
Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetõség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintõ görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát. A Metaxát a mai napig a több évszázados recept alapján három Attikán termõ szõlõfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készítik. Ez egy különleges bor, amelyet lepárolnak. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik 3 – 30 évig (ez a készülõ Metaxa típusától függ), majd Limnos és Samos szigetérõl származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szûrik át, majd további, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás elõtt 48 órán keresztül –6°C-os hõmérsékleten hûtik a folyadékot, majd újra átszûrik.
Csillagok és évek
Az üvegen szereplõ csillagok az érlelési idõrõl árulkodnak.
Metaxa 3*
Mézszínû, mazsolás, gyümölcsös aromájú fiatalos ízû ital. Érlelési ideje
legkevesebb három év.
Metaxa 5* Classic
Üvegét az ókori görög építészet ihlette.
Sötét mézszínû, mazsolás, enyhén gyümölcs aromájú, lágy, érett ízû ital.
Érlelési ideje legkevesebb öt év.
Metaxa 7* Amphora
A márka legimpozánsabb, ’deluxe’ képviselõje, elegáns üvegét az ókori görög “Amphora” váza formája ihlette. Óarany színû, teljes, érett, enyhén vaníliás ízû ital.
Érlelési ideje legkevesebb hét év.
Hidegen-melegen

Az ital jellemzõje a különleges lágy íz, amelyet sokféle módon élvezhetünk. Fogyaszthatjuk szobahõmérsékleten vagy jéggel, magában vagy long-drink-ként (például gyömbérrel, narancslével vagy kólával), de koktélalapnak is kiváló. Hagyományosan azonban önmagában, szobahõmérsékleten, különösen étkezés után kellemes ital. Jéggel üdítõen hat a nyári éjszakában. Hûvösebb estéken pedig meleg teában vagy kakaóban is finom!