rss

  • Koktélkészítés - hogyan kezdjünk hozzá?!

  • Share on Tumblr

    Alapanyagok, italok

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalamaz.

    Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk. Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserûfajtát és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.

    Fontos még megjegyezni, hogy gyenge minõségû alapanyagokkal koktéljaink is gyengébbek lesznek. A jó minõségû koktélhoz annak minden alkotóeleme jó minõségû kell, hogy legyen - egyetlen rosszabb ital is sokat ront az ízen. Így ha például jó márkájú töményt használunk, ne rontsuk el a hatást gyengébb minõségû gyümölcslével.

    Az oldalon található koktélok némelyike olyan alapanyagot is tartalmazhat, amirõl sejtelmünk sincs, hogy mi lehet. Ilyenkor utánanézhetünk a különleges italok és szószok listájában.

    Poharak
    A receptek mellett megadtuk az azokhoz javasolt pohártípusokat is, de természetesen nem valószínû, hogy rendelkezünk az összes fajtával a Highballtól a Hurrikán-pohárig. Ilyenkor nyugodtan használjuk a legjobban hasonlító vagy a célnak leginkább megfelelõ pohártípust. Idõvel, ha kedvet kapunk, érdemes lehet különlegesebb darabokat beszerezni, egyre több helyen kapni megfizethetõ áron szép poharakat. A leghasznosabb koktélos poharak.

    Jég
    A koktélkészítés egyik legfontosabb alapanyaga - ha nem a legfontosabb. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: sose spóroljunk a jéggel és mindig több legyen kéznél, mint amennyirõl gondoljuk, hogy elfogy. Még néhány dolog, amit a jégrõl tudni kell.

    Mértékek
    A koktélok elkészítésekor az arányok betartására feltétlenül figyeljünk oda. Ehhez legegyszerûbb jelölt mérõpoharat használni - jobb híján egy felespohár is megfelel erre a célra.

    Mindegy , hogy házi felespohárral vagy profi mércével dolgozunk, amíg egy részt mindig ugyanannyinak választunk. Egy rész nagyjából 25-30ml-t jelent, de igényeinktõl (és az adagoktól) függõen ezt azonban tetszõlegesen változtathatjuk.

    Az öntet , mint mennyiség magyarázatra szolgálhat: egy öntet 4-6 csepp folyadékot jelent, nagyjából 1-1.5 kávéskanálnyit.

    A koktélokat általában háromféle módon készítjük: shakerben, keverõpohárban, kiöntéssel vagy (legrotkábban) turmixban. Amit a koktélkészítési módokról tudni kell.

    Díszítés
    Sokat dobhatunk koktéljaink megjelenésén apróbb díszekkel. A legegyszerûbb dekorációk színes szívószálak, narancs-, citrom- vagy limekarikák. Szintén jópofa díszek a színes keverõpálcák, izgalmas megoldás a koktélcseresznye, illetve ananászdarab, illetve mentalevél használata. Egzotikus a citromspirállal díszítés. bizonyos koktélokhoz illhet a cukor- vagy sóperem. Az egyik legújabb ötlet pedig a jégkockába fagyasztott koktélcseresznye.

    Forrás: koktel.idea


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gin Tonic

    Elkészítés:

    A vendégpoharat feltöltjük jégkockákkal, majd beleöntjük a gin-t, és belehelyezzük a citromkarikát. Végül a poharat feltöltjük tonikkal.

  • Tequila Sunrise

    Történet

    A legenda szerint egy baráti társaság késõ este elment szórakozni egy tengerpart menti bárba a 30-as években Californiában. A csapat egész este jól érezte magát, annyira, hogy a buli végeztével sem mentek haza, hanem a bár mellett leülve végignézték a homokban a felkelõ Napot. A látvány teljesen magával ragadta õket. Ezt meglátva a bárban még ott lévõ mixer, úgy gondolta, hogy meglepi õket egy igazán egyedi, és igazán különleges koktéllal, mely magában hordozza a felkelõ nap csodáját… Így született meg a Tequila Sunrise, magyarul „tequila napfelkelte”…
    Sajnos nem tudni, hogy a történetbõl mi igaz, viszont az igen, hogy a jól elkészített koktélban jelenlévõ színátmenetnek saját nevet adtak, és számtalan dolgot neveztek el, az ehhez hasonló dolgokról:

  • Gibson

    A száraz Martini e változatát az 1940-es években a New York-i Player's Clubban alkották meg a neves amerikai képzõmûvész és illusztrátor, Charles Dana Gibson tiszteletére.

  • Cuba Libre

    A koktél keletkezése 1900 körülre, Kuba spanyol uralom alóli felszabadulása körülre tehetõ. Kuba szigetére az amerikai katonák vitték be ez idõben magukkal az Újvilágban divatba jövõ Coca-colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig világra jött a Cuba libre.

  • Sex on the Beach

    Pohár: longdrinkes
    Díszítés: narancskarika és fogpiszkálóra tûzött koktélcseresznye
    Elkészítés: rázd össze az összes hozzávalót és öntsd
    egy jégkockákkal megtöltött pohárba.

  • Tom Collins

    Hozzávalók: 6 cl gin, 3 cl citromlé, 1 kiskanál porcukor, szódavíz, jég;
    Pohár: highball;
    Díszítés: narancskerék és maraschino cseresznye;

  • Mai Tai original

    A koktélt egy Trader Vic nevû mixer találta fel 1944-ben. Elmondása szerint a világ legfinomabb italát akarta elkészíteni, amihez a legfinomabb alapanyagokat használta. Állítólag mikor egyszer Thaitirõl érkezett a barátok megkóstolták a koktélt, egyikük így kiáltott: "Mai Tai, Roa Ae!", ami thaitiül annyit tesz: "Nem evilági, a legjobb!".

  • Cuba Libre

    Cuba Libre A Cuba Libre koktél eredete: Kuba szigetére az 1900 as évek elején amerikai katonák vitték be ez időben magukkal az Újvilágban divatba jövő Coca-Colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig létrejött a Cuba Libre. A koktél elkészítése: Long drink pohárba a lime-ot kicsit össze törjük, majd jeget töltünk rá. Ezt követően meglocsoljuk a rummal és a colával. Megspékelhetjük pár csepp Angostura Bitterrel, majd elkeverjük egy bárkanál segítségével. Ízlés szerint koktélcseresznyével, vagy a kifacsart lime héjával díszíthetjük a poharat.

  • Vajas-rumos koktél

    Vajas-rumos koktélA fűszereket tegyük egy csészébe. A rumot, a vizet és a cukrot tegyük egy kis edénybe. Forrásig melegítsük folyamatos kevergetés mellett. Majd öntsük az edény tartalmát a csészébe. Végül a vajat óvatosan helyezzük az ital tetejére, ami majd szépen elolvad a keverékben. Ízlés szerint díszíthető. Hozzávalók: 2 rész sötét rum, 2 1/2 rész víz, 1 teáskanál barnacukor, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 csepp vaniliaaroma, 1 egész fahéj, 1 késhegynyi vaj. Van, aki a tetejére fúj egy kis tejszínhabot is, ez már ízlés kérdése, ki, hogy szereti. Hűvösebb őszi vagy téli napokra kiváló ital lehet.

  • Pretty Woman

    A porcukrot az eperrel és az ananászlével turmixgépben krémesítjük.
    Pohárba töltjük, és felöntjük a pezsgõvel.

    Felezett eperrel díszítjük.

  • Rossini

    Egy pezsgõsflõtébe töltjük az epernektárt, majd felöntjük a pezsgõvel.

  • Screwdriver Long-drink (12 cl)

    A Csavarhúzó, másnéven Vodkanarancs.

    Készítés és felszolgálás:

    tumbler pohárban, jégre töltve.

  • Old Fashioned Whisky Coktail

    A whisky-s koktélok egyik elõfutára. Már az 1800-as évek elején fogyasztották, ekkor azonban csak whisky koktélnak hívták, az Old Fashioned jelzõt az 1900-as évek környékén kapta.

  • Ananász-eper gyümölcs (hideg) koktél

    Megjegyzés:

    Laktat, és így akár megszüntetheti az étkezések közötti éhségérzetet. Naponta többször is fogyasztható! Nyersanyag tartalma: 100 kcal, 2 g fehérje, 35 g szénhidrát, 1 g zsír

  • Italtípusok

    Aperitif:
    Hagyományosan étkezés elõtt fogyasztják étvágygerjesztõ hatása miatt. Az aperitif italok általában magas alkoholtartalmú vezetõ ízû italok. Különféle aperitifalap-fajták vannak, ezek: borok, keserû-, ánizsos ízhatásúak, borból készített aperitifek illetve kevert aperitifek.
    Ezeket különféleképpen lehet felszolgálni.

  • Champagne Cocktail

    (IBA standard)

    A kockacukrot egy pezsgõspohárba tesszük, hozzáadjuk a keserût és a brandyt, majd felöntjük a jéghideg pezsgõvel.

    Narancsszelettel vagy cseresznyével díszítjük.

  • Mojito

    Történet

    Az ital Kubában született az 1920-as években. A szesztialom miatt a szigetre látogató amerikai turisták között ekkor tett szert nagy népszerûségre és indult el világhódító útjára.

  • Love Junk

    Pohár: vizes vagy röviditalos
    Díszítés: egy szelet alma
    Elkészítés: a hozzávalókat rázd össze shakerben,
    és öntsd egy jégkockákkal teli pohárba.

  • Alexander

    Kellemesen édeskés, krémes, étkezés utáni koktél.

  • Pina Colada

    A karib-szigetekrõl származó ital. A helyiek itt ananászlevet és friss kókusztejet vagy kókusztejet rummal keverve kínálnak a látogatóknak. A két recept keveréke adja a Pina Coladat, amely jelentése szûrt ananász.