rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Saját sörrel büszkélkedhet az Iron Maden

  • Saját sörrel büszkélkedhet az Iron MadenA zenekar a legújabb prémium kategóriás angol sörként reklámozza az italt, melynek címkéjéről a banda legendás logója köszön vissza ránk. A brit rockerek Trooper's Ale nevű itala helyet kapott a Parlamentben egy konzervatív párti tag ajánlásával annak az egész országra kiterjedő kezdeményezésnek az apropóján, mely szeretné felkarolni a kicsi, független sörgyártókat, és megismertetni őket Anglia lakosságával. A banda frontembere mindig rajongott az angol sörökért, így nagyon örült a saját sör elkészítésének.

    Mike Weatherly konzervatív képviselő jelölte a zenekar márkáját, hozzátéve: Iron Maiden rajongóként különleges megtiszteltetésnek érzi, hogy beviheti az épület falai közé az italt. A programról úgy nyilatkozott, hogy az egy remek kezdeményezés, mellyel felhívják a figyelmet a kisebb, független sörkészítőkre is egész Angliában.

    A banda frontembere Bruce Dickinson elmondta: „Mindig is nagy rajongója voltam az angol söröknek, és amikor megkértek minket, hogy készítsük el a sajátunkat, azt hittem, a mennyországban vagyok."


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sörfogyasztási szokások Magyarországon

    Sörös a magyar lakosság! A csapolt sör fogyasztására a pubok és a kocsmák a legnépszerûbb helyszínek, míg a sorban következõ fesztiválok 18 százalékot reprezentálnak.

    Kiderült, hogy az online kérdõívet kitöltõk 26 százaléka hetente többször fogyaszt sört, 17 százalék hetente egyszer, 21 százalék pedig havonta 2-3 alkalommal. A válaszadók 8 százaléka havonta egyszer, 10 százalék 2-3 havonta, 18 százalék pedig változó idõközönként iszik sört valamilyen formában.

  • Szilveszteri bólé

    Szilveszteri bóléA bólé gyümölcsből, borból, pezsgőből, ízlés szerint cukorból, esetleg likőrből, áll. Alapszabály: mindenből a legjobbat kell használni, olyat, amit tisztán is hajlandók vagyunk meginni. Érdemes kipróbálni a félszáraz fajtákat, mert ebben az esetben kevesebb cukor kell bele. A jégbe hűtött pezsgőt csak tálalás előtt öntsük a bóléhoz. A bólékat jéghidegen kínáljuk. Hűteni különbözőképpen lehet, csak egy a lényeg: sima jégkockát ne tegyünk bele, mert az csak felvizezi az italt.

  • Pezsgőkoktélok szilveszterre

    Pezsgőkoktélok szilveszterreA lehetőségek tárházából íme néhány pezsgős koktélrecept szilveszterre!

    Bellini:
    Hozzávalók 1 pohárhoz:
    - 1 dl baracklé
    - 0,5 dl cukorszirup
    - 1,5 dl jéghideg pezsgõ
    - 1 koktélcsereszenye

  • Szerelmi koktél Valentin napra - szerelmedtõl szerelmednek finomat

    Vágykeltõ koktéllal még jobban telik ez a nap. Egyszer csak azt veszed észre: megérint a szerelem. Valentin napra jó muri lehet egy esti koktélozás!

    Lepd meg Szerelmedet egy bájitallal, egy fincsi koktél formájában :D

    Hozzávalók (2 személyre):

    8 cl borlikõr, 40 cl Sprite, 2 zöld citrom, 8-10 koktélcseresznye, jég...

  • A tea

    A tea története jóval régibb, mint a koktéloké vagy a kávéé, visszanyúlik a teakultúra és -fogyasztás õshazájába, Kínába és Indiába.

    Tea néven rendszerint különbözõ fõzeteket (vizes kivonatokat) értünk a teacserje szárított leveleibõl. A tea tropikus vagy szuptropikus vidéken terem. Különbözõ fajtái és feldolgozási módjai révén tealevelekbõl egészen különbözõ fajtájú teákat nyernek. Ezek sok tulajdonságukban ugyan különböznek egymástól, de abban megegyeznek, hogy zamatos, illatos, serkentõ hatású, finom italt szolgáltatnak.

  • Hűsítő fröccsök

    Hűsítő fröccsökAz italhoz először is szükségünk lesz a szirupra. Ehhez a citromfüvet vágjuk kisebb darabokra. Mozsárban, vagy kés életlen oldalával zúzzuk össze, hogy levet eresszen, és kiadja az aromáit. A hozzávalókat ez után, egy kisebb lábosban összeforraljuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük. Hűtsük, majd szűrjük le. Ha készen vagyunk, a poharakat rakjuk tele jéggel, majd osszuk szét a cukorszirupot, és a vérnarancs dzsúszt a poharak között. Töltsük rá a bort, és egy leheletnyi szódát. Citromfűvel díszíthetjük.

  • Az Unicum története

    1847

    Amikor Zwack József elhatározta, hogy megalapítja gyárát, már tíz esztendeje mûködött a világ elsõ vasútvonala az angliai Stockton és Darlington között, Magyarországon pedig a reformországgyûlések lázában égõ honatyák a magyar nyelv hivatalossá tételén munkálkodnak. S 1847-ben, amikor „eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására engedelmet adatni” kér, meglehet, hogy a késõbbi márcziusi ifjak már a Pilvax kávéházban cserélnek eszmét a jövõrõl.

  • Készüljünk a Húsvétra házi tojáslikőrrel

    Készüljünk a Húsvétra házi tojáslikőrrelHúsvét közeledtével mindenki azon gondolkodik, milyen étellel és itallal készüljön az ünnepekre. Ha szeretnénk a vendégeket meglepni valami igazán különlegessel, akkor készítsünk nekik mi magunk tojáslikőrt, amit tálaláskor néhány húsvéti kiegészítővel még fel is dobhatunk. Hozzávalók:
    - fél kiló porcukor
    - fél liter habtejszín
    - fél liter vodka
    - 6 tojás

  • Nem koktél, de pálinka

    a koktél jobb, de a pálinka se kutyaHonnan származik a magyar pálinka?
    A kérdés pontosan úgy hangzik, hogy honnan érkezett a Kárpát-medencébe a desztilláció tudománya, kitõl tanultuk meg ezt a tevékenységet. Három elmélet létezik:

    1. Keletrõl: A õskori magyarok a honfoglalás idején hozhatták a pálinkafõzés tudományát a Kárpát-medencébe. Vannak régészeti emlékek is, melyek alátámasztják, hogy a közép-ázsiai népek készítettetek kumiszból, erjesztett lótejbõl desztillátumot faedényekben.

  • Grand Marnier

    A Grand Marnier története 1827-ben kezdõdött, amikor Jean-Baptiste Lapostolle gyümölcslikõröket elõállító lepárlót alapított Neauphle-le-Château-ban, Franciaországban. 1876-ban, amikor az unokája hozzáment Louis-Alexandre Marnier-hez, egy bortermelõ család sarjához, és nevüket is egyesítették, minden készen állt egy csoda születéséhez.

    1880-ban Louis-Alexandre Marnier Lapostolle volt az elsõ, aki vadnarancs olajával elegyítette az általuk gyártott konyakot, így megszületett a késõbb világhíressé vált likõr, amit Cézar Ritz, a híres szálloda alapítója, javaslatára Grand Marnier-nek kereszteltek el.

  • Kávé - mitõl biokávé a biokávé?!

    A kávétermelõ országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelõ országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendõen öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédõ-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

  • Sör, nem szokványos, de jó alapanyag

    A letisztultság csodája, az egyszerûség netovábbja, az ízlelõbimbók kacér csábítója. Összekeverés és díszítés nélküli ízorgia.

    A sörös koktélokat általában nem lehet megtalálni itallapokon, és nagyon kevesen készítik el õket. Viszont otthon annál nagyobb örömmel lehet elkészíteni.

    Végy hozzá sok sört, fantáziát, és sok bátorságot, hiszen némelyik eléggé ütõs fajta! Gatyákat felkötni, lássuk mit lehet kihozni a folyékony kenyérbõl! :)

  • A Coca Cola története

    A Cola eredetének igaz történeteMeglepõ, milyen régi és érdekes a mai Coca- és Pepsi-Cola története. 1884-ben egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevû amerikai patikus-illatszerész készített elõször szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleibõl, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. A Colára - születésének évében – Pemberton 73 dollár 96 cent értékben adott fel hirdetéseket, tiszta profitja pedig ugyanebben az évben 160 dollárra rúgott. Pemberton nem sokkal késõbb meghalt. Örököseitõl ezután egy Asha Chandler nevû atlantai patikus vásárolta meg a kólaszirup titkát és 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t.

  • 3 millió forintos koktél az új rekorder

    3 millió forintos koktél az új rekorderÚj rekord született a legdrágább koktélok kategóriájában. Egy ausztrál mixer állította fel a Winston nevű itallal, ami közel 13.000 dollárba, azaz majdnem 3 millió forintba kerül. A Sir Winston Churchillről elnevezett italt az 1858-as Croizet Cognac teszi ilyen csillagászati árúvá, lévén e nedűből egy üveg 157.000 dollár (35 millió forint). Természetesen nem hiányozhatnak belőle a további különleges összetevők, így Angostura, Grand Marnier kvintesszencia és Chartreuse likőr. Az 1858-as Croizet jelenleg is Guinness-rekorder konyak az árat illetően.

  • Gyömbér

    Eredetileg a trópusi Ázsia esôerdôinek növénye. Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fûszerezték vele. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belôle, a kínai tengerészek viszont évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen. Más kultúrák népi hagyományai szerint javítja a memóriát. Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották, ezért vallásos ünnepeik elôtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz. Ezek a hiedelmek valóban tudományos alapokra épültek, hiszen a gyömbér hatékony szernek bizonyul szédülés, hányinger ellen, valamint növeli az immunrendszer ertôzésekkel szembeni ellenálló képességét is.

  • Tío Pepe - Józsi bácsi, a spanyolok kedvenc aperitifje

    Tío Pepe, azaz magyarul Józsi bácsi fogalom a spanyol borívók körében.

    Ez egy nagyon száraz, könnyû és nemes fehérbor, amit jól behûtve aperitifként szoktak fogyasztani. Kedveltségét egy véletlennek köszönheti.

    A 19. század közepén egy borkereskedõ, Manuel González nagy sikerrel exportálta Angliába sûrû, sötét, édes, enyhén dióízû borát.

  • Disney koktélok

    Disney koktélokHa te is szeretted vagy még most is szereted a Disney hősöket, nem kell pusztán a filmekre korlátozni rajongásodat. Egy Codynak nevezett fickónak köszönhetően már ital formájában is élvezheted őket. No, ne kölyökpezsgőre gondoljatok – még csak az kéne -, sokkal inkább igazi, finom, kényeztető, és becsapósan fejbekólintós koktélokat tessék elképzelni! Cody az egyes koktélok megalkotása során igyekezett az adott Disney főhős személyiségét megragadni, és a szánkba adni, ráadásul még az alapanyagokat is elárulja minden egyes koktélnál.

  • Kovács Kálmán – Bacardi Brand Ambassador

    Kálmán Esztergomban született 1970-ben. 14 évesen került Budapestre, ahol elõször a Gundel Károly Vendéglátó Ipari és Idegenforgalmi Szakképzõ Iskolában tanult, majd beiratkozott Willmann András Bacardi Mixer iskolájába.

    A Koktél címû film hatására indult el a mixerség felé vezetõ úton az akkor még szakácsként dolgozó fiatalember, aki „szûknek érezte a konyhát”, de szerette, hogy ebben a munkában kiélheti a kreativitását, hogy játszhat az ízekkel és új dolgokat hozhat létre.

  • Újabb sörrekord - 65 fokos sört főztek Skóciában

    Újabb sörrekord - 65 fokos sört főztek SkóciábanIsmét megdőlt a sörerőrekord: 65 fokos szesztartalmút főztek Skóciában. A világcsúcs a Brewmeister nevű sörfőzdéjéé, bivalyerős termékének az Armageddon - döntő ütközet - nevet adta. Korántsem biztos azonban, hogy ez a sör lesz a végső, mármint az erőharcban. A viadalt pár éve egy szintén skót italgyár, a freserburghi BrewDog kezdte azzal, hogy 32 fokos sört főzött Taktikai Atompingvin (Tactical Nuclear Penguin) névvel. Nem sokkal később lepipálta a német Schorschbräu sörfőzde a maga 40 fokos italával.

  • Gyümölcs: banán

    A banán az emberiség egyik legôsibb kultúrnövénye, melynek eredetét Ázsiában kell keresnünk. Hajdanán már Nagy Sándor is kóstolta indiai hadjárata során, ennek ellenére a gyümölcs igazi európai térhódítása csak a 19. században kezdôdött. Ôshazájában a banán a termékenység szimbóluma, de vajon miért? Talán mert a növény állandóan reprodukálja magát, vagy mert gyümölcse fallikus szimbólum… Egy biztos: Indiában az ifjú házasok küszöbére banánleveleket és -termést szoktak helyezni.