
A zsûri elõször az indulók szakmai felkészültségére volt kíváncsi, így egy teszt megírása után jöhettek csak az italok. Itt mindenki a kedvenc saját De Kuyper likõröket tartalmazó kreációját készíthette el, a koktélkeverés technikáját neves szakmai zsûri pontozta, majd a kóstoló zsûri az ízt és a díszítést értékelte.

A végsõ gyõzelemért a döntõbe jutottaknak nem pusztán jó koktélt kellett keverni: egy-egy zsûritag ízlését kellett eltalálni, és annak megfelelõ italt készíteni úgy, hogy közben szórakoztatni is kellett a „vendéget”. A versenyt megnyerõ Csatlós Máté szerint ez volt a verseny legnehezebb része, hiszen improvizálni, szórakoztatni és tökéleteset alkotni kellett egyszerre. Mindezt ráadásul úgy, hogy az elsõ helyre hajtó bartenderek amúgy is nagyfokú izgalmát egy bombariadó emelte még tovább. A verseny helyszínéül szolgáló bevásárlóközpontban ugyanis bombariadó volt, így a döntõ közepén mindenkinek el kellett hagynia az épületet.

Miután az összes döntõs végzett a mixeléssel, rövid tanácskozás után eredményt hirdettek a döntnökök. Eszerint harmadik helyen Keresztes Ferenc végzett, aki a közönségdíjat is elvitte, ezüstérmes lett Kovács Tibor, a legjobbnak pedig Csatlós Mátét ítélte a zsûri.
A Legjobb Íz kategóriájának gyõztese a 23 éves Orosz Ákos lett, aki Amerikából települt haza 7 hónapja, hogy a kint megszerzett tudását magyar fogásokkal bõvítse. Mátéval együtt õ is nyert egy utat Hollandiába, meglátogathatja a De Kuyper gyárát. Mivel a két fiú nagyon jó barátságban van, extra díjnak értékelik, hogy együtt utazhatnak ki.
Interjú – Csatlós Máté, De Kuyper Best Bartender of the Year 2010
A De Kuyper mixerverseny elsõ címvédõje a 24 éves Csatlós Máté, aki tavalyi gyõzelme után idén is hazavihette a gyõztesnek járó kupát. De nem csak az elsõ helyre emlékeztetõ trófeát kapta meg: pénznyeremény és egy hollandiai De Kuyper gyárlátogatás is járt a gyõztesnek.
Riporter: - Melyik volt a verseny legnehezebb része?
Csatlós Máté: - A döntõ, amikor improvizálni kellett.
R.: Mi volt a koktél, amivel elvitted a pálmát?
M.: Egy igazán különleges, frissítõ italt kevertem, amit Mediterrán Tavasznak kereszteltem.
R.: - Mióta foglalkozol bartenderkedéssel, Máté?
M.: - 4 éve.
R.: - Hol tanultad a szakmát?
M.: - Itthon, itt a Flair Planet-ben tanultam, klasszikus mixerkedést és flairt is.
R.: - Mennyi idõ elsajátítani a szakmát?
M.: - Ez attól függ, hogy ki mennyit gyakorol. Én egyetem mellett kezdtem el, aztán rájöttem, hogy ez az én utam. Sokat kell hozzá tanulni és folyamatosan.
R.: - Korábban mivel foglalkoztál?
M.: - Történelem és testnevelés szakos tanár vagyok. (mosolyog)
R.:- Milyen terveid vannak a jövõre nézve?
M.: - Szerintem ennek a szakmának a csúcsa, ha valamelyik nagy márka nagykövete lehetsz. Tehát ez a célom, illetve az, hogy taníthassak, átadhassam a tudásomat.
R.: - Mi a jó koktél alapja, illetve mivel lehet igazán elrontani az italt?
M.: - Csinálj jó italt, aminek az íze és a minõsége is kiváló, ez a lényeg. Azzal tudod elrontani, ha nem figyelsz oda arra az emberre, akinek készíted a koktélt.
R.: - Magyarországon mennyire keresett szakma ez. És külföldön?
M.: - Én úgy látom, hogy bár sokan tanulják, nálunk nincs jövõje a bármixerkedésnek. A világ jelenlegi koktélfõvárosaiba, Melburne-be, London-ba, Berlinbe érdemes menni.
R.: Jelenleg hol dolgozol?
M.: Ibizán, egy menõ klubban. Nagyon jól érzem magam ott, de minden évben hazajövök március-áprilisra, a versenyszezonra, hogy összemérhessem a tudásom a többi itteni bartenderrel.
R.: - Férfi szakma ez?
M.: - Szerintem a flair, illetve a koktél show-k jobban állnak a férfiaknak. A nõk ízérzékelése viszont jobb, komplexebb. A szakmában 95-5 a férfiak és a nõk százalékos aránya. De persze mindenkit csak bátorítani tuok, hogy, ha kedvet érez a mixerkedéshez, vágjon bele.



