rss

  • De Kuyper: több mint 300 éves családi történet

  • A kezdetek

    Az 1965-ös év rendkívül fontos a De Kuyper számára. Ugyanis Petrus de Kuyper, a De Kuyper vállalat alapítója ekkor vette feleségül Anna Custurst a hollandiai Horst városkában. A vállalat mai vezetõje, Bob de Kuyper egyenes ági leszármazottja a cégalapító Petrusnak, a család tízedik generációjának képviselõjeként. Petrus gin és sör szállítására alkalmas fahordókat, kuipen-eket készített, így kötõdött a szeszesital iparághoz. A család elsõ szeszfõzdéjét fia, Jan vásárolta meg.

    A De Kuyper ginfõzdék, 1965-1914

    Petrus fia, Jan de Kuyper 1729-ben Rotterdamba költözött, ahol italokkal kereskedett és saját szeszfõzdét is üzemeltetett. 1952-ben átvett egy lepárlót Schiedam-ban, a városban, ami a holland gin készítés fellegvára volt. Majd Jan fiai, Johannes és Pieter vásároltak meg egy üzemet Rotterdamban. Így a család fontos szereplõjévé vált a holland gin-piacnak. Még az évszázad elõtt további két szeszfõzdét vettek meg, négyet pedig maguk építettek. Ezzel pedig a õk váltak Rotterdam legjelentõsebb, ginnel foglalkozó családjává.

    A De Kuyper export-orientált vállalatként komoly külföldi partnereket tudhatott maga mellett. A londoni Matthew Clark & Sons például évente a teljes termelés 20-25 százalékát vásárolta fel a cégtõl. De Kanadában is rendkívül népszerû volt a holland gin, így oda is nagy mennyiségben szállított a De Kuyper.

    1900 és 1914 között a cég exportja a duplájára nõtt. Már Nyugat-Afrikába, Nagy Britannia egész területére, Belgiumba, Németországba és Jávára is szállítottak az italból. A megnövekedett kereslet miatt a kedvezõbb adottságokkal rendelkezõ Schiedamba tették át a cég székhelyét. A vállalat a mai napig ebben a városban székel.

    A hanyatlás, 1904-1945

    Bár az elsõ világháborúban Hollandia semleges maradt, a De Kuyper vállalat, mivel jelentõs nemzetközi érdekeltségei voltak, erõteljesen megérezte a háború negatív hatásait.

    1920-ban a család elhatározta, hogy visszaállítja pozícióját a piacon. A napi sajtóban és az idõszaki kiadványokban is hirdettek, valamint márkaképviselõket alkalmaztak, akik vitték a De Kuyper gin jó hírét.

    De új irányba is nyitottak: likõröket kezdtek készíteni. Az 1930-as években mintegy húsz különbözõ ízû likõrt gyártottak, köztük a Cherry Brandy-t, a Triple Sec-et és a Creme de Menthe-et.

    Szesztilalom

    A húszas évekre nehézkessé vált a hatalmas kanadai piacot Hollandiából kiszolgálni. Az ottani protekcionista vámpolitika megnövekedett anyagi terheket rótt az külföldi beszállítókra. Így 1932-ben a De Kuyper leszerzõdött egy kanadai vállalattal és hamarosan megnyitotta üzemét az Észak-Amerikai államban. Az Amerikai Egyesült Államokkal is kötött egy megállapodást, mely a szesztilalom végével lépett életbe, így ott is nyílt De Kuyper szeszfõzde. A második világháború alatt azonban e két üzemével nem volt kapcsolata az anyavállalatnak.

    A De Kuyper a 20. században

    A háború után Hollandiával együtt a De Kuyper is kezdett magához térni. A cég nemzeti koktélversenyeket kezdett szervezni, hogy népszerûsítse az ízletes italok fogyasztását. Eközben az exportjuk is nõtt, Nagy Britanniában pedig ismét betörtek a piacra, ezúttal a Cherry Brandy likõrrel.

    A gazdasági növekedés az 1970-es évekig tartott, amikor is kitört az 1973-as olajválság, ami érzékenyen érintette Hollandiát. A válság következtében az egész világon csökkent a kereslet a szeszesitalok iránt.

    Ám az amerikai piacon a De Kuyper megtartotta korábban kivívott vezetõ helyét a likõrök között.

    1984-ben a De Kuyper piacra dobta a Peachtree-t aminek köszönhetõen egy-kettõre domináns szerepbe került a vállalat. A barackos likõr sikere hatalmas volt, a cég a világ 15 legnagyobb eladási mutatókkal rendelkezõ szeszesital vállalat közé került.

    A Peachtree amerikai diadala után a likõrt bevezették a világ más piacaira is. Japánban és Németországban is hatalmas siker volt az ital.

    Végezetül

    A De Kuyper jelenleg több mint 100 országba exportálja termékeit. A legfontosabb piacok a német, a brit, a japán, a koreai, az olasz, a skandináv, az orosz és az ausztrál.

    Az alapítás óta eltelt több mint 300 év, és a De Kuyper még mindig családi vállalkozás. Az 1980-as években számos termék arculata megújult, 1995-ben teljesen új stílussal jelentek meg az italok, majd 2007-ben ismét új csomagolást kaptak. De a lényeg, az üvegekben rejlõ ital minõsége továbbra is kifogástalan, hogy a fogyasztók minden korttyal érezhessék a több száz éves tapasztalat és hagyomány minden kincsét.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Jól söröznek a Csehek!

    Stabilak a csehek sörözési szokásai

    Prága - A cseh férfiak hetente átlagban négyszer, míg a nõk kétszer mennek el sörözni barátaikkal - derült ki abból az országos felmérésbõl, amelyet a csehek sörözési szokásairól készített a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet. Ez a statisztika hosszabb távon nemigen változik, s nincs összefüggésben az ország gazdasági helyzetével. A cseh férfiak mintegy 90 százaléka, míg a nõk 60 százaléka többé-kevésbé rendszeres sörfogyasztó - olvasható a CVVM csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésében.

  • Készüljünk a Húsvétra házi tojáslikőrrel

    Készüljünk a Húsvétra házi tojáslikőrrelHúsvét közeledtével mindenki azon gondolkodik, milyen étellel és itallal készüljön az ünnepekre. Ha szeretnénk a vendégeket meglepni valami igazán különlegessel, akkor készítsünk nekik mi magunk tojáslikőrt, amit tálaláskor néhány húsvéti kiegészítővel még fel is dobhatunk. Hozzávalók:
    - fél kiló porcukor
    - fél liter habtejszín
    - fél liter vodka
    - 6 tojás

  • Egy pohár ital lehet az egészség kulcsa

    A szakemberek úgy vélik, nem az alkohol közvetlen hatása okozza az egészségügyi elõnyök többségét, hanem olyan közvetett hatások, mint a stressz csökkenése, a több mozgás és a jobb társadalmi helyzet.

    Mint Boris Hansel kutatásvezetõ elmondta, a mértékletes alkoholfogyasztás jellemzõen a magasabb társadalmi státusz sajátja, amelyben jobb az emberek általános egészségi állapota és alacsonyabb a kardiovaszkuláris kockázat.

  • Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyére

    Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyéreKülönleges gőzmozdonyos vonattal viszi gyárába az El Jimador tequila az ital készítése iránt érdeklődő látogatókat Mexikóban. A tequila kedvelői mostantól a guadalajarai Casa Herradura-t is meglátogathatják, itt készítik ugyanis a hazánkban is népszerű el Jimador tequilát, sőt az üzemet nemrégiben a világ leginkább látogatásra érdemes lepárlói közé választották. A 100 százalék kék agave-ből készült el Jimador tequila a guadalajarai Casa Herradurában születik. A helyszínre a Tequila Expresszel juthatnak el az érdeklődők.

  • Nyári hűsítők

    Nyári hűsítőkA nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, „hosszabbak” – és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra – sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel.

  • Többet isznak az okosabb és képzettebb nõk

    Egy nagyszabású brit felmérés szerint az egyetemet végzett nõk csaknem kétszer olyan gyakran isznak alkoholt, mint képzetlenebb társaik. A férfiaknál is van összefüggés a képzettség és az alkoholfogyasztás között, csak ott sokkal kisebb a különbség a képzettek és a képzetlenek fogyasztása között.

    A felmérést a Londoni közgazdasági egyetem végezte. Sok ezer olyan férfi és nõ életét követték nyomon, akik mind 1970-ben születtek, ugyanazon a héten.

  • Különleges módon készül a kvevri bor

    Különleges módon készül a kvevri borA kvevri bor Grúziából ered, habár az egész Kaukázusban elterjedt ital. Különlegességét, pedig főként, a rendhagyó készítési eljárása adja. A ital neve, vagyis a kvevri, az érlelő edényre utal, amiben a bort készítik. Ez egy nagyméretű agyagedény, ami leginkább, egy fületlen amforára emlékeztet. Kvevriben bort készíteni, annak hívei szerint, a borászat egyik legtisztább, legtermészetesebb, és legegyszerűbb módja. Az így készült ital tanninban gazdag, és tartósítószerek nélkül is hosszú időn keresztül megőrzi jó ízét.

  • Igyuk vagy ne a szénsavas üdítõket?

    Az üdítõitaloknak ma már nagyon széles választéka várja a fogyasztót a boltokban, gondoljunk csak a gyümölcslevekre, jeges teákra vagy a szénsavas üdítõkre. Az említettek közül talán ez utóbbiakra kellene leginkább odafigyelnünk, hisz köztudott, hogy ezek az italok nem éppen a legegészségesebb szomjoltók. A szénsavas italok kapcsán elsõként Paracelsus nevét említhetjük meg, aki már a 15. században kísérletezett a víz szén-dioxiddal való telítésével. A szén-dioxiddal való telítés azonban csak az 1800-as években öltött ipari mértéket Amerikában.

  • Grand Marnier

    A Grand Marnier története 1827-ben kezdõdött, amikor Jean-Baptiste Lapostolle gyümölcslikõröket elõállító lepárlót alapított Neauphle-le-Château-ban, Franciaországban. 1876-ban, amikor az unokája hozzáment Louis-Alexandre Marnier-hez, egy bortermelõ család sarjához, és nevüket is egyesítették, minden készen állt egy csoda születéséhez.

    1880-ban Louis-Alexandre Marnier Lapostolle volt az elsõ, aki vadnarancs olajával elegyítette az általuk gyártott konyakot, így megszületett a késõbb világhíressé vált likõr, amit Cézar Ritz, a híres szálloda alapítója, javaslatára Grand Marnier-nek kereszteltek el.

  • Egyre több alkoholt fogyasztanak a csehek - ez már alkoholizmusnak számít?

    Prága - Megháromszorozódott az utóbbi 70 év alatt az alkoholfogyasztás Csehországban. Egy cseh átlagpolgár 2006-ban mintegy 10,2 liter tiszta szesznek megfelelõ alkoholt ivott meg - derül ki abból a kimutatásból, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a cseh statisztikai hivatalban.

    A statisztikai hivatal szerint egyre többet isznak a csehek. Hét évtizede, 1936-ban az egy személyre esõ éves alkoholfogyasztás mindössze 2,2-2,3 litert tett ki. A szeszes italok között a vezetõ helyet már hagyományosan és továbbra is a sör tartja.

  • Az önhűtő sör

    Az önhűtő sörMindenki egyetért abban: nyáron (de nem csak akkor) sokkal jobban esik az ember fiának-lányának a hűvös ital, mint a szoba- vagy strandhőmérsékletű lőre. Ez azonban csak akkor érhető el a szomjazók számára, ha a közelben jól felszerelt bolt, netán okosan berendezett hűtőszekrény, esetleg odacipelt hűtőtáska lelhető fel. Ez utóbbi tényállás bizony sokunkat izgat - ám hiányába az amerikai Mitchell Joseph sosem tudott beletörődni. Már két évtizede feltalált egy roppant elmés szerkezetet: az önhűtő italos dobozt.

  • Ezer dolláros vödör pezsgõkhöz

    Az ünneplésre mindig talál alkalmat az ember. Amikor esetleg mégsem, akkor is felbonthat egy finom palack pezsgõt, már csak az íze kedvéért is. A jó pezsgõhöz stílusos jeges vödör is jár, például egy Nakagawa Mokkougei által tervezett, ezer dolláros, fürdõ formájú japán dizájndarab.

    A színvonalas palackokhoz jár egy stílusos pezsgõhûtõ is, hogy ne a szokásos fémtartóba tegyük a jeget és a pezsgõt. Amennyiben elég szomjas a társaság (vagy a páros), az sem baj, ha két palack is elfér a vödörben.

  • Starbucks legdrágább kávéja

    Starbucks legdrágább kávéjaEgy washingtoni férfi születésnapján igazán komoly projektra szánta el magát. Úgy döntött, megkeresi a leges-legdrágább összeállítható terméket a Starbucksban. Végül megtalálta. A kávé ára végül tízezer forint körüli összeg lett, pontosabban számolva 47,3 dollár. - Rengeteg kutatást végeztem - nyilatkozta Bease Chevassus. - A YouTube-on át a Google-ig. De semmit nem találtam, ami 23 dollár felett lett volna. Nem is csoda, hiszen az eddigi rekord is ekörül az összeg körül mozgott.

  • Jön az almasör - a sörösök is szeretni fogják?!

    Rakamaz hivatalos, turistacsalogató italkülönlegességének ígérkezik a Jonagold almasör, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros vasárnapi almafesztiválján mutatkozik be - jelentette be Farkas Ernõ, a Tokajjal szomszédos település polgármestere csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

    Vaskó György, a miskolci Serforrás Kft. ügyvezetõ-igazgatója, aki egyben a Magyar Kisüzemi Sörfõzõk Egyesületének elnöke elmondta:

  • De Kuyper Best Bartender of the Year 2010

    Idén ötödik alkalommal rendezték meg a De Kuyper Best Bartender of the Year mixerversenyt. A Magyar Bármixer Unió hivatalos versenynaptárában is jelölt megmérettetésen 24 fiatal koktélkeverõ indult.

    A zsûri elõször az indulók szakmai felkészültségére volt kíváncsi, így egy teszt megírása után jöhettek csak az italok. Itt mindenki a kedvenc saját De Kuyper likõröket tartalmazó kreációját készíthette el, a koktélkeverés technikáját neves szakmai zsûri pontozta, majd a kóstoló zsûri az ízt és a díszítést értékelte.

  • Sör, nem szokványos, de jó alapanyag

    A letisztultság csodája, az egyszerûség netovábbja, az ízlelõbimbók kacér csábítója. Összekeverés és díszítés nélküli ízorgia.

    A sörös koktélokat általában nem lehet megtalálni itallapokon, és nagyon kevesen készítik el õket. Viszont otthon annál nagyobb örömmel lehet elkészíteni.

    Végy hozzá sok sört, fantáziát, és sok bátorságot, hiszen némelyik eléggé ütõs fajta! Gatyákat felkötni, lássuk mit lehet kihozni a folyékony kenyérbõl! :)

  • A világ elsõ koktélját ötezer éve keverték Mezopotámiában

    Washington/Róma - A világ legelsõ koktélpartiját ötezer éve tarthatták Mezopotámiában - állítják amerikai kutatók.

    A Pennsylvaniai Egyetem kutatói Patrick McGregor professzorral az élen a keleti és nyugati szõlészet-borászat kialakulását vették górcsõ alá - olvasható az Archaeologica címû régészeti hírportálon. A kutatók a Tigris-folyó térségében olyan agyagedényekre bukkantak, amelyekben a szõlõ erjedésekor képzõdõ borkõsav nyomait fedezték fel.

  • Hűsítő fröccsök

    Hűsítő fröccsökAz italhoz először is szükségünk lesz a szirupra. Ehhez a citromfüvet vágjuk kisebb darabokra. Mozsárban, vagy kés életlen oldalával zúzzuk össze, hogy levet eresszen, és kiadja az aromáit. A hozzávalókat ez után, egy kisebb lábosban összeforraljuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük. Hűtsük, majd szűrjük le. Ha készen vagyunk, a poharakat rakjuk tele jéggel, majd osszuk szét a cukorszirupot, és a vérnarancs dzsúszt a poharak között. Töltsük rá a bort, és egy leheletnyi szódát. Citromfűvel díszíthetjük.

  • A nyár három leghűsítőbb koktélja

    A nyár három leghűsítőbb koktéljaA hosszú nyári esték, kerti partik, házibulik, piknikek egyik legkellemesebb itala a koktél. A nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, hosszabbak és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra, sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A likőrök kalóriatartalmát is vegyük figyelembe!

  • Otthon is készíthetünk jégkását

    Otthon is készíthetünk jégkásátNagyon egyszerűen, kevés hozzávalóból kiváló édességet készíthetünk mi magunk, ráadásul saját ízlésünknek megfelelően. Használhatunk a jégkása elkészítéséhez gyümölcslevet vagy gyümölcsöt is. Ebben az esetben gyümölcsöt használunk, melyet pépesítünk, apróra zúzunk stb, ki hogyan szereti. Lehet ezt csak egy gyümölcsből készíteni, de akár többféle gyümölcsből is. A további teendőn, hogy vízzel és cukorral vegyítjük, majd félóránként megkeverjük/összerázzuk, hogy kásássá fagyjon. És már fogyaszthatjuk is a hűsítő finomságot.