rss

  • A tea

  • A tea története jóval régibb, mint a koktéloké vagy a kávéé, visszanyúlik a teakultúra és -fogyasztás õshazájába, Kínába és Indiába.

    Tea néven rendszerint különbözõ fõzeteket (vizes kivonatokat) értünk a teacserje szárított leveleibõl. A tea tropikus vagy szuptropikus vidéken terem. Különbözõ fajtái és feldolgozási módjai révén tealevelekbõl egészen különbözõ fajtájú teákat nyernek. Ezek sok tulajdonságukban ugyan különböznek egymástól, de abban megegyeznek, hogy zamatos, illatos, serkentõ hatású, finom italt szolgáltatnak.

    A tea nemcsak nálunk, de az egész világon rendkívül kedvelt ital. Koffeintartalmánál fogva serkentõ hatással van az idegrendszerre. Csersavtartalma kedvezõ hatású az emésztésre. Az egyes országokban, sõt ezen belül a különbözõ fogyasztók is más és más módon készítik. A tea helyes elkészítése során összes jó tulajdonságának érvényesülnie kell. A teáról mondják, hogy fõzése mûvészet, amely mesteri kezet igényel. A jó teaital alapja a jó teaféleség megválasztása. Legjobbnak számít a kínai és az indiai tea, amelyek zöld vagy fekete teát adhatnak. Kitûnõ a grúz, ceyloni, a vietnami, stb. tea is. Az eltérõ származású teák ízben, illatban, a fõzet színében és aromájában különböznek egymástól.

    A tea története és fajtái

    A tea története körülbelül 5.000 évvel ezelõtt kezdõdött. Felfedezõje - a legenda szerint legalábbis - i. e. 2737-ben egy Kínai uralkodó volt úgy, hogy véletlenül tea leveleket ejtett egy pohár forró vízbe. Az 1600-as években a tea közkedvelt itallá vált Európában és amerikai telepesek között is. A gyarmati idõk óta a tea fontos szerepet játszik az amerikai kultúrában és szokásokban. A mai iskolákban mind tanulunk az angol tea-adók ellen tiltakozó híres bostoni teadélutánról -- a Függetlenségi háború egy fontos elõzményérõl. Ebben a században Amerika két fontos újítással járult hozzá 1904 környékén a teaértékesítés iparához: filteres teát elõször egy bostoni kereskedõ készített, míg a jeges tea a St. Louis-i Világkiállításon született meg.

    A teákat típus szerint három fõ csoportra oszthatjuk: fekete, zöld és oolong tea. Az Egyesült Államokban elfogyasztott teák több mint 90 százalékát a teljesen erjesztett, erõs ízt adó, aranysárga fõzetû fekete tea adja. A legnépszerûbb fekete teák között található az English Breakfast (reggeli tea - erõs ízéhez jól illik a tej), Darjeeling (/ejtsd: dárdzsiling/ - ebédhez illõ himalájai virág aromájú teakeverék) és az Orange Pekoe (az egyik leggyakrabban használt Ceylon teakeverék).

    A zöld tea készítésekor az erjesztés fázis elmarad, így születik a különleges aromájú, világos/aranyzöld színû tea. Zöld tea, a Kelet egyik fõ cikke, az USA-ban is egyre népszerûbbé válik a zöld tea ivás rákmegelõzõ hatását kimutató tudományos kutatások eredményeként.

    A Kínában népszerû Oolong tea, részlegesen erjesztve fekete és zöld tea között áll mind ízben, mind színben.

    Míg az ízesített teákban megtalálhatjuk ezt a három alapvetõ fajtát, a herbateákban nem tartalmaznak igazi tealeveleket. A herba- és gyógyteákat a legkülönbözõbb növények virágaiból, bogyóiból, héjaiból, magvaiból, leveleibõl és gyökerébõl készítik.

    Teafajták - Ízesített teák

    English Breakfast: A prototípusát ennek a közkedvelt teának több mint száz éve dolgozta ki a skót teaszakértõ Drysdale Edinburgh-ban. "Reggeli tea" néven árusították. Angliában nagy népszerûségre tett szert, azután, hogy Victoria királynõ divattá tette a skót dolgokat (Victoria és Albert nyári lakja Balmoralban egy felvidéki kastély volt). A londoni teaházak valamiért "English Breakfast Tea" névre keresztelték át (angol reggeli tea). Kiváló fekete teák, gyakran Keemun tea keveréke. Igen sok teaszaktekintély ajánl mellé tejet, melynek zamata a legtöbbeket "tûzhelybõl kivett forró pirítós a" ízére emlékezteti, és lehet, hogy a név eredeti forrása. Tejjel vagy citrommal kínáljuk. (Soha sem adjunk citromot olyannak, aki tejet kért - citromot soha sem tesznek mellé. Kicsapná a tejet.) Jól használható jeges tea készítéséhez is.

    Irish Breakfast: Az írek mindig is kedvelték a teát, mégis az összes britek közül õk isszák legerõsebben a teát. Az írek egy mondása szerint egy "igazi csésze tea" "olyan erõsnek kell lennie, hogy egy egéren vágtázni lehessen." Így vezetve a gondolatot az írek szerint csak három féle fû alkalmas teának. Az elsõ a legjobb minõségû Kínában található, és kínaiak isszák, természetesen. A másikat közvetlenül írországba viszik. A harmadik, leggyengébb minõségût, az angolok veszik. Az Irish Breakfast teát, erõs íze miatt szinte kizárólag reggel fogyasztják (az írek kivételével, akik egész nap ezt isszák). Általában Assam teák képezik e keverék alapját. Telt íze miatt általában sok cukorral (a sok megfelelõ mérték itt - a kockacukor már egy angol számítás) és tejjel (tejjel, sohasem tejszínnel. A tejszín túl nehéz a teához, ezért csak kávéhoz adható. A tejet mindig szobahõmérsékleten adjuk, sosem hidegen, mert az túl hamar kihûtené a teát.) szolgálják fel.

    Caravan: Ezt a kiváló teát a cári Oroszország hozta létre Ázsiából teveháton hozott sokféle teák keverékébõl. Mivel a kereskedelmi útvonalak igen veszélyesek és a szállítmányok bizonytalanok voltak, az orosz tea-kereskedõk a változó fajtájú behozott teákból keverték ki a teát - rendszerint nem egy-, hanem sokfélébõl. Rendszerint kínai és indiai fekete teák keverékébõl állt. Az írekhez hasonlóan az oroszok egész nap itták ezt a teát, de a mai fogyasztók inkább reggelihez és egy étellel kiegészített elegáns délutáni étkezéshez kedvelik. Tejjel és cukorral szolgálják fel. Az orosz szereti az édes teát, általában mézzel, lekvárral ízesítve ezt a nemzeti italt. Szegfûszeggel tûzdelt citromot is lehet hozzá adni.
    Earl Grey: Earl Grey (1764-1845) létezõ személy volt, akinek neve - annak ellenére, hogy Anglia miniszterelnöke volt IV. Vilmos uralkodása alatt - sokkal inkább a róla elnevezett teáról maradt meg a történelemben. A legendák szerint ezt a teát egy kínai mandarin adta neki a kereskedelmi kapcsolatok mélyítéséért. Szürkés, füstös egy csipet édeskés ízû tea, mely ma a világban a második legkedveltebb teaként ismert. Általában fekete teák és bergamotolaj keveréke.

    Teafajták - Fekete és oolong teák

    Darjeeling: A név India egy hegyekkel tûzdelt teatermõ vidékére utal. A terület hegyi magas klímája és a szelíd ködös esõi egy egyedien telt, ugyanakkor könnyed, kellemesen hosszan megmaradó ízt ad, a muskotály ízére emlékeztetve. Kifejezetten délutáni fogyasztásra a vendégeknek ízesítõk nélkül kínáljuk. Citrommal ízesíthetõ az nagyon jó minõségû Darjeeling tea, tejjel sohase. (A tej elfedné a tea kiváló sajátságait, melyek egyedivé teszik.)

    Oolong: Ezt az elegáns teát gyakran csak a "teák pezsgõjeként" emlegetik. Eredetileg Kína Fukien tartományából származik, Angliába elõször 1869-ben John Dodd vitte el. Ma a legjobb minõségû Oolong teákat (Formosa Oolong) Taiwanban termesztik. A zöld és fekete teák között félúton úgy erjesztik, hogy egy ízletes gyümölcsös ízt adjon, melytõl a tej, citrom, vagy cukor teljesen idegen. Ennek fényében láthatjuk, hogy délutáni teázáshoz illik uborkás szendvics társaságában.

    Teafajták - Zöld teák

    A világ teatermelésének mindössze tíz százalékát teszi ki a zöld tea. A japán tea-szertartás (melyben zöld teát használnak) egyfajta mûvészet önmagában. Egy teljes és megfelelõ tea-szertartás elvégzése a legtöbbek képességein felül áll, s ezért nem tanácsos megkísérlésük. A zöld tea általában nem alkalmas a szállodákban délutáni teázásokra.

    Teafajták - Kínai teák

    Keemun: a leghíresebb a kínai fekete-tea fajták közül. Kényes és összetett természete miatt a "teák burgundijájának" is nevezik. Telt ízû tea, mely magában vagy tejjel/cukorral is jól megállja a helyét. A "bor-szerû" jellege miatt citrom nem ajánlott hozzá, mert túl savanykás ízt eredményez.

    A tea készítése

    A jó tea készítésének másik elõfeltétele a jó minõségû ivóvíz. A teát úgy készítik, hogy a vizet kezdõdõ forrásig melegítik, a hosszabb forralás ugyanis nem elõnyös. A hosszú ideig forrón tartott ún. bojler-víz kedvezõtlenül befolyásolja az ital minõségét.

    A fõzésre szolgáló edényt sohase használjuk más célokra. Legjobb a porcelánból készült kanna vagy jénai üvegbõl készült, ill. zománcozott teáskanna. Alapvetõ szabály, hogy a teát sohasem szabad fõzni, forralni, hanem csak forró vízzel leönteni.

    A teáskannát elõször elõmelegítjük, azután beleszórjuk a teát, amelyet kevés forró vízzel leöntünk, hogy a tealevelek szétnyíljanak. Csak ezután öntünk hozzá frissen forralt vizet, majd a kannát lefedjük, és 3-5 percig állni, kilúgozódni hagyjuk, azután leszûrjük, és fölszolgáljuk. A hosszabb ideig tartó állás, kilúgozódás nem elõnyös, mert túl sok fanyar ízû csersav oldódik ki a levelekbõl.

    A tea készítéséhez sose használjunk már kifõzött tealeveleket. Az így készült ital értéktelen és nem is nevezhetõ teának.

    A tea fogyasztása

    A teát fogyaszthatjuk édesítés nélkül vagy cukorral, mézzel, gyümölcsszörpökkel édesíthetjük, sokan tejjel szeretik keverni. Savanyíthatjuk citrommal, citromlével vagy citromsavval. A teát forrón vagy hûtötten szolgáljuk fel.

    Egyéb fõzetek
    A háztartásban sokszor készítünk olyan fõzeteket, amelyeket szintén teának nevezünk. Ezek alapanyaga szárított alma, csipkebogyó, hársvirág, szárított növények, gyógynövények, stb. A belõlük készült italok gyermekek és betegek számára is alkalmasak.

    Teareceptek
    A tea ugyanúgy, mint a kávé a legnépszerûbb italok közé tartozik és a nap bármely szakában fogyasztható. A nyári kánikulában lehet fogyasztani jéghidegen vagy tûzforrón, kinek - kinek ízlése szerint. Fontos azonban tudnunk, hogy ízesebb, aromásabb teát lehet készíteni teafûbõl. Aki azonban a gyengébb ízek híve, nyugodtan készítheti az alábbi különlegességeket filteres teából is. 1 csapott teáskanálnyi teafû mennyiségre egy filter tartalmának felel meg.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az Unicum története

    1847

    Amikor Zwack József elhatározta, hogy megalapítja gyárát, már tíz esztendeje mûködött a világ elsõ vasútvonala az angliai Stockton és Darlington között, Magyarországon pedig a reformországgyûlések lázában égõ honatyák a magyar nyelv hivatalossá tételén munkálkodnak. S 1847-ben, amikor „eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására engedelmet adatni” kér, meglehet, hogy a késõbbi márcziusi ifjak már a Pilvax kávéházban cserélnek eszmét a jövõrõl.

  • A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatása

    A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatásaEgy előzetes tanulmány eredményei szerint a magas cukortartalmú üdítők némileg késleltetik a részegségérzetet, miközben a cukormentes, diétás üdítőkkel kevert koktélok intenzívebbé tehetik az alkohol bódító hatását. Az előzetes kutatások során az Északi Kentucky Egyetem munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a gyümölcslevekhez és a cukros üdítőkhöz viszonyítva a diétás italok jobban megnövelhetik a koktélok alkoholtartalmát. A kutatók a különféle koktélok eltérő hatásait a rendőrség által is használt alkoholszondákkal mérték.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Alapanyagok otthoni koktélkészítésehez

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk.

    Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserût és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.

  • A Bacardi története

    Az eredet - Kuba:

    Don Facundo Bacardi Massó - 1814 októberében született a spanyolországi Sitgesben. Tizenöt évvel késõbb testvéreivel együtt Spanyolországból a kubai gyarmat országba, még pontosabban a csodálatos Santiago kikötõ városba emigrált.

    Santiago volt a helyszíne a több éves gondos kisérletezgetéseknek, mely után Don Facundo létrehozta világhírû BACARDI rumjait, és ahol 1862-ben megalapította a Bacardi y Compania céget. Ugyan ezen év február 4-én két szimbólum született:

  • Gyümölcs: banán

    A banán az emberiség egyik legôsibb kultúrnövénye, melynek eredetét Ázsiában kell keresnünk. Hajdanán már Nagy Sándor is kóstolta indiai hadjárata során, ennek ellenére a gyümölcs igazi európai térhódítása csak a 19. században kezdôdött. Ôshazájában a banán a termékenység szimbóluma, de vajon miért? Talán mert a növény állandóan reprodukálja magát, vagy mert gyümölcse fallikus szimbólum… Egy biztos: Indiában az ifjú házasok küszöbére banánleveleket és -termést szoktak helyezni.

  • Pezsgők Húsvétra

    Pezsgők HúsvétraA pezsgő, azaz a champagne nagy divat, egy német szaklap szerint a húsvéti locsolás sem múlhat el nélküle. A világ legjobb pezsgői következnek. Párizstól északkeletre, mindössze 140 kilométernyi távolságban készül immár háromszáz éve a világ leghíresebb itala, a champagne, amit magyarul jobb híján és helytelenül többnyire csak pezsgőnek nevezünk. Holott a champagne nem egyszerűen meghatározott fajtákból sajátos technológiával szénsavassá varázsolt bor, hanem csak és kizárólag Champagne-ban termett szőlőből készülő nedű, amelyet 1927 óta szigorú törvények védenek.

  • Újabb sörrekord - 65 fokos sört főztek Skóciában

    Újabb sörrekord - 65 fokos sört főztek SkóciábanIsmét megdőlt a sörerőrekord: 65 fokos szesztartalmút főztek Skóciában. A világcsúcs a Brewmeister nevű sörfőzdéjéé, bivalyerős termékének az Armageddon - döntő ütközet - nevet adta. Korántsem biztos azonban, hogy ez a sör lesz a végső, mármint az erőharcban. A viadalt pár éve egy szintén skót italgyár, a freserburghi BrewDog kezdte azzal, hogy 32 fokos sört főzött Taktikai Atompingvin (Tactical Nuclear Penguin) névvel. Nem sokkal később lepipálta a német Schorschbräu sörfőzde a maga 40 fokos italával.

  • Szilveszteri bólé

    Szilveszteri bóléA bólé gyümölcsből, borból, pezsgőből, ízlés szerint cukorból, esetleg likőrből, áll. Alapszabály: mindenből a legjobbat kell használni, olyat, amit tisztán is hajlandók vagyunk meginni. Érdemes kipróbálni a félszáraz fajtákat, mert ebben az esetben kevesebb cukor kell bele. A jégbe hűtött pezsgőt csak tálalás előtt öntsük a bóléhoz. A bólékat jéghidegen kínáljuk. Hűteni különbözőképpen lehet, csak egy a lényeg: sima jégkockát ne tegyünk bele, mert az csak felvizezi az italt.

  • Drambuie

    A Drambuie név egy kelta kifejezésbõl ered, melynek jelentése: "az ital, mely megelégedéssel tölt el". Ez volt az elsõ likõr, amelynek fogyasztását engedélyezték a Lordok Házában.

  • Menta (mentha)

    Sok ismert mentafaj közül leggyakrabban a borsmentát és a fodormentát használjuk. Koktélokhoz elsôsorban a fodormenta az ideális.

    Otthoni állandó utánpótlásra célszerû nevelni ezt a 40-50 centi magasra is megnövô évelô növényt. Földbeli hajtásrendszere van, mellyel gyorsan terjed. Ha nagyobb cserépben vagy valamilyen edényben neveljük, megtakaríthatjuk a féktelen terjedésével kapcsolatos, esetenként hiábavaló munkát. Élettanilag frissítô, görcsoldó hatása van, amit a gyógyszerészet ki is használ, mentaolaj vagy mentol formájában.

  • Angostura

    Származás

    Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetérõl származó erõs ital, nevét születési helyérõl, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett.

    A titkos recept alapján készített likõrt a világon ma is egyedül itt gyártják. Angostura (olvasd: angosztura) - önállóan nem fogyasztott, elsõsorban száraz kevert italok készítéséhez használt keserû, 40% alkoholtartalmú likõr.

  • Alacsony kalóriatartalmú italok

    Alacsony kalóriatartalmú italokA nyár a bulik ideje, mindenkinél lecsúszik néhány frissítő. Akik nagyon odafigyelnek az alakjukra, azoknak is van néhány ital amit megihatnak anélkül, hogy a hízásra kellene gondolnunk. Többek között ilyenek a borok is, amiket nem csak egy tökéletes vacsora mellé, hanem önmagukban is bátran fogyaszthatunk. 1 dl minőségi bor 60-90 kalóriát tartalmaz, tehát negyed- vagy harmadannyit, mint ugyanekkora mennyiségű tömény ital. Ráadásul a borok számtalan jótékony hatással bírnak az egészségünkre, kismértékben gyakorlatilag gyógyszerként is tekinthetünk rájuk.

  • A mesterséges édesítőt tartalmazó italok fogyasztása nagyobb elhízás-kockázattal jár

    A mesterséges édesítőt tartalmazó italok fogyasztása nagyobb elhízás-kockázattal járA mesterséges édesítők összezavarhatják a szervezet energia-bevitelének ellenőrzését, aminek eredményeként a diétás ételek és italok fogyás helyett hízást eredményezhetnek – állítja egy szakértő. Más bizonyítékok szerint ezek az anyagok növelik a szívbetegség és a diabétesz kockázatát is. Susan Swithers, West Lafayette-i Purdue Egyetem professzora tette közzé véleményét az olyan gyakran használt édesítőszerekről, mint a szukralóz, az aszpartám és a szacharin. Ezen kívül nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a metabolikus szindróma kockázata.

  • Egészségesebb a könnyû bor

    A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a szívnek, de ha kisebb alkoholtartalmú bort iszunk, akkor a rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenthetjük. A könnyû borok jótékony hatásáról a World Cancer Research Fund (WCRF) legújabb közleménye számol be. Évek óta több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a rendszeres, de csupán fõétkezésekhez fogyasztott, egy-egy pohár bor csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Más vizsglati adatok viszont azt bizonyították, hogy az alkohol többféle rosszindulatú daganat esélyét fokozza.

  • Hűsítő jegeskávé a meleg nyári napokra

    Hűsítő jegeskávé a meleg nyári napokraMeleg nyári napokon a gőzölgő italok helyett a hűsítő italoké a főszerep. Így van ez a kávéval is, azt is inkább hideg formájában fogyasztjuk. Bár egy frissen főzött forró kávéval nem ér fel, egy meleg nyári napon szívesebben pótoljuk vele koffeinadagunk. Készülhet jéggel vagy fagyival, a lényeg, hogy hűsítő legyen. A nyári hőségben évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jegeskávé. Elkészítési módja rendkívül változatos, és a legtöbb változata akár otthon is elkészíthető, ezzel meglepve vendégeinket.

  • Az európaiak negyede egyáltalán nem iszik, de csaknem ugyanennyi vedel

    Az EU-polgárok közel egynegyede - pontosan 24 százaléka - egyáltalán nem ivott alkoholt az elmúlt egy esztendõ alatt, ám azok körében, akik fogyasztottak alkoholt, 29 százalék hetente minimum egy alkalommal legalább öt pohárral is felhajtott - derül ki az Eurobarométer uniós közvéleménykutató intézet felmérésébõl. Az adatsor arról tanúskodik, hogy Portugáliában (42 százalék), Olaszországban (39 százalék) és Magyarországon (35 százalék) a legnagyobb azoknak az aránya, akik teljes következetességgel távol tartották maguktól a poharat - legalábbis az önbevallás szerint.

  • Egyre több alkoholt fogyasztanak a csehek - ez már alkoholizmusnak számít?

    Prága - Megháromszorozódott az utóbbi 70 év alatt az alkoholfogyasztás Csehországban. Egy cseh átlagpolgár 2006-ban mintegy 10,2 liter tiszta szesznek megfelelõ alkoholt ivott meg - derül ki abból a kimutatásból, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a cseh statisztikai hivatalban.

    A statisztikai hivatal szerint egyre többet isznak a csehek. Hét évtizede, 1936-ban az egy személyre esõ éves alkoholfogyasztás mindössze 2,2-2,3 litert tett ki. A szeszes italok között a vezetõ helyet már hagyományosan és továbbra is a sör tartja.

  • A világ legdrágább koktélja

    A világ legdrágább koktéljaRitz Sidecar a párizsi Ritz szálló Hemingway nevű bárjában 515 dollár (95 ezer forint). A Guinness Rekordok Könyve ezt a koktélt tartja a világ legdrágábbjának, figyelmen kívül hagyva a gyémánttal díszített italokat. A Ritz Sidecar értékét a világ legrégibb konyakjának köszönheti, az 1830 Ritz Reserve Cognacnak, amely mellé Cointreau és egyetlen csepp facsart citrom is jár. A párizsi luxushotel oldalkocsija azért is különleges, mert az 1830-ból származó ital egyre jobban fogy növekvő népszerűsége miatt.

  • Metaxa

    A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktõl. A Metaxa külön kategória önmagában.

    Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetõség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintõ görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát.