rss

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

  • Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

    Riporter: Arno, isteni koktélokat kevertél nekünk. Magadnak is szoktál koktélt készíteni? Mi a kedvenced?

    A.: Persze, szívesen koktélozom, Tomkin Special-t gyakran keverek magamnak. De hogy melyik a kedvencem éppen, az folyton változik. Hiszen minden lelkiállapotomban, hangulatomban más italra vágyom. Meggyõzõdésem, hogy ezzel a vendégeim is így vannak. Ha valaki bejön hozzám a bárba, elbeszélgetek vele, felmérem, mi lenne a legjobb ital a pillanatnyi lelkiállapotához, és azt készítem el neki.

    R: Ha minden hangulathoz megvan a megfelelõ koktél, akkor a különbözõ alkalmakra is biztosan mást és mást ajánlasz.

    A.: Persze. Most hagytuk magunk mögött a báli szezont, az elegáns, szénsavas, kissé savanykás frissítõk idõszakát. Itt a karneváli szezon, a farsang, amikor mindenki színes jelmezeket húz, kedvünkre bújhatunk más bõrébe, átváltozhatunk, és nevetve búcsúztathatjuk a telet.

    A fasrangi bulikba mindenképpen ízes, gyümlcsös, izgalmas, üde koktélokat ajánlok, amelyek felpezsdítik és táncra perdítik az embert. Persze ilyenkor teret adhatunk a játékos énünknek is, bátran válasszunk a jelmezünkhöz passzoló italt, vagy kérjük a bártenderek segítségét, hogy keverjenek olyan koktélt a kiszemelt fiatalembernek vagy hölgynek, aminek tutira nem tud ellenállni. Egy különleges, barackos vagy kakaós Mojito-val például nehezen lõhetünk mellé. De a bevállalósabbak próbálkozhatnak egy Pornstar Martinivel is.

    Riporter: Arno, mesélnél arról, hogyan indult el a karriered? Hogyan csöppentél bele a koktélok világába?

    Arno: Kezdetben ingatlanügynökként dolgoztam. De nem értékelték eléggé a munkámat, sem pedig a befektetett energiát. Többre vágytam, hatni akartam az emberekre. Figyelemre vágytam. Így fordultam a koktélok világa felé. A bárpult mögött megkapom azt a figyelmet, amiben korábban soha nem volt részem. Persze ez csak úgy mûködik, hogy én is kellõ figyelemmel tisztelem meg a vendégeimet, mindenkit, aki betér hozzám egy italra.

    R.: Tehát egy jó mixer olyan, akár egy jó pszichológus? Egy koktél áráért kikúrál a szerelmi bánatból, vagy segít megtalálni az új szerelmet? Nagyon izgalmas szakma! Te mit szeretsz a legjobban a benne?

    A.: Öt évvel ezelõtt még azt válaszoltam volna erre a kérdésre, hogy az italokat. Most azt mondom, hogy szeretek az embereknek új utakat megmutatni, új nézõpontokat felvillantani, ismeretlen világokba bevezetni õket. És igen, akár az esti randijukat is összehozhatom (kacsint).

    R.: Mi a titok, mi tesz valakit igazán jó bartenderré?

    A.: Egy bartendernek szociálisan érzékenynek kell lennie, figyelnie kell a vendégekre. Mindig éber, hogy tudja, mi történik a világban. A professzionális vendéglátás sokkal több az italkeverésnél. Akkor is tökéletes kiszolgálást kell nyújtanod a vendégeknek, ha tömve van a bár, és hosszú sor kígyózik a pultod elõtt. Minden vendéggel úgy kell bánnod, mintha születésnapja lenne. Mintha abban a néhány percben, amíg kiszolgálod, csak õ létezne egyes egyedül a világon.

    Az igazi bartender olyan, mint egy jó séf, aki szívbõl fõz. Fontos számára, hogy a fogás, amit elkészít, ne csak jóllakassa, hanem elégedettséggel is töltse el a vendéget. Nem csak étellel kell szolgálnia, hanem a tökéletes vacsora élményével is.

    R.: A maximalizmus együtt jár azzal, hogy a hozzávalókat is te válogatod? Hogyan vásárol egy mixer? Gondolom, nem jársz a piacra minden reggel kis kosárral, hogy a legfrissebb hozzávalókat beszerezd.

    A.: A legjobbab képzett mixer is csak minõségi alapanyagokkal lehet a legjobb. A hozzávalók minõsége kulcskérdés. Én is nagyon ügyelek arra, hogy mindig friss hozzávalókat használjak, az állandó, kiváló minõséget pedig a De Kuyper likõrökkel érem el.

    Nem mondom, hogy én vagyok a legjobb a szakmában. De nagyon jól tudom trénelni és motiválni az embereket, a mixereket, akik nálam tanulnak. Fel tudom ébreszteni bennük a lelkesedést. Motiváció. Ez az én munkám.

    R.: Hogyan kerültél kapcsolatba a De Kuyper-rel, hogyan lettél a márka nagykövete? Egyáltalán, mivel foglalkozik egy márkanagykövet?

    A.: Elsõsorban a mixeriskolám miatt esett rám a választás. Évente 3000 bartendert képzek az iskolámban, ennek felét a De Kuyper számára.

    Szívesen elfogadtam a felkérést, és szerencsés vagyok, hiszen én nem a De Kuyper-nek dolgozom, hanem a De Kuyper-rel. Ezek a likõrök megkönnyítik a munkát. Mint mondtam, a friss alapanyag és a kiváló minõség nagyon fontos. Vegyük például a barackot. A gyümölcs íze, állaga, minõsége egy szezonon belül sem ugyanolyan, nem ugyanazt az ízt érzed a szezon elején, mint a közepén vagy a végén. Ezért fantasztikus megoldás a De Kuyper. Segít, hogy egy hosszú bárban töltött este után hajnalok hajnalán ne a piacon kelljen kezdenem. A Peachtree likõr olyan, mintha a legzamatosabb, legfrissebb gyümölcsöket zárnák a palackba. Emellett ezek a likõrök nem uralkodnak a koktélok ízén, nagyon jól keverhetõ, tiszta, jó minõségû alkoholok.

    R.: Igen, ezt magunk is tapasztalhattuk, mikor megkóstoltuk az általad készített koktélokat. De gondolom, nem csak kevertél, hanem meg is kóstoltál néhány koktélt itt nálunk. Mit tapasztaltál a magyar bárokban?

    A.: Az italok íze, minõsége kiváló, ám a bartenderek keveset mosolyognak. Pedig számomra fontos, hogy az ital mellé kapjak egy mosolyt is. Attól sokkal jobb az íze! Ma este kóstoljatok csak meg egy mosollyal fûszerezett koktélt, és máris rájöttök, milyen fontos alkotóelem ez, és mennyivel finomabb így minden ital.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Italok melyeket nagyon szeretünk, de igazi kalóriabombák

    Italok melyeket nagyon szeretünk, de igazi kalóriabombákIgazi kalóriabombák ezek a fincsi italok - ha viszont diétázol, muszáj lesz lemondanod róluk, különben lőttek a tökéletes bikini alaknak.Kóla, szénsavas és cukros üdítők, alkoholos italok, milkshakek – köztudottan hizlalnak, de ez sajnos csak a kisebbik rossz: még bőven vannak olyan egészségesnek hitt finomságok, amiktől csak úgy felpörög a mérleg nyelve! 1. KÁVÉS ITALOK Meglepődtél? Pedig igaz! A koffein felpörgeti az anyagcserét, de csak akkor, ha feketén iszod: bármilyen tejet, kockacukrot vagy tejszínt is teszel bele, máris átestél a ló túloldalára! Épp ezért, a kávézókban legalább annyi kalória fogy el, mint egy habos cukrászdában.

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

    Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

  • Húszat kóstolhatunk egy üveg whisky áráért

    Elindította új szolgáltatását a Master of Malt nevû whiskykereskedõ cég, néhány fontért kóstolót küldenek a kipróbálásra szánt whiskybõl. Így egy egyébként aranyárban mért italkülönlegességbõl is kérhetünk egy 3 centiliteres kóstolót, és az sem baj, ha mégsem ízlik. A kedvenc whisky kiválasztása hosszas kutatómunka eredménye. Elõfordul azonban, hogy nem feltétlenül szeretnénk százezreket vagy akár milliókat fizetni a legkülönlegesebb italok palackjainak tömegéért, hogy aztán ha mégsem ízlik, a látogatóba érkezõknek kelljen egy felbontott üveg italt ajánlgatni.

  • Kávé - mitõl biokávé a biokávé?!

    A kávétermelõ országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelõ országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendõen öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédõ-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

  • Egészségesebb a könnyû bor

    A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a szívnek, de ha kisebb alkoholtartalmú bort iszunk, akkor a rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenthetjük. A könnyû borok jótékony hatásáról a World Cancer Research Fund (WCRF) legújabb közleménye számol be. Évek óta több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a rendszeres, de csupán fõétkezésekhez fogyasztott, egy-egy pohár bor csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Más vizsglati adatok viszont azt bizonyították, hogy az alkohol többféle rosszindulatú daganat esélyét fokozza.

  • De Kuyper Best Bartender of the Year 2010

    Idén ötödik alkalommal rendezték meg a De Kuyper Best Bartender of the Year mixerversenyt. A Magyar Bármixer Unió hivatalos versenynaptárában is jelölt megmérettetésen 24 fiatal koktélkeverõ indult.

    A zsûri elõször az indulók szakmai felkészültségére volt kíváncsi, így egy teszt megírása után jöhettek csak az italok. Itt mindenki a kedvenc saját De Kuyper likõröket tartalmazó kreációját készíthette el, a koktélkeverés technikáját neves szakmai zsûri pontozta, majd a kóstoló zsûri az ízt és a díszítést értékelte.

  • Mediterrán koktél dinnyében szervírozva

    Mediterrán koktél dinnyében szervírozvaNincs is jobb annál, mint a nagy nyári kánikulában felvágni egy görögdinnyét és a gyümölcshúst a napozóágyon vagy a teraszon befalni. De mit csináljunk a dinnye héjával?! Ha esztétikusan vágjuk fel a dinnyét (mondjuk félbe vágjuk), a dinnye elfogyasztása után a héjából koktélos poharat is kreálhatunk. A dinnye esztétikus tartója lehet egy epres, tejszínes, szépen feldíszített ital remeknek, egy fincsi koktélnak. Szerezzünk örömet szerettünknek, lepjük meg egy dinnyehéjas koktélcsodával. Ügyeskedjünk, hiszen koktélt készíteni jó mulatság!

  • Angostura

    Származás

    Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetérõl származó erõs ital, nevét születési helyérõl, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett.

    A titkos recept alapján készített likõrt a világon ma is egyedül itt gyártják. Angostura (olvasd: angosztura) - önállóan nem fogyasztott, elsõsorban száraz kevert italok készítéséhez használt keserû, 40% alkoholtartalmú likõr.

  • Benedictine

    Északnyugat-franciaországi Normandiában készített aranysárga növényi és fûszeres keserûlikõr. Nevét a Benedek-rendrõl kapta. Alkoholtartalma 40 %, kiváló aperitíf. Étkezés után jéggel felszolgálva remek, koktélok alapanyagaként vagy ízesítõként szinte nélkülözhetetlen.

  • A vodka fontos koktél alapital

    Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.

  • Nyári hűsítők

    Nyári hűsítőkA nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, „hosszabbak” – és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra – sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel.

  • Egy-két adag ital jó, a többi felesleges, sõt árt

    New York - Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségû alkohol hatására jó érzést keltõ anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism címû szaklap online kiadásában. Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különbözõ mennyiségû alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevû hormon szintje.

  • A whisky története

    Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey.

    Az alkohollepárlás technikája már az ókorban ismert volt és mint akkoriban oly sok egyéb alapvetõ ismeret, természetesen Kínából érkezett Európába. A mai értelemben vett whiskyre utaló elsõ írásos emlékek az 1500-as évekre datálodnak.

    Érdekesség képpen, igyekeztünk idõrendi sorrendbe tenni és összegyûjteni a témával kapcsolatos leglényegesebb adatokat és évszámokat.

  • Menta (mentha)

    Sok ismert mentafaj közül leggyakrabban a borsmentát és a fodormentát használjuk. Koktélokhoz elsôsorban a fodormenta az ideális.

    Otthoni állandó utánpótlásra célszerû nevelni ezt a 40-50 centi magasra is megnövô évelô növényt. Földbeli hajtásrendszere van, mellyel gyorsan terjed. Ha nagyobb cserépben vagy valamilyen edényben neveljük, megtakaríthatjuk a féktelen terjedésével kapcsolatos, esetenként hiábavaló munkát. Élettanilag frissítô, görcsoldó hatása van, amit a gyógyszerészet ki is használ, mentaolaj vagy mentol formájában.

  • Gyümölcs: banán

    A banán az emberiség egyik legôsibb kultúrnövénye, melynek eredetét Ázsiában kell keresnünk. Hajdanán már Nagy Sándor is kóstolta indiai hadjárata során, ennek ellenére a gyümölcs igazi európai térhódítása csak a 19. században kezdôdött. Ôshazájában a banán a termékenység szimbóluma, de vajon miért? Talán mert a növény állandóan reprodukálja magát, vagy mert gyümölcse fallikus szimbólum… Egy biztos: Indiában az ifjú házasok küszöbére banánleveleket és -termést szoktak helyezni.

  • Likõrök összefoglaló

    Arra, hogy mi a likõr pontosan, nem is olyan könnyû választ adni. A likõr kategória talán a legtágabban értelmezhetõ, a legnyitottabb a szeszesital piacon. Hiszen hol máshol találkozhatunk virító rózsaszín, tengerkék, haragoszöld vagy neon sárga színû, banán, eper, borsmenta, chili, rozmaring vagy fehércsoki ízesítésû italokkal? Hol máshol használnak óriástölcsér vagy szarvasagancs formájú üvegeket esetenként aranypelyhekkel vagy déligyümölcsökkel töltve?

  • Saját sörrel büszkélkedhet az Iron Maden

    Saját sörrel büszkélkedhet az Iron MadenA zenekar a legújabb prémium kategóriás angol sörként reklámozza az italt, melynek címkéjéről a banda legendás logója köszön vissza ránk. A brit rockerek Trooper\'s Ale nevű itala helyet kapott a Parlamentben egy konzervatív párti tag ajánlásával annak az egész országra kiterjedő kezdeményezésnek az apropóján, mely szeretné felkarolni a kicsi, független sörgyártókat, és megismertetni őket Anglia lakosságával. A banda frontembere mindig rajongott az angol sörökért, így nagyon örült a saját sör elkészítésének.

  • A nyár három leghűsítőbb koktélja

    A nyár három leghűsítőbb koktéljaA hosszú nyári esték, kerti partik, házibulik, piknikek egyik legkellemesebb itala a koktél. A nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, hosszabbak és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra, sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A likőrök kalóriatartalmát is vegyük figyelembe!

  • Hűsítő jegeskávé a meleg nyári napokra

    Hűsítő jegeskávé a meleg nyári napokraMeleg nyári napokon a gőzölgő italok helyett a hűsítő italoké a főszerep. Így van ez a kávéval is, azt is inkább hideg formájában fogyasztjuk. Bár egy frissen főzött forró kávéval nem ér fel, egy meleg nyári napon szívesebben pótoljuk vele koffeinadagunk. Készülhet jéggel vagy fagyival, a lényeg, hogy hűsítő legyen. A nyári hőségben évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jegeskávé. Elkészítési módja rendkívül változatos, és a legtöbb változata akár otthon is elkészíthető, ezzel meglepve vendégeinket.

  • Maraschino és a Luxardo cég

    Maraschino

    Dalmáciai cseresznyébõl készített vízszínû likõrök elnevezése. A gyümölcs õshazája és klasszikus termõterülete a dalmáciai tengerpart, azon belül a Makarskai-öböl. Így aztán a fajta neve, mármint horvátul: makarska. Olaszul viszont marasca. A belõle készült ital pedig a maraschino.

    Az egyik legszélesebb körben felhasznált italféle, használják cukrászok, hidegkonyhák, szakácsok és nem utolsósorban igen sok koktélféle alap vagy ízesítõanyaga. Önmagában ritkán fogyasztják, ha mégis, hidegen vagy sok jéggel kell felszolgálni.