rss

adó 1 százalék, adóbevallás adószám, 1ado, alapítvány, egyesület, adó1százalék
  • Italtípusok

  • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

    Aperitif:
    Hagyományosan étkezés elõtt fogyasztják étvágygerjesztõ hatása miatt. Az aperitif italok általában magas alkoholtartalmú vezetõ ízû italok. Különféle aperitifalap-fajták vannak, ezek: borok, keserû-, ánizsos ízhatásúak, borból készített aperitifek illetve kevert aperitifek.
    Ezeket különféleképpen lehet felszolgálni.

    Bólé:
    Fõként különféle párlatokat, csemegeborokat, gyümölcsöket és cukrot tartalmaz. Az összetevõket egy nagy üveg edényben (bólésedény) összekeverik, és pár óráig hûtõszekrényben érlelik. A szénsavas összetevõket pl. pezsgõ, vagy ásványvíz közvetlenül a felszolgálás elõtt kell az italhoz adni. Puncsos vagy tumbler pohárban szolgálják fel.

    Champagne Cocktail:
    Azon koktélok gyûjtõneve, melyek fõalkotóként peszgõt tartaznak. A pezsgõt szénsavas jellege miatt, általában az egyéb alkotó italok összekeverése után szokták a koktélhoz adni.

    Cobbler:
    Általában nyári hûsítõként fogyasztják, elsõsorban hölgyek által kedvelt italfajta. Hosszú italok, egyenes, magas falú pohárban vagy tölcsérpohárban szolgálják fel. A pohárba elõször Tört jeget és friss gyümölcsöt tesznek, díszítik a poharat, végül felöntik az elõírás szerinti alkoholtartalmú italokkal. A cobblerekhez általában alacsonyabb alkoholtartalmú italokat használnak, mint például likõrök, borok, pezsgõ stb. A cobblereket fõként cobbler-pohárban tálalják, kistányéron kiskanállal és szívószállal.

    Collins:
    Savanyú, fanyar ízhatású hosszúitalok, melyet magas, szélesedõ pohárban, szívószállal tálalnak. Díszítéshez általában friss citrom- és narancskarikát használnak. Ezek az italok sok jeget tartalmaznak, valamint cukrot, citromlét, szódavizet és valamilyen rövid italt.

    Cooler:
    Enyhén édes, szomjoltó és frissítõ hatású hosszúitalok. Elkészítésekor a röviditalt, a citromlevet és a törtjeget összerázzuk, majd hozzáöntik a szénsavas üdítõitalt, leggyakrabban gyömbért. Végül magas falú pohárban szívószállal, zöldcitrom- vagy narancshéjjal díszítve szolgálják fel.

    Crusta:
    Frissítõ hosszúital, mely a nevét a szervírozás után kapta, ugyanis cukrozott szélû poharakban szolgálják fel szívószállal. Általában étkezés után vagy az esti órákban fogyasztják, fõként a hölgyeknek szokták ajánlani. Ezeket az italokat úgy készítjük, hogy shakerben az elõírás szerinti hozzávalókat jól összerázzuk. Alapanyagként leggyakrabban citrom- vagy narancslevet, illetve valamilyen alkoholtartalmú italt használunk fel.

    Daisy:
    Hosszúitalok sorába tartozó, kiadós ital. Édes ízhatású italfajta, ezért kimondottan nõi italnak számít. A nap bármely szakában fogyasztható. Daisy- vagy pezsgõspohárban, szívószállal és bárkanállal szolgálják fel.

    Egg-nogg:
    Tojásra épülõ italkompozíció, amely az egész világon ismert és kedvelt italfajta. Többféle változata van, lehetnek alkoholmentesek és alkoholtartalmúak, illetve van hideg és meleg fajtája, ezért az év bármely idõszakában fogyasztható. Mindig tartalmaznak tojást, cukrot és tejet. A meleg változat elkészítése fokozott figyelmet igényel. Erre a leggyakrabban használt módszer az, hogy a tejet két részletben adjuk hozzá az italhoz. Az elsõ részét az ital rázásakor öntjük hozzá, a másik részével pedig már a pohárba elkészített italt öntjük fel. Ennek azaz elõnye, hogy az ital sûrûségét így lehet szabályozni. Az elkészült italt azonnal kell felszolgálni nagy tumbler pohárban szívószállal és kiskanállal.

    Fancy drink:
    Azokat a kevert italokat, koktélokat nevezzük így melyek egyik itt felsorolt kategóriába sem sorolhatók. Általában egy-egy személyhez köthetõk, ezek a koktélok nem rögzített szabályok szerint készülnek, ezért adott név alatt a világ különbözõ pontján sokszor más-más italt kapunk.

    Fix:
    Magas alkoholtartalmú hosszúitalok, ezért fõként férfiaknak ajánlják. Aperitifként étkezés elõtt szokás fogyasztani. Az összetétele általában zúzott jég, cukor, citrom és legalább kétféle alkohol, így savanykás ízhatásúak. Tumbler pohárban kiskanállal és szívószállal szolgálják fel.

    Fizz:
    Amerikai eredetû, igen kedvelt hosszúitalok. Alapjuk gyümölcslevek, fõként citromlé, szóda, alkohol és cukor. Nagyon kellemes hûsítõ, szomjoltó ital. A fixek családjába tartoznak a silverek, melyek tojássárgáját tartalmaznak. Az egész tojást tartalmazókat Royal Fizznek hívják, a tejszínnel keverteket pedig Cream Fizznek. Legismertebb fizz fajták: gin fizz, brandy fizz, whisky fizz és vodka fizz. Ez az italfajta a nap bármely szakaszában fogyasztható nõknek és férfiaknak egyaránt, melyet fõként tumbler pohárban, szívószállal szolgálnak fel.

    Flip:
    Magas alkoholtartalmú édes italok, melyek sûrû, tömör italok, ezért étkezés elõtt nem ajánlottak. Fõként tojássárgáját, cukrot és szeszes italt tartalmaznak, melyet shakerben készítenek el különös gonddal. A flipeknek négy fõ változata ismert: hideg, meleg, alkoholos és alkoholmentes. Ezeket az italokat csak kevés jéggel lehet elkészíteni, mert különben az italban könnyen elválhat a tojás a víztõl. A flipeket flippohárban, esetleg pezsgõskehelyben tálalják szívószállal.

    Forralt bor:
    Gyakorlatilag bármilyen borfajtából készíthetõ, ez teljesen a fogyasztó ízlésétõl függ. A legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minõségû, mellékíztõl mentes bor legyen. Fûszerként általában citromlevet, porcukrot, szegfûszeget és fahéjat használnak. A bort a fûszerekkel forráspontig melegítik, de forrnia azonban nem szabad. A forralt bort grogos vagy forralt boros pohárban szolgálják fel.

    Frappé:
    Erõsen lehûtve fogyasztják, fõként nyáron. Elkészítéséhez lényegesen sok zúzott jeget használnak, ehhez hozzáadják a kívánt szeszes italt, gyümölcsöket, majd gyorsan elkeverik. Szívószállal, kiskanállal szolgálják fel. Több fajtája van: Tejfrappé (tej, fagylalt, likõr, tojás, gyümölcslé), Frappé glacial (fagylalt, likõr), Ice cream borfrappé (bor, gyümölcslé, fagylalt) és Ice cream frappé (fagylalt, tej, tejszín), amely a legkedveltebb.

    Frozzen:
    Nagyon erõsen lehûtött ital, az elnevezés is csak erre a hûtött felszolgálási módra utal.

    Glacé:
    Lehûtött, fõként nyáron fogyasztott hûsítõ, melyet bármelyik szeszes italból el lehet készíteni. Tumbler pohárban zúzott jéggel szolgálják fel kiskanállal és szívószállal. Külön korsóban jéghideg vizet adnak az italhoz. A glacé tulajdonképpen egy felszolgálási forma és nem italelkészítési mód.

    Grog:
    Az év bármely szakában, de különösen télen fogyasztott forró ital. Fõként rum, citromlé, cukor és forró víz keveréke. A grognak mindenféleképpen tartalmaznia kell rumot, de ezt helyettesítheti Arrak vagy whisky is.

    Highball:
    Fõként nyári idõben vagy party-k alkalmával fogyasztott szomjoltó hosszúital. Többnyire úgy készítik, hogy tumblerpohárba jégkockákat tesznek, erre ráöntenek valamilyen párlatot, majd szódavízzel vagy gyömbérsörrel hígítják. Az italt citromhéjspirállal díszítik, és szívószállal szolgálják fel.

    Julep:
    Frissítõ hosszúital, mely fõként az amerikaiak és az angolok kedvenc itala. Igen reprezentatív, látványos ital. Elkészítése igen munkaigényes. Általában tumblerpohában készítik, melyet törtjéggel 3 részig megtöltenek úgy, hogy közé cseresznyét és borsmentalevelet tesznek. Ezután felöntik az elõírt italokkal, majd a tetejét gyümölcsökkel és borsmentalevéllel díszítik. A Julepeket szívószállal és kanállal szolgálják fel.

    Knickebain:
    Bármikor fogyasztható, erõsítõként használt ital. Különleges pohárban készített ital, melynek szára is pohárként funkcionál. Elkészítésekor elõször likõrt öntenek a pohárba, majd óvatosan belehelyezik a tojássárgáját. Végül erre valamilyen párlatot öntenek vigyázva, hogy a különbözõ alkotóelemek össze ne fussanak.

    Koktél:
    A nap bármely szakában fogyasztható röviditalok. Koktélok készítésénél nagyon kell vigyázni az alapitalok adagolására, mert a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolja az ízhatást. A koktélokat általában shakerben készítik, de készülhet keverõpohárban is, illetve közvetlenül a vendég poharában. A koktélok között megkülönböztetünk standard és fantázia koktélokat. A standard koktélok közismertek, és az egész világon ugyanolyan italokból, azonos keverési arányban készítik. A fantázia koktélok nem elõírás szerint készülnek, általában valamely személy saját specialitása.

    Oyster:
    Ez az ital a "szakértõk" szerint igen alkalmas a macskajaj megszüntetésére. Az Oyster általában tojássárgáját, olajat, ketchupot, paradicsomot, fûszereket és Worchester szószt tartalmaz.

    Pousse-café:
    Francia eredetû italkülönlegesség, melyet étkezés után, kávéhoz szolgálnak fel. Tulajdonképpen ez nem koktél, hanem különféle színû és fajsúlyú italok egymásra töltése kis, tulipán formájú poharakba. Elkészítése óvatosságot igényel: a legsûrûbb italt a pohár aljára öntik, majd egyre könnyebb fajsúlyú italokat öntünk rá egy kanál segítségével. Bármilyen italokból összeállítható. Felszolgáláskor szívószállal tálalják.

    Puff:
    Szomjúságoltó ital, melyet nõk és férfiak egyaránt fogyasztanak. A puffok tej és szeszes italok keverékei, melyet shakerben ráznak össze jégkockával, majd tumblerpohárba öntenek. Ezt ezután szódával hígítják és szívószállal tálalják.

    Puncs:
    Eredetileg öt alapanyagból áll: cukor, citromlé, arak (rizspálinka), tea és víz. Késõbb alapanyagok bõvültek, és ma már fõként rumból készítik. A puncsot általában melegen isszák, de van hideg változata is. A puncsot általában pohárban készítik el, de gyakran készítik nagyobb adagban a bólés edényhez hasonló puncstartóban.

    Rickey:
    Alacsony szesztartalmú, hosszúital. Fõbb alkotóelemei citrom, cukorszirup, alkohol, jég és szóda. Gyakran díszítik citromhéjspirállal és általában kistányéron, kiskanállal szolgálják fel.

    Sangaree:
    Indiából származó frissítõ jellegû hosszúital. Kétféle változata ismert, a hideg és a meleg sangaree. A valódi sangaree készítéséhez csak nagyon kevés, vagy egyáltalán nem szabad jeget használni. A sangaree mindig tartalmaz valamilyen alkoholt, cukrot, hideg vagy forró vizet és az összerázás után csipetnyi szerecsendió reszelékkel szórják meg.

    Scaffa:
    A Pousse-café-hoz hasonló ital, amely szirupból és többféle alkoholból áll. A legfontosabb különbség, hogy a scaffa-nál az egyes italrétegek között nincsenek olyan éles határok és kevesebb rétegbõl áll. Készítésükhöz fõleg krémlikõröket és párlatot használnak. Általában kis koktélkehelyben vagy borospohárban, jég nélkül, szívószállal szolgálják fel.

    Shrub:
    Angol eredetû ital, igen hasonlít a grogokhoz és bólékhoz. Fõként különféle párlatokat, csemegeborokat, gyümölcsöket és cukrot tartalmaz. Az összetevõket egy nagy bólésedényben összekeverik, és öt napig hûtõszekrényben érlelik. Tumbler pohárban szolgálják fel, szódával felöntve.

    Sling:
    Európában nem túlzottan ismert puncsszerû hosszúital. Kétféle formában készülhet, hideg és meleg változatban. Fõbb alkotói a párlatok közül: a brandy, a gin, a whisky és a rum, ezenkívül fontos alapanyaga még a cukor, a citromlé és a víz.

    Smash:
    Igen hasonló a julepekhez, hiszen jellegzetes ízét szintén a mentalevél adja. Üdítõ hatású, fõleg nyáron fogyasztott hosszúital. A legfõbb különbség, hogy a smash-t shakerben készítik el. Nagy boros vagy limonádés pohárban szolgálják fel kiskanállal és szívószállal.

    Sour:
    Savanykás ízhatású hosszúital. Igen hasonló a fizzek-hez, de kevesebb szódát tartalmaz, így töményebb. Shakerben készítik el, gyakran szûrés nélkül öntik kisebb tumbler pohárba. Fõként vékony citrom- vagy narancskarikával és cseresznyeszemmel díszítik.

    Sorbet:
    Frissítõ hatású ital, mely fõként fagylaltot, gyümölcsleveket vagy borokat tartalmaz. Ismert alkoholos és alkoholmentes változata is. Kiskanállal és szívószállal szolgálják fel.

    Sundae:
    Coupekhoz hasonló ital, csak egy kicsit folyékonyabb. Fõként fagylaltot, szörpöket és ízesítésként 1-2 csepp likõrt tartalmaz. Tejszínhabbal díszítik és kiskanállal, cobbler pohárban szolgálják fel.

    Swizzle:
    Trópusokról származó hosszúital, amely zúzott jeget, citromlevet, cukorszirupot, rumot és pár csepp Bittert tartalmaz. Ezeket az összetevõket alaposan összekeverik és tumbler pohárban, szívószállal szolgálják fel.

    Szódák:
    Frissítõ hosszúital, melynek elnevezése az italba engedett szódavízbõl származik. Ezek az italok tulajdonképpen egyféle alkoholtartalmú italból (gin, whisky, vermut, rum, …) és szódából állnak, de tartalmaznak még jeget és citrom- vagy narancshéj permetet.

    Toddy:
    Igen hasonló a slingekhez, csak alkoholban gazdagabb, azaz feltöltéséhez nem használnak fel annyi folyadékot. A toddy-knak ugyanúgy létezik hideg és meleg változata is. A hideg toddy-kat kis tumblerekben kínálják és fõként a trópusi országokban kedvelt, míg a meleg változatát puncsos vagy grogos poharakban szolgálják fel és Európa északi részén kedvelik a leginkább.

    Twist:
    Rövidital, melyet gyümölcsszörpbõl, gyümölcslébõl, édes likõrbõl és valamely szeszes italból készítenek citromhéjaromával ízesítve. A különféle italokat keverõpohárban keverik össze és pezsgõskehelybe szûrik. Szívószállal szolgálják fel.

    Zoom:
    Mézzel készített italkülönlegesség, melyet leginkább a délutáni órákban fogyasztanak. Tejszínbõl, mézbõl, tojásból és valamilyen alkoholból áll. Többnyire shakerben, erõsen összerázva készítik, majd nagy koktél pohárba szûrik.


    Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tom Collins

    Hozzávalók: 6 cl gin, 3 cl citromlé, 1 kiskanál porcukor, szódavíz, jég;
    Pohár: highball;
    Díszítés: narancskerék és maraschino cseresznye;

  • Mai Tai

    Egy keleti hangzású ital, a bulis pillanatú éjszakákra.

  • Mint Julep

    Történet

    A klasszikus recept eredete az amerikai polgárháború elõtti idõkre, az 1700-as évek végére nyúlik vissza.
    Kezdetben mentalevélbõl, brandybõl és cukorból készítették a Mint Julepet, a polgárháború után széles körben elterjedõ bourbon whisky azonban hamar felváltotta a brandy szerepét és a koktél alapanyaga lett.

  • Lime Gin Fizz

    A leghûsítõbb lime ital, amelyet valaha is ittál!

  • Daiquiri

    Azon kevés koktélok egyike, melyet kitalálása óta, 1896-tól szinte ugyanúgy készítentek. Jennings Coxhoz kötõdik a recept, aki ekkortájt a kelet-kubai Dariqui városában volt rézbánya-igazgató. Állítólag éppen elfogyott a ginje és attól tartott, hogy az ellenörzésre érkezõ fõnökének nem fog ízleni a helyi rum, ezért megpróbálta kicsit élvezhetõbbé tenni limelé hozzáadásával. Döntsük el, hogy sikerült-e neki.

  • Cuba Libre

    Cuba Libre A Cuba Libre koktél eredete: Kuba szigetére az 1900 as évek elején amerikai katonák vitték be ez időben magukkal az Újvilágban divatba jövő Coca-Colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig létrejött a Cuba Libre. A koktél elkészítése: Long drink pohárba a lime-ot kicsit össze törjük, majd jeget töltünk rá. Ezt követően meglocsoljuk a rummal és a colával. Megspékelhetjük pár csepp Angostura Bitterrel, majd elkeverjük egy bárkanál segítségével. Ízlés szerint koktélcseresznyével, vagy a kifacsart lime héjával díszíthetjük a poharat.

  • Green Apple Bowle koktél

    Green Apple Bowle koktélElsőként megmossuk és felszeleteljük a gyümölcsöket. Megcukrozzuk, majd ráöntjük a lime levét, és az italokat (a pezsgőt és a szódát még nem!). Így hagyjuk állni minimum 2 órát. Felszolgálás előtt fél órával öntjük rá a pezsgőt és a szódát. Tetszés szerint jeget rakhatunk a pohárba. Hozzávalók: 10 cl Bacardi Apple, 10 cl Monin zöldalma szirup, 5 dl Martini Brut Pezsgő, 20 cl friss lime leve, 4 dl szóda, 3 db lime, 10 db zöldalma, 15-20 dkg cukor. Mindenféleképpen érdemes kipróbálni, mert nagyon ízletes koktél!

  • Manhattan

    Történet

    A Manhattan az egyik legrégebbi koktél, nagyjából olyan idõs lehet, mint a Martini - habár ez utóbbi ismertebb.

    Már az 1860-as években történik hasonló receptekrõl említés. Híressé egy Winston Churchil édesanyja által tartott Manhattan Club-i estély tette, az 1870-es évek elején.

    A házigazda, Jenny Jerome itt ugyanis állítólag felkérte az egyik pultost, hogy keverjen egy koktélt Samuel J. Tilden, New York újonnan megválasztott kormányzója tiszteletére. A koktélt pedig a helyrõl nevezék el.

  • Gin Fizz

    A Gin fizzel az élén sokáig az egyik legnépszerûbb koktélként tartották számon a fizz-eket, a trópusi italok megjelenésével azonban csökkent a jelentõsségük. 1888-ban Henry C. Ramos találta fel a Gin Fizzt, amelyet a bárjában Ramos Gin Fizz néven árult. A recept sokáig titkos volt, a koktél lényege pedig a sok rázásban rejlett - Ramos állítólag több fiút fogadott fel, akiknek csak az volt a dolguk, hogy rázzák az italt. A recept végül valahogy kiszivárgott és az alkoholtilalom idején vált szélesebb körben ismertté. Számos klasszikus fizz recept tartalmaz tojást is. Ha mi is teszünk bele ilyet, legjobb az italt turmixgépben készíteni.

  • Martini Dry

    Történet

    A Martini Dryt elõször az 1900-as évek elején keverték. Elõdje a Martinez koktél volt, amely két rész édes vermutból, egy rész Tom Collins ginbõl, két önten maraschinoból és egy öntet narancs keserûbõl állt.

    A recept azóta folyamatosan változik: kezdetben sok vermuttal készült, az Alkoholtilalom idején viszont a vermut aránya visszaszorult benn. Egy New York-i mixer pedig állítólag tiszta odáig ment el, hogy gint öntött a pohárba és elsuttogta felette a vermut szót.

    Rázva vagy keverve készül a jó Martini? James Bond híres mondása szerint rázva: "Rázza, ne keverje!". Sok ember sok álmatlan éjszakát töltött ezzel az ellentmondással, egyesek azt állították, hogy nincs olyan nagy különbség, mások ennek az ellenkezõjét, egy harmadik pedig bebizonyította, hogy James Bond valójában eredetileg Vodka Martinit rendelt - végül egy kutatócsoport megállapította, hogy a rázott változatban kevesebb az antioxidáns és így egészségesebb.

    Véleményünk szerint a Martinit keverni kell, aminek az az egyszerû oka, hogy ekkor a koktél tisztább lesz.

  • Cuba Libre

    A koktél keletkezése 1900 körülre, Kuba spanyol uralom alóli felszabadulása körülre tehetõ. Kuba szigetére az amerikai katonák vitték be ez idõben magukkal az Újvilágban divatba jövõ Coca-colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig világra jött a Cuba libre.

  • Virgin banana daiquiri

    Virgin banana daiquiriA cukrot, citromlét, szirupot, ananászlét néhány jégkockával és a szétnyomkodott banánnal összedolgozzuk egy keverőpohárban. Koktélospohárba, tört jégre szűrjük, majd megkeverjük. Ananászdarabbal és koktélcseresznyével díszítjük. Hozzávalók: 1/2 banán, 0,5 cl banánszirup, 2 cl citromlé, 2 cl cukor, 10 cl ananászlé, ananászszelet, koktélcseresznye. Egy ilyen alkoholmentes finomság bármikor jólesik az embernek, bármilyen alkalommal, bárhol megállja a helyét!
    Egészségetekre!

  • Italtípusok

    Aperitif:
    Hagyományosan étkezés elõtt fogyasztják étvágygerjesztõ hatása miatt. Az aperitif italok általában magas alkoholtartalmú vezetõ ízû italok. Különféle aperitifalap-fajták vannak, ezek: borok, keserû-, ánizsos ízhatásúak, borból készített aperitifek illetve kevert aperitifek.
    Ezeket különféleképpen lehet felszolgálni.

  • Corkscrew

    Egy hûs nyári ital, a forró nyári estékre.

  • Bacardi Cocktail

    A világ legnépszerûbb denevérének a koktélja.

  • Horses Neck

    Kellemesen édes, nyári frissítõ long drink.

    Készül: Long Drinkes pohár
    Összetevõk:
    - 4-6 cl Metaxa v. Brandy (jobb esetben Cognac)
    - pár csepp Angostura
    - Gyömbérrel felöntve

  • Moscow Mule

    Sajátságos neve (moszkvai öszvér) ellenére ez az ital bizony amerikai találmány.

  • Martini

    Hozzávalók: 9 cl gin, 3 cl száraz vermut, jég;
    Pohár: martinis;
    Díszítés: egy olívabogyó, citromhéj-csík;

  • Woo Woo

    Pohár: vizes vagy röviditalos
    Díszítés: egy gerezd lime
    Elkészítés: rázd össze a hozzávalókat és öntsd egy
    jégkockákkal megtöltött pohárba

  • Margarita

    Történet:

    Az egyik legnépszerûbb tequila-alapú koktél. Beszédes neve alapján sejthetõ, hogy a recept nevét egy hölgy ihlette, viszont arról, hogy ki volt a múzsa, megoszlanak a vélemények.

    A legnépszerûbb változat szerint egy amerikai színésznõrõl, Majorie Kingrõl nevezték el 1948-ban. Majorie allergiás volt minden szeszre, kivéve a tequilát. Az egyik hotelben a spanyol mixer az õ tiszteletére keverte ezt az italt és nevezte el Margaritának, ami a Majorie spanyolul.