rss

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

  • Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

    Riporter: Arno, isteni koktélokat kevertél nekünk. Magadnak is szoktál koktélt készíteni? Mi a kedvenced?

    A.: Persze, szívesen koktélozom, Tomkin Special-t gyakran keverek magamnak. De hogy melyik a kedvencem éppen, az folyton változik. Hiszen minden lelkiállapotomban, hangulatomban más italra vágyom. Meggyõzõdésem, hogy ezzel a vendégeim is így vannak. Ha valaki bejön hozzám a bárba, elbeszélgetek vele, felmérem, mi lenne a legjobb ital a pillanatnyi lelkiállapotához, és azt készítem el neki.

    R: Ha minden hangulathoz megvan a megfelelõ koktél, akkor a különbözõ alkalmakra is biztosan mást és mást ajánlasz.

    A.: Persze. Most hagytuk magunk mögött a báli szezont, az elegáns, szénsavas, kissé savanykás frissítõk idõszakát. Itt a karneváli szezon, a farsang, amikor mindenki színes jelmezeket húz, kedvünkre bújhatunk más bõrébe, átváltozhatunk, és nevetve búcsúztathatjuk a telet.

    A fasrangi bulikba mindenképpen ízes, gyümlcsös, izgalmas, üde koktélokat ajánlok, amelyek felpezsdítik és táncra perdítik az embert. Persze ilyenkor teret adhatunk a játékos énünknek is, bátran válasszunk a jelmezünkhöz passzoló italt, vagy kérjük a bártenderek segítségét, hogy keverjenek olyan koktélt a kiszemelt fiatalembernek vagy hölgynek, aminek tutira nem tud ellenállni. Egy különleges, barackos vagy kakaós Mojito-val például nehezen lõhetünk mellé. De a bevállalósabbak próbálkozhatnak egy Pornstar Martinivel is.

    Riporter: Arno, mesélnél arról, hogyan indult el a karriered? Hogyan csöppentél bele a koktélok világába?

    Arno: Kezdetben ingatlanügynökként dolgoztam. De nem értékelték eléggé a munkámat, sem pedig a befektetett energiát. Többre vágytam, hatni akartam az emberekre. Figyelemre vágytam. Így fordultam a koktélok világa felé. A bárpult mögött megkapom azt a figyelmet, amiben korábban soha nem volt részem. Persze ez csak úgy mûködik, hogy én is kellõ figyelemmel tisztelem meg a vendégeimet, mindenkit, aki betér hozzám egy italra.

    R.: Tehát egy jó mixer olyan, akár egy jó pszichológus? Egy koktél áráért kikúrál a szerelmi bánatból, vagy segít megtalálni az új szerelmet? Nagyon izgalmas szakma! Te mit szeretsz a legjobban a benne?

    A.: Öt évvel ezelõtt még azt válaszoltam volna erre a kérdésre, hogy az italokat. Most azt mondom, hogy szeretek az embereknek új utakat megmutatni, új nézõpontokat felvillantani, ismeretlen világokba bevezetni õket. És igen, akár az esti randijukat is összehozhatom (kacsint).

    R.: Mi a titok, mi tesz valakit igazán jó bartenderré?

    A.: Egy bartendernek szociálisan érzékenynek kell lennie, figyelnie kell a vendégekre. Mindig éber, hogy tudja, mi történik a világban. A professzionális vendéglátás sokkal több az italkeverésnél. Akkor is tökéletes kiszolgálást kell nyújtanod a vendégeknek, ha tömve van a bár, és hosszú sor kígyózik a pultod elõtt. Minden vendéggel úgy kell bánnod, mintha születésnapja lenne. Mintha abban a néhány percben, amíg kiszolgálod, csak õ létezne egyes egyedül a világon.

    Az igazi bartender olyan, mint egy jó séf, aki szívbõl fõz. Fontos számára, hogy a fogás, amit elkészít, ne csak jóllakassa, hanem elégedettséggel is töltse el a vendéget. Nem csak étellel kell szolgálnia, hanem a tökéletes vacsora élményével is.

    R.: A maximalizmus együtt jár azzal, hogy a hozzávalókat is te válogatod? Hogyan vásárol egy mixer? Gondolom, nem jársz a piacra minden reggel kis kosárral, hogy a legfrissebb hozzávalókat beszerezd.

    A.: A legjobbab képzett mixer is csak minõségi alapanyagokkal lehet a legjobb. A hozzávalók minõsége kulcskérdés. Én is nagyon ügyelek arra, hogy mindig friss hozzávalókat használjak, az állandó, kiváló minõséget pedig a De Kuyper likõrökkel érem el.

    Nem mondom, hogy én vagyok a legjobb a szakmában. De nagyon jól tudom trénelni és motiválni az embereket, a mixereket, akik nálam tanulnak. Fel tudom ébreszteni bennük a lelkesedést. Motiváció. Ez az én munkám.

    R.: Hogyan kerültél kapcsolatba a De Kuyper-rel, hogyan lettél a márka nagykövete? Egyáltalán, mivel foglalkozik egy márkanagykövet?

    A.: Elsõsorban a mixeriskolám miatt esett rám a választás. Évente 3000 bartendert képzek az iskolámban, ennek felét a De Kuyper számára.

    Szívesen elfogadtam a felkérést, és szerencsés vagyok, hiszen én nem a De Kuyper-nek dolgozom, hanem a De Kuyper-rel. Ezek a likõrök megkönnyítik a munkát. Mint mondtam, a friss alapanyag és a kiváló minõség nagyon fontos. Vegyük például a barackot. A gyümölcs íze, állaga, minõsége egy szezonon belül sem ugyanolyan, nem ugyanazt az ízt érzed a szezon elején, mint a közepén vagy a végén. Ezért fantasztikus megoldás a De Kuyper. Segít, hogy egy hosszú bárban töltött este után hajnalok hajnalán ne a piacon kelljen kezdenem. A Peachtree likõr olyan, mintha a legzamatosabb, legfrissebb gyümölcsöket zárnák a palackba. Emellett ezek a likõrök nem uralkodnak a koktélok ízén, nagyon jól keverhetõ, tiszta, jó minõségû alkoholok.

    R.: Igen, ezt magunk is tapasztalhattuk, mikor megkóstoltuk az általad készített koktélokat. De gondolom, nem csak kevertél, hanem meg is kóstoltál néhány koktélt itt nálunk. Mit tapasztaltál a magyar bárokban?

    A.: Az italok íze, minõsége kiváló, ám a bartenderek keveset mosolyognak. Pedig számomra fontos, hogy az ital mellé kapjak egy mosolyt is. Attól sokkal jobb az íze! Ma este kóstoljatok csak meg egy mosollyal fûszerezett koktélt, és máris rájöttök, milyen fontos alkotóelem ez, és mennyivel finomabb így minden ital.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kovács Kálmán – Bacardi Brand Ambassador

    Kálmán Esztergomban született 1970-ben. 14 évesen került Budapestre, ahol elõször a Gundel Károly Vendéglátó Ipari és Idegenforgalmi Szakképzõ Iskolában tanult, majd beiratkozott Willmann András Bacardi Mixer iskolájába.

    A Koktél címû film hatására indult el a mixerség felé vezetõ úton az akkor még szakácsként dolgozó fiatalember, aki „szûknek érezte a konyhát”, de szerette, hogy ebben a munkában kiélheti a kreativitását, hogy játszhat az ízekkel és új dolgokat hozhat létre.

  • De Kuyper: több mint 300 éves családi történet

    A kezdetek

    Az 1965-ös év rendkívül fontos a De Kuyper számára. Ugyanis Petrus de Kuyper, a De Kuyper vállalat alapítója ekkor vette feleségül Anna Custurst a hollandiai Horst városkában. A vállalat mai vezetõje, Bob de Kuyper egyenes ági leszármazottja a cégalapító Petrusnak, a család tízedik generációjának képviselõjeként. Petrus gin és sör szállítására alkalmas fahordókat, kuipen-eket készített, így kötõdött a szeszesital iparághoz. A család elsõ szeszfõzdéjét fia, Jan vásárolta meg.

  • Sör, nem szokványos, de jó alapanyag

    A letisztultság csodája, az egyszerûség netovábbja, az ízlelõbimbók kacér csábítója. Összekeverés és díszítés nélküli ízorgia.

    A sörös koktélokat általában nem lehet megtalálni itallapokon, és nagyon kevesen készítik el õket. Viszont otthon annál nagyobb örömmel lehet elkészíteni.

    Végy hozzá sok sört, fantáziát, és sok bátorságot, hiszen némelyik eléggé ütõs fajta! Gatyákat felkötni, lássuk mit lehet kihozni a folyékony kenyérbõl! :)

  • Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyére

    Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyéreKülönleges gőzmozdonyos vonattal viszi gyárába az El Jimador tequila az ital készítése iránt érdeklődő látogatókat Mexikóban. A tequila kedvelői mostantól a guadalajarai Casa Herradura-t is meglátogathatják, itt készítik ugyanis a hazánkban is népszerű el Jimador tequilát, sőt az üzemet nemrégiben a világ leginkább látogatásra érdemes lepárlói közé választották. A 100 százalék kék agave-ből készült el Jimador tequila a guadalajarai Casa Herradurában születik. A helyszínre a Tequila Expresszel juthatnak el az érdeklődők.

  • Jól söröznek a Csehek!

    Stabilak a csehek sörözési szokásai

    Prága - A cseh férfiak hetente átlagban négyszer, míg a nõk kétszer mennek el sörözni barátaikkal - derült ki abból az országos felmérésbõl, amelyet a csehek sörözési szokásairól készített a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet. Ez a statisztika hosszabb távon nemigen változik, s nincs összefüggésben az ország gazdasági helyzetével. A cseh férfiak mintegy 90 százaléka, míg a nõk 60 százaléka többé-kevésbé rendszeres sörfogyasztó - olvasható a CVVM csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésében.

  • Öt millió forintos koktél

    Öt millió forintos koktélA Diamonds are Forever nevű koktélt 5 millió forintnyi összegért mérik, így ez jelenleg a világ legdrágább kevert itala. Nem tudni, pontosan milyen márkájú italt tartalmaz a tokiói Ritz-Carlton hotel csúcskoktélja, amelyet a térség legdrágább italaként tartanak számon. Egy biztos: ez a koktél egy Bulgari gyémántot rejt. Miután a vastag pénztárcájú vendég megvásárolta az italt és szerencsésen kihalászta belőle a drágakövet, az ékszermárka tokiói butikjában ingyenesen gyűrűbe foglalják a követ. Eddig összesen két pohár ilyen koktél kelt el.

  • Maraschino és a Luxardo cég

    Maraschino

    Dalmáciai cseresznyébõl készített vízszínû likõrök elnevezése. A gyümölcs õshazája és klasszikus termõterülete a dalmáciai tengerpart, azon belül a Makarskai-öböl. Így aztán a fajta neve, mármint horvátul: makarska. Olaszul viszont marasca. A belõle készült ital pedig a maraschino.

    Az egyik legszélesebb körben felhasznált italféle, használják cukrászok, hidegkonyhák, szakácsok és nem utolsósorban igen sok koktélféle alap vagy ízesítõanyaga. Önmagában ritkán fogyasztják, ha mégis, hidegen vagy sok jéggel kell felszolgálni.

  • Gyümölcs: banán

    A banán az emberiség egyik legôsibb kultúrnövénye, melynek eredetét Ázsiában kell keresnünk. Hajdanán már Nagy Sándor is kóstolta indiai hadjárata során, ennek ellenére a gyümölcs igazi európai térhódítása csak a 19. században kezdôdött. Ôshazájában a banán a termékenység szimbóluma, de vajon miért? Talán mert a növény állandóan reprodukálja magát, vagy mert gyümölcse fallikus szimbólum… Egy biztos: Indiában az ifjú házasok küszöbére banánleveleket és -termést szoktak helyezni.

  • Forró italok a hűvös napokra

    Forró italok a hűvös napokra Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról, legfeljebb annak hőmérsékletét célszerű az időjáráshoz igazítanunk. Így válthatja fel a nyári jeges teát a forró tea, a koktélt a grog (forró fűszeres rumos ital), a hosszúlépést pedig a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni. A forró téli italok felgyorsítják a véráramot, ezért érezzük úgy, hogy melegség önt el bennünket. A fagyoskodó, télen is szabadban dolgozó emberek rájöttek, hogy a meleg és az alkoholos italok kombinációjával vészelhető át legkönnyebben a hideg.

  • Cointreau, Cointreau C

    A Cointreau 1849 óta - amióta létrehozták - világszerte elismert ital. A kristálytiszta alkoholok egyik legnépszerûbb képviselõje, melyhez hozzájárul valódi minõsége, 150 éves öröksége, és az, hogy szinte minden bárban megtalálható.

    1849-ben Angersben (Franciaország) Adolphe Cointreau és testvére, Edouard-Jean egy teljesen új alkoholt hozott létre. Edouard-Jean fia, Edouard késõbb rájött, hogy a hagyományos, azaz nem-kristálytiszta likõrök vesztenek a zamatukból, míg a palackokban állnak,...

  • Luxushotel leánykérõ koktéllal

    A londoni ötcsillagos Sanderson hotelben 61 ezer forintot érõ koktélkülönlegességgel teszik még különlegesebbé a lánykérést. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített italt flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel, ára 61 ezer forintnyi font. A londoni Sanderson hotel Bíbor Bárjában kimondottan lánykéréshez találtak ki egy különleges koktélt, amelynek színénél csak az ára megdöbbentõbb. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített, 1995-ös évjáratú Dom Perignon Oenotheque pezsgõvel megbolondított italt két míves Baccarat flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel.

  • A világ legdrágább koktélja

    A világ legdrágább koktéljaRitz Sidecar a párizsi Ritz szálló Hemingway nevű bárjában 515 dollár (95 ezer forint). A Guinness Rekordok Könyve ezt a koktélt tartja a világ legdrágábbjának, figyelmen kívül hagyva a gyémánttal díszített italokat. A Ritz Sidecar értékét a világ legrégibb konyakjának köszönheti, az 1830 Ritz Reserve Cognacnak, amely mellé Cointreau és egyetlen csepp facsart citrom is jár. A párizsi luxushotel oldalkocsija azért is különleges, mert az 1830-ból származó ital egyre jobban fogy növekvő népszerűsége miatt.

  • Az alkoholtilalom

    Egy "nemes kísérlet" kudarca

    Az amerikai alkoholtilalom, más szóval a szesztilalom

    Bevezetés

    Az amerikai alkoholtilalom (1920-1933) - vagy ahogy Herbert Hoover elnök nevezte, a "nemes kísérlet" - azon a koncepción alapult, miszerint az alkoholmentes társadalom belátható idõn belül megteremthetõ állami beavatkozások segítségével.

  • Kávés titkok

    A kávé elõnyös élettani hatásairól sorra jelennek meg a tanulmányok. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen alapanyagokból készítjük el a kávét. Míg a rossz minõségû fekete káros, addig a minõségi alapanyagokból és a kiváló baristák által készített kávé jótékony hatással lehet a szervezetre.

    Bár a magyar lakosság 80 százaléka tartozik a kávéfogyasztók táborához, a kávézás egészségre gyakorolt hatásáról a mai napig nem alakult ki egységes közvélemény.

  • Likõrök összefoglaló

    Arra, hogy mi a likõr pontosan, nem is olyan könnyû választ adni. A likõr kategória talán a legtágabban értelmezhetõ, a legnyitottabb a szeszesital piacon. Hiszen hol máshol találkozhatunk virító rózsaszín, tengerkék, haragoszöld vagy neon sárga színû, banán, eper, borsmenta, chili, rozmaring vagy fehércsoki ízesítésû italokkal? Hol máshol használnak óriástölcsér vagy szarvasagancs formájú üvegeket esetenként aranypelyhekkel vagy déligyümölcsökkel töltve?

  • Gyömbér

    Eredetileg a trópusi Ázsia esôerdôinek növénye. Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fûszerezték vele. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belôle, a kínai tengerészek viszont évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen. Más kultúrák népi hagyományai szerint javítja a memóriát. Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották, ezért vallásos ünnepeik elôtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz. Ezek a hiedelmek valóban tudományos alapokra épültek, hiszen a gyömbér hatékony szernek bizonyul szédülés, hányinger ellen, valamint növeli az immunrendszer ertôzésekkel szembeni ellenálló képességét is.

  • Lime a zöld citrom

    A zöldcitrom a citrom közeli rokona, ôshazája az indomaláj térség, ma a melegebb szubtrópusok és trópusok elterjedt gyümölcse. Héja zöldessárga marad éretten is, és vékonyabb, mint a sárga citromé. Savanykás-kesernyés íze miatt nagyon kedvelt gyümölcs, egy zöldcitromgerezd a limonádénak is kellemes, pikáns ízt kölcsönöz. A szárított zöldcitrom a Közel-Kelet kedvelt teája és fûszere, míg Délkelet-Ázsiában a levelét használják ételek fûszerezésére. Érett állapotban héjkezelés nélkül a gyümölcs csak néhány napig tárolható, mert vékony héja hamar kiszárad.

  • A Becherovka új ízzel hódít

    Becherovka Lemond: az eredeti eszencia és egy csipetnyi citrusféle. 2010 tavaszán a Jan Becher Karlovarská Becherovka vállalat új terméket fejlesztett ki több mint 200 év elteltével, Becherovka Lemond néven. Az újdonság az eredeti Becherovka ízvilágára épül, amelyet leheletnyi citrusféle tesz még izgalmasabbá, és ezt továbbfokozza, hogy a cég Lemond Call néven új „rituálét” kíván meghonosítani, amely megkülönbözteti, és könnyen felismerhetõvé teszi a Becherovka Lemond fogyasztóit. A jeges hatást keltõ Lemond palack áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

  • Otthon is készíthetünk jégkását

    Otthon is készíthetünk jégkásátNagyon egyszerűen, kevés hozzávalóból kiváló édességet készíthetünk mi magunk, ráadásul saját ízlésünknek megfelelően. Használhatunk a jégkása elkészítéséhez gyümölcslevet vagy gyümölcsöt is. Ebben az esetben gyümölcsöt használunk, melyet pépesítünk, apróra zúzunk stb, ki hogyan szereti. Lehet ezt csak egy gyümölcsből készíteni, de akár többféle gyümölcsből is. A további teendőn, hogy vízzel és cukorral vegyítjük, majd félóránként megkeverjük/összerázzuk, hogy kásássá fagyjon. És már fogyaszthatjuk is a hűsítő finomságot.

  • Tej alapú hűsítő italok

    Tej alapú hűsítő italokA hőségben fontos a megfelelő folyadékbevitel, de a víz és ásványvíz fogyasztása egy idő után unalmas lehet, ilyenkor érdemes például a tejre gondolni, amely ugyanúgy oltja a szomjat, mint a víz, ráadásul shake, turmix formában számos módon és változatban fogyasztható. Mindemellett pedig a tej tele van magas minőségű fehérjével, vitaminnal és kalciummal. Elektrolittartalmával pótolja az izzadással elveszített sómennyiséget, és folyadékmegtartó képességünk is sokkal tartósabb lesz tőle. Olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek más italokban egyáltalán nem találhatóak.