A kitöltéskor ügyeltünk, hogy két ujjnyi bor legyen abban a pohárban, ugye? Így ugyanis egy szép kis illatzóna alakulhat ki a pohár pereme alatt. Ezt szeretjük. Megkönnyíti a dolgunkat. A borok illatát is szeretjük. Ítéletnapig lehet szagolgatni õket, akkor sem unjuk meg. Hiszen mintha egy hatalmas könyvtárban járnánk, ahol annyi könyv van, amennyit életünk végéig sem tudunk kiolvasni.
Érdemes legelébb nyugalomban hagyni azt a pohár bort, úgy beleszippantani. És amint kitöltik nekünk azonnal! Sokszor ilyenkor a legintenzívebb az illat. Fõleg a friss fehéreknél. A nagyobb vörösöket viszont kifejezetten szellõztetni kell, azaz hagyni, hadd álljon a pohárban, nekik úgysem kell különösebben hûvösnek maradniuk. Mármint a hõmérsékletüknek. Amúgy lehetnek hûvösek, kimértek, diszkrétek vagy éppen visszafogottak - ha éppen úgy tartja kedvük, jellemük. A néhány éves vörösborok palackját érdemes fogyasztás elõtt kibontani - egy 5-10 éves nagy testû bort akár már elõzõ nap! Különben nem jön ki a szellem a palackból
No, szóval "borértõk" rossz szokása, hogy azonnal pörgetni kezdik a bort, ahogy a poharukba kerül. Nyilván szellõzik, melegszik és sokkal intenzívebb lesz ettõl az illata. Hagyjuk ezt egy kicsit késõbbre. Igen. Akár percekig szagolgathatjuk, vizsgálgathatjuk a bort. Minél idõsebb, annál lassabban ébred.
S hogy mit lehet kiszagolni belõle? Egy kis túlzással szinte mindent. Vannak persze alap kategóriák: különféle gyümölcsökre, növényekre, földes-ásványos jegyekre, vagy akár állati eredetû dolgokra (bõrtáska, istálló) is gyakran asszociálunk. A legmurisabb, mikor egy egész társaság egyszerre kiált valami marhaságot, mikor egy kóstolón a poharakba kerül a bor. Macskapisi! Popkorn! Vas!