Újházy fröccs: Szóda helyett kovászos uborka leve. A névadó, híres színész szódavíz helyett kovászos uborka levével hígította a bort.
Málnás fröccs: Fehérbor málnaszörppel és szódavízzel. Más néven Kagál. Nevét annak az század eleji asztaltársaságnak az emlékére kapta, amely a pesti Ráday utcában, bizonyos Bálóné vendéglőjében volt honos hétfő esténként.
Kass vagy Tisza fröccs: Szegedi találmány a vörösbor pezsgővel. A pezsgős fröccs Kass vagy Tisza néven a múlt század eleji szegedi művész asztaltársaságoktól indult hódító útjára.
Matrózfröccs: Semmi köze a borhoz- korsó sör mellé 1 dl rumot szervíroz a pincér.
Postásfröccs: ha ilyet kér valaki, dupla feketét tesznek elé rummal.
VBK, vagy Laza: vörösbor kólával.

Fröccsök szódával
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz. Fütty vagy Rövidlépés néven is ismert, merthogy gyorsan, egy „füttyre” ihatta meg a szomjazó, József Attila szerint.
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz. Más néven Hajtás vagy Húzás, mert egy hajtásra, vagy húzásra lehetett a gallér mögé küldeni, írta Móra Ferenc.
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz. Más néven Fordított.
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz.
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz.
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz. Egyes helyeken Bivalycsók vagy Nagyházmester, máshol Tömbházmester.
Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz. Másként Kis házmester.
Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz "megnevetteti" a bort.
Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda. Nevezik Távolugrásnak is. Sóher, mert a 9 dl szódához az 1 dl bor megy "ízesítőnek".
Deák bólé: A Sóherfröccs egy fajtája. Nagyon kevés alkohol megcsapatva nagyon sok szódavízzel, a szarvasi főiskolások receptje alapján.
Góré fröccs: Egy pohár (1 dl vagy 2 dl) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér. Nevezik Ijesztettnek is, mert a szódával épp csak megijesztjük a bort.
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.
Diákfröccs: A pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.
Színészfröccs: Krúdy szerint: 2 dl szódavíz és az is "langyosan". Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor+0,5 liter szódavíz.
Csattos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másik fajtája, pont egy kristályvizes üvegnyi - így könnyen haza lehetett vinni.
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másika. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát - írta róla egy elbeszélésében Babay József.
Magyar-Angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére.
Nevezik Wembley-fröccsnek, vagy Puskás-fröccsnek is, ekkor azonban olaszrizlingből kell készülnie.