rss

  • A Bacardi története

  • Az eredet - Kuba:

    Don Facundo Bacardi Massó - 1814 októberében született a spanyolországi Sitgesben. Tizenöt évvel késõbb testvéreivel együtt Spanyolországból a kubai gyarmat országba, még pontosabban a csodálatos Santiago kikötõ városba emigrált.

    Santiago volt a helyszíne a több éves gondos kisérletezgetéseknek, mely után Don Facundo létrehozta világhírû BACARDI rumjait, és ahol 1862-ben megalapította a Bacardi y Compania céget. Ugyan ezen év február 4-én két szimbólum született:

    a BACARDI denevér - mely napjainkban is a világ legismertebb rumjának szimbóluma - és az "El Coco" kókuszpálma fa, melyet fia Facundo M. Bacardi ültetett. Az új cég tevékenységének elsõ évtizedei alatt forradalmasította a rum készítés gyártástechnológiáját, mivel Don Facundo létrehozta a gondosan érlelt rumjait, valamint a világ elsõ fehér rumját. Ezek az újítások révén szerezte meg Don Facundo cége a "Los Maestros del Ron" - "A Rumok Mestere" címet.

    Kubában akkor már évszázadok óta készítettek rumot cukornádból, de az ital még alig emlékeztetett a mostanira. Az úttörõnek számító Bacardi üzemben 1862-ben született meg a világ elsõ mai értelembe vett rumja, ami rövidesen a legkedveltebb márkává vált. Csak néhány évtized után jelentek meg a többi ma ismert kubai márkák, melyek a Bacardi minõségét próbálták leutánozni. Külföldön azonban igazán csak a Bacardi vált ismertté, s lényegében egyet jelentett a kubai rummal.

    A Denevér:

    A BACARDI Denevér emblémája a Bacardi családi nevet viselõ minden egyes termék címkéjén megtalálható. A családi hagyomány szerint 1862-bõl származik, amikor is Don Facundo felesége, Doña Amalia Lucía Victoria Moreau azt javasolta, hogy a Denevért használják az új rum védjegyeként.

    A magyarázat egyszerû. Amikor Amalia elõször látogatta meg a Bacardi szeszfõzdét, a szarufán egy gyümölcsevõ denevércsapatot vett észre. Márpedig Doña Amalia világában a denevérek különleges jelentõséggel bírtak. Mint a mûvészetek kedvelõje, Amalia tudta, hogy Kuba már kihalt bennszülöttei, a tainók a denevéreket tartották a kulturális javak és értékek birtokosának. A helyi népi hagyomány szerint a denevérek még a jó egészséget, a gazdagságot és a családi egységet is szimbolizálják.

    Javaslata emellett józan és gyakorlatias volt. A 19. században még nagyfokú volt az írástudatlanság, így a termékeknek jellegzetes képes logóra - védjegyre - volt szükségük ahhoz, hogy azonosíthatók és eladhatók legyenek.Kubában a szóbeszéd gyorsan terjedt Don Facundo kitûnõ, új faszén-szûrésû rumjairól: a gondosan érlelt, testes, sötét, lassan kortyolhatókról és a csodálatos új, világos rumról, mely lágy, civilizált és meglepõen könnyû italnak bizonyult. De a denevér mítosza is segített, így Don Facundo Denevérjének képe együtt terjedt kellemes ízû rumjainak hírével. A Denevér - amint azt a helyi történetek tanúsították - szerencsét hozott és mágikus erõt kölcsönzött a rumnak.

    A BACARDI Denevér ma közismert és kedvelt karakter a világ több mint 170 BACARDI rumot fogyasztó országában. A BACARDI rum elsõrendû minõségét és kiváló zamatát Don Facundo egyedülálló receptjének és szabadalmaztatott faszén szûrési, érlelési eljárásának köszönheti. A Denevér pedig végjegyként testesíti meg a rumok népszerûségét és növeli tovább a cég presztizsét.


    A Japán Parti:

    Az, hogy Facundito Bacardi hogyan és miért kezdte el híres japán partijait, családja és a barátai számára egyaránt rejtély maradt. Egy dolog azonban világos. Amint azt nagybátyja, Henri Schueg mondta: „Facundito japán partijai kevesebb pénzbe kerültek volna a cégnek, ha minden vendégét Japánba vitte volna ahelyett, hogy a házába, Santiago de Cubába hívta õket.”

    Ezeket a partikat mindig akkor tartották, amikor Henri nem volt a városban. A rendszeres „semana de practica”-k vagyis gyakorlati hetek azzal kezdõdtek, hogy Facundito meghívókat küldött szét a családnak és a barátoknak Santiago de Cubától New York Cityig. A meghívón szerepelt a parti kezdetének idõpontja, az étkezések és egy szobafoglalás - a vendégek nem mehettek el az egész heti ünnepség vége elõtt.

    Facundito partijait elõször az apja nyári farmján „el Narajal”-ban, késõbb pedig saját öbölmenti házában „Cinco Realesben” tartotta. Az események az egész világról mágnesként vonzották a látogatókat. Santiagóban a vendégeket Japánból hozott riksákkal vették fel, vagy saját sofõrjeik szállították õket. Azok a vendégek, akik saját maguk vezettek a házhoz, hamar megtanulták, mit gondol Facundito az ivásról és a vezetésrõl.

    Azoknak a vendégeknek a kulcsait, akik maguk vezette autóval érkeztek a partira, Facundito egy kosárba tetette. Saját jellemzõ modorában és minden különösebb csinnadratta nélkül a kulcsokat az öbölben a tengerbe dobta. „Cinco Reales”-i nyaralójánál saját leszállópályát építtetett csupán azért, hogy a Havannából és az Egyesült Államokból az ünnepségekre érkezõ barátai repülõgépeikkel a közelben landolhassanak.

    Apja farmján Facunditot egy „Trio Matamoros” nevû népszerû kubai zenei együttes szórakoztatta. Valójában Miguel Matamoros Facundito személyi sofõrje volt, az együttes többi tagját pedig õ vette fel, hogy kocsija hátsó ülésén kocsikázzanak. Egyetlen dolguk az volt, hogy énekeljenek és jó hangulatot terjesszenek szülõvárosa, Santiago de Cuba lakosai körében. Santiago Facundito játszótere volt, minden embert a barátjának tekintett. Párizstól New Yorkig bármerre utazott is Facundito, az együttes a Bacardi család szenvedélyes életetszeretetét hirdette - természetesen egy pohár BACARDI rum társaságában.

    A Bolinchan címû ritka rádiófelvételen a Trio Matamoros a karrierjüket elindító japán partikról énekel. Az ünnepségek idején minden vendégtõl megkívánták, hogy formális japán öltözéket, ugyanakkor görkorcsolyát viseljen. Mindenki részt vett az egész héten át zajló partin – ott volt Facundito, aki felvette a Bolinchan nevet, barátja, Rafael Valiente, akit csak úgy ismertek, mint „egész Havanna legboldogabb eladóját” – hiszen munkája az ingyenes BACARDI rumminták kiadása volt - és természetesen ott volt unokatestvére, Pepín Bacardi is, aki a Matamoros dalt úgy írta le, mint egy koccintáskor mondott „csin-csin-t”.

    Facundito gondtalan viselkedésmódja és életöröme alteregója - a Bolinchan - nevét dalban tette halhatatlanná. A népszerû refrén így szól: „Hát ilyen az élet, mondta Bolinchan, és ha meghalok érted, mit szólnak majd?” Csak azt mondhatjuk, hogy amikor Facundito Bacardi 1932-ben meghalt, legjobb barátai közül 40.000–en jelentek meg a temetésén. Santiago de Cuba utcái különbözõ rendû és rangú emberrel voltak tele, akik mind búcsút mondtak annak a legendának, amit Facundito Bacardinak hívtak és hívnak ma is.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Forró italok a hűvös napokra

    Forró italok a hűvös napokra Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról, legfeljebb annak hőmérsékletét célszerű az időjáráshoz igazítanunk. Így válthatja fel a nyári jeges teát a forró tea, a koktélt a grog (forró fűszeres rumos ital), a hosszúlépést pedig a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni. A forró téli italok felgyorsítják a véráramot, ezért érezzük úgy, hogy melegség önt el bennünket. A fagyoskodó, télen is szabadban dolgozó emberek rájöttek, hogy a meleg és az alkoholos italok kombinációjával vészelhető át legkönnyebben a hideg.

  • A Magyarok isszák a harmadik legtöbb alkoholt

    Magyarország a harmadik, Németország pedig az ötödik egy Berlinben közzétett nemzetközi alkoholfogyasztási listán. A nemzetközi összehasonlítás mélységes aggodalmat váltott ki Németországban. Az évkönyv szerint ugyanis a vizsgált 34 állam közül a németek a dicsõségesnek aligha mondható ötödik helyen végeztek, és a sorban õket csak Luxemburg, Írország, Magyarország, továbbá Csehország elõzte meg. A különbözõ függõségi betegségekkel foglalkozó szövetségi hatóság az úgynevezett tiszta alkohol 2008-as fogyasztását vizsgálta az Egészségügyi Világszervezet még korábban közzétett adatai alapján.

  • Többet isznak az okosabb és képzettebb nõk

    Egy nagyszabású brit felmérés szerint az egyetemet végzett nõk csaknem kétszer olyan gyakran isznak alkoholt, mint képzetlenebb társaik. A férfiaknál is van összefüggés a képzettség és az alkoholfogyasztás között, csak ott sokkal kisebb a különbség a képzettek és a képzetlenek fogyasztása között.

    A felmérést a Londoni közgazdasági egyetem végezte. Sok ezer olyan férfi és nõ életét követték nyomon, akik mind 1970-ben születtek, ugyanazon a héten.

  • Tanulmány az energiaitalok kockázatáról

    A népszerû energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók.

    Mint John Higgins kutatásvezetõ, a Texasi Egyetem munkatársa elmondta, az energiaitalok koffeintartalma 70 és 200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erõs kávéban 40-tõl 150 milligramm koffein található. Még nagyobb probléma, hogy az összetevõk, így a guarana, taurin, gyógynövények, ásványi anyagok és a vitaminok egy része kölcsönhatásba léphet a koffeinnel.

  • Az Abszint és a koktélok

    Mi is az abszint? Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, fõleg fehér ürömbõl, ánizsból, édesköménybõl készül, de tartalmaz még citromfût, méhfût, izsópot és angyalgyökeret is. Színe a klorofill jelenlétének köszönhetõen smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebbõl kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Vízzel keverve az abszint opálos fehér-zöld színûvé válik. Ez az italban található illóolajok, fõleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatóságával magyarázható, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ezt a színváltozást hívja a szaknyelv Louche-hatásnak.

  • Nem csak finom a bor, de mértékkel fogyasztva egészséges is

    Nem csak finom a bor, de mértékkel fogyasztva egészséges isA bor tüzes és tápláló, szent ital. Ezzel már az ókorban is tisztában voltak, Hippokratész például orvosságként ajánlotta a betegei számára. Csodálatos adománynak tartotta a szőlő levét, feltéve, hogy \"ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják\". A szőlőben és a borban rengeteg olyan anyag található, amely védi az egészségünket. A különféle borok eltérő mennyiségben tartalmazzák ezeket. A legegészségesebbnek a tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbor tűnik. A bor számos vitamint is tartalmaz, főleg C-vitamint és B-vitaminokat.

  • 3 millió forintos koktél az új rekorder

    3 millió forintos koktél az új rekorderÚj rekord született a legdrágább koktélok kategóriájában. Egy ausztrál mixer állította fel a Winston nevű itallal, ami közel 13.000 dollárba, azaz majdnem 3 millió forintba kerül. A Sir Winston Churchillről elnevezett italt az 1858-as Croizet Cognac teszi ilyen csillagászati árúvá, lévén e nedűből egy üveg 157.000 dollár (35 millió forint). Természetesen nem hiányozhatnak belőle a további különleges összetevők, így Angostura, Grand Marnier kvintesszencia és Chartreuse likőr. Az 1858-as Croizet jelenleg is Guinness-rekorder konyak az árat illetően.

  • Valentin-napi koktélok

    Valentin-napi koktélokMára itthon is megkerülhetetlen pirosbetűs ünnep lett Valentin-nap, amikor is kedvesünknek valami apró, piros, szívecskés, virágos vagy csokis figyelmességgel kedveskedünk. Ha azonban a piros rózsánál vagy csokiszíven túl valami különlegesebbel szeretnénk meglepni párunkat, az este indításaként készítsünk egy Valentin-napi koktélt neki - és persze magunknak! Szánhatjuk meglepetésnek is vagy akár egy közös programnak is, ahol együtt készíthetik el és együtt iszogathatják el a Valentin-napi koktélokat!

  • Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéja

    Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéjaÁllati segítségre van szükség a trónbitorló Black Ivory elkészítéséhez is. A csészénként 50 dollárba, vagyis 10 ezer forintba kerülő ital ízén thai elefántok bélrendszere dolgozik. A szakemberek úgy vélik a kávé keserű íze annak köszönhető, hogy az elefánt gyomorenzimei lebontják a kávé fehérjéit. Nem csoda, hogy a különleges eljárás miatt évente csupán néhány kilogramm készül belőle. A Black Ivory névre keresztelt italból egy csésze több mint 10 ezer forintba kerül.

  • Néhány érdekesség a koktélokról

    Számos legenda létezik a koktél szó eredetérõl. Az egyik történet szerint Dr. Johnson egyszer egy italt készített barátja, Boswell részére. Borhoz gint kevert, és ezt mondta: "Ha bort szesszel keverünk, akkor egy csodás alkoholt, egy igazi koktélt ízlelhetünk meg." Az italokról is számos érdekes történetet hallhatunk. A martinit, amely nem más, mint gin és egy kis vermut keveréke, az 1880as években a kaliforniai Martinezben találták fel. A Bloody Mary-t, amely ginbõl és paradicsomlébõl készül, az 1930-as években keverték elõször, Harry New York bárjában, Párizsban. Késõbb 1948-ban acapulcói házában rendezett partikon Margarita Samas tekilát, cointreau-t és limeot kevert.

  • Southern Comfort

    A likõrnek minõsülõ ital whiskey, barack,
    narancs, vanília, fahéj és cukor keverékének
    felhasználásával, titkos recept alapján született meg egy ír származású kocsmáros, Martin Wilkes Heron (1850. július 4. – 1920) fejében a Louisiana állambeli New Orleans-ban. M. W. Heron családja elõször New Yorkba, majd St. Louisba emigrált.
    Az 1874 óta gyártott likõr kezdetben a "None Genuine But Mine" illetve "Two per customer. No Gentleman would ask for more." üvegen megjelenõ szlogennel hozta forgalomba Memphisben.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • A Becherovka új ízzel hódít

    Becherovka Lemond: az eredeti eszencia és egy csipetnyi citrusféle. 2010 tavaszán a Jan Becher Karlovarská Becherovka vállalat új terméket fejlesztett ki több mint 200 év elteltével, Becherovka Lemond néven. Az újdonság az eredeti Becherovka ízvilágára épül, amelyet leheletnyi citrusféle tesz még izgalmasabbá, és ezt továbbfokozza, hogy a cég Lemond Call néven új „rituálét” kíván meghonosítani, amely megkülönbözteti, és könnyen felismerhetõvé teszi a Becherovka Lemond fogyasztóit. A jeges hatást keltõ Lemond palack áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

  • Mézes-vaníliás limonádé

    Mézes-vaníliás limonádéA nyári forróságban az egyik legkedveltebb frissítő a limonádé, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében is. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, nem igényel különösebb energiát, időt vagy felszereltséget, mégis finom és bármikor, bárhol fogyasztható. Népszerűségének köszönhetően már számos variáció készült a klasszikus citromos változatra, fogyaszthatjuk szénsavas- vagy mentes vízzel, szódával, alkohollal vagy anélkül. Íme az egyik ezek közül a különös limonádék közül a mézes-vaníliás változat. De ízlés szerint még rengeteg módon variálható ez az egyszerű klasszikus ital.

  • Három hûsítõ koktél a nyári forróságra!

    A nyári bulik és a vízparti nyaralások kihagyhatatlan kelléke a színes és ízletes koktél. A SodaStream szörpökbõl készíthetõ koktélok tárháza kimeríthetetlen, elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt.

    Az igazi felfrissülés!

    Szerezz be egy divatos szódagépet és néhány szörpöt, rendezzetek háziversenyt és találjátok meg az év SodaStream koktélját! Most néhány kiváló, ötletadó recepttel segítünk.

  • Az alkoholtilalom

    Egy "nemes kísérlet" kudarca

    Az amerikai alkoholtilalom, más szóval a szesztilalom

    Bevezetés

    Az amerikai alkoholtilalom (1920-1933) - vagy ahogy Herbert Hoover elnök nevezte, a "nemes kísérlet" - azon a koncepción alapult, miszerint az alkoholmentes társadalom belátható idõn belül megteremthetõ állami beavatkozások segítségével.

  • Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellen

    Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellenA fröccsöt leginkább félliteres méretekben gondolkozzunk, és max 2-3 deci borral. Legjobb a kisházmester (4 dl szóda, 1 dl bor) a viceházmester (3 dl szóda, 2 dl bor) és a házmester (2 dl szóda, 3 dl bor), mégpedig valami jó könnyed reduktív fehérből vagy rozéból, este pedig sillerből. Nem bűn jégkockával inni, sőt. Itt egyébként bővebben minden le van írva. Nagy melegben kerüljük a tömény alkoholokat, mert fejreállás lehet a vége: a melegben egyébként is kitágult ereink az alkoholtól még jobban kitágulnak, ami hosszabb távon a szervezetünk összeomlásához vezethet!

  • Kávé - mitõl biokávé a biokávé?!

    A kávétermelõ országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelõ országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendõen öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédõ-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

  • Maraschino és a Luxardo cég

    Maraschino

    Dalmáciai cseresznyébõl készített vízszínû likõrök elnevezése. A gyümölcs õshazája és klasszikus termõterülete a dalmáciai tengerpart, azon belül a Makarskai-öböl. Így aztán a fajta neve, mármint horvátul: makarska. Olaszul viszont marasca. A belõle készült ital pedig a maraschino.

    Az egyik legszélesebb körben felhasznált italféle, használják cukrászok, hidegkonyhák, szakácsok és nem utolsósorban igen sok koktélféle alap vagy ízesítõanyaga. Önmagában ritkán fogyasztják, ha mégis, hidegen vagy sok jéggel kell felszolgálni.

  • Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyére

    Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyéreKülönleges gőzmozdonyos vonattal viszi gyárába az El Jimador tequila az ital készítése iránt érdeklődő látogatókat Mexikóban. A tequila kedvelői mostantól a guadalajarai Casa Herradura-t is meglátogathatják, itt készítik ugyanis a hazánkban is népszerű el Jimador tequilát, sőt az üzemet nemrégiben a világ leginkább látogatásra érdemes lepárlói közé választották. A 100 százalék kék agave-ből készült el Jimador tequila a guadalajarai Casa Herradurában születik. A helyszínre a Tequila Expresszel juthatnak el az érdeklődők.