rss

  • A jó koktél alapja a jó pohár

  • Share on Tumblr

    Koktéljainkat bármilyen pohárban felszolgálhatjuk, erre a célra akár az otthoni talpas vagy magasabb falú vizespohár, illetve a borospohár is megfelel. A szép díszítéshez és sok jéghez hasnonlóan azonban egy szép pohár is sokat lendít egy koktélon, így ha már nem elõször koktélozunk, érdemes lehet beruházni néhány különlegesebb darabra.

    Minden koktélhoz hagyományosan egy adott pohártípus dukál. Ez inkább csak afféle irányjelzõ, általános szabályként azt mondhatjuk, hogy minél hosszabb egy koktél, annál magasabb és vékonyabb pohárban szokás felszolgálni. Az általunk leghasznosabbnak vélt pohártípusok az alábbiak:

    Koktélospohár

    Az igazán hangulatos koktélozás elmaradhatatlan kelléke. Hosszú szára megvédi az italt a kéz melegétõl, a V alakban elágazó kehely pedig elég széles a díszítés elhelyezéséhez. A nagyobbak ûrtartalma 120-150ml, a kisebbeké 50-70ml.

    Felespohár

    Shootereket és röviditalokat kínálhatunk benne, emellett ha nincs otthon mérõpoharunk, azt is helyettesítheti. Ûrtalalma hivatalosan 57ml, így egy poharat számolhatunk két résznek (egy kb 25 ml).

    Old fashioned

    Egyenes oldalú vizespohár, amelybe 170-230ml ital fér. Minden olyan koktélhoz használhatjuk, amelyet "on the rocks", vagyis jéggel kínálunk. Emellett Whiskyhez a legmegfelelõbb választás. Valószínûleg ez az a pohár, amibõl néhány már megtalálható a háztartásban.

    Collins

    A hoszzúitalok klasszikus pohara, így minél magasabb, annál jobb.

    Hasznos pohártípus, sok célra használhatjuk. Ilyen pohárban kínálunk hosszú koktélokat (longdrinkeket), jégre töltött kevert italokat vagy például szódával feltöltött italokat.

    A highball pohárral ellentétben oldalai teljesen egyenesek. Befogadóképessége 230-280ml.

    Highball

    Magas falú pohár, befogadóképessége 230-280ml. Szerepét tekintve tulajdonképpen azonos a Collins-pohárral, csak valamivel dekoratívabb.

    Hurrikán pohár

    Tetszetõs ívû, nagy ûrtartalmú, hasas pohár, amiben bõven van hely a jég és a díszek számára. Általában egzotikus hosszúitalokat és tört jéggel felszolgált koktélokat szolgálunk fel benne. Ûrtartalma 240-300ml.

    Borospohár vagy Sour

    Talpas pohár többnyire olyan italokhoz, amelyek se nem "igazi" koktélok, se nem hosszúitalok, mint például az Icebreaker vagy az Orgazmus.

    Forrás: koktel.idea


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Greek Mojito

    Vannak, akik azt mondják, hogy jobb, mint a klasszikus mojito!

  • Planters Punch

    A puncs a collins mellett a ma kevert italok egyik õse. Az 1800-as években óriási népszerûségnek örvendett: akkoriban kancsókban készítették és korsókból fogyaszották ezeket a frissítõket. Nehéz elhinni, de az eredete Indiába vezethetõ vissza. A puncs szó állítólag az egyik indiai nyelvjárásból származik, jelentése: öt. Ez az öt alkotórészt jelképezi, amelybõl eredetileg készítették: cukor, citrom, víz, tea és arak. A puncs pedig ebbõl az indiai italból alakult ki és alakult át. A különbözõ pucsokat a használt italok típusa köti össze: egy rész édes, egy rész savanyú, három rész erõs és négy rész gyenge a lelke a receptnek.

  • Champagne Cocktail

    (IBA standard)

    A kockacukrot egy pezsgõspohárba tesszük, hozzáadjuk a keserût és a brandyt, majd felöntjük a jéghideg pezsgõvel.

    Narancsszelettel vagy cseresznyével díszítjük.

  • Rossini

    Egy pezsgõsflõtébe töltjük az epernektárt, majd felöntjük a pezsgõvel.

  • Lime Gin Fizz

    A leghûsítõbb lime ital, amelyet valaha is ittál!

  • Screwdriver Long-drink (12 cl)

    A Csavarhúzó, másnéven Vodkanarancs.

    Készítés és felszolgálás:

    tumbler pohárban, jégre töltve.

  • Ital kislexikon

    Absinth (abszint): Magas 60%-os alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fûszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Káros hatása miatt a XX. század elején szinte az egész világon betiltották.

  • Bloody Mary (12 cl)

    Díszítés:

    keverõpálca, citromkarika

    Készítés és felszolgálás: tumbler pohárban, jégre töltve.

  • Blue Tequila

    Elkészítés: Öntsük a felespohárba a Blue Curacao-t, majd óvatosan, hogy ne keveredjenek össze, rétegeljük rá a tequilát.

  • Pina Colada

    Pina ColadaA Pina Colada az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb koktél. Ehhez az italhoz blenderre (vagy turmixgépre) lesz szükségünk, de shaker-rel is elkészíthető. Tegyünk törtjeget a blenderbe, és öntsük rá alapitalunkat, a rumot. Majd jöhet a többi összetevő, kókuszlikőr, és -szirup, tejszín, végül pedig az ananászlé. Ha még krémesebbé és természetesebbé szeretnénk tenni a koktélt, egy fél szelet ananászt is tehetünk a blenderbe. Turmixoljuk össze és töltsük ki tulipán pohárba az elkészített italt. Díszítéshez használjunk ananász szeletet és koktélcseresznyét.

  • Alexander

    Kellemesen édeskés, krémes, étkezés utáni koktél.

  • Bahama Mama

    Kiváló gyümölcsös trópusi long drink.
    Ajánljuk forró nyári estékre, illetve hûsítõ parti italként.

  • Moscow Mule

    Sajátságos neve (moszkvai öszvér) ellenére ez az ital bizony amerikai találmány.

  • Vajas-rumos koktél

    Vajas-rumos koktélA fűszereket tegyük egy csészébe. A rumot, a vizet és a cukrot tegyük egy kis edénybe. Forrásig melegítsük folyamatos kevergetés mellett. Majd öntsük az edény tartalmát a csészébe. Végül a vajat óvatosan helyezzük az ital tetejére, ami majd szépen elolvad a keverékben. Ízlés szerint díszíthető. Hozzávalók: 2 rész sötét rum, 2 1/2 rész víz, 1 teáskanál barnacukor, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 csepp vaniliaaroma, 1 egész fahéj, 1 késhegynyi vaj. Van, aki a tetejére fúj egy kis tejszínhabot is, ez már ízlés kérdése, ki, hogy szereti. Hűvösebb őszi vagy téli napokra kiváló ital lehet.

  • Gimlet

    Hozzávalók: 6 cl gin, 1,5 cl citromlé, jég;
    Pohár: koktélospohár;
    Díszítés: egy lime-szelet;

  • T.N.T.

    Hozzávalók: 6 cl brandy, 3 cl Orange Curaço, egy öntet pastis (pl. Ricard vagy Pernod), egy öntet gyomorkeserû;
    Pohár: koktélospohár;

  • Gibson

    A száraz Martini e változatát az 1940-es években a New York-i Player's Clubban alkották meg a neves amerikai képzõmûvész és illusztrátor, Charles Dana Gibson tiszteletére.

  • White Lady

    Kellemesen fanyar, citromos kevert ital. Kiváló aperitif és parti koktél.

  • Martini Dry

    Történet

    A Martini Dryt elõször az 1900-as évek elején keverték. Elõdje a Martinez koktél volt, amely két rész édes vermutból, egy rész Tom Collins ginbõl, két önten maraschinoból és egy öntet narancs keserûbõl állt.

    A recept azóta folyamatosan változik: kezdetben sok vermuttal készült, az Alkoholtilalom idején viszont a vermut aránya visszaszorult benn. Egy New York-i mixer pedig állítólag tiszta odáig ment el, hogy gint öntött a pohárba és elsuttogta felette a vermut szót.

    Rázva vagy keverve készül a jó Martini? James Bond híres mondása szerint rázva: "Rázza, ne keverje!". Sok ember sok álmatlan éjszakát töltött ezzel az ellentmondással, egyesek azt állították, hogy nincs olyan nagy különbség, mások ennek az ellenkezõjét, egy harmadik pedig bebizonyította, hogy James Bond valójában eredetileg Vodka Martinit rendelt - végül egy kutatócsoport megállapította, hogy a rázott változatban kevesebb az antioxidáns és így egészségesebb.

    Véleményünk szerint a Martinit keverni kell, aminek az az egyszerû oka, hogy ekkor a koktél tisztább lesz.

  • Pretty Woman

    A porcukrot az eperrel és az ananászlével turmixgépben krémesítjük.
    Pohárba töltjük, és felöntjük a pezsgõvel.

    Felezett eperrel díszítjük.