rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Pezsgők Húsvétra

  • Pezsgők HúsvétraA pezsgő, azaz a champagne nagy divat, egy német szaklap szerint a húsvéti locsolás sem múlhat el nélküle. A világ legjobb pezsgői következnek. Párizstól északkeletre, mindössze 140 kilométernyi távolságban készül immár háromszáz éve a világ leghíresebb itala, a champagne, amit magyarul jobb híján és helytelenül többnyire csak pezsgőnek nevezünk. Holott a champagne nem egyszerűen meghatározott fajtákból sajátos technológiával szénsavassá varázsolt bor, hanem csak és kizárólag Champagne-ban termett szőlőből készülő nedű, amelyet 1927 óta szigorú törvények védenek.

    kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

    A champagne-i borvidék mindössze 34 000 hektárt foglal magában. Ezen a területen belül négy nagyobb vidéket különböztethetünk meg: Montagne de Reimst, Vallée de la Marne-t, Cote des Blancst és Cote des Bart. Ezeken kívül sehol a világon nem lehet champagne-t készíteni.

    A szigorú állami szabályozásra (appellation d'origine contrôlée) nemcsak az exkluzivitás miatt van szükség, hanem mert a talajadottságok Champagne-ban valóban rendkívüliek. A finom humuszréteggel fedett meszes föld ideális a szőlő számára. A mészkő úgy működik, mint egy természetes klímaberendezés: magába szívja a nappali meleget, majd éjszaka fokozatosan adagolja a növénynek. Ugyanígy tárolja az esővizet is, és juttatja vissza egyenletesen elosztva a szőlő gyökerének.

    Törvény szabályozza azt is, milyen alapanyagból készülhet a champagne. Három szőlőfajta uralja a vidéket: a pinot meunier és a pinot noir adja a pezsgő erejét és testességét, míg a fehér chardonnay határozza meg karakterét, és biztosítja frissességét.

    A legtöbb champagne-i e három fajta házasításából születik. A fajtákat keverhetik "horizontálisan", ami annyit jelent, hogy egyazon évjáratú, de különféle területekről származó borokat házasítanak össze, vagy "vertikálisan", ami azt jelenti, hogy nemcsak különböző helyeken termett, de más-más évjáratú borokból születik meg a pezsgőalapbor.

    A műfaj királyai mindenképpen az évjáratos pezsgők, amelyek ugyanazon évben termett szőlőből készülnek. Mivel ez esetben nem lehet feljavítani az alapbort régebben készült, kiváló minőségű borral, csak a legnagyobb évjáratokban készül ilyen, franciául millésimé-nek nevezett champagne.

    Az évjáratos pezsgők ára igencsak magas, ezért az utóbbi időben egyre több pincészet igyekszik ilyen tétellel előrukkolni. Ami azonban kedvez a kasszának, az nem feltétlenül kedvez a minőségnek. Robert Parker, a világ első számú borguruja szerint az elmúlt harminc évben csupán hét igazán emlékezetes évjárat volt: 1975, 1979, 1982, 1985, 1989, 1990 ("a legnagyobb évjárat, amelyet valaha kóstolt") és 1996.

    A legjobb pezsgők

    Hogy melyek jelenleg a világ legjobb champagne-i pezsgőborai? Természetesen ebben a témában is sokféle válogatás létezik, mi most egy német borszaklap kedvenceit vettük sorra.

    Clos du Mesnil; Krug

    A Clos du Mesnil évjáratos pezsgő, ráadásul még csak nem is cuvée, hanem egyetlen szőlőfajtából, chardonnay-ból készül. Ennek a rendkívüli italnak az alapanyaga a híres grand-cru-területen, Mesnil sur Oger-ben terem. A szőlőhegyet egy ősrégi kolostor falai veszik körül, és mindössze 1,85 hektár nagyságú.

    A Clos du Mesnilt általában 12-15 évig érlelik. Csak ennyi idő után jelenik meg benne az a sajátos karakter, amely a szakértők szerint friss kenyérre, mogyoróra és citrusfélékre emlékeztet. Egy évjáratban csupán 10 ezer palack készül belőle, ezért is kedvelik annyira a borgyűjtők.


    Salon

    A Salon szintén egy dűlő, egy szőlőfajta és egy évjárat terméke. Mesnil sur Oger, chardonnay, 1990 - a paraméterek hasonlóak, mint az előző tétel esetében. A Salon pezsgőház hozta létre az első blanc de blancs-t, azaz kizárólag chardonnay-ból készült pezsgőt. Itt is rendkívül szigorúak az előírások: a gyengébb évjáratokban eladják a szőlőt, többnyire a Delamotte pincészetnek, amely szintén a Laurent-Perrier csoport tagja.

    Salon tehát csak a valóban nagy évjáratokban születik, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy tízévente általában háromszor palackoznak belőle. 1911 óta csupán 33 Salon jelent meg a piacon.

    Sir Winston Churchill; Pol Roger

    Az Eperney-ben működő kis pincészet a világ első tíz pezsgőháza közé tartozik. A birtok mintegy 85 hektár szőlőterületet foglal magában a legjobb fekvésű helyeken. Ez a presztízs-cuvée chardonnay-ból és pinot noirból áll. Aki kóstolta, állítja, hogy a pincészet mottója nem hazudik: "a pezsgő buborékai masszírozzák az agyat“.

    Grande Cuvée; Krug

    A Clos du Mesnil mellett ez a Krug másik zászlóshajója. "Egy champagne, amelytől eláll a szavunk" írta róla a Le Guide Hachette des Vins, Franciaország legismertebb és legbefolyásosabb borkalauza.

    Grande Cuvée; Alain Thiénot

    A Thiénot ültetvényei többek között Ay (Vallée de la Marne) és Mesnil sur Oger (Cote des Blanc) grand cru területein találhatók. A Grande Cuvée 60 százalékban pinot noir, 30 százalék chardonnay és 10 százalék pinot meunier házasításából áll.

    Grand Si'cle; Laurent Perrier

    Ez a pezsgő pinot noir és chardonnay kevercse, tizenkét különböző grand cru minősítésű terület gyümölcséből készül. Ízében méz, mogyoró, pirított mandula és briós fedezhető fel, remekül illik szárnyasokhoz, szarvasgombával vagy más gombákkal ízesített fogásokhoz.

    Comtes de Champagne Blanc de Blancs; Taittinger

    A pezsgőbor alapjául szolgáló chardonnay-t csakis a Cote des Blancs területeiről szüretelték. Aromavilágában méhviasz, citrom és friss ananász fedezhető fel, remekül illik grillezett halakhoz.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Narancs, grapefruit, kumquat

    Narancs: a ritkának és különlegesnek egyáltalán nem nevezhetô narancs néhány évszázada még a luxus és a gazdagság szinonímája volt, legalábbis a mi éghajlatunkon. A gyümölcs eredetét Ázsiában kell keresnünk, erre utal a szanszkrit „orange” elnevezés is. Az örökzöld növény, a narancs botanikailag két jellegzetes citrusféle, az óriás pomelo és a zamatos mandarin keresztezésével jött létre. A gyümölcs vitamingazdagsága közismert, így az idôk folyamán a tradicionális reggeli elmaradhatatlan részévé vált a frissen facsart narancslé, amely a napi C-vitamin-szükségletünket is pont fedezi.

  • Egy pohár ital lehet az egészség kulcsa

    A szakemberek úgy vélik, nem az alkohol közvetlen hatása okozza az egészségügyi elõnyök többségét, hanem olyan közvetett hatások, mint a stressz csökkenése, a több mozgás és a jobb társadalmi helyzet.

    Mint Boris Hansel kutatásvezetõ elmondta, a mértékletes alkoholfogyasztás jellemzõen a magasabb társadalmi státusz sajátja, amelyben jobb az emberek általános egészségi állapota és alacsonyabb a kardiovaszkuláris kockázat.

  • Az Abszint és a koktélok

    Mi is az abszint? Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, fõleg fehér ürömbõl, ánizsból, édesköménybõl készül, de tartalmaz még citromfût, méhfût, izsópot és angyalgyökeret is. Színe a klorofill jelenlétének köszönhetõen smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebbõl kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Vízzel keverve az abszint opálos fehér-zöld színûvé válik. Ez az italban található illóolajok, fõleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatóságával magyarázható, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ezt a színváltozást hívja a szaknyelv Louche-hatásnak.

  • Minden ami fröccs

    Szigorú értelemben fröccsnek csak az a boros ital nevezhetõ, melynek készítéséhez szódát használnak. Manapság azonban egyre kevesebb a szikvíztöltõ-kisiparos, és gyermekeink nem is értik a nem oly régen még családi viszályokat kiváltó kérdést: ki csinál szódát?

    A klasszikus szóda - szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezetõ szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve – ugyanis a szifonfejnek köszönhetõ tökéletes zárás eredményeképpen az utolsó cseppig biztosítja a szódavíz egyenletes minõségét.

  • Ezer dolláros vödör pezsgõkhöz

    Az ünneplésre mindig talál alkalmat az ember. Amikor esetleg mégsem, akkor is felbonthat egy finom palack pezsgõt, már csak az íze kedvéért is. A jó pezsgõhöz stílusos jeges vödör is jár, például egy Nakagawa Mokkougei által tervezett, ezer dolláros, fürdõ formájú japán dizájndarab.

    A színvonalas palackokhoz jár egy stílusos pezsgõhûtõ is, hogy ne a szokásos fémtartóba tegyük a jeget és a pezsgõt. Amennyiben elég szomjas a társaság (vagy a páros), az sem baj, ha két palack is elfér a vödörben.

  • Pezsgőkoktélok szilveszterre

    Pezsgőkoktélok szilveszterreA lehetőségek tárházából íme néhány pezsgős koktélrecept szilveszterre!

    Bellini:
    Hozzávalók 1 pohárhoz:
    - 1 dl baracklé
    - 0,5 dl cukorszirup
    - 1,5 dl jéghideg pezsgõ
    - 1 koktélcsereszenye

  • A világ legdrágább koktélja

    A világ legdrágább koktéljaRitz Sidecar a párizsi Ritz szálló Hemingway nevű bárjában 515 dollár (95 ezer forint). A Guinness Rekordok Könyve ezt a koktélt tartja a világ legdrágábbjának, figyelmen kívül hagyva a gyémánttal díszített italokat. A Ritz Sidecar értékét a világ legrégibb konyakjának köszönheti, az 1830 Ritz Reserve Cognacnak, amely mellé Cointreau és egyetlen csepp facsart citrom is jár. A párizsi luxushotel oldalkocsija azért is különleges, mert az 1830-ból származó ital egyre jobban fogy növekvő népszerűsége miatt.

  • Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az Orgazmus

    Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az OrgazmusMi is lehet jobb, mint egy hűsítő koktél a nyári melegben. Ha trendi akarsz lenni, akkor válaszd a legvadabb koktélokat a bárból! Unod a szürke hétköznapokat? Eleged van a munkából? Monoton az életed? Vedd fel a kedvenc ruhádat a legcukibb cipőddel, vigyél magadra egy kis sminket. Hívd fel a barátnőidet és menjetek, igyatok meg egy koktélt. Legyél trendi és bevállalós, válaszd a legmerészebb szexi koktélokat. Sex on the beach, Pina Colada, Orgazmus! Ne habozz, kérd ki, ami neked jár és élvezd estédet, a csajokkal!

  • Tej alapú frissítők

    Tej alapú frissítőkKánikulai estéken aztán nyomulhatnak a tej alapú koktélok. Legelőbb a puffok, amelyek tej, valamilyen szeszes ital és szóda vagy ásványvíz keverékei, jégkockákkal shakerben összerázva. Szintén sok törtjéggel készülnek a frappék. Itt a tejhez feltétlen valamilyen likőr társul, jöhet erős fekete kávé, vanília fagylalt vagy gyümölcslé, esetleg tojás. A klasszikus koktéloknál fő szabály, hogy minimális jeget használjunk, inkább a tejet hűtsük le alaposan. Az adalékanyagokat mixeljük össze, tegyük hosszú pohárba és folyamatosan kevergetve töltsük fel jéghideg tejjel.

  • Egy-két adag ital jó, a többi felesleges, sõt árt

    New York - Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségû alkohol hatására jó érzést keltõ anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism címû szaklap online kiadásában. Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különbözõ mennyiségû alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevû hormon szintje.

  • Grand Marnier

    A Grand Marnier története 1827-ben kezdõdött, amikor Jean-Baptiste Lapostolle gyümölcslikõröket elõállító lepárlót alapított Neauphle-le-Château-ban, Franciaországban. 1876-ban, amikor az unokája hozzáment Louis-Alexandre Marnier-hez, egy bortermelõ család sarjához, és nevüket is egyesítették, minden készen állt egy csoda születéséhez.

    1880-ban Louis-Alexandre Marnier Lapostolle volt az elsõ, aki vadnarancs olajával elegyítette az általuk gyártott konyakot, így megszületett a késõbb világhíressé vált likõr, amit Cézar Ritz, a híres szálloda alapítója, javaslatára Grand Marnier-nek kereszteltek el.

  • Megalkották a a világ legnagyobb whiskys üvegét

    Megalkották a a világ legnagyobb whiskys üvegétKülönleges születésnapot ünnepelt Skócia legkedveltebb whisky-je: augusztus 12-ére a Famous Grouse megdöntötte az eddigi világrekordot, megalkotta a világ legnagyobb whisky-s üvegét. A csúcsra törő palack, amely a fajdkakasos whisky hű másolata 44 literrel szárnyalta túl az előző rekordot, azaz 228 literes űrtartalommal büszkélkedhet, amely 9210 pohárnyi scotch-csal egyenlő. A rekordot a Guinness szakembere hitelesítette a nagyszabású leleplezésen.

  • Erdet védelem alá került a Sangria

    Erdet védelem alá került a SangriaMostantól csak és kizárólag a Spanyolországban, valamint Portugáliában készült italokat illethetik a Sangria névvel, minden más országban készült, bor alapú gyümölcsös ital a borból készült aromás ital megjelölést használhatja a palackon. Az Európai Parlament ugyanis eredetvédettnek minősítette a Sangriát. Két éves harc ért ezzel véget, Spanyolország és Portugália 2012-ben kezdeményezte, hogy a jellegzetes, főként vörösbor alapú, citrusfélékkel és más gyümölcsökkel, és különféle fűszerekkel ízesített ital márkavédettséget élvezzen.

  • A Tequila

    A tequila õsét már a Krisztus elõtti harmadik évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak a Cortes-i hadjáratok után készült, amikor az európaiak rájöttek, hogy az indiánok által fogyasztott, agavéból készített mézédes „pulque” tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését szigorú törvény szabályozza és ennek megfelelõen csak Mexikó bizonyos területein -melynek központja Jalisco tartomány- készülhet párlat tequila néven. Az alapanyag a kék agavé feldolgozása a levelek levágásával és az így kapott ananászra emlékeztetõ „képzõdmény” fõzésével kezdõdik.

  • Különleges módon készül a kvevri bor

    Különleges módon készül a kvevri borA kvevri bor Grúziából ered, habár az egész Kaukázusban elterjedt ital. Különlegességét, pedig főként, a rendhagyó készítési eljárása adja. A ital neve, vagyis a kvevri, az érlelő edényre utal, amiben a bort készítik. Ez egy nagyméretű agyagedény, ami leginkább, egy fületlen amforára emlékeztet. Kvevriben bort készíteni, annak hívei szerint, a borászat egyik legtisztább, legtermészetesebb, és legegyszerűbb módja. Az így készült ital tanninban gazdag, és tartósítószerek nélkül is hosszú időn keresztül megőrzi jó ízét.

  • Sangria készítése házilag

    Sangria készítése házilagA boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni. A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, mondják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, tartják Andalúziában, ám annyi bizonyos, hogy népszerűsége a puncsokkal együtt az 1800-as évek arisztokrata partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői.

  • A nyár slágere: a habzóboros koktélok

    A nyár slágere: a habzóboros koktélokA finnek kedvenc vodkája zamatos gyümölcsökkel párosítva pezsdítő, jéghideg koktélokkal ragad magával a nyári forróságban. Ráadásként pedig, ha még néhány korty habzóbort is keverünk az ízlelőbimbókat kényeztető kreációkhoz, a siker biztosan nem marad el! Bodza-Lime örvény: Hozzávalók: 2 cl Finlandia Lime, 5 cl habzóbor, 2 cl bodzaszirup, 5 cl szóda, fél lime cikkekre vágva. A vodkát, lime-ot, és a bodzaszirupot egy shakerben jól összerázzuk, borospohárba töltjük, majd felöntjük habzóborral és szódával.

  • Drambuie

    A Drambuie név egy kelta kifejezésbõl ered, melynek jelentése: "az ital, mely megelégedéssel tölt el". Ez volt az elsõ likõr, amelynek fogyasztását engedélyezték a Lordok Házában.

  • Alapanyagok otthoni koktélkészítésehez

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk.

    Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserût és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.

  • Mi is az a Martini?

    Egy koktél neve? Vagy éppen egy ital, sõt esetleg egy italcsalád neve? Talán, egy cég neve? A válasz igen egyszerû: mindegyikre igen. Valóban a Martini ezt mind jelenti. De mindezek mellett, elsõsorban a könnyed, felszabadult, de mégis elegáns és kifinomult mediterrán érzést, életstílust jelképezi. Ha egy bárban vagy étteremben Martinit rendelünk, különbözõ dolgokat kaphatunk. Mindenképpen ital lesz persze, de Amerikában koktél, Európában inkább vermut. Mindkettõ jogos, hiszen a tengerentúlon a Martini elsõsorban koktélként ismert, mely eredetileg gin és vermut jeges keveréke volt olajbogyóval megbolondítva.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%