rss

  • Hűsítő fröccsök

  • Hűsítő fröccsökAz italhoz először is szükségünk lesz a szirupra. Ehhez a citromfüvet vágjuk kisebb darabokra. Mozsárban, vagy kés életlen oldalával zúzzuk össze, hogy levet eresszen, és kiadja az aromáit. A hozzávalókat ez után, egy kisebb lábosban összeforraljuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük. Hűtsük, majd szűrjük le. Ha készen vagyunk, a poharakat rakjuk tele jéggel, majd osszuk szét a cukorszirupot, és a vérnarancs dzsúszt a poharak között. Töltsük rá a bort, és egy leheletnyi szódát. Citromfűvel díszíthetjük.

    Hozzávalók:

    - 2 bögre citromfű szirup
    - ½ bögre vérnarancs dzsúsz
    - Chardonnay, vagy Pinot Grigio
    - Szóda, és jég

    A citromfű sziruphoz:

    - 2 szál citromfű
    - 2 bögre víz
    - ½ bögre cukor

    Cseresznyés fröccs

    A cseresznye szerelmeseinek kötelező ital cherry brandy-vel, cseresznyeszörppel és fehérborral készül.

    Hozzávalók:

    ½ bögre cherry brandy
    ½ bögre Riesling vagy Sauvignon Blanc
    1 dl cseresznyeszörp, szódával hígítva

    A brandy-t és a bort töltsük egy kancsóba, majd hűtsük le. Töltsünk meg 6 darab, 3 deciliteres poharat jéggel. Töltsük poharakba a bort, adjuk hozzá a szódát, majd keverjük meg. Díszítsük szárított cseresznyével.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Metaxa

    A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktõl. A Metaxa külön kategória önmagában.

    Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetõség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintõ görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát.

  • Chillipaprika

    A kis erõspaprikát az indiánok termesztették elôször Dél-Amerikában, viszont a legnagyobb mennyiségben Indiában fogyasztják, ahol az egy fôre jutó napi csilipaprika-fogyasztás 2 gramm. Ettôl függetlenül a paprikaôrlemény világszerte a legtöbbet használt fûszer. A zöld termések még éretlenek, ami nem befolyásolja a minôséget. Az érett csili általában piros, van azonban sárgára, kékesre vagy csaknem feketére beérô fajtája is. A csilipaprika erôsségi skálája a nullától a máglyatûzig terjed.

  • Egy pohár ital lehet az egészség kulcsa

    A szakemberek úgy vélik, nem az alkohol közvetlen hatása okozza az egészségügyi elõnyök többségét, hanem olyan közvetett hatások, mint a stressz csökkenése, a több mozgás és a jobb társadalmi helyzet.

    Mint Boris Hansel kutatásvezetõ elmondta, a mértékletes alkoholfogyasztás jellemzõen a magasabb társadalmi státusz sajátja, amelyben jobb az emberek általános egészségi állapota és alacsonyabb a kardiovaszkuláris kockázat.

  • Egy-két adag ital jó, a többi felesleges, sõt árt

    New York - Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségû alkohol hatására jó érzést keltõ anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism címû szaklap online kiadásában. Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különbözõ mennyiségû alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevû hormon szintje.

  • Néhány érdekesség a koktélokról

    Számos legenda létezik a koktél szó eredetérõl. Az egyik történet szerint Dr. Johnson egyszer egy italt készített barátja, Boswell részére. Borhoz gint kevert, és ezt mondta: "Ha bort szesszel keverünk, akkor egy csodás alkoholt, egy igazi koktélt ízlelhetünk meg." Az italokról is számos érdekes történetet hallhatunk. A martinit, amely nem más, mint gin és egy kis vermut keveréke, az 1880as években a kaliforniai Martinezben találták fel. A Bloody Mary-t, amely ginbõl és paradicsomlébõl készül, az 1930-as években keverték elõször, Harry New York bárjában, Párizsban. Késõbb 1948-ban acapulcói házában rendezett partikon Margarita Samas tekilát, cointreau-t és limeot kevert.

  • Southern Comfort

    A likõrnek minõsülõ ital whiskey, barack,
    narancs, vanília, fahéj és cukor keverékének
    felhasználásával, titkos recept alapján született meg egy ír származású kocsmáros, Martin Wilkes Heron (1850. július 4. – 1920) fejében a Louisiana állambeli New Orleans-ban. M. W. Heron családja elõször New Yorkba, majd St. Louisba emigrált.
    Az 1874 óta gyártott likõr kezdetben a "None Genuine But Mine" illetve "Two per customer. No Gentleman would ask for more." üvegen megjelenõ szlogennel hozta forgalomba Memphisben.

  • Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az Orgazmus

    Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az OrgazmusMi is lehet jobb, mint egy hűsítő koktél a nyári melegben. Ha trendi akarsz lenni, akkor válaszd a legvadabb koktélokat a bárból! Unod a szürke hétköznapokat? Eleged van a munkából? Monoton az életed? Vedd fel a kedvenc ruhádat a legcukibb cipőddel, vigyél magadra egy kis sminket. Hívd fel a barátnőidet és menjetek, igyatok meg egy koktélt. Legyél trendi és bevállalós, válaszd a legmerészebb szexi koktélokat. Sex on the beach, Pina Colada, Orgazmus! Ne habozz, kérd ki, ami neked jár és élvezd estédet, a csajokkal!

  • Pezsgők Húsvétra

    Pezsgők HúsvétraA pezsgő, azaz a champagne nagy divat, egy német szaklap szerint a húsvéti locsolás sem múlhat el nélküle. A világ legjobb pezsgői következnek. Párizstól északkeletre, mindössze 140 kilométernyi távolságban készül immár háromszáz éve a világ leghíresebb itala, a champagne, amit magyarul jobb híján és helytelenül többnyire csak pezsgőnek nevezünk. Holott a champagne nem egyszerűen meghatározott fajtákból sajátos technológiával szénsavassá varázsolt bor, hanem csak és kizárólag Champagne-ban termett szőlőből készülő nedű, amelyet 1927 óta szigorú törvények védenek.

  • Pezsgőkoktélok szilveszterre

    Pezsgőkoktélok szilveszterreA lehetőségek tárházából íme néhány pezsgős koktélrecept szilveszterre!

    Bellini:
    Hozzávalók 1 pohárhoz:
    - 1 dl baracklé
    - 0,5 dl cukorszirup
    - 1,5 dl jéghideg pezsgõ
    - 1 koktélcsereszenye

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • Öt millió forintos koktél

    Öt millió forintos koktélA Diamonds are Forever nevű koktélt 5 millió forintnyi összegért mérik, így ez jelenleg a világ legdrágább kevert itala. Nem tudni, pontosan milyen márkájú italt tartalmaz a tokiói Ritz-Carlton hotel csúcskoktélja, amelyet a térség legdrágább italaként tartanak számon. Egy biztos: ez a koktél egy Bulgari gyémántot rejt. Miután a vastag pénztárcájú vendég megvásárolta az italt és szerencsésen kihalászta belőle a drágakövet, az ékszermárka tokiói butikjában ingyenesen gyűrűbe foglalják a követ. Eddig összesen két pohár ilyen koktél kelt el.

  • Alapanyagok otthoni koktélkészítésehez

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk.

    Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserût és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.

  • A pezsgõ minden ételhez és alkalomra illik - a franciák szerint

    Budapest - A magyarok jelentõs része csak szilveszterkor koccint pezsgõvel, ám léteznek olyan országok, ahol mértékkel fogyasztva bármikor és bármihez szoktak pezsgõt inni, és nemcsak aperitifnek vásárolják, hanem bor helyett a vacsora egész ideje alatt ezt isszák.

    Természetesen a franciákról van szó, akik nemzeti italuk számos fajtájához többnyire a megfelelõ ételt párosítják. Ha marad pezsgõ a szilveszteri buli után, a késõbbi felhasználáshoz érdemes megjegyezni az ott kialakult párosítási trendet.

  • A titok: 2 bögre rum

    Az elsõ rumos koktél elkészítése is a brit haditengerészethez, pontosabban Sir Edward Vernon angol admirális nevéhez fûzõdik.

    A rum a koktélok alapja, de az a legény, aki tisztán issza. A brit haditengerészetnél például ez volt a napi betevõ, a rumos koktélokat is egy admirálisnak köszönhetjük, a minõségi rumot pedig a karibi klímának. Az óceánok uraként ismert brit haditengerészet már az 1600-as években bevezette, hogy minden 18 év feletti tengerésze sör helyett naponta kétszer egy bögre nyolcvanszázalékos rumot kapjon.

  • Az európaiak negyede egyáltalán nem iszik, de csaknem ugyanennyi vedel

    Az EU-polgárok közel egynegyede - pontosan 24 százaléka - egyáltalán nem ivott alkoholt az elmúlt egy esztendõ alatt, ám azok körében, akik fogyasztottak alkoholt, 29 százalék hetente minimum egy alkalommal legalább öt pohárral is felhajtott - derül ki az Eurobarométer uniós közvéleménykutató intézet felmérésébõl. Az adatsor arról tanúskodik, hogy Portugáliában (42 százalék), Olaszországban (39 százalék) és Magyarországon (35 százalék) a legnagyobb azoknak az aránya, akik teljes következetességgel távol tartották maguktól a poharat - legalábbis az önbevallás szerint.

  • Tío Pepe - Józsi bácsi, a spanyolok kedvenc aperitifje

    Tío Pepe, azaz magyarul Józsi bácsi fogalom a spanyol borívók körében.

    Ez egy nagyon száraz, könnyû és nemes fehérbor, amit jól behûtve aperitifként szoktak fogyasztani. Kedveltségét egy véletlennek köszönheti.

    A 19. század közepén egy borkereskedõ, Manuel González nagy sikerrel exportálta Angliába sûrû, sötét, édes, enyhén dióízû borát.

  • A Tequila

    A tequila õsét már a Krisztus elõtti harmadik évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak a Cortes-i hadjáratok után készült, amikor az európaiak rájöttek, hogy az indiánok által fogyasztott, agavéból készített mézédes „pulque” tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését szigorú törvény szabályozza és ennek megfelelõen csak Mexikó bizonyos területein -melynek központja Jalisco tartomány- készülhet párlat tequila néven. Az alapanyag a kék agavé feldolgozása a levelek levágásával és az így kapott ananászra emlékeztetõ „képzõdmény” fõzésével kezdõdik.

  • Sörfogyasztási szokások Magyarországon

    Sörös a magyar lakosság! A csapolt sör fogyasztására a pubok és a kocsmák a legnépszerûbb helyszínek, míg a sorban következõ fesztiválok 18 százalékot reprezentálnak.

    Kiderült, hogy az online kérdõívet kitöltõk 26 százaléka hetente többször fogyaszt sört, 17 százalék hetente egyszer, 21 százalék pedig havonta 2-3 alkalommal. A válaszadók 8 százaléka havonta egyszer, 10 százalék 2-3 havonta, 18 százalék pedig változó idõközönként iszik sört valamilyen formában.

  • Mediterrán koktél dinnyében szervírozva

    Mediterrán koktél dinnyében szervírozvaNincs is jobb annál, mint a nagy nyári kánikulában felvágni egy görögdinnyét és a gyümölcshúst a napozóágyon vagy a teraszon befalni. De mit csináljunk a dinnye héjával?! Ha esztétikusan vágjuk fel a dinnyét (mondjuk félbe vágjuk), a dinnye elfogyasztása után a héjából koktélos poharat is kreálhatunk. A dinnye esztétikus tartója lehet egy epres, tejszínes, szépen feldíszített ital remeknek, egy fincsi koktélnak. Szerezzünk örömet szerettünknek, lepjük meg egy dinnyehéjas koktélcsodával. Ügyeskedjünk, hiszen koktélt készíteni jó mulatság!

  • Gyümölcs: banán

    A banán az emberiség egyik legôsibb kultúrnövénye, melynek eredetét Ázsiában kell keresnünk. Hajdanán már Nagy Sándor is kóstolta indiai hadjárata során, ennek ellenére a gyümölcs igazi európai térhódítása csak a 19. században kezdôdött. Ôshazájában a banán a termékenység szimbóluma, de vajon miért? Talán mert a növény állandóan reprodukálja magát, vagy mert gyümölcse fallikus szimbólum… Egy biztos: Indiában az ifjú házasok küszöbére banánleveleket és -termést szoktak helyezni.