2020.11.26. - Virág

Több alkoholt fogyasztanak Európában, mint a világ többi részén

Több alkoholt fogyasztanak Európában, mint a világ többi részén
Sehol a világon nem fogyasztanak annyi alkoholt, mint Európában, holott az összesített mennyiség az 1970-es évekhez képest jelentõsen csökkent - jelentették ki az Osztrák Táplálkozástudományi Szövetség (VEÖ) bécsi ülésén.

Cees Goos, az Európa Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ kábítószer-ellenes és bûnügyi hivatalának (UNODC) közegészségügyi szakértõje szerint bár az alkoholnak számos negatív hatása van az egészségre, mégis fontos kulturális és szociális faktor Európában.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

A gazdaság szempontjából is jelentõs tényezõ: az Európai Unióban az alkoholkereskedelem mintegy kilencmilliárd euróval járul hozzá a kereskedelmi mérleghez. A termelés és az értékesítés pedig munkahelyeket teremt - Goos szerint az EU-n belül 750 ezer ember foglalkozik alkoholtartalmú italok elõállításával.

Az alkoholnak nemcsak az egészségre, hanem a közlekedési és általános biztonságra is negatív hatása van.

Számos szabályozó intézkedést dolgoztak már ki a társadalom alkoholfogyasztásának mérséklésére, de többnyire a leghatékonyabbak egyben a legnépszerûtlenebbek is - fejtette ki Goos. Az árak emelése közvetlenül befolyásolja a fogyasztást, de nemcsak a társadalom, hanem a politika részérõl is különösen népszerûtlen.

Az informáló kampányok és az oktatási intézkedések ezzel szemben népszerûek, tanulmányok szerint azonban ezeknek kevés hatásuk van a társadalmi szokásokra. Az európai stratégiák elsõsorban a fiatalok alkoholfogyasztására és az autóvezetés melletti italozásra koncentrálnak.

Az alkoholnak az egészségre különösen terhesség és szoptatás idején van nagyon káros hatása - mondta el Katharina Philipp, a VEÖ táplálkozáskutatója és vezetõje.

Az alkoholt lebontó enzimek az embrióban csak két hónaposan alakulnak ki, és csupán ötéves korra érik el a felnõttekével megegyezõ mûködési szintet. Ez a magzat számára azt jelenti, hogy véralkoholszintje lényegesen lassabban csökken, így teste tovább van kitéve az alkohol hatásainak. A terhesség során fogyasztott alkohol a szellemi és testi fejlõdési zavarok kialakulásának egyik leggyakoribb oka.

A szoptatás ideje is veszélyes idõszak, mivel az alkohol az anyatejben is megjelenik, és ugyanolyan alkoholkoncentrációt mutat fel, mint az anya vére. Egy ital elfogyasztása után 30-90 perccel már eléri az anyatej a legmagasabb alkoholkoncentrációt, íze és illata is megváltozik.

Az alkoholt fogyasztó anyák ezzel a tejtermelés csökkenését, a csecsemõ alvási-ébrenléti fázisainak megváltozását és a gyermek csökkent motorikus fejlõdését kockáztatják.