeminárium Laurent Greco-val

    A Bacardi-Martini Open Cupon Laurent Greco a herbál és molekuláris mixológia világából adott ízelítõt. A francia sztármixer a Mixology Chef vezetõjeként, a Cocktailzone szakmai lap kiadójaként valamint a Paris Flair Open nemzetközi flair verseny szervezõjeként egyaránt ismert. Nemzetközi szaktekintélyként õ a Grey Goose hivatalos bartendere is egyben.

    Tom Dyer

    Karrierje tíz éve indult. A flair bartendingben kilenc éve tökéletesíti tudását. Az eltelt évtizedben negyven országban közel száz szakmai megmérettetésen szerepelt a legjobb három között, és ezek közül 45 versenyt meg is nyert. Pályafutása során rengeteg bárban dolgozott már, köztük a londoni TGI Fridays-ben, illetve Tajpej és Tajvan legjobb bárjaiban. A világ legalább ezer mixere sajátította el tõle a flair bartending mûvészetét.

    A két nyertes:

    Klasszikus kategóriában:

    1. helyezett: Horváth Zsolt

    A kategória gyõztes itala: Lipstick
    Receptúra:
    Bacardi Apple 5 cl
    De Kyper blueberry 1 cl
    Fabbry amarena szirup 0.75 cl
    Friss lime juice 1.25 cl
    Rubicon Lychee juice 5 cl
    Díszítéshez: Lychee, Fekete szeder, Kék áfonya, Fabbry meggy

    Italkészítési technika: Shake

    Pohár típusa: Martini

    Flair kategóriában:

    1. helyezett: Szita Viktor

    A kategória gyõztes itala: Overdrop
    Bacardi oro 3 cl
    DK Passion 3 cl
    Lime Juice 1 cl
    Fabbry Eper 2 cl
    Almalé
    Díszítéshez: alma, eper

    Italkészítési technika: Shake and Pour
    Pohár típusa: Old Fashion Rock

    Horváth Zsolt
    Szita Viktor


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Narancs, grapefruit, kumquat

    Narancs: a ritkának és különlegesnek egyáltalán nem nevezhetô narancs néhány évszázada még a luxus és a gazdagság szinonímája volt, legalábbis a mi éghajlatunkon. A gyümölcs eredetét Ázsiában kell keresnünk, erre utal a szanszkrit „orange” elnevezés is. Az örökzöld növény, a narancs botanikailag két jellegzetes citrusféle, az óriás pomelo és a zamatos mandarin keresztezésével jött létre. A gyümölcs vitamingazdagsága közismert, így az idôk folyamán a tradicionális reggeli elmaradhatatlan részévé vált a frissen facsart narancslé, amely a napi C-vitamin-szükségletünket is pont fedezi.

  • Starbucks legdrágább kávéja

    Starbucks legdrágább kávéjaEgy washingtoni férfi születésnapján igazán komoly projektra szánta el magát. Úgy döntött, megkeresi a leges-legdrágább összeállítható terméket a Starbucksban. Végül megtalálta. A kávé ára végül tízezer forint körüli összeg lett, pontosabban számolva 47,3 dollár. - Rengeteg kutatást végeztem - nyilatkozta Bease Chevassus. - A YouTube-on át a Google-ig. De semmit nem találtam, ami 23 dollár felett lett volna. Nem is csoda, hiszen az eddigi rekord is ekörül az összeg körül mozgott.

  • Sherry

    A sherry fogalom

    Típusai és készítési eljárásai között legalább olyan nagy feladat kiigazodni, mint amilyen nehéz dolga van a külföldieknek a mi tokaji borspecialitásaink esetében.

    A sherry és a vidék, ahol készítik, egészen egyedi világ. Kell és tanulságos ismernie a magyar borbarátnak ezt az italt, amely Európa másik szegletébõl vívta ki magának a világhírnevet.

  • Egészségesebb a könnyû bor

    A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a szívnek, de ha kisebb alkoholtartalmú bort iszunk, akkor a rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenthetjük. A könnyû borok jótékony hatásáról a World Cancer Research Fund (WCRF) legújabb közleménye számol be. Évek óta több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a rendszeres, de csupán fõétkezésekhez fogyasztott, egy-egy pohár bor csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Más vizsglati adatok viszont azt bizonyították, hogy az alkohol többféle rosszindulatú daganat esélyét fokozza.

  • Sangria készítése házilag

    Sangria készítése házilagA boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni. A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, mondják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, tartják Andalúziában, ám annyi bizonyos, hogy népszerűsége a puncsokkal együtt az 1800-as évek arisztokrata partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői.

  • Hűsítő fröccsök

    Hűsítő fröccsökAz italhoz először is szükségünk lesz a szirupra. Ehhez a citromfüvet vágjuk kisebb darabokra. Mozsárban, vagy kés életlen oldalával zúzzuk össze, hogy levet eresszen, és kiadja az aromáit. A hozzávalókat ez után, egy kisebb lábosban összeforraljuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük. Hűtsük, majd szűrjük le. Ha készen vagyunk, a poharakat rakjuk tele jéggel, majd osszuk szét a cukorszirupot, és a vérnarancs dzsúszt a poharak között. Töltsük rá a bort, és egy leheletnyi szódát. Citromfűvel díszíthetjük.

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • Hűsítő jegeskávé a meleg nyári napokra

    Hűsítő jegeskávé a meleg nyári napokraMeleg nyári napokon a gőzölgő italok helyett a hűsítő italoké a főszerep. Így van ez a kávéval is, azt is inkább hideg formájában fogyasztjuk. Bár egy frissen főzött forró kávéval nem ér fel, egy meleg nyári napon szívesebben pótoljuk vele koffeinadagunk. Készülhet jéggel vagy fagyival, a lényeg, hogy hűsítő legyen. A nyári hőségben évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jegeskávé. Elkészítési módja rendkívül változatos, és a legtöbb változata akár otthon is elkészíthető, ezzel meglepve vendégeinket.

  • Hűsítő alkoholmentes koktél: Virgin Mojito

    Hűsítő alkoholmentes koktél: Virgin MojitoAz alkoholmentes koktélok készítéséhez szükségünk van a szokásos koktél kellékekre, továbbá megfelelő alapanyagokra. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a megfelelő pohárban, és kellő díszítéssel tálaljuk a finom italokat, hiszen ez is a koktél élmény elengedhetetlen része. Díszítés lehet egy szelet a koktélhoz passzoló gyümölcs, koktélcseresznye, egy mini gyümölcsnyárs, színes szívószál, cukorperem, vagy akár valamilyen ötletes jégkocka is. Egyik legnépszerűbb alkoholmentes nyári koktélunk a Virgin Mojito.

  • Minden ami fröccs

    Szigorú értelemben fröccsnek csak az a boros ital nevezhetõ, melynek készítéséhez szódát használnak. Manapság azonban egyre kevesebb a szikvíztöltõ-kisiparos, és gyermekeink nem is értik a nem oly régen még családi viszályokat kiváltó kérdést: ki csinál szódát?

    A klasszikus szóda - szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezetõ szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve – ugyanis a szifonfejnek köszönhetõ tökéletes zárás eredményeképpen az utolsó cseppig biztosítja a szódavíz egyenletes minõségét.

  • Forró italok a hűvös napokra

    Forró italok a hűvös napokra Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról, legfeljebb annak hőmérsékletét célszerű az időjáráshoz igazítanunk. Így válthatja fel a nyári jeges teát a forró tea, a koktélt a grog (forró fűszeres rumos ital), a hosszúlépést pedig a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni. A forró téli italok felgyorsítják a véráramot, ezért érezzük úgy, hogy melegség önt el bennünket. A fagyoskodó, télen is szabadban dolgozó emberek rájöttek, hogy a meleg és az alkoholos italok kombinációjával vészelhető át legkönnyebben a hideg.

  • A Coca Cola története

    A Cola eredetének igaz történeteMeglepõ, milyen régi és érdekes a mai Coca- és Pepsi-Cola története. 1884-ben egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevû amerikai patikus-illatszerész készített elõször szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleibõl, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. A Colára - születésének évében – Pemberton 73 dollár 96 cent értékben adott fel hirdetéseket, tiszta profitja pedig ugyanebben az évben 160 dollárra rúgott. Pemberton nem sokkal késõbb meghalt. Örököseitõl ezután egy Asha Chandler nevû atlantai patikus vásárolta meg a kólaszirup titkát és 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t.

  • Ünnepi koktélötletek

    Ünnepi koktélötletekDecember közepén már mindenki ünnepi lázban ég. Fejben már kitaláltuk az egész menüsort, a süteményeket mindent. Most adunk néhány tippet, milyen "ünnepi" italokkal dobhatnánk fel a karácsonyt, hogy tényleg minden tökéletes legyen! Csokis-mentás koktél: Ezt a koktélt, bátran díszítheted csokoládé darabokkal, ahogy neked tetszik. Ha a te ízlésednek kevés a menta benne, tegyél még bele, el nem rontja. Hozzávalók: mentaszirup, 4 cl vodka, csokoládé chips vagy csoki reszelék. Elkészítés: Egy shakert töltsünk tele jéggel, öntsük bele a vodkát, a mentát és rázzuk össze. Egy martinis pohárba öntsük ki és tegyük bele a csokoládé darabokat.

  • Öt millió forintos koktél

    Öt millió forintos koktélA Diamonds are Forever nevű koktélt 5 millió forintnyi összegért mérik, így ez jelenleg a világ legdrágább kevert itala. Nem tudni, pontosan milyen márkájú italt tartalmaz a tokiói Ritz-Carlton hotel csúcskoktélja, amelyet a térség legdrágább italaként tartanak számon. Egy biztos: ez a koktél egy Bulgari gyémántot rejt. Miután a vastag pénztárcájú vendég megvásárolta az italt és szerencsésen kihalászta belőle a drágakövet, az ékszermárka tokiói butikjában ingyenesen gyűrűbe foglalják a követ. Eddig összesen két pohár ilyen koktél kelt el.

  • Gyümölcs: banán

    A banán az emberiség egyik legôsibb kultúrnövénye, melynek eredetét Ázsiában kell keresnünk. Hajdanán már Nagy Sándor is kóstolta indiai hadjárata során, ennek ellenére a gyümölcs igazi európai térhódítása csak a 19. században kezdôdött. Ôshazájában a banán a termékenység szimbóluma, de vajon miért? Talán mert a növény állandóan reprodukálja magát, vagy mert gyümölcse fallikus szimbólum… Egy biztos: Indiában az ifjú házasok küszöbére banánleveleket és -termést szoktak helyezni.

  • A titok: 2 bögre rum

    Az elsõ rumos koktél elkészítése is a brit haditengerészethez, pontosabban Sir Edward Vernon angol admirális nevéhez fûzõdik.

    A rum a koktélok alapja, de az a legény, aki tisztán issza. A brit haditengerészetnél például ez volt a napi betevõ, a rumos koktélokat is egy admirálisnak köszönhetjük, a minõségi rumot pedig a karibi klímának. Az óceánok uraként ismert brit haditengerészet már az 1600-as években bevezette, hogy minden 18 év feletti tengerésze sör helyett naponta kétszer egy bögre nyolcvanszázalékos rumot kapjon.

  • A Gin és a koktélok

    Ha nagyon leegyszerûsítjük a dolgokat, akkor azt mondhatjuk, hogy a vodkához hasonlóan a gin is egyfajta gabonapárlat, csak az utóbbi borókával van ízesítve. A gin történelme is a középkorban gyökerezik, és valahol Itáliában kell az eredetét kutatnunk, ahol a XII. századi szerzetesek felfedezték az alkoholba áztatott boróka jótékony hatását. Erre a tapasztalatra építették például a pestis elleni védekezés hatásosnak hitt elixirjét, amely borókával és borpárlattal készült. A mai gin elõfutára viszont németalföldi Leydeni egyetem professzora, Dr Sylvius nevéhez köthetõ, aki gabonapárlatot használt a boróka kivonatolásához.

  • Kovács Kálmán – Bacardi Brand Ambassador

    Kálmán Esztergomban született 1970-ben. 14 évesen került Budapestre, ahol elõször a Gundel Károly Vendéglátó Ipari és Idegenforgalmi Szakképzõ Iskolában tanult, majd beiratkozott Willmann András Bacardi Mixer iskolájába.

    A Koktél címû film hatására indult el a mixerség felé vezetõ úton az akkor még szakácsként dolgozó fiatalember, aki „szûknek érezte a konyhát”, de szerette, hogy ebben a munkában kiélheti a kreativitását, hogy játszhat az ízekkel és új dolgokat hozhat létre.

  • Macskaürülékből készül a világ legdrágább kávéja

    Macskaürülékből készül a világ legdrágább kávéjaA reggeli ébredés után legtöbbeknek nélkülözhetetlen a kávé, bármilyen formában. A fekete ital szerelmeseinek itt egy kis érdekesség. Tudta, hogy a világ legdrágább kávéját ürülékből készítik? Az indiai kávékülönlegesség, a Kopi Luwak, vagyis a civetmacska ürülékéből készült kávé igazi luxus, hiszen kevesebb, mint 500 gramm 600 amerikai dollárba (kb.: 140,000 ft) kerül. A macska-mosómedve szerű élőlény Ázsiában őshonos. A civetmacska rettentő finnyás fajta, nem eszik meg minden szemetet. A fő táplálékforrása, meglepő módon a kávébab.

  • Véres Mária itala: 75 éves a Bloody Mary koktél

    New York - Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az elsõ Bloody Mary koktélt.

    Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros. Legfõbb összetevõi a vodka, a paradicsomlé, a tabasco paprikaszósz és a worcestershire szósz.

    A koktél születési neve Red Snapper. Mai elnevezését valószínûleg I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.