2020.12.05. - Vilma

Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellen

Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellen
Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellenA fröccsöt leginkább félliteres méretekben gondolkozzunk, és max 2-3 deci borral. Legjobb a kisházmester (4 dl szóda, 1 dl bor) a viceházmester (3 dl szóda, 2 dl bor) és a házmester (2 dl szóda, 3 dl bor), mégpedig valami jó könnyed reduktív fehérből vagy rozéból, este pedig sillerből. Nem bűn jégkockával inni, sőt. Itt egyébként bővebben minden le van írva. Nagy melegben kerüljük a tömény alkoholokat, mert fejreállás lehet a vége: a melegben egyébként is kitágult ereink az alkoholtól még jobban kitágulnak, ami hosszabb távon a szervezetünk összeomlásához vezethet!
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Fröccsök pepitában

Újházy fröccs: Szóda helyett kovászos uborka leve. A névadó, híres színész szódavíz helyett kovászos uborka levével hígította a bort.

Málnás fröccs: Fehérbor málnaszörppel és szódavízzel. Más néven Kagál. Nevét annak az század eleji asztaltársaságnak az emlékére kapta, amely a pesti Ráday utcában, bizonyos Bálóné vendéglőjében volt honos hétfő esténként.

Kass vagy Tisza fröccs: Szegedi találmány a vörösbor pezsgővel. A pezsgős fröccs Kass vagy Tisza néven a múlt század eleji szegedi művész asztaltársaságoktól indult hódító útjára.

Matrózfröccs: Semmi köze a borhoz- korsó sör mellé 1 dl rumot szervíroz a pincér.

Postásfröccs: ha ilyet kér valaki, dupla feketét tesznek elé rummal.
VBK, vagy Laza: vörösbor kólával.Fröccsök szódával

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz. Fütty vagy Rövidlépés néven is ismert, merthogy gyorsan, egy „füttyre” ihatta meg a szomjazó, József Attila szerint.

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz. Más néven Hajtás vagy Húzás, mert egy hajtásra, vagy húzásra lehetett a gallér mögé küldeni, írta Móra Ferenc.

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz. Más néven Fordított.

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz.

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz.

Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz. Egyes helyeken Bivalycsók vagy Nagyházmester, máshol Tömbházmester.

Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz. Másként Kis házmester.

Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz "megnevetteti" a bort.

Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda. Nevezik Távolugrásnak is. Sóher, mert a 9 dl szódához az 1 dl bor megy "ízesítőnek".

Deák bólé: A Sóherfröccs egy fajtája. Nagyon kevés alkohol megcsapatva nagyon sok szódavízzel, a szarvasi főiskolások receptje alapján.

Góré fröccs: Egy pohár (1 dl vagy 2 dl) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér. Nevezik Ijesztettnek is, mert a szódával épp csak megijesztjük a bort.

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.

Diákfröccs: A pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.

Színészfröccs: Krúdy szerint: 2 dl szódavíz és az is "langyosan". Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor+0,5 liter szódavíz.

Csattos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másik fajtája, pont egy kristályvizes üvegnyi - így könnyen haza lehetett vinni.

Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másika. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát - írta róla egy elbeszélésében Babay József.

Magyar-Angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére.

Nevezik Wembley-fröccsnek, vagy Puskás-fröccsnek is, ekkor azonban olaszrizlingből kell készülnie.