rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A jó koktél alapja a jó pohár

  • Share on Tumblr

    Koktéljainkat bármilyen pohárban felszolgálhatjuk, erre a célra akár az otthoni talpas vagy magasabb falú vizespohár, illetve a borospohár is megfelel. A szép díszítéshez és sok jéghez hasnonlóan azonban egy szép pohár is sokat lendít egy koktélon, így ha már nem elõször koktélozunk, érdemes lehet beruházni néhány különlegesebb darabra.

    Minden koktélhoz hagyományosan egy adott pohártípus dukál. Ez inkább csak afféle irányjelzõ, általános szabályként azt mondhatjuk, hogy minél hosszabb egy koktél, annál magasabb és vékonyabb pohárban szokás felszolgálni. Az általunk leghasznosabbnak vélt pohártípusok az alábbiak:

    Koktélospohár

    Az igazán hangulatos koktélozás elmaradhatatlan kelléke. Hosszú szára megvédi az italt a kéz melegétõl, a V alakban elágazó kehely pedig elég széles a díszítés elhelyezéséhez. A nagyobbak ûrtartalma 120-150ml, a kisebbeké 50-70ml.

    Felespohár

    Shootereket és röviditalokat kínálhatunk benne, emellett ha nincs otthon mérõpoharunk, azt is helyettesítheti. Ûrtalalma hivatalosan 57ml, így egy poharat számolhatunk két résznek (egy kb 25 ml).

    Old fashioned

    Egyenes oldalú vizespohár, amelybe 170-230ml ital fér. Minden olyan koktélhoz használhatjuk, amelyet "on the rocks", vagyis jéggel kínálunk. Emellett Whiskyhez a legmegfelelõbb választás. Valószínûleg ez az a pohár, amibõl néhány már megtalálható a háztartásban.

    Collins

    A hoszzúitalok klasszikus pohara, így minél magasabb, annál jobb.

    Hasznos pohártípus, sok célra használhatjuk. Ilyen pohárban kínálunk hosszú koktélokat (longdrinkeket), jégre töltött kevert italokat vagy például szódával feltöltött italokat.

    A highball pohárral ellentétben oldalai teljesen egyenesek. Befogadóképessége 230-280ml.

    Highball

    Magas falú pohár, befogadóképessége 230-280ml. Szerepét tekintve tulajdonképpen azonos a Collins-pohárral, csak valamivel dekoratívabb.

    Hurrikán pohár

    Tetszetõs ívû, nagy ûrtartalmú, hasas pohár, amiben bõven van hely a jég és a díszek számára. Általában egzotikus hosszúitalokat és tört jéggel felszolgált koktélokat szolgálunk fel benne. Ûrtartalma 240-300ml.

    Borospohár vagy Sour

    Talpas pohár többnyire olyan italokhoz, amelyek se nem "igazi" koktélok, se nem hosszúitalok, mint például az Icebreaker vagy az Orgazmus.

    Forrás: koktel.idea


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Costa del Sol

    Egy kis spanyol hûsítõ azoknak, akiknek forró a vérük!

  • Grasshopper

    Ugorjunk fejest ebbe a népszerû étkezés utáni koktélba.

  • Americano

    Hozzávalók: 5 cl Campari, 5 cl édes vermut, szódavíz, jég;
    Pohár: old fashioned;
    Díszítés: egy szelet narancs, citrom vagy lime, és egy szem cseresznye;

  • Grenada

    A koktél elnevezése egy Nyugat-Indiai sziget neve is egyben - többek közt is is terem a fehéj.

  • Grin and French

    Hozzávalók: 5 cl gin, 5 cl száraz francia vermut, szódavíz vagy tonik, jég;
    Pohár: highball;
    Díszítés: mentaágacska és citromhéj-csík;

  • Tojás flip

    Hozzávalók:

    - 8 tojássárgája
    - 4 narancs
    - 4 dl tej
    - 4 kk cukor
    - késhegynyi õrölt fahéj

  • Manhattan

    Történet

    A Manhattan az egyik legrégebbi koktél, nagyjából olyan idõs lehet, mint a Martini - habár ez utóbbi ismertebb.

    Már az 1860-as években történik hasonló receptekrõl említés. Híressé egy Winston Churchil édesanyja által tartott Manhattan Club-i estély tette, az 1870-es évek elején.

    A házigazda, Jenny Jerome itt ugyanis állítólag felkérte az egyik pultost, hogy keverjen egy koktélt Samuel J. Tilden, New York újonnan megválasztott kormányzója tiszteletére. A koktélt pedig a helyrõl nevezék el.

  • Margarita

    Történet:

    Az egyik legnépszerûbb tequila-alapú koktél. Beszédes neve alapján sejthetõ, hogy a recept nevét egy hölgy ihlette, viszont arról, hogy ki volt a múzsa, megoszlanak a vélemények.

    A legnépszerûbb változat szerint egy amerikai színésznõrõl, Majorie Kingrõl nevezték el 1948-ban. Majorie allergiás volt minden szeszre, kivéve a tequilát. Az egyik hotelben a spanyol mixer az õ tiszteletére keverte ezt az italt és nevezte el Margaritának, ami a Majorie spanyolul.

  • Peachtree Mojito

    Pohár: collins
    Díszítés: mentaág
    Elkészítés: az összes hozzávalót rázd össze shakerben, és töltsd egy jéggel teli pohárba. Keverd össze, majd adj hozzá törtjeget és ismét keverd meg. Folyamatos keverés mellett addig adj hozzá törtjeget, amíg a pohár meg nem telik. Szívószállal kínáld.

  • Virgin banana daiquiri

    Virgin banana daiquiriA cukrot, citromlét, szirupot, ananászlét néhány jégkockával és a szétnyomkodott banánnal összedolgozzuk egy keverőpohárban. Koktélospohárba, tört jégre szűrjük, majd megkeverjük. Ananászdarabbal és koktélcseresznyével díszítjük. Hozzávalók: 1/2 banán, 0,5 cl banánszirup, 2 cl citromlé, 2 cl cukor, 10 cl ananászlé, ananászszelet, koktélcseresznye. Egy ilyen alkoholmentes finomság bármikor jólesik az embernek, bármilyen alkalommal, bárhol megállja a helyét!
    Egészségetekre!

  • Bronx Coctail

    Hozzávalók:6 cl gin, 3 cl narancslé, egy öntet száraz vermut, egy öntet édes vermut, jég - törve és kockákban;
    Pohár: magas goblet vagy highball;
    Díszítés: narancshéj-csík;

  • Greek Mojito

    Vannak, akik azt mondják, hogy jobb, mint a klasszikus mojito!

  • Planters Punch

    A puncs a collins mellett a ma kevert italok egyik õse. Az 1800-as években óriási népszerûségnek örvendett: akkoriban kancsókban készítették és korsókból fogyaszották ezeket a frissítõket. Nehéz elhinni, de az eredete Indiába vezethetõ vissza. A puncs szó állítólag az egyik indiai nyelvjárásból származik, jelentése: öt. Ez az öt alkotórészt jelképezi, amelybõl eredetileg készítették: cukor, citrom, víz, tea és arak. A puncs pedig ebbõl az indiai italból alakult ki és alakult át. A különbözõ pucsokat a használt italok típusa köti össze: egy rész édes, egy rész savanyú, három rész erõs és négy rész gyenge a lelke a receptnek.

  • Cuba Libre

    A koktél keletkezése 1900 körülre, Kuba spanyol uralom alóli felszabadulása körülre tehetõ. Kuba szigetére az amerikai katonák vitték be ez idõben magukkal az Újvilágban divatba jövõ Coca-colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig világra jött a Cuba libre.

  • Pretty Woman

    A porcukrot az eperrel és az ananászlével turmixgépben krémesítjük.
    Pohárba töltjük, és felöntjük a pezsgõvel.

    Felezett eperrel díszítjük.

  • Singapore Sling

    Hozzávalók: 6 cl gin, 3 cl friss citromlé, 3 cl Cherry Brandy, szódavíz, jég;
    Pohár: goblet;
    Díszítés: narancs- és citromszeletek, maraschino cseresznye és mentalevél;

  • Blue Hawaiian

    A kék tengerpartok egyik leghûsítõbb itala.

  • B'52

    Története:

    Kellemesen édes rövid kevert ital, régebben kávé mellé mint italkülönlegességet fogyasztották. Napjaink egyik legismertebb parti koktélja. Kiváló bevezetõ és levezetõ ital minden korosztály számára.

  • Koktél ABC

    A koktélok a század elõn Amerikából indultak el, s lettek népszerûvé az egész világon.

    A kotélokat két fõ csoportba oszthatjuk: standard és fantázia koktélok. Standard koktéloknak nevezzük azokat a koktélokat, amelyeket az IBA az 50 legnépszerûbb, klasszikus koktél közé sorolt. Számuk nem változik, ezeket pontos receptúrával, alább közreadjuk.

  • Gin Tonic

    Elkészítés:

    A vendégpoharat feltöltjük jégkockákkal, majd beleöntjük a gin-t, és belehelyezzük a citromkarikát. Végül a poharat feltöltjük tonikkal.