2024.12.05. - Vilma

Koktélkészítés - hogyan kezdjünk hozzá?!

Alapanyagok, italok

A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalamaz.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk. Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserûfajtát és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.

Fontos még megjegyezni, hogy gyenge minõségû alapanyagokkal koktéljaink is gyengébbek lesznek. A jó minõségû koktélhoz annak minden alkotóeleme jó minõségû kell, hogy legyen - egyetlen rosszabb ital is sokat ront az ízen. Így ha például jó márkájú töményt használunk, ne rontsuk el a hatást gyengébb minõségû gyümölcslével.

Az oldalon található koktélok némelyike olyan alapanyagot is tartalmazhat, amirõl sejtelmünk sincs, hogy mi lehet. Ilyenkor utánanézhetünk a különleges italok és szószok listájában.

Poharak
A receptek mellett megadtuk az azokhoz javasolt pohártípusokat is, de természetesen nem valószínû, hogy rendelkezünk az összes fajtával a Highballtól a Hurrikán-pohárig. Ilyenkor nyugodtan használjuk a legjobban hasonlító vagy a célnak leginkább megfelelõ pohártípust. Idõvel, ha kedvet kapunk, érdemes lehet különlegesebb darabokat beszerezni, egyre több helyen kapni megfizethetõ áron szép poharakat. A leghasznosabb koktélos poharak.

Jég
A koktélkészítés egyik legfontosabb alapanyaga - ha nem a legfontosabb. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: sose spóroljunk a jéggel és mindig több legyen kéznél, mint amennyirõl gondoljuk, hogy elfogy. Még néhány dolog, amit a jégrõl tudni kell.

Mértékek
A koktélok elkészítésekor az arányok betartására feltétlenül figyeljünk oda. Ehhez legegyszerûbb jelölt mérõpoharat használni - jobb híján egy felespohár is megfelel erre a célra.

Mindegy , hogy házi felespohárral vagy profi mércével dolgozunk, amíg egy részt mindig ugyanannyinak választunk. Egy rész nagyjából 25-30ml-t jelent, de igényeinktõl (és az adagoktól) függõen ezt azonban tetszõlegesen változtathatjuk.

Az öntet , mint mennyiség magyarázatra szolgálhat: egy öntet 4-6 csepp folyadékot jelent, nagyjából 1-1.5 kávéskanálnyit.

A koktélokat általában háromféle módon készítjük: shakerben, keverõpohárban, kiöntéssel vagy (legrotkábban) turmixban. Amit a koktélkészítési módokról tudni kell.

Díszítés
Sokat dobhatunk koktéljaink megjelenésén apróbb díszekkel. A legegyszerûbb dekorációk színes szívószálak, narancs-, citrom- vagy limekarikák. Szintén jópofa díszek a színes keverõpálcák, izgalmas megoldás a koktélcseresznye, illetve ananászdarab, illetve mentalevél használata. Egzotikus a citromspirállal díszítés. bizonyos koktélokhoz illhet a cukor- vagy sóperem. Az egyik legújabb ötlet pedig a jégkockába fagyasztott koktélcseresznye.

Forrás: koktel.idea