rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

  • Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

    kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

    Riporter: Arno, isteni koktélokat kevertél nekünk. Magadnak is szoktál koktélt készíteni? Mi a kedvenced?

    A.: Persze, szívesen koktélozom, Tomkin Special-t gyakran keverek magamnak. De hogy melyik a kedvencem éppen, az folyton változik. Hiszen minden lelkiállapotomban, hangulatomban más italra vágyom. Meggyõzõdésem, hogy ezzel a vendégeim is így vannak. Ha valaki bejön hozzám a bárba, elbeszélgetek vele, felmérem, mi lenne a legjobb ital a pillanatnyi lelkiállapotához, és azt készítem el neki.

    R: Ha minden hangulathoz megvan a megfelelõ koktél, akkor a különbözõ alkalmakra is biztosan mást és mást ajánlasz.

    A.: Persze. Most hagytuk magunk mögött a báli szezont, az elegáns, szénsavas, kissé savanykás frissítõk idõszakát. Itt a karneváli szezon, a farsang, amikor mindenki színes jelmezeket húz, kedvünkre bújhatunk más bõrébe, átváltozhatunk, és nevetve búcsúztathatjuk a telet.

    A fasrangi bulikba mindenképpen ízes, gyümlcsös, izgalmas, üde koktélokat ajánlok, amelyek felpezsdítik és táncra perdítik az embert. Persze ilyenkor teret adhatunk a játékos énünknek is, bátran válasszunk a jelmezünkhöz passzoló italt, vagy kérjük a bártenderek segítségét, hogy keverjenek olyan koktélt a kiszemelt fiatalembernek vagy hölgynek, aminek tutira nem tud ellenállni. Egy különleges, barackos vagy kakaós Mojito-val például nehezen lõhetünk mellé. De a bevállalósabbak próbálkozhatnak egy Pornstar Martinivel is.

    Riporter: Arno, mesélnél arról, hogyan indult el a karriered? Hogyan csöppentél bele a koktélok világába?

    Arno: Kezdetben ingatlanügynökként dolgoztam. De nem értékelték eléggé a munkámat, sem pedig a befektetett energiát. Többre vágytam, hatni akartam az emberekre. Figyelemre vágytam. Így fordultam a koktélok világa felé. A bárpult mögött megkapom azt a figyelmet, amiben korábban soha nem volt részem. Persze ez csak úgy mûködik, hogy én is kellõ figyelemmel tisztelem meg a vendégeimet, mindenkit, aki betér hozzám egy italra.

    R.: Tehát egy jó mixer olyan, akár egy jó pszichológus? Egy koktél áráért kikúrál a szerelmi bánatból, vagy segít megtalálni az új szerelmet? Nagyon izgalmas szakma! Te mit szeretsz a legjobban a benne?

    A.: Öt évvel ezelõtt még azt válaszoltam volna erre a kérdésre, hogy az italokat. Most azt mondom, hogy szeretek az embereknek új utakat megmutatni, új nézõpontokat felvillantani, ismeretlen világokba bevezetni õket. És igen, akár az esti randijukat is összehozhatom (kacsint).

    R.: Mi a titok, mi tesz valakit igazán jó bartenderré?

    A.: Egy bartendernek szociálisan érzékenynek kell lennie, figyelnie kell a vendégekre. Mindig éber, hogy tudja, mi történik a világban. A professzionális vendéglátás sokkal több az italkeverésnél. Akkor is tökéletes kiszolgálást kell nyújtanod a vendégeknek, ha tömve van a bár, és hosszú sor kígyózik a pultod elõtt. Minden vendéggel úgy kell bánnod, mintha születésnapja lenne. Mintha abban a néhány percben, amíg kiszolgálod, csak õ létezne egyes egyedül a világon.

    Az igazi bartender olyan, mint egy jó séf, aki szívbõl fõz. Fontos számára, hogy a fogás, amit elkészít, ne csak jóllakassa, hanem elégedettséggel is töltse el a vendéget. Nem csak étellel kell szolgálnia, hanem a tökéletes vacsora élményével is.

    R.: A maximalizmus együtt jár azzal, hogy a hozzávalókat is te válogatod? Hogyan vásárol egy mixer? Gondolom, nem jársz a piacra minden reggel kis kosárral, hogy a legfrissebb hozzávalókat beszerezd.

    A.: A legjobbab képzett mixer is csak minõségi alapanyagokkal lehet a legjobb. A hozzávalók minõsége kulcskérdés. Én is nagyon ügyelek arra, hogy mindig friss hozzávalókat használjak, az állandó, kiváló minõséget pedig a De Kuyper likõrökkel érem el.

    Nem mondom, hogy én vagyok a legjobb a szakmában. De nagyon jól tudom trénelni és motiválni az embereket, a mixereket, akik nálam tanulnak. Fel tudom ébreszteni bennük a lelkesedést. Motiváció. Ez az én munkám.

    R.: Hogyan kerültél kapcsolatba a De Kuyper-rel, hogyan lettél a márka nagykövete? Egyáltalán, mivel foglalkozik egy márkanagykövet?

    A.: Elsõsorban a mixeriskolám miatt esett rám a választás. Évente 3000 bartendert képzek az iskolámban, ennek felét a De Kuyper számára.

    Szívesen elfogadtam a felkérést, és szerencsés vagyok, hiszen én nem a De Kuyper-nek dolgozom, hanem a De Kuyper-rel. Ezek a likõrök megkönnyítik a munkát. Mint mondtam, a friss alapanyag és a kiváló minõség nagyon fontos. Vegyük például a barackot. A gyümölcs íze, állaga, minõsége egy szezonon belül sem ugyanolyan, nem ugyanazt az ízt érzed a szezon elején, mint a közepén vagy a végén. Ezért fantasztikus megoldás a De Kuyper. Segít, hogy egy hosszú bárban töltött este után hajnalok hajnalán ne a piacon kelljen kezdenem. A Peachtree likõr olyan, mintha a legzamatosabb, legfrissebb gyümölcsöket zárnák a palackba. Emellett ezek a likõrök nem uralkodnak a koktélok ízén, nagyon jól keverhetõ, tiszta, jó minõségû alkoholok.

    R.: Igen, ezt magunk is tapasztalhattuk, mikor megkóstoltuk az általad készített koktélokat. De gondolom, nem csak kevertél, hanem meg is kóstoltál néhány koktélt itt nálunk. Mit tapasztaltál a magyar bárokban?

    A.: Az italok íze, minõsége kiváló, ám a bartenderek keveset mosolyognak. Pedig számomra fontos, hogy az ital mellé kapjak egy mosolyt is. Attól sokkal jobb az íze! Ma este kóstoljatok csak meg egy mosollyal fûszerezett koktélt, és máris rájöttök, milyen fontos alkotóelem ez, és mennyivel finomabb így minden ital.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egy-két adag ital jó, a többi felesleges, sõt árt

    New York - Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségû alkohol hatására jó érzést keltõ anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism címû szaklap online kiadásában. Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különbözõ mennyiségû alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevû hormon szintje.

  • Véres Mária itala: 75 éves a Bloody Mary koktél

    New York - Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az elsõ Bloody Mary koktélt.

    Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros. Legfõbb összetevõi a vodka, a paradicsomlé, a tabasco paprikaszósz és a worcestershire szósz.

    A koktél születési neve Red Snapper. Mai elnevezését valószínûleg I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.

  • Sörfogyasztási szokások Magyarországon

    Sörös a magyar lakosság! A csapolt sör fogyasztására a pubok és a kocsmák a legnépszerûbb helyszínek, míg a sorban következõ fesztiválok 18 százalékot reprezentálnak.

    Kiderült, hogy az online kérdõívet kitöltõk 26 százaléka hetente többször fogyaszt sört, 17 százalék hetente egyszer, 21 százalék pedig havonta 2-3 alkalommal. A válaszadók 8 százaléka havonta egyszer, 10 százalék 2-3 havonta, 18 százalék pedig változó idõközönként iszik sört valamilyen formában.

  • Alkohol és energiaital

    Az energiaitalok aranykorát éljük. Egyre többet dolgozunk, több idõt töltünk számítógép elõtt, kevesebbet mozgunk, ebbõl kifolyólag gyakran alacsony energiaszinttel rendelkezünk.

    Az egészséges táplálkozás, vagyis a naponta fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ugyan biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges energia-, és vitalitás-utánpótlást, de bizonyos helyzetekben, néhány perc után ható energiadózisra vágyunk. Pl. vezetés közben, lankadó figyelem esetén és egy éjszakai bulikörút elõtt.

  • Maraschino és a Luxardo cég

    Maraschino

    Dalmáciai cseresznyébõl készített vízszínû likõrök elnevezése. A gyümölcs õshazája és klasszikus termõterülete a dalmáciai tengerpart, azon belül a Makarskai-öböl. Így aztán a fajta neve, mármint horvátul: makarska. Olaszul viszont marasca. A belõle készült ital pedig a maraschino.

    Az egyik legszélesebb körben felhasznált italféle, használják cukrászok, hidegkonyhák, szakácsok és nem utolsósorban igen sok koktélféle alap vagy ízesítõanyaga. Önmagában ritkán fogyasztják, ha mégis, hidegen vagy sok jéggel kell felszolgálni.

  • A tea

    A tea története jóval régibb, mint a koktéloké vagy a kávéé, visszanyúlik a teakultúra és -fogyasztás õshazájába, Kínába és Indiába.

    Tea néven rendszerint különbözõ fõzeteket (vizes kivonatokat) értünk a teacserje szárított leveleibõl. A tea tropikus vagy szuptropikus vidéken terem. Különbözõ fajtái és feldolgozási módjai révén tealevelekbõl egészen különbözõ fajtájú teákat nyernek. Ezek sok tulajdonságukban ugyan különböznek egymástól, de abban megegyeznek, hogy zamatos, illatos, serkentõ hatású, finom italt szolgáltatnak.

  • Sherry

    A sherry fogalom

    Típusai és készítési eljárásai között legalább olyan nagy feladat kiigazodni, mint amilyen nehéz dolga van a külföldieknek a mi tokaji borspecialitásaink esetében.

    A sherry és a vidék, ahol készítik, egészen egyedi világ. Kell és tanulságos ismernie a magyar borbarátnak ezt az italt, amely Európa másik szegletébõl vívta ki magának a világhírnevet.

  • Italok melyeket nagyon szeretünk, de igazi kalóriabombák

    Italok melyeket nagyon szeretünk, de igazi kalóriabombákIgazi kalóriabombák ezek a fincsi italok - ha viszont diétázol, muszáj lesz lemondanod róluk, különben lőttek a tökéletes bikini alaknak.Kóla, szénsavas és cukros üdítők, alkoholos italok, milkshakek – köztudottan hizlalnak, de ez sajnos csak a kisebbik rossz: még bőven vannak olyan egészségesnek hitt finomságok, amiktől csak úgy felpörög a mérleg nyelve! 1. KÁVÉS ITALOK Meglepődtél? Pedig igaz! A koffein felpörgeti az anyagcserét, de csak akkor, ha feketén iszod: bármilyen tejet, kockacukrot vagy tejszínt is teszel bele, máris átestél a ló túloldalára! Épp ezért, a kávézókban legalább annyi kalória fogy el, mint egy habos cukrászdában.

  • Az alkoholtilalom

    Egy "nemes kísérlet" kudarca

    Az amerikai alkoholtilalom, más szóval a szesztilalom

    Bevezetés

    Az amerikai alkoholtilalom (1920-1933) - vagy ahogy Herbert Hoover elnök nevezte, a "nemes kísérlet" - azon a koncepción alapult, miszerint az alkoholmentes társadalom belátható idõn belül megteremthetõ állami beavatkozások segítségével.

  • Sangria készítése házilag

    Sangria készítése házilagA boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni. A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, mondják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, tartják Andalúziában, ám annyi bizonyos, hogy népszerűsége a puncsokkal együtt az 1800-as évek arisztokrata partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői.

  • Japán whiskey lett a világ legjobbja

    Japán whiskey lett a világ legjobbjaA 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask rekordpontszámot, 97,5-öt kapott a lehetséges százból Jim Murray jövő héttől kapható 2015-ös whiskybibliájában, amelyből már hétfőn ismertté váltak részletek. A második és a harmadik helyen két amerikai bourbon, a William Larue Weller és a Sazerac Rye 18 Year Old végzett, és a negyedik is egy amerikai bourbon lett. A legjobb európai whisky sem skót, hanem angol, az English Whisky Company Chapter 14 Not Peated nevű gabonapálinkája áll az ötödik helyen.

  • Az angol vodka a világ legjobbja

    Egy angol vodka a legjobb a világon, noha a vodka elsõsorban Oroszországban és Lengyelországban hagyományos ital. A Herefordshire grófságban készülõ Chase vodkát egy San Franciscóban tartott versenyen egyhangúlag választotta meg 249 közül a legjobbnak az italokat vakon kóstoló bíráló bizottság 30 tagja.

    A versenyben számos orosz és lengyel vodkafajta is indult; ezek részben hatalmas vállalatok készítményei, amelyeket a hagyományoknak megfelelõen búzából vagy rozsból párolnak.

  • Mediterrán koktél dinnyében szervírozva

    Mediterrán koktél dinnyében szervírozvaNincs is jobb annál, mint a nagy nyári kánikulában felvágni egy görögdinnyét és a gyümölcshúst a napozóágyon vagy a teraszon befalni. De mit csináljunk a dinnye héjával?! Ha esztétikusan vágjuk fel a dinnyét (mondjuk félbe vágjuk), a dinnye elfogyasztása után a héjából koktélos poharat is kreálhatunk. A dinnye esztétikus tartója lehet egy epres, tejszínes, szépen feldíszített ital remeknek, egy fincsi koktélnak. Szerezzünk örömet szerettünknek, lepjük meg egy dinnyehéjas koktélcsodával. Ügyeskedjünk, hiszen koktélt készíteni jó mulatság!

  • Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktél

    Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktélMájus végén-júniusban a legfinomabb az eper, de nem csak a gyönyörű piros gyümölcsnek van itt az ideje a nyár beköszöntével, hanem a pezsgőknek, koktéloknak is. Ráadásul az eper és a pezsgő országos cimborák. Egy egyszerűbb, de jól kiválasztott pezsgő kiváló alapja lehet akár egy epres koktélnak. A kísérletező kedvűek kipróbálhatják rozé pezsgővel és más gyümölcsökkel is, hiszen a ribizli és a málna is kiváló választás, sőt, hamarosan itt a sárga- és az őszibarack, valamint a nektarin is

  • Dinnyekoktél friss mentával és karamellszósszal rétegzett citromszorbet

    A fagylalt és a dinnye a legkedveltebb nyári hûsítõk. A mesterszakácsok azonban nem elégednek meg csupán azzal, hogy néhány gombóc fagyit vagy pár szelet dinnyét ajánljanak desszertnek - elõbb kissé "megbolondítják" e klasszikus nyári finomságokat, Úgy, ahogyan azt az egyik budapesti ötcsillagos szálloda séfje tette.

    A fagylalt mellett divatba jött ismét a gyümölcssörbet, amelyben nincs tej és ezért tejérzékenyek is fogyaszthatják.

  • A világ elsõ koktélját ötezer éve keverték Mezopotámiában

    Washington/Róma - A világ legelsõ koktélpartiját ötezer éve tarthatták Mezopotámiában - állítják amerikai kutatók.

    A Pennsylvaniai Egyetem kutatói Patrick McGregor professzorral az élen a keleti és nyugati szõlészet-borászat kialakulását vették górcsõ alá - olvasható az Archaeologica címû régészeti hírportálon. A kutatók a Tigris-folyó térségében olyan agyagedényekre bukkantak, amelyekben a szõlõ erjedésekor képzõdõ borkõsav nyomait fedezték fel.

  • Valentin-napi koktélok

    Valentin-napi koktélokMára itthon is megkerülhetetlen pirosbetűs ünnep lett Valentin-nap, amikor is kedvesünknek valami apró, piros, szívecskés, virágos vagy csokis figyelmességgel kedveskedünk. Ha azonban a piros rózsánál vagy csokiszíven túl valami különlegesebbel szeretnénk meglepni párunkat, az este indításaként készítsünk egy Valentin-napi koktélt neki - és persze magunknak! Szánhatjuk meglepetésnek is vagy akár egy közös programnak is, ahol együtt készíthetik el és együtt iszogathatják el a Valentin-napi koktélokat!

  • Húszat kóstolhatunk egy üveg whisky áráért

    Elindította új szolgáltatását a Master of Malt nevû whiskykereskedõ cég, néhány fontért kóstolót küldenek a kipróbálásra szánt whiskybõl. Így egy egyébként aranyárban mért italkülönlegességbõl is kérhetünk egy 3 centiliteres kóstolót, és az sem baj, ha mégsem ízlik. A kedvenc whisky kiválasztása hosszas kutatómunka eredménye. Elõfordul azonban, hogy nem feltétlenül szeretnénk százezreket vagy akár milliókat fizetni a legkülönlegesebb italok palackjainak tömegéért, hogy aztán ha mégsem ízlik, a látogatóba érkezõknek kelljen egy felbontott üveg italt ajánlgatni.

  • A vodka fontos koktél alapital

    Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.

  • Angostura

    Származás

    Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetérõl származó erõs ital, nevét születési helyérõl, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett.

    A titkos recept alapján készített likõrt a világon ma is egyedül itt gyártják. Angostura (olvasd: angosztura) - önállóan nem fogyasztott, elsõsorban száraz kevert italok készítéséhez használt keserû, 40% alkoholtartalmú likõr.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%