rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A Bacardi története

  • Az eredet - Kuba:

    Don Facundo Bacardi Massó - 1814 októberében született a spanyolországi Sitgesben. Tizenöt évvel késõbb testvéreivel együtt Spanyolországból a kubai gyarmat országba, még pontosabban a csodálatos Santiago kikötõ városba emigrált.

    Santiago volt a helyszíne a több éves gondos kisérletezgetéseknek, mely után Don Facundo létrehozta világhírû BACARDI rumjait, és ahol 1862-ben megalapította a Bacardi y Compania céget. Ugyan ezen év február 4-én két szimbólum született:

    kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

    a BACARDI denevér - mely napjainkban is a világ legismertebb rumjának szimbóluma - és az "El Coco" kókuszpálma fa, melyet fia Facundo M. Bacardi ültetett. Az új cég tevékenységének elsõ évtizedei alatt forradalmasította a rum készítés gyártástechnológiáját, mivel Don Facundo létrehozta a gondosan érlelt rumjait, valamint a világ elsõ fehér rumját. Ezek az újítások révén szerezte meg Don Facundo cége a "Los Maestros del Ron" - "A Rumok Mestere" címet.

    Kubában akkor már évszázadok óta készítettek rumot cukornádból, de az ital még alig emlékeztetett a mostanira. Az úttörõnek számító Bacardi üzemben 1862-ben született meg a világ elsõ mai értelembe vett rumja, ami rövidesen a legkedveltebb márkává vált. Csak néhány évtized után jelentek meg a többi ma ismert kubai márkák, melyek a Bacardi minõségét próbálták leutánozni. Külföldön azonban igazán csak a Bacardi vált ismertté, s lényegében egyet jelentett a kubai rummal.

    A Denevér:

    A BACARDI Denevér emblémája a Bacardi családi nevet viselõ minden egyes termék címkéjén megtalálható. A családi hagyomány szerint 1862-bõl származik, amikor is Don Facundo felesége, Doña Amalia Lucía Victoria Moreau azt javasolta, hogy a Denevért használják az új rum védjegyeként.

    A magyarázat egyszerû. Amikor Amalia elõször látogatta meg a Bacardi szeszfõzdét, a szarufán egy gyümölcsevõ denevércsapatot vett észre. Márpedig Doña Amalia világában a denevérek különleges jelentõséggel bírtak. Mint a mûvészetek kedvelõje, Amalia tudta, hogy Kuba már kihalt bennszülöttei, a tainók a denevéreket tartották a kulturális javak és értékek birtokosának. A helyi népi hagyomány szerint a denevérek még a jó egészséget, a gazdagságot és a családi egységet is szimbolizálják.

    Javaslata emellett józan és gyakorlatias volt. A 19. században még nagyfokú volt az írástudatlanság, így a termékeknek jellegzetes képes logóra - védjegyre - volt szükségük ahhoz, hogy azonosíthatók és eladhatók legyenek.Kubában a szóbeszéd gyorsan terjedt Don Facundo kitûnõ, új faszén-szûrésû rumjairól: a gondosan érlelt, testes, sötét, lassan kortyolhatókról és a csodálatos új, világos rumról, mely lágy, civilizált és meglepõen könnyû italnak bizonyult. De a denevér mítosza is segített, így Don Facundo Denevérjének képe együtt terjedt kellemes ízû rumjainak hírével. A Denevér - amint azt a helyi történetek tanúsították - szerencsét hozott és mágikus erõt kölcsönzött a rumnak.

    A BACARDI Denevér ma közismert és kedvelt karakter a világ több mint 170 BACARDI rumot fogyasztó országában. A BACARDI rum elsõrendû minõségét és kiváló zamatát Don Facundo egyedülálló receptjének és szabadalmaztatott faszén szûrési, érlelési eljárásának köszönheti. A Denevér pedig végjegyként testesíti meg a rumok népszerûségét és növeli tovább a cég presztizsét.


    A Japán Parti:

    Az, hogy Facundito Bacardi hogyan és miért kezdte el híres japán partijait, családja és a barátai számára egyaránt rejtély maradt. Egy dolog azonban világos. Amint azt nagybátyja, Henri Schueg mondta: „Facundito japán partijai kevesebb pénzbe kerültek volna a cégnek, ha minden vendégét Japánba vitte volna ahelyett, hogy a házába, Santiago de Cubába hívta õket.”

    Ezeket a partikat mindig akkor tartották, amikor Henri nem volt a városban. A rendszeres „semana de practica”-k vagyis gyakorlati hetek azzal kezdõdtek, hogy Facundito meghívókat küldött szét a családnak és a barátoknak Santiago de Cubától New York Cityig. A meghívón szerepelt a parti kezdetének idõpontja, az étkezések és egy szobafoglalás - a vendégek nem mehettek el az egész heti ünnepség vége elõtt.

    Facundito partijait elõször az apja nyári farmján „el Narajal”-ban, késõbb pedig saját öbölmenti házában „Cinco Realesben” tartotta. Az események az egész világról mágnesként vonzották a látogatókat. Santiagóban a vendégeket Japánból hozott riksákkal vették fel, vagy saját sofõrjeik szállították õket. Azok a vendégek, akik saját maguk vezettek a házhoz, hamar megtanulták, mit gondol Facundito az ivásról és a vezetésrõl.

    Azoknak a vendégeknek a kulcsait, akik maguk vezette autóval érkeztek a partira, Facundito egy kosárba tetette. Saját jellemzõ modorában és minden különösebb csinnadratta nélkül a kulcsokat az öbölben a tengerbe dobta. „Cinco Reales”-i nyaralójánál saját leszállópályát építtetett csupán azért, hogy a Havannából és az Egyesült Államokból az ünnepségekre érkezõ barátai repülõgépeikkel a közelben landolhassanak.

    Apja farmján Facunditot egy „Trio Matamoros” nevû népszerû kubai zenei együttes szórakoztatta. Valójában Miguel Matamoros Facundito személyi sofõrje volt, az együttes többi tagját pedig õ vette fel, hogy kocsija hátsó ülésén kocsikázzanak. Egyetlen dolguk az volt, hogy énekeljenek és jó hangulatot terjesszenek szülõvárosa, Santiago de Cuba lakosai körében. Santiago Facundito játszótere volt, minden embert a barátjának tekintett. Párizstól New Yorkig bármerre utazott is Facundito, az együttes a Bacardi család szenvedélyes életetszeretetét hirdette - természetesen egy pohár BACARDI rum társaságában.

    A Bolinchan címû ritka rádiófelvételen a Trio Matamoros a karrierjüket elindító japán partikról énekel. Az ünnepségek idején minden vendégtõl megkívánták, hogy formális japán öltözéket, ugyanakkor görkorcsolyát viseljen. Mindenki részt vett az egész héten át zajló partin – ott volt Facundito, aki felvette a Bolinchan nevet, barátja, Rafael Valiente, akit csak úgy ismertek, mint „egész Havanna legboldogabb eladóját” – hiszen munkája az ingyenes BACARDI rumminták kiadása volt - és természetesen ott volt unokatestvére, Pepín Bacardi is, aki a Matamoros dalt úgy írta le, mint egy koccintáskor mondott „csin-csin-t”.

    Facundito gondtalan viselkedésmódja és életöröme alteregója - a Bolinchan - nevét dalban tette halhatatlanná. A népszerû refrén így szól: „Hát ilyen az élet, mondta Bolinchan, és ha meghalok érted, mit szólnak majd?” Csak azt mondhatjuk, hogy amikor Facundito Bacardi 1932-ben meghalt, legjobb barátai közül 40.000–en jelentek meg a temetésén. Santiago de Cuba utcái különbözõ rendû és rangú emberrel voltak tele, akik mind búcsút mondtak annak a legendának, amit Facundito Bacardinak hívtak és hívnak ma is.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Otthon is készíthetünk jégkását

    Otthon is készíthetünk jégkásátNagyon egyszerűen, kevés hozzávalóból kiváló édességet készíthetünk mi magunk, ráadásul saját ízlésünknek megfelelően. Használhatunk a jégkása elkészítéséhez gyümölcslevet vagy gyümölcsöt is. Ebben az esetben gyümölcsöt használunk, melyet pépesítünk, apróra zúzunk stb, ki hogyan szereti. Lehet ezt csak egy gyümölcsből készíteni, de akár többféle gyümölcsből is. A további teendőn, hogy vízzel és cukorral vegyítjük, majd félóránként megkeverjük/összerázzuk, hogy kásássá fagyjon. És már fogyaszthatjuk is a hűsítő finomságot.

  • Antibiotikum-tartalmú sört fõztek az ókori núbiaiak

    Antibiotikum-tartalmú sört fõztek kétezer évvel ezelõtt a núbiaiak - derítették ki amerikai kutatók, akik vegyelemzéssel tetraciklint mutattak ki az ókori csontokban. A kutatás szolgáltatta az eddigi legmeggyõzõbb bizonyítékot arra, hogy az antibiotikum-elõállítás tudománya kétezer évvel a penicillin 1928-as feltalálását megelõzõen született. George Armelagos, az egyetem antropológusa még 1980-ban mutatta ki, hogy a mai Szudán területén elõkerült, a Kr.u. 350-550 közötti periódusból származó csontok egy széles spektrumú természetes antibiotikumot, a Streptomyces nevû baktérium által termelt tetraciklint tartalmaznak.

  • Szilveszteri bólé

    Szilveszteri bóléA bólé gyümölcsből, borból, pezsgőből, ízlés szerint cukorból, esetleg likőrből, áll. Alapszabály: mindenből a legjobbat kell használni, olyat, amit tisztán is hajlandók vagyunk meginni. Érdemes kipróbálni a félszáraz fajtákat, mert ebben az esetben kevesebb cukor kell bele. A jégbe hűtött pezsgőt csak tálalás előtt öntsük a bóléhoz. A bólékat jéghidegen kínáljuk. Hűteni különbözőképpen lehet, csak egy a lényeg: sima jégkockát ne tegyünk bele, mert az csak felvizezi az italt.

  • Italok melyeket nagyon szeretünk, de igazi kalóriabombák

    Italok melyeket nagyon szeretünk, de igazi kalóriabombákIgazi kalóriabombák ezek a fincsi italok - ha viszont diétázol, muszáj lesz lemondanod róluk, különben lőttek a tökéletes bikini alaknak.Kóla, szénsavas és cukros üdítők, alkoholos italok, milkshakek – köztudottan hizlalnak, de ez sajnos csak a kisebbik rossz: még bőven vannak olyan egészségesnek hitt finomságok, amiktől csak úgy felpörög a mérleg nyelve! 1. KÁVÉS ITALOK Meglepődtél? Pedig igaz! A koffein felpörgeti az anyagcserét, de csak akkor, ha feketén iszod: bármilyen tejet, kockacukrot vagy tejszínt is teszel bele, máris átestél a ló túloldalára! Épp ezért, a kávézókban legalább annyi kalória fogy el, mint egy habos cukrászdában.

  • Erdet védelem alá került a Sangria

    Erdet védelem alá került a SangriaMostantól csak és kizárólag a Spanyolországban, valamint Portugáliában készült italokat illethetik a Sangria névvel, minden más országban készült, bor alapú gyümölcsös ital a borból készült aromás ital megjelölést használhatja a palackon. Az Európai Parlament ugyanis eredetvédettnek minősítette a Sangriát. Két éves harc ért ezzel véget, Spanyolország és Portugália 2012-ben kezdeményezte, hogy a jellegzetes, főként vörösbor alapú, citrusfélékkel és más gyümölcsökkel, és különféle fűszerekkel ízesített ital márkavédettséget élvezzen.

  • Jól söröznek a Csehek!

    Stabilak a csehek sörözési szokásai

    Prága - A cseh férfiak hetente átlagban négyszer, míg a nõk kétszer mennek el sörözni barátaikkal - derült ki abból az országos felmérésbõl, amelyet a csehek sörözési szokásairól készített a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet. Ez a statisztika hosszabb távon nemigen változik, s nincs összefüggésben az ország gazdasági helyzetével. A cseh férfiak mintegy 90 százaléka, míg a nõk 60 százaléka többé-kevésbé rendszeres sörfogyasztó - olvasható a CVVM csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésében.

  • Az európaiak negyede egyáltalán nem iszik, de csaknem ugyanennyi vedel

    Az EU-polgárok közel egynegyede - pontosan 24 százaléka - egyáltalán nem ivott alkoholt az elmúlt egy esztendõ alatt, ám azok körében, akik fogyasztottak alkoholt, 29 százalék hetente minimum egy alkalommal legalább öt pohárral is felhajtott - derül ki az Eurobarométer uniós közvéleménykutató intézet felmérésébõl. Az adatsor arról tanúskodik, hogy Portugáliában (42 százalék), Olaszországban (39 százalék) és Magyarországon (35 százalék) a legnagyobb azoknak az aránya, akik teljes következetességgel távol tartották maguktól a poharat - legalábbis az önbevallás szerint.

  • Menta (mentha)

    Sok ismert mentafaj közül leggyakrabban a borsmentát és a fodormentát használjuk. Koktélokhoz elsôsorban a fodormenta az ideális.

    Otthoni állandó utánpótlásra célszerû nevelni ezt a 40-50 centi magasra is megnövô évelô növényt. Földbeli hajtásrendszere van, mellyel gyorsan terjed. Ha nagyobb cserépben vagy valamilyen edényben neveljük, megtakaríthatjuk a féktelen terjedésével kapcsolatos, esetenként hiábavaló munkát. Élettanilag frissítô, görcsoldó hatása van, amit a gyógyszerészet ki is használ, mentaolaj vagy mentol formájában.

  • Sör, nem szokványos, de jó alapanyag

    A letisztultság csodája, az egyszerûség netovábbja, az ízlelõbimbók kacér csábítója. Összekeverés és díszítés nélküli ízorgia.

    A sörös koktélokat általában nem lehet megtalálni itallapokon, és nagyon kevesen készítik el õket. Viszont otthon annál nagyobb örömmel lehet elkészíteni.

    Végy hozzá sok sört, fantáziát, és sok bátorságot, hiszen némelyik eléggé ütõs fajta! Gatyákat felkötni, lássuk mit lehet kihozni a folyékony kenyérbõl! :)

  • Ünnepi koktélötletek

    Ünnepi koktélötletekDecember közepén már mindenki ünnepi lázban ég. Fejben már kitaláltuk az egész menüsort, a süteményeket mindent. Most adunk néhány tippet, milyen "ünnepi" italokkal dobhatnánk fel a karácsonyt, hogy tényleg minden tökéletes legyen! Csokis-mentás koktél: Ezt a koktélt, bátran díszítheted csokoládé darabokkal, ahogy neked tetszik. Ha a te ízlésednek kevés a menta benne, tegyél még bele, el nem rontja. Hozzávalók: mentaszirup, 4 cl vodka, csokoládé chips vagy csoki reszelék. Elkészítés: Egy shakert töltsünk tele jéggel, öntsük bele a vodkát, a mentát és rázzuk össze. Egy martinis pohárba öntsük ki és tegyük bele a csokoládé darabokat.

  • Az önhűtő sör

    Az önhűtő sörMindenki egyetért abban: nyáron (de nem csak akkor) sokkal jobban esik az ember fiának-lányának a hűvös ital, mint a szoba- vagy strandhőmérsékletű lőre. Ez azonban csak akkor érhető el a szomjazók számára, ha a közelben jól felszerelt bolt, netán okosan berendezett hűtőszekrény, esetleg odacipelt hűtőtáska lelhető fel. Ez utóbbi tényállás bizony sokunkat izgat - ám hiányába az amerikai Mitchell Joseph sosem tudott beletörődni. Már két évtizede feltalált egy roppant elmés szerkezetet: az önhűtő italos dobozt.

  • Többet isznak az okosabb és képzettebb nõk

    Egy nagyszabású brit felmérés szerint az egyetemet végzett nõk csaknem kétszer olyan gyakran isznak alkoholt, mint képzetlenebb társaik. A férfiaknál is van összefüggés a képzettség és az alkoholfogyasztás között, csak ott sokkal kisebb a különbség a képzettek és a képzetlenek fogyasztása között.

    A felmérést a Londoni közgazdasági egyetem végezte. Sok ezer olyan férfi és nõ életét követték nyomon, akik mind 1970-ben születtek, ugyanazon a héten.

  • De Kuyper Best Bartender of the Year 2010

    Idén ötödik alkalommal rendezték meg a De Kuyper Best Bartender of the Year mixerversenyt. A Magyar Bármixer Unió hivatalos versenynaptárában is jelölt megmérettetésen 24 fiatal koktélkeverõ indult.

    A zsûri elõször az indulók szakmai felkészültségére volt kíváncsi, így egy teszt megírása után jöhettek csak az italok. Itt mindenki a kedvenc saját De Kuyper likõröket tartalmazó kreációját készíthette el, a koktélkeverés technikáját neves szakmai zsûri pontozta, majd a kóstoló zsûri az ízt és a díszítést értékelte.

  • Valentin-napi koktélok

    Valentin-napi koktélokMára itthon is megkerülhetetlen pirosbetűs ünnep lett Valentin-nap, amikor is kedvesünknek valami apró, piros, szívecskés, virágos vagy csokis figyelmességgel kedveskedünk. Ha azonban a piros rózsánál vagy csokiszíven túl valami különlegesebbel szeretnénk meglepni párunkat, az este indításaként készítsünk egy Valentin-napi koktélt neki - és persze magunknak! Szánhatjuk meglepetésnek is vagy akár egy közös programnak is, ahol együtt készíthetik el és együtt iszogathatják el a Valentin-napi koktélokat!

  • Szerelmi koktél Valentin napra - szerelmedtõl szerelmednek finomat

    Vágykeltõ koktéllal még jobban telik ez a nap. Egyszer csak azt veszed észre: megérint a szerelem. Valentin napra jó muri lehet egy esti koktélozás!

    Lepd meg Szerelmedet egy bájitallal, egy fincsi koktél formájában :D

    Hozzávalók (2 személyre):

    8 cl borlikõr, 40 cl Sprite, 2 zöld citrom, 8-10 koktélcseresznye, jég...

  • Drambuie

    A Drambuie név egy kelta kifejezésbõl ered, melynek jelentése: "az ital, mely megelégedéssel tölt el". Ez volt az elsõ likõr, amelynek fogyasztását engedélyezték a Lordok Házában.

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • 16 órán keresztül készül és 3,4 millióba kerül a nem mindennapi ital

    16 órán keresztül készül és 3,4 millióba kerül a nem mindennapi italA Melbourne-i Club 23 legkülönlegesebb italát 16 óráig tart elkészíteni. Még a legfrissebb Guinness-rekordok közé is bekerült a Melbourne-i Club 23 sajátjának számító, Joel Heffernan barista jegyezte The Winston névre keresztelt koktélja, mely minden bizonnyal a világ legdrágább bárpultnál kérhető itala. A mintegy 3,4 millió forintba kerülő Winston elkészítése 16 órát vesz igénybe, művi arányokkal csokoládékörítés mellett porított szerecsendió is kerül az italba, melynek lelkét 60 milliliter eredeti 1858-as Croizet konyak adja. Winstont a világon legutóbb 2013. február 7-én rendeltek.

  • Fincsi koktélok, amelyek a bőrünknek is jót tesznek

    Fincsi koktélok, amelyek a bőrünknek is jót tesznekA koktélokat szinte minden ember szereti, de amikor fogyasztjuk akkor nem is gondolnánk arra, hogy egynémelyik koktélnak micsoda jótékony hatása lehet. Mindenfelől azt halljuk, nem mindegy mit eszünk és mit iszunk na és persze, hogy mennyit. A bőrünkön meglátszik, hogy milyen tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, ugyanis bizonyos anyagok lelassítják az öregedést, segítenek a sejteknek a megújulásban és antioxidáns hatással bírnak. Ebben a hőségben a bőrünk szinte szomjazza a frissítő, hidratáló folyadékokat.

  • Nem csak finom a bor, de mértékkel fogyasztva egészséges is

    Nem csak finom a bor, de mértékkel fogyasztva egészséges isA bor tüzes és tápláló, szent ital. Ezzel már az ókorban is tisztában voltak, Hippokratész például orvosságként ajánlotta a betegei számára. Csodálatos adománynak tartotta a szőlő levét, feltéve, hogy \"ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják\". A szőlőben és a borban rengeteg olyan anyag található, amely védi az egészségünket. A különféle borok eltérő mennyiségben tartalmazzák ezeket. A legegészségesebbnek a tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbor tűnik. A bor számos vitamint is tartalmaz, főleg C-vitamint és B-vitaminokat.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%