rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

  • Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

    kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

    Riporter: Arno, isteni koktélokat kevertél nekünk. Magadnak is szoktál koktélt készíteni? Mi a kedvenced?

    A.: Persze, szívesen koktélozom, Tomkin Special-t gyakran keverek magamnak. De hogy melyik a kedvencem éppen, az folyton változik. Hiszen minden lelkiállapotomban, hangulatomban más italra vágyom. Meggyõzõdésem, hogy ezzel a vendégeim is így vannak. Ha valaki bejön hozzám a bárba, elbeszélgetek vele, felmérem, mi lenne a legjobb ital a pillanatnyi lelkiállapotához, és azt készítem el neki.

    R: Ha minden hangulathoz megvan a megfelelõ koktél, akkor a különbözõ alkalmakra is biztosan mást és mást ajánlasz.

    A.: Persze. Most hagytuk magunk mögött a báli szezont, az elegáns, szénsavas, kissé savanykás frissítõk idõszakát. Itt a karneváli szezon, a farsang, amikor mindenki színes jelmezeket húz, kedvünkre bújhatunk más bõrébe, átváltozhatunk, és nevetve búcsúztathatjuk a telet.

    A fasrangi bulikba mindenképpen ízes, gyümlcsös, izgalmas, üde koktélokat ajánlok, amelyek felpezsdítik és táncra perdítik az embert. Persze ilyenkor teret adhatunk a játékos énünknek is, bátran válasszunk a jelmezünkhöz passzoló italt, vagy kérjük a bártenderek segítségét, hogy keverjenek olyan koktélt a kiszemelt fiatalembernek vagy hölgynek, aminek tutira nem tud ellenállni. Egy különleges, barackos vagy kakaós Mojito-val például nehezen lõhetünk mellé. De a bevállalósabbak próbálkozhatnak egy Pornstar Martinivel is.

    Riporter: Arno, mesélnél arról, hogyan indult el a karriered? Hogyan csöppentél bele a koktélok világába?

    Arno: Kezdetben ingatlanügynökként dolgoztam. De nem értékelték eléggé a munkámat, sem pedig a befektetett energiát. Többre vágytam, hatni akartam az emberekre. Figyelemre vágytam. Így fordultam a koktélok világa felé. A bárpult mögött megkapom azt a figyelmet, amiben korábban soha nem volt részem. Persze ez csak úgy mûködik, hogy én is kellõ figyelemmel tisztelem meg a vendégeimet, mindenkit, aki betér hozzám egy italra.

    R.: Tehát egy jó mixer olyan, akár egy jó pszichológus? Egy koktél áráért kikúrál a szerelmi bánatból, vagy segít megtalálni az új szerelmet? Nagyon izgalmas szakma! Te mit szeretsz a legjobban a benne?

    A.: Öt évvel ezelõtt még azt válaszoltam volna erre a kérdésre, hogy az italokat. Most azt mondom, hogy szeretek az embereknek új utakat megmutatni, új nézõpontokat felvillantani, ismeretlen világokba bevezetni õket. És igen, akár az esti randijukat is összehozhatom (kacsint).

    R.: Mi a titok, mi tesz valakit igazán jó bartenderré?

    A.: Egy bartendernek szociálisan érzékenynek kell lennie, figyelnie kell a vendégekre. Mindig éber, hogy tudja, mi történik a világban. A professzionális vendéglátás sokkal több az italkeverésnél. Akkor is tökéletes kiszolgálást kell nyújtanod a vendégeknek, ha tömve van a bár, és hosszú sor kígyózik a pultod elõtt. Minden vendéggel úgy kell bánnod, mintha születésnapja lenne. Mintha abban a néhány percben, amíg kiszolgálod, csak õ létezne egyes egyedül a világon.

    Az igazi bartender olyan, mint egy jó séf, aki szívbõl fõz. Fontos számára, hogy a fogás, amit elkészít, ne csak jóllakassa, hanem elégedettséggel is töltse el a vendéget. Nem csak étellel kell szolgálnia, hanem a tökéletes vacsora élményével is.

    R.: A maximalizmus együtt jár azzal, hogy a hozzávalókat is te válogatod? Hogyan vásárol egy mixer? Gondolom, nem jársz a piacra minden reggel kis kosárral, hogy a legfrissebb hozzávalókat beszerezd.

    A.: A legjobbab képzett mixer is csak minõségi alapanyagokkal lehet a legjobb. A hozzávalók minõsége kulcskérdés. Én is nagyon ügyelek arra, hogy mindig friss hozzávalókat használjak, az állandó, kiváló minõséget pedig a De Kuyper likõrökkel érem el.

    Nem mondom, hogy én vagyok a legjobb a szakmában. De nagyon jól tudom trénelni és motiválni az embereket, a mixereket, akik nálam tanulnak. Fel tudom ébreszteni bennük a lelkesedést. Motiváció. Ez az én munkám.

    R.: Hogyan kerültél kapcsolatba a De Kuyper-rel, hogyan lettél a márka nagykövete? Egyáltalán, mivel foglalkozik egy márkanagykövet?

    A.: Elsõsorban a mixeriskolám miatt esett rám a választás. Évente 3000 bartendert képzek az iskolámban, ennek felét a De Kuyper számára.

    Szívesen elfogadtam a felkérést, és szerencsés vagyok, hiszen én nem a De Kuyper-nek dolgozom, hanem a De Kuyper-rel. Ezek a likõrök megkönnyítik a munkát. Mint mondtam, a friss alapanyag és a kiváló minõség nagyon fontos. Vegyük például a barackot. A gyümölcs íze, állaga, minõsége egy szezonon belül sem ugyanolyan, nem ugyanazt az ízt érzed a szezon elején, mint a közepén vagy a végén. Ezért fantasztikus megoldás a De Kuyper. Segít, hogy egy hosszú bárban töltött este után hajnalok hajnalán ne a piacon kelljen kezdenem. A Peachtree likõr olyan, mintha a legzamatosabb, legfrissebb gyümölcsöket zárnák a palackba. Emellett ezek a likõrök nem uralkodnak a koktélok ízén, nagyon jól keverhetõ, tiszta, jó minõségû alkoholok.

    R.: Igen, ezt magunk is tapasztalhattuk, mikor megkóstoltuk az általad készített koktélokat. De gondolom, nem csak kevertél, hanem meg is kóstoltál néhány koktélt itt nálunk. Mit tapasztaltál a magyar bárokban?

    A.: Az italok íze, minõsége kiváló, ám a bartenderek keveset mosolyognak. Pedig számomra fontos, hogy az ital mellé kapjak egy mosolyt is. Attól sokkal jobb az íze! Ma este kóstoljatok csak meg egy mosollyal fûszerezett koktélt, és máris rájöttök, milyen fontos alkotóelem ez, és mennyivel finomabb így minden ital.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Pezsgőkoktélok szilveszterre

    Pezsgőkoktélok szilveszterreA lehetőségek tárházából íme néhány pezsgős koktélrecept szilveszterre!

    Bellini:
    Hozzávalók 1 pohárhoz:
    - 1 dl baracklé
    - 0,5 dl cukorszirup
    - 1,5 dl jéghideg pezsgõ
    - 1 koktélcsereszenye

  • Drambuie

    A Drambuie név egy kelta kifejezésbõl ered, melynek jelentése: "az ital, mely megelégedéssel tölt el". Ez volt az elsõ likõr, amelynek fogyasztását engedélyezték a Lordok Házában.

  • A vodka fontos koktél alapital

    Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.

  • Japán whiskey lett a világ legjobbja

    Japán whiskey lett a világ legjobbjaA 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask rekordpontszámot, 97,5-öt kapott a lehetséges százból Jim Murray jövő héttől kapható 2015-ös whiskybibliájában, amelyből már hétfőn ismertté váltak részletek. A második és a harmadik helyen két amerikai bourbon, a William Larue Weller és a Sazerac Rye 18 Year Old végzett, és a negyedik is egy amerikai bourbon lett. A legjobb európai whisky sem skót, hanem angol, az English Whisky Company Chapter 14 Not Peated nevű gabonapálinkája áll az ötödik helyen.

  • A Gin és a koktélok

    Ha nagyon leegyszerûsítjük a dolgokat, akkor azt mondhatjuk, hogy a vodkához hasonlóan a gin is egyfajta gabonapárlat, csak az utóbbi borókával van ízesítve. A gin történelme is a középkorban gyökerezik, és valahol Itáliában kell az eredetét kutatnunk, ahol a XII. századi szerzetesek felfedezték az alkoholba áztatott boróka jótékony hatását. Erre a tapasztalatra építették például a pestis elleni védekezés hatásosnak hitt elixirjét, amely borókával és borpárlattal készült. A mai gin elõfutára viszont németalföldi Leydeni egyetem professzora, Dr Sylvius nevéhez köthetõ, aki gabonapárlatot használt a boróka kivonatolásához.

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

    Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

  • Luxushotel leánykérõ koktéllal

    A londoni ötcsillagos Sanderson hotelben 61 ezer forintot érõ koktélkülönlegességgel teszik még különlegesebbé a lánykérést. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített italt flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel, ára 61 ezer forintnyi font. A londoni Sanderson hotel Bíbor Bárjában kimondottan lánykéréshez találtak ki egy különleges koktélt, amelynek színénél csak az ára megdöbbentõbb. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített, 1995-ös évjáratú Dom Perignon Oenotheque pezsgõvel megbolondított italt két míves Baccarat flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel.

  • Naponta két pezsgõspohárnyi pezsgõ jót tesz az ereknek

    A mértékletes pezsgõzés egészséges és védi a szívet, ezt bizonyította egy brit-francia vizsgálat. A lelkes önkénteseken végzett tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition közölte.

    Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsõsorban a az ebéd és vacsora kísérõjeként elfogyasztott 1-1 dl vörösbor szívvédõ hatású. A kutatások szerint a mértékletes borivóknak jobbak az életkilátásai, mint az absztinenseknek. Az angol Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

  • A Becherovka új ízzel hódít

    Becherovka Lemond: az eredeti eszencia és egy csipetnyi citrusféle. 2010 tavaszán a Jan Becher Karlovarská Becherovka vállalat új terméket fejlesztett ki több mint 200 év elteltével, Becherovka Lemond néven. Az újdonság az eredeti Becherovka ízvilágára épül, amelyet leheletnyi citrusféle tesz még izgalmasabbá, és ezt továbbfokozza, hogy a cég Lemond Call néven új „rituálét” kíván meghonosítani, amely megkülönbözteti, és könnyen felismerhetõvé teszi a Becherovka Lemond fogyasztóit. A jeges hatást keltõ Lemond palack áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

  • Több alkoholt fogyasztanak Európában, mint a világ többi részén

    Sehol a világon nem fogyasztanak annyi alkoholt, mint Európában, holott az összesített mennyiség az 1970-es évekhez képest jelentõsen csökkent - jelentették ki az Osztrák Táplálkozástudományi Szövetség (VEÖ) bécsi ülésén.

    Cees Goos, az Európa Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ kábítószer-ellenes és bûnügyi hivatalának (UNODC) közegészségügyi szakértõje szerint bár az alkoholnak számos negatív hatása van az egészségre, mégis fontos kulturális és szociális faktor Európában.

  • Narancs, grapefruit, kumquat

    Narancs: a ritkának és különlegesnek egyáltalán nem nevezhetô narancs néhány évszázada még a luxus és a gazdagság szinonímája volt, legalábbis a mi éghajlatunkon. A gyümölcs eredetét Ázsiában kell keresnünk, erre utal a szanszkrit „orange” elnevezés is. Az örökzöld növény, a narancs botanikailag két jellegzetes citrusféle, az óriás pomelo és a zamatos mandarin keresztezésével jött létre. A gyümölcs vitamingazdagsága közismert, így az idôk folyamán a tradicionális reggeli elmaradhatatlan részévé vált a frissen facsart narancslé, amely a napi C-vitamin-szükségletünket is pont fedezi.

  • Valentin-napi koktélötletek

    Valentin-napi koktélötletekCosmopolitan:
    - 2 rész vodka
    - 1 rész triple sec
    - 1 rész limelé
    - Áfonyalé
    Csokis Martini:
    - 2 rész vodka
    - 1 rész csokoládélikőr

  • Húszat kóstolhatunk egy üveg whisky áráért

    Elindította új szolgáltatását a Master of Malt nevû whiskykereskedõ cég, néhány fontért kóstolót küldenek a kipróbálásra szánt whiskybõl. Így egy egyébként aranyárban mért italkülönlegességbõl is kérhetünk egy 3 centiliteres kóstolót, és az sem baj, ha mégsem ízlik. A kedvenc whisky kiválasztása hosszas kutatómunka eredménye. Elõfordul azonban, hogy nem feltétlenül szeretnénk százezreket vagy akár milliókat fizetni a legkülönlegesebb italok palackjainak tömegéért, hogy aztán ha mégsem ízlik, a látogatóba érkezõknek kelljen egy felbontott üveg italt ajánlgatni.

  • Mediterrán koktél dinnyében szervírozva

    Mediterrán koktél dinnyében szervírozvaNincs is jobb annál, mint a nagy nyári kánikulában felvágni egy görögdinnyét és a gyümölcshúst a napozóágyon vagy a teraszon befalni. De mit csináljunk a dinnye héjával?! Ha esztétikusan vágjuk fel a dinnyét (mondjuk félbe vágjuk), a dinnye elfogyasztása után a héjából koktélos poharat is kreálhatunk. A dinnye esztétikus tartója lehet egy epres, tejszínes, szépen feldíszített ital remeknek, egy fincsi koktélnak. Szerezzünk örömet szerettünknek, lepjük meg egy dinnyehéjas koktélcsodával. Ügyeskedjünk, hiszen koktélt készíteni jó mulatság!

  • Alapanyagok otthoni koktélkészítésehez

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk.

    Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserût és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.

  • Sárgadinnye, görögdinnye

    Sárgadinnye: az indiai vagy közép-ázsiai eredetû sárgadinnyét a feltevések szerint maguk az ôsmagyarok hozták be a Kárpát-medencébe. Mindenesetre a dinnyetermesztésünk igen nagy múltra tekint vissza. A sárgadinnye melegigényes növény, a világon bárhol termeszthetô, ahol legalábbis a nyarak melegek. A lédús, édes sárgadinnye igazán nem az a gyümölcs, amelyrôl azt gondolnánk, hogy különösebben egészséges volna. Azonban magas cukortartalma mellett, mely édességét biztosítja, igen jelentôs a gyümölcsben található E- és C-vitamin, valamint béta-karotin.

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • Hűsítő alkoholmentes koktél: Virgin Mojito

    Hűsítő alkoholmentes koktél: Virgin MojitoAz alkoholmentes koktélok készítéséhez szükségünk van a szokásos koktél kellékekre, továbbá megfelelő alapanyagokra. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a megfelelő pohárban, és kellő díszítéssel tálaljuk a finom italokat, hiszen ez is a koktél élmény elengedhetetlen része. Díszítés lehet egy szelet a koktélhoz passzoló gyümölcs, koktélcseresznye, egy mini gyümölcsnyárs, színes szívószál, cukorperem, vagy akár valamilyen ötletes jégkocka is. Egyik legnépszerűbb alkoholmentes nyári koktélunk a Virgin Mojito.

  • Minden ami fröccs

    Szigorú értelemben fröccsnek csak az a boros ital nevezhetõ, melynek készítéséhez szódát használnak. Manapság azonban egyre kevesebb a szikvíztöltõ-kisiparos, és gyermekeink nem is értik a nem oly régen még családi viszályokat kiváltó kérdést: ki csinál szódát?

    A klasszikus szóda - szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezetõ szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve – ugyanis a szifonfejnek köszönhetõ tökéletes zárás eredményeképpen az utolsó cseppig biztosítja a szódavíz egyenletes minõségét.

  • Sangria készítése házilag

    Sangria készítése házilagA boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni. A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, mondják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, tartják Andalúziában, ám annyi bizonyos, hogy népszerűsége a puncsokkal együtt az 1800-as évek arisztokrata partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%