rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A Becherovka új ízzel hódít

  • Becherovka Lemond: az eredeti eszencia és egy csipetnyi citrusféle. 2010 tavaszán a Jan Becher Karlovarská Becherovka vállalat új terméket fejlesztett ki több mint 200 év elteltével, Becherovka Lemond néven. Az újdonság az eredeti Becherovka ízvilágára épül, amelyet leheletnyi citrusféle tesz még izgalmasabbá, és ezt továbbfokozza, hogy a cég Lemond Call néven új „rituálét” kíván meghonosítani, amely megkülönbözteti, és könnyen felismerhetõvé teszi a Becherovka Lemond fogyasztóit. A jeges hatást keltõ Lemond palack áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

    kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

    A jeges hatást keltõ Lemond palack 2010 áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

    A kiváló cseh ital, a huszonegy gyógynövény kivonatát tartalmazó Becherovka 200 év után elõször – az eredeti mellett – új ízzel is kapható idén áprilistól Magyarországon, amelynek neve: Becherovka Lemond.. A termék az eredeti gyomorkeserû recept alapján készült, de a különbözõ citrusfélék, a narancs, a citrom és a kumquat a hagyományos gyógynövény likõrök jól ismert kesernyés ízét friss zamatokkal gazdagítják.

    Az újdonság gyártását tavaly kezdték el a cseh Karlovy Vary-ban, és mostantól itthon is fogyaszthatjuk. A Becherovka többek között az egyik olyan gyomorkeserû, amelyet nemcsak a férfiak, hanem a nõk is szívesen isznak, így a frissítõ ízkombinációval még inkább favorit lehet a szeszesitalokat kedvelõk körében, ráadásul az eddig ismert Becherovka (38%) alkoholtartalmánál alacsonyabb (20%) alkoholtartalma miatt a Lemond-ot a fiatalok* is megszeretik. A Becherovka régi és új ízeit sokféleképpen fogyaszthatjuk, de jéghidegen és tisztán a legfinomabb.

    A Lemond mind zamatában, mind a palack kinézetében a frissességet szimbolizálja, hiszen az üveg is jeges hatást keltõ formában kerül a boltok polcaira. Az üde kiszerelés és íz tökéletes lehet arra, hogy már most a nyári partik hangulatába varázsoljuk magunkat.

    A Lemond fogyasztóit az ún. Lemond Call „rituálé” különbözteti meg a többiektõl: koccintáskor a poharat csak a hüvelyk- és kisujjal tartják, ami még inkább hozzájárul a hangulat fokozásához, hiszen néhány ember számára ez nagy kihívást jelenthet.

    Koktélajánlók:

    LEMOND FIZZ
    • Becherovka Lemond
    • friss citrom
    • szóda

    BETON (BEcherovka+TONic)
    • 4cl Becherovka
    • tonik
    • citrom vagy lime
    • jég

    Az egyik leghíresebb cseh koktél. Napjaink egyik kedvenc italát az Expo ’67 világkiállításon mutatták be Montreal-ban.

    *A Pernod Ricard világszerte a felelõs és mértékletes alkoholfogyasztásért folytatott kampány egyik élharcosa. A cég számára kiemelt fontosságú, hogy az alkohol tartalmú italok fogyasztását kizárólag 18 éven felüliek számára ajánlja.

    Hozzá kapcsolódó információk:

    EREDETI ÍZ CSEHORSZÁGBÓL


    Carlsbadliquer Karlovarská Becherovka
    A történet az 1805-ös évben kezdõdött, amikor a karlsbadi "Három pacsirtához" címzett fogadóban maga Plettenberg Mietingen gróf, az akkori divatos elõkelõségek egyike szállt meg. A gróf magával hozta angol orvosát, Dr. Frobrig urat is. A vendéglõ tulajdonosa Josef Becher volt, aki a fogadó mellett egy kis gyógyszertárat is mûködtetett. Frobrig úr unalmas óráiban itt talált egy kis felüdülést, ugyanis kiderült, hogy mindkét férfi szenvedélye a gyógyfüvek, az aromaolajok, és az alkohol keverése. Kísérlet kísérletet követett, és amikor Dr. Frobrig elhagyta Karlsbadot, új barátja egy gyûrött papírdarabkát talált az asztalon, amire a doktor az angolok jól ismert szokása szerint nagyon visszafogottan a következõ szavakat vetette: "Ez egész jónak tûnik." Frobrig urat ezután soha nem látták a cseh fürdõvárosban.

    A gyógyszerész végigolvasta a papírt és rájött, hogy a gyógyfüvek és az alkohol e keverékében van valami zseniális. Becher két egész éven át szinte minden szabad percét annak szentelte, hogy Dr. Frobrig receptjével kísérletezzen. Az eredmény megérte az idõt és a fáradtságot. 1807-ben elkészült az eredeti gyomorkeserû receptje és Josef Becher "cseppek" formájában elkezdte patikájában árulni. Megszületett a Karlovy Vary Becherovka.

    Josef Becher egyre sikeresebb vállalkozását 1841-ig vezette, és lakat alatt tartotta a szesz receptjét. Csak fiának és örökösének, Johann (Jan) Bechernek adta át az ital titkát, akirõl késõbb bebizonyosodott, hogy a recept kitûnõ gyámja és emellett jó képességû vállalkozó is. A régi elavult gépeket korszerû berendezésekre cserélte, új gyárat épített és 1867-re a Becherovka gyártása elérte a teljes kapacitást. Az ital mai neve is tõle származik, és õ bízta meg sógorát, a karlsbadi Karel Laubot, hogy megtervezze a jellegzetes lapos üveget a különleges címkével.
    A Becherovka a csehek számára egy nemzeti ikon. Minden cseh ember ismeri az ízt, a legnépszerûbb gyomorkeserû az országban.

    A titkos recept
    Manapság két ember van a Karlovy Vary gyárban, akik a Becherovka titkos receptjét ismerik, de a cég nem szívesen árulja el, hogy kik azok. Csak a két kiválasztott léphet be a Drogikamr elnevezésû szobába (a nevet elõször a Becher család használta), ahol az ital alapanyagát, a gyógynövényekbõl és fûszerekbõl álló keveréket elkészítik. Ez hetente egy alkalommal történik. A Becherovka gyártásának elsõ lépéseként a gyógyfüvek mérése és keverése ma modern eszközök segítségével történik. A szobát betölti a gyomorkeserûk, a narancshéj, a fahéj, a szegfûszeg, a gyömbér édes illata. A gyógyfüvek háromnegyede külföldrõl származik, míg három növényt kizárólag Karlovy Vary környékérõl szereznek be.

    Ezután a keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül áztatják alkoholban, majd a kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb természetes adalékokkal elegyítik. A hordók mindegyike kézzel készül, és tipikus ovális formája van. A tölgyfa az egyik kulcs a sikerhez, amely a Becherovka jellegzetes színéhez, és ízéhez nagyban hozzájárul. Itt az illatozó elixír 2-3 hónapig érik, majd a külön tölgyfahordókban lévõ nedûket egymással összekeverik. Így érik el, hogy a Becherovka mindig azonos minõségû legyen. Õk azt mondják, hogy a hely maga – Karlovy Vary – rendelkezik egy olyan varázslatos hatással, mely a

    Becherovka eredeti ízét adja
    A Becherovka huszonegy gyógynövény kivonatát tartalmazza. A kivonatokat a legérzékenyebb gyógyszerészeti módszerekkel készítik, ami így megakadályozza azok biológiai potenciáljának csökkenését. A Becherovkát az elmúlt kétszáz évben sokan próbálták hamisítani. A Becher család ugyan két pert is veszített (1869, 1902), mert elfelejtették megújítani védjegyüket, de valójában senkinek sem sikerült utánozni a Becherovka egyedülálló ízét.

    Ajánlott fogyasztás:
    A Becherovkát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Jéghidegen önmagában fogyasztva a legfinomabb, de tonikkal, almalével vagy más üdítõkkel keverve is kitûnõ frissítõ, bár a Becherovkát ma már sok helyen koktél formájában is fogyasztják. Különösképpen ajánljuk ezt a módszert azoknak, akik kedvelik az újdonságokat, és szívesen kísérleteznek újabb íz-harmóniák felfedezésével.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mézes-vaníliás limonádé

    Mézes-vaníliás limonádéA nyári forróságban az egyik legkedveltebb frissítő a limonádé, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében is. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, nem igényel különösebb energiát, időt vagy felszereltséget, mégis finom és bármikor, bárhol fogyasztható. Népszerűségének köszönhetően már számos variáció készült a klasszikus citromos változatra, fogyaszthatjuk szénsavas- vagy mentes vízzel, szódával, alkohollal vagy anélkül. Íme az egyik ezek közül a különös limonádék közül a mézes-vaníliás változat. De ízlés szerint még rengeteg módon variálható ez az egyszerű klasszikus ital.

  • Nyári hűsítők

    Nyári hűsítőkA nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, „hosszabbak” – és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra – sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel.

  • Maraschino és a Luxardo cég

    Maraschino

    Dalmáciai cseresznyébõl készített vízszínû likõrök elnevezése. A gyümölcs õshazája és klasszikus termõterülete a dalmáciai tengerpart, azon belül a Makarskai-öböl. Így aztán a fajta neve, mármint horvátul: makarska. Olaszul viszont marasca. A belõle készült ital pedig a maraschino.

    Az egyik legszélesebb körben felhasznált italféle, használják cukrászok, hidegkonyhák, szakácsok és nem utolsósorban igen sok koktélféle alap vagy ízesítõanyaga. Önmagában ritkán fogyasztják, ha mégis, hidegen vagy sok jéggel kell felszolgálni.

  • Alapanyagok otthoni koktélkészítésehez

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk.

    Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserût és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.

  • A nyár három leghűsítőbb koktélja

    A nyár három leghűsítőbb koktéljaA hosszú nyári esték, kerti partik, házibulik, piknikek egyik legkellemesebb itala a koktél. A nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, hosszabbak és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra, sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A likőrök kalóriatartalmát is vegyük figyelembe!

  • Kávés titkok

    A kávé elõnyös élettani hatásairól sorra jelennek meg a tanulmányok. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen alapanyagokból készítjük el a kávét. Míg a rossz minõségû fekete káros, addig a minõségi alapanyagokból és a kiváló baristák által készített kávé jótékony hatással lehet a szervezetre.

    Bár a magyar lakosság 80 százaléka tartozik a kávéfogyasztók táborához, a kávézás egészségre gyakorolt hatásáról a mai napig nem alakult ki egységes közvélemény.

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

    Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

  • 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban

    2012 literes capuccinót főztek ZágrábbanHúszhektós, egész pontosan 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban a hét végén, ami hivatalos Guinness-rekord. A világcsúcsot több mint ezer pincér készítette el 22 kávéfőző gépen jó három óra alatt. Az ital hagyományos receptje: 1/3 kávé, 1/3 meleg tej és 1/3 tejhab.

    Az esemény Zágráb főterén zajlott. A kávé elkészítését az osztrák központú Julius Meinl cég finanszírozta fennállásának 150. évfordulója alkalmából.

  • Forralt bor tippek a hideg téli felmelegedésre!

    Forralt bor tippek a hideg téli felmelegedésre!Ki ne fagyoskodott volna még egy karácsonyi vásáron sétálgatva, és melegítőként forralt borocskát iszogatva?! Forralt bor: finoman vagy extra duplán fűszerezett forralt bor. Több receptet egymásba fűzve szemezgethetsz, akár naponta mást kipróbálhatsz. Hagyományos forralt bor: 1 l vörösbor 5 dl víz 10 dkg cukor 1 rúd fahéj 5 szem szegfűszeg 4 citromkarika. Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.

  • Drambuie

    A Drambuie név egy kelta kifejezésbõl ered, melynek jelentése: "az ital, mely megelégedéssel tölt el". Ez volt az elsõ likõr, amelynek fogyasztását engedélyezték a Lordok Házában.

  • Egészségesebb a könnyû bor

    A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a szívnek, de ha kisebb alkoholtartalmú bort iszunk, akkor a rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenthetjük. A könnyû borok jótékony hatásáról a World Cancer Research Fund (WCRF) legújabb közleménye számol be. Évek óta több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a rendszeres, de csupán fõétkezésekhez fogyasztott, egy-egy pohár bor csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Más vizsglati adatok viszont azt bizonyították, hogy az alkohol többféle rosszindulatú daganat esélyét fokozza.

  • A tea

    A tea története jóval régibb, mint a koktéloké vagy a kávéé, visszanyúlik a teakultúra és -fogyasztás õshazájába, Kínába és Indiába.

    Tea néven rendszerint különbözõ fõzeteket (vizes kivonatokat) értünk a teacserje szárított leveleibõl. A tea tropikus vagy szuptropikus vidéken terem. Különbözõ fajtái és feldolgozási módjai révén tealevelekbõl egészen különbözõ fajtájú teákat nyernek. Ezek sok tulajdonságukban ugyan különböznek egymástól, de abban megegyeznek, hogy zamatos, illatos, serkentõ hatású, finom italt szolgáltatnak.

  • Likõrök összefoglaló

    Arra, hogy mi a likõr pontosan, nem is olyan könnyû választ adni. A likõr kategória talán a legtágabban értelmezhetõ, a legnyitottabb a szeszesital piacon. Hiszen hol máshol találkozhatunk virító rózsaszín, tengerkék, haragoszöld vagy neon sárga színû, banán, eper, borsmenta, chili, rozmaring vagy fehércsoki ízesítésû italokkal? Hol máshol használnak óriástölcsér vagy szarvasagancs formájú üvegeket esetenként aranypelyhekkel vagy déligyümölcsökkel töltve?

  • Tudnivaló koktélokról

    Mekkora egy koktél? – Egy-egy koktél adagonként rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésrõl beszélnek, ott ízlés dolga, hogy ki mennyi higítót (például szódát vagy gyömbért) használ, de nem szokás 20-25 cl-nél hosszabb italokat keverni. Van forrás, amely szerint az összetevõk számát is illik korlátozni, s eszerint ötnél több különbözõ alkotóelem használata már erõs túlzásnak számít.

    Keveredési idõ – Az összerázás, illetve a keverés idejét úgy kell megválasztani, hogy a vegyülés teljes legyen, az ital jól lehüljön, de mégse higítsa fel az olvadó jég.

  • Az Abszint és a koktélok

    Mi is az abszint? Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, fõleg fehér ürömbõl, ánizsból, édesköménybõl készül, de tartalmaz még citromfût, méhfût, izsópot és angyalgyökeret is. Színe a klorofill jelenlétének köszönhetõen smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebbõl kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Vízzel keverve az abszint opálos fehér-zöld színûvé válik. Ez az italban található illóolajok, fõleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatóságával magyarázható, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ezt a színváltozást hívja a szaknyelv Louche-hatásnak.

  • Kávé - mitõl biokávé a biokávé?!

    A kávétermelõ országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelõ országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendõen öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédõ-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

  • Koktélok kicsit másképp

    Koktélok kicsit másképpSzeretjük a koktélokat, de igen ritkán isszuk, hiszen alapanyagaik általában drágák, ráadásul hizlalnak is. Vannak azonban koktélok, melyek kellően könnyedek ahhoz, hogy a fogyókúra mellett is beléjük kóstolhassunk! Ha napok, hetek óta helyesen étkezünk, betartjuk a diétánkat, egy finom esti koktél bizony megfekheti a gyomrunkat magas kalóriatartalmával! Nem kell azonban lemondanunk a koktélokról, ha szeretjük őket – elég csupán más alapanyagokkal elkészíteni. Így nem kell teljes mértékben lemondani a gyönyörű és ízletes koktélokról.

  • Hazafias kvász verseng a nyugati üdítõkkel Oroszországban

    Moszkva - Kezdi visszahódítani egykorvolt népszerûségét az oroszok hagyományos üdítõitala, a kvász, amely a hazai piac egyre nagyobb szeletét hasítja ki.

    A hagyományosan természetes erjesztéssel, szárított vagy pirított búza-, rozs- vagy árpakenyérbõl élesztõ hozzáadásával készülõ, cukorral és esetleg gyümölcsökkel, mazsolával, bogyókkal vagy nyírfagyantával ízesített kvász õsidõk óta az egyik legnépszerûbb alkoholmentes vagy legföljebb csekély - 1-1,5 százalékos - alkoholtartalmú ital Oroszországban.

  • Több alkoholt fogyasztanak Európában, mint a világ többi részén

    Sehol a világon nem fogyasztanak annyi alkoholt, mint Európában, holott az összesített mennyiség az 1970-es évekhez képest jelentõsen csökkent - jelentették ki az Osztrák Táplálkozástudományi Szövetség (VEÖ) bécsi ülésén.

    Cees Goos, az Európa Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ kábítószer-ellenes és bûnügyi hivatalának (UNODC) közegészségügyi szakértõje szerint bár az alkoholnak számos negatív hatása van az egészségre, mégis fontos kulturális és szociális faktor Európában.

  • Bárzsonglõr verseny mixer-nagyágyúkkal

    2009. május 25-26-án a „Bacardi-Martini Open Cup”-on mérhették össze tudásukat a hazai mixerek. A versenyt idén 11. alkalommal rendezték meg rangos szakmai zsûri elõtt. A vállalkozó kedvû mixerek ebben az évben is két kategóriában indulhattak, a tökéletes ízharmóniára és tisztaságra törekvõ klasszikus mellett a látványos showelemekre épülõ flair kategóriában is nevezhettek.

    A versenyt klasszikus kategóriában Horváth Zsolt kreációjával a rúzs vitte a pálmát, míg flair kategóriában Szita Viktor a nagy dobással utasította maga mögé a többi indulót.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%