2024.06.16. - Jusztin

Ital kislexikon

Absinth (abszint): Magas 60%-os alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fûszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Káros hatása miatt a XX. század elején szinte az egész világon betiltották.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Advokat: Fûszeres holland tojáslikõr, min. 15 %-os alkoholtartalommal.

Akvavit: Száraz, fûszeres, kömény ízû gabonapálinka. Fõként a Skandináv államokban és Németországban állítják elõ. Schnapps-nak is hívják, a vodkához hasonlóan hidegen szervírozzák. Alkoholtartalma 40-45 %. Dán változata az Aalborg Akvavit.

Allasch: Alapja semleges gabona- vagy burgonyaszesz, melyet aromatizálnak ánizzsal vagy édesköménnyel ízesítenek. Nevét a Rigától nem messze fekvõ kis községbõl, Allasch-ról kapta.

Amaretto: Olasz mandulalikõr, leghíresebb a Disaronno Amaretto, alkoholtartalma 28%. Desszertekhez, kávéhoz kitûnõen illik.

Amer Picon: Francia bitter, melyet fõként aperitifként isznak, alkoholtartalma 30 %.

Angostura: Az egyik leghíresebb bitter (keserû). Ez az ital tárnicsgyökér és gyógyfüvek egyvelege erõs rumos alappal. Ma kizárólag már csak Trinidadban gyártják. A legtöbb koktél nélkülözhetetlen ízesítõje, alkoholtartalma 40 %.

Anisette: Francia ánizslikõr, alkoholtartalma 25%.

Applejack: Amerikai almapálinka, alkoholtartalma 40%.

Apricot Brandy: Édes sárgabaracklikõr, alkoholtartalma 20%.

Armagnac: Híres francia, aranyszínû, tüzesen fanyar ízû borpárlat. Dél-Franciaország meghatározott területeinek fehér szõlõibõl készítik lepárlással, megfelelõ ízesítéssel. Hasonló az elõállítása a konyakéval, de az armagnac-ot fõként folyamatos lepárlással készítik.

Arrak: A tiszta desztillációk egy csoportjának általános elnevezése, melyet országtól függõen rizsbõl, cukornádból vagy pálmafa nedvébõl készítenek. Napjainkban már datolyával és fügével is ízesítik.

Aurum: Narancsos ízû, brandyalapú likõrfajta. Ismert olasz, illetve kelet-oroszországi változata.

Averna: Szicíliai likõrspecialitás, amelynek titkos receptjét szerzetesek állították össze több mint 200 évvel ezelõtt. Jellegzetes édes-keserû ízharmóniáját gyógynövények és gyökerek eszenciáinak gondos elegyítése eredményezi.

Bacardi: A világ legismertebb fehérrum márkája.

Bailey's (Irish Cream): Krémlikõr, ír whisky és kávés krém keveréke, alkoholtartalma 17%.

Batida de Coco: Brazil kókuszlikõr, alkoholtartalma 25% körüli.

Becherovka: Cseh keserûlikõr, nevét Josepf Becher patikusról kapta.

Bénédictine: Normandiai konyakalapú gyógyfüves likõr. A XVI. század elején állították elõ elõször a bencés szerzetesek, pontos receptje ma is féltett titok, csak néhányan ismerik. Fõként étkezés után fogyasztják, de koktélokhoz is szokták keverni, alkoholtartalma 40%.

Brandy: A borpálinka angol megnevezése. A brandy a borpálinkák világszerte elterjedt gyûjtõneve. Kifogástalan minõségû borból készítik egyéb anyagok (finomszesz, ízkiegészítõk, szinezékek) hozzáadásával. Tölgyfahordóban érlelik legalább egy évig. Aranysárga-sárgásbarna színû, tiszta, 38-40v/v%-os párlat. Legismertebb borpálinkák: metaxa (görög pálinka, vörös borból készítik), grappa (olasz pálinka, fehér vagy vörös szõlõtörkölybõl készítik), marc (francia pálinka, fehér vagy vörös szõlõtörkölybõl készítik).

Bitter Lemon: Lime héjból készült kinin tartalmú, alkoholmentes ital.

Borovicka: Bórókából készült 38-40%-os szlovák pálinka.

Cachaca: Brazília nemzeti italaként és az ezredvég egyik leghíresebb koktéljának, a Caipirinha-nak alapanyagaként ismert Cachaca a fehérrumhoz hasonlóan cukornádpárlat, de nem a nádcukorgyártás melléktermékébõl, a melaszból készül, hanem magából a cukornádból. Ennek köszönheti a rumoknál semlegesebb és könnyebb ízét, amely lehetõvé teszi, hogy a koktélkészítés sokoldalú alapanyaga legyen.

Calvados: Normandiai almapárlat, fõként keserédes ízvilág jellemzi. Alkoholtartalma 40%.

Campari: Olasz bitter (keserû), melyet fõként szódával, citrommal vagy tonikkal isznak. Alkoholtartalma 25%.

Captain Morgan: Barna rum márka.

Cassis: Ribizlibõl készült koktélszirup, párlat, vagy likõr.

Carnelos Alampic: Kaliforniai brandy.

Chartreuse: Francia gyógynövénylikõr, melyet ma is szerzetesek állítanak elõ. Titkát csak hárman ismerik. Két változata ismert. A sárga édesebb, enyhén mentolos ízû (alk. 40%). A zöld szárazabb és erõsebb (alk. 55%). Fõként koktélalapanyag, de a franciák forrócsokoládéval vagy kávával isszák.

Cherry brandy: Ismert gyümölcslikõr, mely meggy- és cseresznyelébõl készül. Jellegzetes ízû és illatú ital, alkoholtartalma 25v/v% körüli.

Cinzano: A Cinzano prémium vermouth édeskés frissítõ ital, amely gyöngéden semleges, sajátos jelleg nélküli, de igen jó minõségû borból készül, ízét és jellegét pedig a különleges, gondosan válogatott (családi titokként kezelt) gyógynövények és fûszerek adják. Bianco - klasszikus vermouth, könnyû, finom aromájú, szalmasárga ital gyümölcsös, lágy, édeskés ízzel. Rosso - intenzívebb, átható aromájú, színe erõs borostyánszín. Extra Dry - világos, tiszta színû, citrusos, száraz, frissítõ ízzel.

Citronelle: Koktél alapanyag - citromszirup.

Cointreau: A Curacao egyik változata. Francia likõr, melyet narancshéjjal ízesítenek, enyhén kesernyés, édes likõr. Koktélokhoz gyakran használják, alkoholtartalma 40%.

"Créme de ?": Krémlikõrök gyûjtõneve. A domináns ízt a név is tartalmazza. Alkoholtartamuk 25% körüli.

Créme de Cacao: Csokoládé ízû krémlikõr. Van sötét illetve fehér színû változata.

Créme de Cassis: Feketeribizli ízesítésû gyümölcsös krémlikõr.

Créme de Framboise: Málna ízesítésû gyümölcsös krémlikõr.

Créme de Mure: Szederízû krémlikõr.

Curacao: Narancslikõr, nevét a Curacao-szigetrõl származó keserû narancsról kapta. A Curacao mindig édes, több színváltozata ismert: világossárga, vörös, zöld és kék. Népszerû koktélalapanyag a változatos színvilága miatt, alkoholtartalma legalább 30%.

Cynar: Articsóka alapú keserû likõr, amely híg, sötétbarna színû. Fõként aperitifként isszák, alkoholtartalma 16%.

Drambuie: Fûszeres skót whisky-mézlikõr, alkoholtartalma 40%.

Dubonnet: Francia, vörösbor-alapú 18%-os aperitif, tisztán vagy szódával felöntve fogyasztják.

Eau de vie: Jelentése az "élet vize". Gyümölcsbõl erjesztett pálinkák összefoglaló neve.

Enzian: Encián gyökerébõl készített párlat az Alpok vidékérõl.

Fernet Branca: A Campari mellett az olaszok másik híres gyomorkeserûje. Egy milánói cég gyártja, alkoholtartalma 45 %.

Fraise: Eperbõl készített gyümölcspálinka, alkoholtartalma 40%.

Fraise des Bois: Vadeperbõl készített édes krémlikõr.

Frangelico: Olasz brandyalapú mogyoróval és egyéb növényekkel ízesített likõr. Alkoholtartalma 24%.

Galliano: Olasz, gyógynövényekbõl készített likõr. Édes ital, ízén fõként az ánizsos ízt lehet érezni, vanília illatú. Szívesen használják koktélok készítésénél, alkoholtartalma 35%.

Genever: A gin holland elnevezése, borókával és más fûszerekkel ízesített gabonapálinka. Alkoholtartalma 37-40%.

Gin: Angliából származó boróka jellegû gabonapálinka, amely az egyik leggyakrabban használt koktélalapanyag, de kedvelt aperitifnek önmagában vagy tonikkal is. Desztillálással készítik gabonából (fõként rozs és árpa), aromáját borókabogyó és egyéb drogok párlatával egészítik ki. A gin alkoholtartalmát 38-45v/v%-ra állítják be, majd legtöbbször érlelés nélkül palackozzák, ezzel is növelve a szárazságot. Az eredetileg London és környékérõl származó híres gin fajták a London Dry Gin vagy a Dry Gin, amelyek semleges ízhatású, édesítés nélküli népszerû ginféleségek, Az Old Tom Gin pedog a gon kissé édesített változata.

Ginger Ale: Gyömbér ízû üdítõital.

Glayva: Fõként méz és narancshéj ízesítésû, skót whisky alapú likõr. Inkább tisztán isszák, alkoholtartalma 35%.

Goldwasser: Ánizs és köménymag ízesítésû, színtelen likõr. Ahogy a neve is mutatja, aranydarabkák lebegnek az italban, alkoholtartalma 40%.

Grand Marnier: Francia narancslikõr, a Curacao egyik fajtája. Mélysárga színû, koktélok készítésénél is használják, alkoholtartalma 40%.

Grappa: Olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-45%. Több változata ismeretes, néhány fajtáját tölgyfahordóban érlelik.

Grenadine: Piros színû alkoholmentes gránátalma szirup, koktélok ízesítésére és színezésére használják.

Griotte: Francia cseresznyepálinka.

Gyümölcspálinkák (általában): A valódi vagy eredeti gyümölcspálinkák fõ nyersanyaga a gyümölcs. Fõként olyan gyümölcsökbõl készítik, melyek magasabb cukortartalmúak és csonthéjas magvúak. A leggyakrabban használt gyümölcsök: szilva, cseresznye, kajszi-, sárga-, õszibarack, alma és körte. A gyümölcsöket fajonként együttesen vagy külön-külön dolgozzák fel. Csak egészséges állapotú és érett gyümölcsöt lehet felhasználni a pálinka készítéséhez. Az elõállítás cefrekészítéssel kezdõdik, azaz a gyümölcsöket válogatják, mossák, magozzák és zúzzák. Majd az erjesztés következik, amikoris eléri a lapárláshoz szükséges alkoholtartalmat, tehát nem kell cukrot hozzáadni. A gyümölcspálinkák alkoholtartalma legalább 40v/v%, de általában 50v/v%. A körtébõl vagy almából készített pálinka pedig legalább 38v/v%. Az egyik legismertebb almafélékbõl készült pálinka a calvados, melynek készítésére konkrét elõírásokat határoztak meg, így például az egyik, hogy Calvadosnak csak azokat a Cidre-pálinkákat szabad nevezni, melyik tizenegy meghatározott területrõl származnak. Leghíresebb körtepálinka a Williamsbirne (Vilmoskörte) vagy Williams-Christ, melyet Williams Christbirnébõl készítenek.

A gyümölcspálinkák felszolgálásánál ügyelni kell arra, hogy ne hûtsük le túlságosan, a legmegfelelõbb szobahõmérsékleten fogyasztani talpas kehelypohárban vagy talp nélküli, enyhén szûkülõ szájú pohárban.

Himbeergeist: Német málnapálinka, melynek alkoholtartalma kb. 40 %.

Hubertus: Könnyû, narancsos ízû gyógynövénypárlatból készült magyar likõr.

Irish Mist: Whiskey alapú ír mézlikõr.

Jagermeister: Német gyógynövényekbõl készült gyomorkeserû, melynek alkoholtartalma kb. 35 %.

Kahlúa: Mexikói kávélikõr, hasonló a Tia Maria-hoz, de nem olyan édes. Fõként kávés desszertekhez illik, alkoholtartalma 26%.

Kirsch: (eau de vie) Francia cseresznyepálinka, mely készítésekor nemcsak a cseresznye levét préselik ki, hanem a magokat is összezúzzák. Így kapja ez az ital a kissé kesernyés ízét, alkoholtartalma 40%. Németországban Kirschwasser-nak hívják.

Kirschwasser: A cseresznyepálinka német, illetve svájci elnevezése. Alkoholtartalma 45-50%. Leghíresebb a Fekete-erdõben termesztett cseresznyébõl készített cseresznyepálinka.

Kontiki: Ginbõl, grapefruitból és citromból készített kb. 22%-os likõr.

Konyak (Cognac): Francia eredetû, sajátos ízû és illatú, aranysárga-barna színû borpálinka. A konyakot az 1600-as évek elején találták fel. Cognac nevezetû városka a gyártás és a kereskedelem központja, nevét is errõl a városról kapta. Ezt az italféleséget szigorú szabályok védik, így csak bizonyos területeken termelt szõlõk boraiból készíthetik. A legfõbb ilyen terület Charante tartomány. A konyakot borból kettõs lepárlási eljárással készítik. Majd különleges ízesítéssel legalább két évig tölgyfahordókban érlelik. A konyak finom ízét, színét és jó minõségét így nyeri, alkohol tartalmát 40 v/v%-ra állítják be, majd palackozzák. A konyak 1919-ben nemzetközi védelmet kapott különbözõ hamisítások miatt, így más eljárással készített borpárlat csak egyéb nevet kaphat. A konyak minõségét és érettségét a címkén feltüntetett adatok (csillagok és betûk) szavatolják. V.S. (vagy három csillag) konyakot legalább két évig érlelték tölgyfahordókban. V.S.O.P., V.O., Vieux, Réserve legalább négy évig érlelt, V.V.S.O.P., Grande Réserve legalább öt évig érlelt, X.O., Trés Vieux, Vieille Réserve pedig hattól tíz évig érlelt konyak.

A konyakot szobahõmérsékleten vagy elõmelegítve szolgálják fel, különleges öblös pohárban. A konyak általában desszertital, de aperitifnek is ajánlható.

Kümmel: Köményes ízesítésû likõr, alkoholtartalma 40%.

Lepanto: Spanyol brandy.

Likõrök (általában): A likõrök cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesitalok. A likõrök alkoholtartalma alacsonyabb a pálinkáknál. A különleges likõröket természetes eredetû ízesítõanyagok hozzáadásával készítik. Az adalékok, ízjellegük alapján megkülönböztetünk keserû-, növény-, fûszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-, whiskey- és egyéb ízesítésû likõröket. A likõrök alkohol és cukortartalma likõrfajtánként is igen eltérõ.

Luxardo: Olasz cseresznyelikõr.

Madeira: Madeira szigetérõl származó, portugál borkülönlegesség.

Malaga: Spanyol csemegebor.

Malibu: Kókuszos ízesítésû karibi fehérrum. Desszertekhez, édes koktélokhoz használják, alkoholtartalma 24%.

Maraschino: 30-35 %-os dalmát savanyú cseresznyelikõr, eredetileg Maraska-cseresznyébõl készítik.

Marie Brizard: Leghíresebb Anisette likõr márka, de más likõrök gyártásában is jelentõs a szerepe, mint pl.: a Créme de Cassis vagy a Créme de Cacao stb.

Martini: Híres olasz vermout.

Melnais Balzam: (Fekete Balzsam) Lett bitter (gyomorkeserû), melyet fõként a kávéjukhoz kevernek.

Mezcal: Mexikói agavépálinka, alkoholtartalma 40%. Az agavé egy kaktuszfajta.

Metaxa: Görög brandy, melyet Savatino, muskotályszõlõ és némi vörös szõlõbõl elõállított boralapból készítenek. Három változata van: három-, öt- és hétcsillagos Metaxa.

Nocino: Olasz brandyalapú diólikõr, alkoholtartalma 25% körüli.

Noisette: Francia brandyalapú mogyorólikõr, alkoholtartalma 25% körüli.

Ouzo: Görög ánizspálinka, melyet vízzel keverve isznak, ilyenkor színe tejfehérré válik. Alkoholtartalma 40%.

Orange-Bitter: Narancshéjból készült keserû ital.

Pannonhalmi Szt. Márton: A Pannonhalmi Fõapátság és a Zwack Unicum Rt. együttmûködésének eredményeképpen született meg a Pannonhalmi Szt. Márton gyógynövénylikõr. A likõr receptjét Reisch Elek gyógyszerész, pannonhalmi bencés szerzetes jegyezte le 1735-ben. A 15 fajta gyógynövény kivonatából készülõ termék Pannonhalma védõszentjérõl, Szt. Mártonról kapta nevét. Az ital jellegzetes aromája a szerzetesek õsi kísérletezõ kedvének és tapasztalatának eredménye.

Parfait Amour: Lila színû, holland eredetû likõr. Fõként fahéjjal ízesítik, de megtalálható benne a citrom és a szegfûszeg is. Lila színét színezõanyagok segítségével érik el, alkoholtartalma 25% körüli.

Pastis: Ánizs vagy édesgyökér ízesítésû aperitif ital. Gyakran vízzel keverve isszák, így az ital opálossá válik. Alkoholtartalma 40-45%.

Pernod: Ánizsos ital, alkoholtartalma 40%.

Pimm's No.1: Likõr, mely ízesítése szigorúan titkos, de annyi bizonyos, hogy narancsot tartalmaz. Alkoholtartalma 25%.

Pisco: Hordóban érlelt perui szõlõpálinka. Határozott gyümölcs jellegû, általában 40%-os alkoholtartalmú.

Poire-Williams: (eau de vie) Francia vilmoskörtével ízesített gyümölcspálinka, alkoholtartalma 40%.

Pommeau: Normandiai ratafia, amikor almabrandy-t kevernek almalével.

Portói: Portugál csemegebor, melynek alkoholtartalma 16-20 %, nevét Oporto városáról kapta.

Raki: Az arrak egyik formája, melyet ánizzsal fûszereznek. Törökország jellegzetes itala, alkoholtartalma 45-50%.

Ramazotti: Ausano Ramazotti által 1815-ben kikevert 30 %-os gyomorkeserû.

Ratafia: A brandy-k egyik típusának összefoglaló elnevezése, amikor a brandy-t gyümölcslével keverik.

Rum: A rumkészítés fontos alapanyaga a melasz, amely nem más, mint a cukorgyártás mellékterméke. A melaszt erjesztik, majd desztillálják. Ekkor a rum tiszta, színtelen és íze nyers. Ezért ezután hordókban tárolják, amitõl a színét is kapja. A valódi rum (Karib-tenger vidékérõl származó) ízhatása eltér a nálunk közismertebb, aromából elõállított rumtól. A mai napig is leghíresebb rumkészítõk: Jamaika, Kuba, Puerto Rico, Barbados, Martinique stb. A barna rumot sokáig érlelik sötét fahordókban, így kapja sárgás vagy barnás színét. A fehér rum akkor marad tiszta, ha világos kõrisfahordókban pihentetik, majd további öregítés céljából nemesacél tankokba öntik át. Az eredeti rum alkoholtartalma 38-54v/v% és cukor hozzáadása nélkül készül. A rum az egyik legjobb koktélalap, fõként a fehér rum, mert az íze finomabb és nem nyomja el a többi összetevõ ízét.

Sake: Japánból származó, édeskés, többnyire világossárga rizsbor. Alkoholtartalma 16-19v/v%-os, rizsmelaszból állítják elõ.

Sambuca: Olasz likõr, amelyet fõként ánizzsal és feketebodzával ízesítenek. Erõs likõr, alkoholtartalma 40%.

Sherry: Többnyire száraz spanyol csemegebor, mely ízét különleges nyitott hordós érlelésének köszönheti. Alkoholtartalma 14-25 % Más elnevezései: Jerez, Xéres.

Slivovitz (Sligovica): Jugoszláv, szerb szilvapálinka, 35-40% alkoholtartalommal. A pálinkát fõként fekete szilvából készítik.

Sloe gin: Kökénnyel ízesített gin likõr, alkoholtartalma 26%.

Southern Comfort: Amerikai whisky-bõl készített likõr õszibarack ízesítéssel. Koktélokhoz is szívesen használják, alkoholtartalma 40%.

Strega: Olasz gyógynövénylikõr, mely egy citruskeveréket is tartalmaz.

Suze: Határos aperitif ital, fõ alkotóeleme a tárnicsgyökér. Ezért száraz és keserû az íze, alkoholtartalma 16%.

Tequila: Mexikói agavépálinka. Hazájában igen kedvelt, nemzeti italnak számít. Desztilláció után több évig tölgyfahordóban érlelik, amely az aranysárga Tequila színét adja. Alkoholtartalma 40-45v/v%.

Tia Maria: Jamaicai rum, melyet kávéval (Blue Montain) és más fûszerekkel ízesítenek. Néhány koktél készítéséhez és csokoládédesszertekhez használják, alkoholtartalma 26%.

Triple Sec: Narancslikõr. Fontos koktélalapanyag.

Underberg: Német bitter (gyomorkeserû), melyet másnaposság enyhítésére is használnak, alkoholtartalma 45%.

Unicum: Magyar bitter (gyomorkeserû). Erõteljesen keserû, száraz jellegû likõr, fõként aperitifként fogyasztják étvágygerjesztõ hatása miatt. Több mint két évszázados ital, receptje titkos. Több mint negyven gyógy- és fûszernövény keverékébõl készül.

Vermouth: A röviditalokénál alacsonyabb alkoholtartalmú, alkohollal, fûszeekkel és cukorral dúsított bor alapú ital, mely fõleg a mediterrán vidékeken kedvelt. Gyümölcsös, vagy fûszeres ízesítésû édeskés frissítõ ital.

Vodka: Orosz nemzeti ital, jelentése "vizecske". Gabonakeverékbõl vagy burgonyából készítik erjesztéssel, majd lepárlással és finomítással. A vodkát általában ízesítés nélkül készítik és legalább 40v/v% alkoholtartalmú. De elõfordul ízesített változata is. A vodka remek koktélalap, mivel semleges ital és így a többi összetevõ ízhatását hangsúlyozza. De tisztán, aperitifként is ajánlható, erõsen lehûtve.

Whisk(e)y: A whisky gabona lepárlásából készített ital. Skóciában és Kanadában whisky, Írországban és az Egyesült Államokban whiskey írásmóddal használják. Az 1800-as évek elején kezdett elterjedni a világon. A legismertebb a skót whisky, amely árpából készül. Az árpából malátát készítenek, majd azt speciális kemencében kiterítik és tõzegtûzön szárítják. A tõzeg meleg füstje kiszárítja az árpát, innen a skót whisky jellegzetes enyhén füstös mellékíze, illata és aromája. Ezután erjesztik és desztillálják, majd tölgyfahordókban minimum 3 évig érlelik. Az érlelés alatt kapja meg jellegzetes színét a tölgyfától. Általában 12 évig érlelt whisky-k kerülnek a forgalomba. A XX. század elejétõl kezdve ezt a malt whisky-t keverni kezdték a grain whisky-vel, az így kialakult kevert italféleség a blended whisky. A grain whisky-t nem annyira füstös, gyengébb, malátázott és nem malátázott fõleg kukoricából illetve egyéb gabonafélékbõl állítják elõ. A skót whisky-k általában 43v/v% alkoholt tartalmaznak, és vízzel hígítva fogyasztják, bár fogyasztására nem lehet szabályt elõírni. Leghíresebb skót whisky-k: Chivas Regal, Johnny Walker, Ballantene's, Black and Whites, White Horse stb. Bár a legjobb whisky-k Skóciában készülnek, de nevezetesek az Írországból, Kanadából és az Egyesült Államokból származó márkák is.