2020.11.26. - Virág

A Becherovka új ízzel hódít

A Becherovka új ízzel hódít
Becherovka Lemond: az eredeti eszencia és egy csipetnyi citrusféle. 2010 tavaszán a Jan Becher Karlovarská Becherovka vállalat új terméket fejlesztett ki több mint 200 év elteltével, Becherovka Lemond néven. Az újdonság az eredeti Becherovka ízvilágára épül, amelyet leheletnyi citrusféle tesz még izgalmasabbá, és ezt továbbfokozza, hogy a cég Lemond Call néven új „rituálét” kíván meghonosítani, amely megkülönbözteti, és könnyen felismerhetõvé teszi a Becherovka Lemond fogyasztóit. A jeges hatást keltõ Lemond palack áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

A jeges hatást keltõ Lemond palack 2010 áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

A kiváló cseh ital, a huszonegy gyógynövény kivonatát tartalmazó Becherovka 200 év után elõször – az eredeti mellett – új ízzel is kapható idén áprilistól Magyarországon, amelynek neve: Becherovka Lemond.. A termék az eredeti gyomorkeserû recept alapján készült, de a különbözõ citrusfélék, a narancs, a citrom és a kumquat a hagyományos gyógynövény likõrök jól ismert kesernyés ízét friss zamatokkal gazdagítják.

Az újdonság gyártását tavaly kezdték el a cseh Karlovy Vary-ban, és mostantól itthon is fogyaszthatjuk. A Becherovka többek között az egyik olyan gyomorkeserû, amelyet nemcsak a férfiak, hanem a nõk is szívesen isznak, így a frissítõ ízkombinációval még inkább favorit lehet a szeszesitalokat kedvelõk körében, ráadásul az eddig ismert Becherovka (38%) alkoholtartalmánál alacsonyabb (20%) alkoholtartalma miatt a Lemond-ot a fiatalok* is megszeretik. A Becherovka régi és új ízeit sokféleképpen fogyaszthatjuk, de jéghidegen és tisztán a legfinomabb.

A Lemond mind zamatában, mind a palack kinézetében a frissességet szimbolizálja, hiszen az üveg is jeges hatást keltõ formában kerül a boltok polcaira. Az üde kiszerelés és íz tökéletes lehet arra, hogy már most a nyári partik hangulatába varázsoljuk magunkat.

A Lemond fogyasztóit az ún. Lemond Call „rituálé” különbözteti meg a többiektõl: koccintáskor a poharat csak a hüvelyk- és kisujjal tartják, ami még inkább hozzájárul a hangulat fokozásához, hiszen néhány ember számára ez nagy kihívást jelenthet.

Koktélajánlók:

LEMOND FIZZ
• Becherovka Lemond
• friss citrom
• szóda

BETON (BEcherovka+TONic)
• 4cl Becherovka
• tonik
• citrom vagy lime
• jég

Az egyik leghíresebb cseh koktél. Napjaink egyik kedvenc italát az Expo ’67 világkiállításon mutatták be Montreal-ban.

*A Pernod Ricard világszerte a felelõs és mértékletes alkoholfogyasztásért folytatott kampány egyik élharcosa. A cég számára kiemelt fontosságú, hogy az alkohol tartalmú italok fogyasztását kizárólag 18 éven felüliek számára ajánlja.

Hozzá kapcsolódó információk:

EREDETI ÍZ CSEHORSZÁGBÓL


Carlsbadliquer Karlovarská Becherovka
A történet az 1805-ös évben kezdõdött, amikor a karlsbadi "Három pacsirtához" címzett fogadóban maga Plettenberg Mietingen gróf, az akkori divatos elõkelõségek egyike szállt meg. A gróf magával hozta angol orvosát, Dr. Frobrig urat is. A vendéglõ tulajdonosa Josef Becher volt, aki a fogadó mellett egy kis gyógyszertárat is mûködtetett. Frobrig úr unalmas óráiban itt talált egy kis felüdülést, ugyanis kiderült, hogy mindkét férfi szenvedélye a gyógyfüvek, az aromaolajok, és az alkohol keverése. Kísérlet kísérletet követett, és amikor Dr. Frobrig elhagyta Karlsbadot, új barátja egy gyûrött papírdarabkát talált az asztalon, amire a doktor az angolok jól ismert szokása szerint nagyon visszafogottan a következõ szavakat vetette: "Ez egész jónak tûnik." Frobrig urat ezután soha nem látták a cseh fürdõvárosban.

A gyógyszerész végigolvasta a papírt és rájött, hogy a gyógyfüvek és az alkohol e keverékében van valami zseniális. Becher két egész éven át szinte minden szabad percét annak szentelte, hogy Dr. Frobrig receptjével kísérletezzen. Az eredmény megérte az idõt és a fáradtságot. 1807-ben elkészült az eredeti gyomorkeserû receptje és Josef Becher "cseppek" formájában elkezdte patikájában árulni. Megszületett a Karlovy Vary Becherovka.

Josef Becher egyre sikeresebb vállalkozását 1841-ig vezette, és lakat alatt tartotta a szesz receptjét. Csak fiának és örökösének, Johann (Jan) Bechernek adta át az ital titkát, akirõl késõbb bebizonyosodott, hogy a recept kitûnõ gyámja és emellett jó képességû vállalkozó is. A régi elavult gépeket korszerû berendezésekre cserélte, új gyárat épített és 1867-re a Becherovka gyártása elérte a teljes kapacitást. Az ital mai neve is tõle származik, és õ bízta meg sógorát, a karlsbadi Karel Laubot, hogy megtervezze a jellegzetes lapos üveget a különleges címkével.
A Becherovka a csehek számára egy nemzeti ikon. Minden cseh ember ismeri az ízt, a legnépszerûbb gyomorkeserû az országban.

A titkos recept
Manapság két ember van a Karlovy Vary gyárban, akik a Becherovka titkos receptjét ismerik, de a cég nem szívesen árulja el, hogy kik azok. Csak a két kiválasztott léphet be a Drogikamr elnevezésû szobába (a nevet elõször a Becher család használta), ahol az ital alapanyagát, a gyógynövényekbõl és fûszerekbõl álló keveréket elkészítik. Ez hetente egy alkalommal történik. A Becherovka gyártásának elsõ lépéseként a gyógyfüvek mérése és keverése ma modern eszközök segítségével történik. A szobát betölti a gyomorkeserûk, a narancshéj, a fahéj, a szegfûszeg, a gyömbér édes illata. A gyógyfüvek háromnegyede külföldrõl származik, míg három növényt kizárólag Karlovy Vary környékérõl szereznek be.

Ezután a keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül áztatják alkoholban, majd a kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb természetes adalékokkal elegyítik. A hordók mindegyike kézzel készül, és tipikus ovális formája van. A tölgyfa az egyik kulcs a sikerhez, amely a Becherovka jellegzetes színéhez, és ízéhez nagyban hozzájárul. Itt az illatozó elixír 2-3 hónapig érik, majd a külön tölgyfahordókban lévõ nedûket egymással összekeverik. Így érik el, hogy a Becherovka mindig azonos minõségû legyen. Õk azt mondják, hogy a hely maga – Karlovy Vary – rendelkezik egy olyan varázslatos hatással, mely a

Becherovka eredeti ízét adja
A Becherovka huszonegy gyógynövény kivonatát tartalmazza. A kivonatokat a legérzékenyebb gyógyszerészeti módszerekkel készítik, ami így megakadályozza azok biológiai potenciáljának csökkenését. A Becherovkát az elmúlt kétszáz évben sokan próbálták hamisítani. A Becher család ugyan két pert is veszített (1869, 1902), mert elfelejtették megújítani védjegyüket, de valójában senkinek sem sikerült utánozni a Becherovka egyedülálló ízét.

Ajánlott fogyasztás:
A Becherovkát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Jéghidegen önmagában fogyasztva a legfinomabb, de tonikkal, almalével vagy más üdítõkkel keverve is kitûnõ frissítõ, bár a Becherovkát ma már sok helyen koktél formájában is fogyasztják. Különösképpen ajánljuk ezt a módszert azoknak, akik kedvelik az újdonságokat, és szívesen kísérleteznek újabb íz-harmóniák felfedezésével.