Nyáron a nagy hőségben nincs is jobb egy hűsítő, ízletes koktél elszürcsölgetésénél. A tej alapú turmixok helyett nyáron jobban frissítenek a vízből készült gyümölcsmixek! A sárgadinnyés limonádé bármelyik kerti parti kedvenc itala lehet és nagyon egyszerű az elkészítése. Hozzávalók: 1 közepes méretű sárgadinnye, 2 citrom, 1 lime, 6 bögre víz, (ha édesebb szájúak vagyunk, akkor még tovább édesíthetjük sziruppal). A gyümölcsmixek kedvünk szerint variálhatóak, sárgadinnye helyett használhatunk más gyümölcsöt is, akár több féle gyümölcsöt is kombinálhatunk.
Készítés és felszolgálás:
Old Fashioned whiskey-s pohárban, jégre töltve
Hozzávalók: 6 cl gin, 3 cl citromlé, 1 kiskanál porcukor, szódavíz, jég;
Pohár: highball;
Díszítés: narancskerék és maraschino cseresznye;
(IBA standard)
A kockacukrot egy pezsgõspohárba tesszük, hozzáadjuk a keserût és a brandyt, majd felöntjük a jéghideg pezsgõvel.
Narancsszelettel vagy cseresznyével díszítjük.
Története:
Kellemesen édes rövid kevert ital, régebben kávé mellé mint italkülönlegességet fogyasztották. Napjaink egyik legismertebb parti koktélja. Kiváló bevezetõ és levezetõ ital minden korosztály számára.
Egy kis spanyol hûsítõ azoknak, akiknek forró a vérük!
Elkészítés ideje:
1 perc
Elkészítés módja:
A vodkát egy pohárba töltjük, majd erre rétegezzük a triple sec-et. A felsõ réteg tetejére töltjük a citromlevet, és az egészet egy húzásra megisszuk. Ízlés szerint a hozzávalókat akár össze is keverhetjük. Amennyiben koktél formában akarjuk elkészíteni, adjunk hozzá még limelevet és jéggel szervírozzuk.
Pohár: vizes vagy röviditalos
Díszítés: egy gerezd lime
Elkészítés: rázd össze a hozzávalókat és öntsd egy
jégkockákkal megtöltött pohárba
Íme a fehér hölgy, amely kitûnõ éjszakai partner!
A karib-szigetekrõl származó ital. A helyiek itt ananászlevet és friss kókusztejet vagy kókusztejet rummal keverve kínálnak a látogatóknak. A két recept keveréke adja a Pina Coladat, amely jelentése szûrt ananász.
Elkészítés: Öntsük a felespohárba a Blue Curacao-t, majd óvatosan, hogy ne keveredjenek össze, rétegeljük rá a tequilát.
Hozzávalók: 1 cl brandy, 3 cl Bénédictine, 6 cl narancslé, szódavíz, jég;
Pohár: boros goblet;
Díszítés: kamkvat- vagy uborkacsíkok;
Kellemesen fanyar, citromos kevert ital. Kiváló aperitif és parti koktél.
Ugorjunk fejest ebbe a népszerû étkezés utáni koktélba.
A száraz Martini e változatát az 1940-es években a New York-i Player's Clubban alkották meg a neves amerikai képzõmûvész és illusztrátor, Charles Dana Gibson tiszteletére.
Történet:
Az egyik legnépszerûbb tequila-alapú koktél. Beszédes neve alapján sejthetõ, hogy a recept nevét egy hölgy ihlette, viszont arról, hogy ki volt a múzsa, megoszlanak a vélemények.
A legnépszerûbb változat szerint egy amerikai színésznõrõl, Majorie Kingrõl nevezték el 1948-ban. Majorie allergiás volt minden szeszre, kivéve a tequilát. Az egyik hotelben a spanyol mixer az õ tiszteletére keverte ezt az italt és nevezte el Margaritának, ami a Majorie spanyolul.
Elsőként megmossuk és felszeleteljük a gyümölcsöket. Megcukrozzuk, majd ráöntjük a lime levét, és az italokat (a pezsgőt és a szódát még nem!). Így hagyjuk állni minimum 2 órát. Felszolgálás előtt fél órával öntjük rá a pezsgőt és a szódát. Tetszés szerint jeget rakhatunk a pohárba. Hozzávalók: 10 cl Bacardi Apple, 10 cl Monin zöldalma szirup, 5 dl Martini Brut Pezsgő, 20 cl friss lime leve, 4 dl szóda, 3 db lime, 10 db zöldalma, 15-20 dkg cukor. Mindenféleképpen érdemes kipróbálni, mert nagyon ízletes koktél!
Történet
Többen magukénak tartják a Bronx feltalálását, azonban a legvalószínûbb, hogy Johnnie Solon, a Waldorf Hotel mixere készítette elõször, az 1930-as években.
Elmondása szerint éppen egy Duplexet készített (ami száraz és édes vermutból, valamint narancslikõrbõl állt), amikor a fõnöke oda jött közölni hogy az egyik vendég valami újat szeretne inni.
Johnnie befejezte a Duplexet, majd beugrott, hogy hogyan tudna a Duplexbõl kiindulva valami egészen mást keverni: a narancslikõrt ginre cserélte és az egészet felönöttte narancslével. A fõnöke, miután megkóstolta, nagyon elégedett volt, a vendég úgyszintén.
A nevet pedig állítása szerint a Bronx-i állatkert ihlette. Maradjon az õ titka, hogy miért.
Sajátságos neve (moszkvai öszvér) ellenére ez az ital bizony amerikai találmány.
A Pina Colada az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb koktél. Ehhez az italhoz blenderre (vagy turmixgépre) lesz szükségünk, de shaker-rel is elkészíthető. Tegyünk törtjeget a blenderbe, és öntsük rá alapitalunkat, a rumot. Majd jöhet a többi összetevő, kókuszlikőr, és -szirup, tejszín, végül pedig az ananászlé. Ha még krémesebbé és természetesebbé szeretnénk tenni a koktélt, egy fél szelet ananászt is tehetünk a blenderbe. Turmixoljuk össze és töltsük ki tulipán pohárba az elkészített italt. Díszítéshez használjunk ananász szeletet és koktélcseresznyét.