
Az alkohollepárlás technikája már az ókorban ismert volt és mint akkoriban oly sok egyéb alapvetõ ismeret, természetesen Kínából érkezett Európába. A mai értelemben vett whiskyre utaló elsõ írásos emlékek az 1500-as évekre datálodnak.
Érdekesség képpen, igyekeztünk idõrendi sorrendbe tenni és összegyûjteni a témával kapcsolatos leglényegesebb adatokat és évszámokat. Ókor: Az alkohollepárlás technikája az ókori Kínából ered, ahonnan egyiptomi, héber, majd arab közvetítéssel került Európába.
1170: A Brit-szigeteken már ekkoriban használták az alkohollepárlás módszerét.
1494: Az elsõ írásos emlék Skóciából. IV. Jakab skót király pénzügyi jegyzéke szerint Friar John Cor szerzetes 8 hordó malátát kapott a királytól „aqua vitae” (kelta nyelven „uisge beatha”, azaz az élet vize) elõállítása céljából. Ez a mennyiség körülbelül 1.500 palack akkori whisky készítésére volt elegendõ.
1505: Edinburgh-i felcserek jogot kaptak „aqua vitae” készítésére.
1527: Az elsõ olyan angol nyelvû könyv kiadása, Hieronymus Braunschweig könyvének fordítása, amelyben szó esik az „aqua vitae” készítésének módjáról, jóllehet csak gyógyászati szempontok alapján.
1579: Az elsõ olyan törvény Skóciában, mely az „aqua vitae” elõállításával kapcsolatos.
1690: A Ferintosh nevû lepárló üzem volt az elsõ, melyet írásban feljegyeztek Skóciában.
1707: Az angol-skót perszonálunió létrejötte után a közös Angol-Skót Parlament adót vetett ki a whisky készítõkre és kereskedõkre, ami a whiskygyártókat illegalitásba kényszerítette. Ez volt a több mint száz éves ún. „whisky-háború” kezdete.
1725: Ez volt az elsõ év, hogy az angolok érvényesíteni akarták az adótörvény rendelkezéseit. A maláta whiskykre kivetett adót akarták beszedni, ami zavargásokhoz vezetett.
1823: A skót fõnemes, Gordon herceg vezetésével egy skót parlamenti küldöttség sikeresen meggyõzte IV. György angol királyt arról, hogy nagyobb haszonnal jár, ha mérsékli a whiskyre kivetett adóterheket és engedélyhez köti a whisky-lepárlást és kereskedelmet. Ekkor született meg a skót whisky-gyártás sikerét megalapozó szeszengedélyezési és adótörvény.
1831: Aeneas Coffey, skót mérnök megalkotta az elsõ ún. Patent lepárló berendezést, amely lehetõvé tette gabonawhiskyk ipari elõállítását.
1853: Andrew Usher volt valószínûleg az elsõ, aki blended (kevert) whiskyt állított elõ.
1860: Betegség pusztított a francia szõlõültetvényeken, így erõsen visszaesett a francia bor és cognac-termelés, nagyobb piacot nyitva ezzel a skót whisky számára.
1874: Megalakult az Északi-Skót Whisky-üzemek Szövetsége.
1880: A porosz háború és a szõlõt pusztító filoxéra-járvány jelentõsen visszavetette a konyak- és brandy-kereskedelmet. A piaci igények rákényszerítették a skótokat whisky-jük exportálására.
1908: A Királyi Whisky Tanács elõször szabályozta, hogy mi viselheti a skót whisky megnevezést.
1915: Megalakult a Központi Szeszesital Testület. Az ekkor megalkotott korai szesztörvény 2 évben határozta meg a skót whisky minimum érlelési idejét.
1920: Az Egyesült Államokban bevezették a Szesztilalmat. Egyedül a Laphroaig maláta whiskyhez lehetett törvényes úton hozzájutni, mivel erõs, jódhoz hasonlító illata miatt az orvosok receptre felírhatták.
1932: Franklin Delano Roosevelt megszüntette a Szesztilalmat az Egyesült Államokban.
1940: A II. világháború elején Anglia skót whiskyvel is fizetett az amerikai hadianyagokért.
1989: Edinburgh-ban megnyitott a Scotch Whisky Heritage Centre, ahol audiovizuális eszközökkel mutatják be a skót whisky történetét és a gyártási folyamatot.
1992: Az Európai Gazdasági Közösség elfogadja a skót whisky hivatalos meghatározását és ez alapján szabályozza a skót whisky megnevezés használatát tagországaiban. Eszerint skót whisky csak Skóciában készülhet és legalább 40% alkoholtartalmúnak kell lennie.

A whisky típusok
Whisky vagy whiskey? A legtöbb ismert értelmezõ vagy angol-magyar szótár általában tartalmazza mindkét írásmódot. Az Oxford Angol Szótár külön kiemeli, hogy a napjainkban használt kereskedelmi nyelvezet a skót whisky és ír whiskey esetében tesz különbséget. Nos ez így igaz, bár nem szabad megfeledkeznünk a kanadai és amerikai whisk(e)ykrõl. A Kanadában készült párlatok többnyire whiskyként váltak ismertté. Az Egyesült Államokban más a helyzet, mert ugyan a bourbon és amerikai whiskeyk jelentõs része whiskey, de van néhány olyan márka, amely nevét whisky-nek írja.
Single Malt whisky (Maláta whisky)
A skót whiskyknek alapvetõen két fajtája létezik. A Skóciában nyilvántartott több mint 2000 fajta skót whisky egy része ún. single malt whisky, vagyis maláta whisky, amely egy-egy adott lepárlóüzem által elõállított whiskypárlat.
Single Grain whisky (Gabona whisky)
A tisztán gabonából, azaz maláta alkalmazása nélkül, jellemzõen folymatos lepárlással készített whiskyt nevezzük 'single grain' whiskynek. Ezt ebben a formájában általában csak az ínyencek isszák. Szinte kízárólag a maláta whiskykkel való keveréshez (blending) használják, íly módon lehetõvé téve, hogy megfelelõ mennyiségû, gazdaságosan gyártható, de állandóan jó minõségû blended whisky kerülhessen a piacra.
Vatted Malt (Pure) Malt whisky
Kizárólag árpamalátából elõállított, single malt whiskyk házasításával készített whiskyfajta.
Blended whisky (Kevert whisky)
Minden blended skót whisky maláta és gabona whisky-k házasításával készül. A keverés célja olyan új változatos ízû, karakterû skót whisky-k elõállítása a fogyasztók számára, amelyek a hagyományos módon – csak maláta whisky vagy csak gabona whisky készítésével – nem voltak megvalósíthatók. Ide tartoznak a világ legismertebb és legkeresettebb skót whiskyjei, amelyeket 15-50 különbözõ maláta és gabona whisky házasításával, keverésével állítanak elõ.
Bourbon whiskey
A bourbon whiskey készítéséhez felhasznált gabonának legalább 51%-a kukorica kell legyen és a whiskeyt legalább 2 évig kell újonnan, fehér tölgybõl készített fahordóban érlelni, amely hordót használat elõtt ki kell égetni, hogy a fa megsötétedjen, valamint hogy a tölgyfában található kevés cukor karamelizálódjon.A bourbon whiskey nevét Kenutcky állam Bourbon megyéjérõl kapta, ahonnan annak idején leúsztatták a whiskeys hordókat az Ohio és Mississippi folyókon egészen New Orleans-ig. A megye kikötõibõl indított whiskeys hordókra rápecsételték a megye nevét, így Bourbon és whiskey egy idõ után egy és ugyanazt jelentette. Manapság már szigorú elõírások szabályozzák, hogy milyen címkén szerepelhet a bourbon whiskey megnevezés.
Tennessee whiskey
A bourbon whiskey készítéséhez hasonló módon, és azonos alapanyagokból készül a Tennessee Whiskey, amit azonban csak akkor lehet így nevezni, ha az a névadó államban (azaz Tennessee-ben) lett lepárolva és a lepárlást követõen át lett csepegtetve egy 'aktív szenes' rétegen. Legismertebb márkája a Jack Daniels.
Pure Pot Still whiskey
E különleges ír whiskeyfajta friss, kerek, olvadós (sokak szerint "lágy") karakterének titka a speciális ún. 'Pure Pot Still' eljárás. Ezt a kifejezést immáron 130 éve használják a malátázott és nem malátázott árpából réz lepárlóüstben készített ír whiskeyre. Az így készített ír whiskey aromája teljesen különbözik a tisztán malátázott árpából elõállított whiskyk ízétõl. A 'Pure Pot Still' módszert manapság már csak a Midleton lepárlóban (Cork mellett) használják.