rss

  • Gin Fizz

  • Share on Tumblr

    A Gin fizzel az élén sokáig az egyik legnépszerûbb koktélként tartották számon a fizz-eket, a trópusi italok megjelenésével azonban csökkent a jelentõsségük. 1888-ban Henry C. Ramos találta fel a Gin Fizzt, amelyet a bárjában Ramos Gin Fizz néven árult. A recept sokáig titkos volt, a koktél lényege pedig a sok rázásban rejlett - Ramos állítólag több fiút fogadott fel, akiknek csak az volt a dolguk, hogy rázzák az italt. A recept végül valahogy kiszivárgott és az alkoholtilalom idején vált szélesebb körben ismertté. Számos klasszikus fizz recept tartalmaz tojást is. Ha mi is teszünk bele ilyet, legjobb az italt turmixgépben készíteni.

    Hozzávalók:

    Jégkockák
    2 rész gin
    1 öntet cukorszirup
    4 rész szódavíz
    1 rész citromlé

    Elkészítés:

    Rakjunk a shakerbe jégkockákat (még jobb, ha tört jeget használunk) és adjuk hozzá a gint, citromlevet és cukorszirupot. Rázzuk jó alaposan legelább fél percig, majd szûrjük Collins-pohárba. Adjunk hozzá néhány jégkockát és töltsük fel jéghideg szódavízzel. Díszítsük citromdarabokkal, tálaljuk szívószállal. Ne felejtsük: a shakerben semmiképp se rázzunk szódavizet (vagy szénsavmentes ásványvizet) - hacsak nem vágyunk egy kiadós fürdésre.

    Variációk:

    Alternatív megoldásként helyettesíthetjük a citromlevet és cukorszirupot limelével, így kapjuk a Lime Gin Fizz -t. Tojást használva Royal Fizz-t készíthetünk, a gint rummal helyettesítve pedig máris kész a Rum Fizz.

    Hasonló koktélok:

    Collins, French 75, Gin Daisy, Pink Lemonade, Orange Blossom, Rail Splitter, St Clemens, The Sour, White Lady, Costa del Sol


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Black Russian Koktél (7 cl)

    Készítés és felszolgálás:

    Old Fashioned whiskey-s pohárban, jégre töltve.

  • Ital kislexikon

    Absinth (abszint): Magas 60%-os alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fûszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Káros hatása miatt a XX. század elején szinte az egész világon betiltották.

  • Blue Tequila

    Elkészítés: Öntsük a felespohárba a Blue Curacao-t, majd óvatosan, hogy ne keveredjenek össze, rétegeljük rá a tequilát.

  • Lime Gin Fizz

    A leghûsítõbb lime ital, amelyet valaha is ittál!

  • Sex on the Beach

    Pohár: longdrinkes
    Díszítés: narancskarika és fogpiszkálóra tûzött koktélcseresznye
    Elkészítés: rázd össze az összes hozzávalót és öntsd
    egy jégkockákkal megtöltött pohárba.

  • Americano

    Hozzávalók: 5 cl Campari, 5 cl édes vermut, szódavíz, jég;
    Pohár: old fashioned;
    Díszítés: egy szelet narancs, citrom vagy lime, és egy szem cseresznye;

  • Koktélkészítés - hogyan kezdjünk hozzá?!

    Alapanyagok, italok

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalamaz.

  • Sidecar

    Különleges koktél étkezések után. A citromlé megtisztítja a brandyt, illetve megpezsdíti a Cointreau-t.

  • Cuba Libre

    A koktél keletkezése 1900 körülre, Kuba spanyol uralom alóli felszabadulása körülre tehetõ. Kuba szigetére az amerikai katonák vitték be ez idõben magukkal az Újvilágban divatba jövõ Coca-colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig világra jött a Cuba libre.

  • Margarita

    Történet:

    Az egyik legnépszerûbb tequila-alapú koktél. Beszédes neve alapján sejthetõ, hogy a recept nevét egy hölgy ihlette, viszont arról, hogy ki volt a múzsa, megoszlanak a vélemények.

    A legnépszerûbb változat szerint egy amerikai színésznõrõl, Majorie Kingrõl nevezték el 1948-ban. Majorie allergiás volt minden szeszre, kivéve a tequilát. Az egyik hotelben a spanyol mixer az õ tiszteletére keverte ezt az italt és nevezte el Margaritának, ami a Majorie spanyolul.

  • Italtípusok

    Aperitif:
    Hagyományosan étkezés elõtt fogyasztják étvágygerjesztõ hatása miatt. Az aperitif italok általában magas alkoholtartalmú vezetõ ízû italok. Különféle aperitifalap-fajták vannak, ezek: borok, keserû-, ánizsos ízhatásúak, borból készített aperitifek illetve kevert aperitifek.
    Ezeket különféleképpen lehet felszolgálni.

  • Between the sheets

    A recept egy igazi klasszikus, az 1930-as években született. Az 1960-es évek után feledésbe merült, de napjainkban ismét egyre népszerûbb.

  • Horses Neck

    Kellemesen édes, nyári frissítõ long drink.

    Készül: Long Drinkes pohár
    Összetevõk:
    - 4-6 cl Metaxa v. Brandy (jobb esetben Cognac)
    - pár csepp Angostura
    - Gyömbérrel felöntve

  • White Lady

    Kellemesen fanyar, citromos kevert ital. Kiváló aperitif és parti koktél.

  • Tomkin Special

    Pohár: longdrinkes
    Díszítés: lime karika és néhány koriander ág
    Elkészítés: öntsd az összes hozzávalót egy pohárba,
    és adj hozzá törtjeget. Keverd össze, majd öntsd fel tonikkal.

  • Bahama Mama

    Kiváló gyümölcsös trópusi long drink.
    Ajánljuk forró nyári estékre, illetve hûsítõ parti italként.

  • Gin Tonic

    Elkészítés:

    A vendégpoharat feltöltjük jégkockákkal, majd beleöntjük a gin-t, és belehelyezzük a citromkarikát. Végül a poharat feltöltjük tonikkal.

  • April Shower

    Hozzávalók: 1 cl brandy, 3 cl Bénédictine, 6 cl narancslé, szódavíz, jég;
    Pohár: boros goblet;
    Díszítés: kamkvat- vagy uborkacsíkok;

  • Blue Hawaiian

    A kék tengerpartok egyik leghûsítõbb itala.

  • Moscow Mule

    Sajátságos neve (moszkvai öszvér) ellenére ez az ital bizony amerikai találmány.