2020.12.05. - Vilma

A világ elsõ koktélját ötezer éve keverték Mezopotámiában

A világ elsõ koktélját ötezer éve keverték Mezopotámiában
Washington/Róma - A világ legelsõ koktélpartiját ötezer éve tarthatták Mezopotámiában - állítják amerikai kutatók.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói Patrick McGregor professzorral az élen a keleti és nyugati szõlészet-borászat kialakulását vették górcsõ alá - olvasható az Archaeologica címû régészeti hírportálon. A kutatók a Tigris-folyó térségében olyan agyagedényekre bukkantak, amelyekben a szõlõ erjedésekor képzõdõ borkõsav nyomait fedezték fel.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Az edényekben megtalálták a méz, az almalé, valamint az árpasör nyomait is - ezek lehettek a legkorábbi koktélok összetevõi.

Toscana déli részén is vegyelemzésnek vetettek alá a pennsylvaniai kutatók etruszk cserépedényeket, s mint kiderült, Itáliában is ismert volt az õsi koktél receptje. Ebbõl arra következtettek, hogy a szõlészet és a borászat Etruriában a görögök megjelenése elõtt alakult ki.

Osvaldo Failla,a Milánói Egyetem kutatója szerint lehetséges, hogy körülhatárolt területeken azelõtt nemesítették a vadszõlõt, mielõtt a görögök révén "külsõ" szõlõtõkék érkeztek volna a térségbe.

A kutatók Maremma (Toscana) régészeti helyszínein vizsgálták különbözõ vadszõlõfajták genetikai jellemzõit, összehasonlítva õket érintetlen vidékek szõlõfajtáinak paramétereivel. Mint kiderült, ott, ahol az ember valaha kapcsolatba került a vadszõlõvel, növekedett a lokális genetikai változatosság. A vizsgálatok során ugyancsak el lehetett különíteni az emberi kihatásnak kitett területekrõl származó vadszõlõfajtákat az érintetlen területekrõl valóktól.