rss

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

  • Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

    Riporter: Arno, isteni koktélokat kevertél nekünk. Magadnak is szoktál koktélt készíteni? Mi a kedvenced?

    A.: Persze, szívesen koktélozom, Tomkin Special-t gyakran keverek magamnak. De hogy melyik a kedvencem éppen, az folyton változik. Hiszen minden lelkiállapotomban, hangulatomban más italra vágyom. Meggyõzõdésem, hogy ezzel a vendégeim is így vannak. Ha valaki bejön hozzám a bárba, elbeszélgetek vele, felmérem, mi lenne a legjobb ital a pillanatnyi lelkiállapotához, és azt készítem el neki.

    R: Ha minden hangulathoz megvan a megfelelõ koktél, akkor a különbözõ alkalmakra is biztosan mást és mást ajánlasz.

    A.: Persze. Most hagytuk magunk mögött a báli szezont, az elegáns, szénsavas, kissé savanykás frissítõk idõszakát. Itt a karneváli szezon, a farsang, amikor mindenki színes jelmezeket húz, kedvünkre bújhatunk más bõrébe, átváltozhatunk, és nevetve búcsúztathatjuk a telet.

    A fasrangi bulikba mindenképpen ízes, gyümlcsös, izgalmas, üde koktélokat ajánlok, amelyek felpezsdítik és táncra perdítik az embert. Persze ilyenkor teret adhatunk a játékos énünknek is, bátran válasszunk a jelmezünkhöz passzoló italt, vagy kérjük a bártenderek segítségét, hogy keverjenek olyan koktélt a kiszemelt fiatalembernek vagy hölgynek, aminek tutira nem tud ellenállni. Egy különleges, barackos vagy kakaós Mojito-val például nehezen lõhetünk mellé. De a bevállalósabbak próbálkozhatnak egy Pornstar Martinivel is.

    Riporter: Arno, mesélnél arról, hogyan indult el a karriered? Hogyan csöppentél bele a koktélok világába?

    Arno: Kezdetben ingatlanügynökként dolgoztam. De nem értékelték eléggé a munkámat, sem pedig a befektetett energiát. Többre vágytam, hatni akartam az emberekre. Figyelemre vágytam. Így fordultam a koktélok világa felé. A bárpult mögött megkapom azt a figyelmet, amiben korábban soha nem volt részem. Persze ez csak úgy mûködik, hogy én is kellõ figyelemmel tisztelem meg a vendégeimet, mindenkit, aki betér hozzám egy italra.

    R.: Tehát egy jó mixer olyan, akár egy jó pszichológus? Egy koktél áráért kikúrál a szerelmi bánatból, vagy segít megtalálni az új szerelmet? Nagyon izgalmas szakma! Te mit szeretsz a legjobban a benne?

    A.: Öt évvel ezelõtt még azt válaszoltam volna erre a kérdésre, hogy az italokat. Most azt mondom, hogy szeretek az embereknek új utakat megmutatni, új nézõpontokat felvillantani, ismeretlen világokba bevezetni õket. És igen, akár az esti randijukat is összehozhatom (kacsint).

    R.: Mi a titok, mi tesz valakit igazán jó bartenderré?

    A.: Egy bartendernek szociálisan érzékenynek kell lennie, figyelnie kell a vendégekre. Mindig éber, hogy tudja, mi történik a világban. A professzionális vendéglátás sokkal több az italkeverésnél. Akkor is tökéletes kiszolgálást kell nyújtanod a vendégeknek, ha tömve van a bár, és hosszú sor kígyózik a pultod elõtt. Minden vendéggel úgy kell bánnod, mintha születésnapja lenne. Mintha abban a néhány percben, amíg kiszolgálod, csak õ létezne egyes egyedül a világon.

    Az igazi bartender olyan, mint egy jó séf, aki szívbõl fõz. Fontos számára, hogy a fogás, amit elkészít, ne csak jóllakassa, hanem elégedettséggel is töltse el a vendéget. Nem csak étellel kell szolgálnia, hanem a tökéletes vacsora élményével is.

    R.: A maximalizmus együtt jár azzal, hogy a hozzávalókat is te válogatod? Hogyan vásárol egy mixer? Gondolom, nem jársz a piacra minden reggel kis kosárral, hogy a legfrissebb hozzávalókat beszerezd.

    A.: A legjobbab képzett mixer is csak minõségi alapanyagokkal lehet a legjobb. A hozzávalók minõsége kulcskérdés. Én is nagyon ügyelek arra, hogy mindig friss hozzávalókat használjak, az állandó, kiváló minõséget pedig a De Kuyper likõrökkel érem el.

    Nem mondom, hogy én vagyok a legjobb a szakmában. De nagyon jól tudom trénelni és motiválni az embereket, a mixereket, akik nálam tanulnak. Fel tudom ébreszteni bennük a lelkesedést. Motiváció. Ez az én munkám.

    R.: Hogyan kerültél kapcsolatba a De Kuyper-rel, hogyan lettél a márka nagykövete? Egyáltalán, mivel foglalkozik egy márkanagykövet?

    A.: Elsõsorban a mixeriskolám miatt esett rám a választás. Évente 3000 bartendert képzek az iskolámban, ennek felét a De Kuyper számára.

    Szívesen elfogadtam a felkérést, és szerencsés vagyok, hiszen én nem a De Kuyper-nek dolgozom, hanem a De Kuyper-rel. Ezek a likõrök megkönnyítik a munkát. Mint mondtam, a friss alapanyag és a kiváló minõség nagyon fontos. Vegyük például a barackot. A gyümölcs íze, állaga, minõsége egy szezonon belül sem ugyanolyan, nem ugyanazt az ízt érzed a szezon elején, mint a közepén vagy a végén. Ezért fantasztikus megoldás a De Kuyper. Segít, hogy egy hosszú bárban töltött este után hajnalok hajnalán ne a piacon kelljen kezdenem. A Peachtree likõr olyan, mintha a legzamatosabb, legfrissebb gyümölcsöket zárnák a palackba. Emellett ezek a likõrök nem uralkodnak a koktélok ízén, nagyon jól keverhetõ, tiszta, jó minõségû alkoholok.

    R.: Igen, ezt magunk is tapasztalhattuk, mikor megkóstoltuk az általad készített koktélokat. De gondolom, nem csak kevertél, hanem meg is kóstoltál néhány koktélt itt nálunk. Mit tapasztaltál a magyar bárokban?

    A.: Az italok íze, minõsége kiváló, ám a bartenderek keveset mosolyognak. Pedig számomra fontos, hogy az ital mellé kapjak egy mosolyt is. Attól sokkal jobb az íze! Ma este kóstoljatok csak meg egy mosollyal fûszerezett koktélt, és máris rájöttök, milyen fontos alkotóelem ez, és mennyivel finomabb így minden ital.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A whisky története

    Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey.

    Az alkohollepárlás technikája már az ókorban ismert volt és mint akkoriban oly sok egyéb alapvetõ ismeret, természetesen Kínából érkezett Európába. A mai értelemben vett whiskyre utaló elsõ írásos emlékek az 1500-as évekre datálodnak.

    Érdekesség képpen, igyekeztünk idõrendi sorrendbe tenni és összegyûjteni a témával kapcsolatos leglényegesebb adatokat és évszámokat.

  • Néhány érdekesség a koktélokról

    Számos legenda létezik a koktél szó eredetérõl. Az egyik történet szerint Dr. Johnson egyszer egy italt készített barátja, Boswell részére. Borhoz gint kevert, és ezt mondta: "Ha bort szesszel keverünk, akkor egy csodás alkoholt, egy igazi koktélt ízlelhetünk meg." Az italokról is számos érdekes történetet hallhatunk. A martinit, amely nem más, mint gin és egy kis vermut keveréke, az 1880as években a kaliforniai Martinezben találták fel. A Bloody Mary-t, amely ginbõl és paradicsomlébõl készül, az 1930-as években keverték elõször, Harry New York bárjában, Párizsban. Késõbb 1948-ban acapulcói házában rendezett partikon Margarita Samas tekilát, cointreau-t és limeot kevert.

  • Chartreuse

    Származás:
    A Chartreuset-t 1605 óta fõzi egy eredetileg Grenoble melletti szerzetesrend. 1907-ben a rendet kitiltották Franciaországból, így a titkos ital receptje átkerült Spanyolországba, Tarragona városába, ahol ma is gyártják.

    Érdekesség:

    A Chartreuse születésétõl fogva a világ legtöbbféle gyógynövényét tartalmazó gyomorkeserûje.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Erdet védelem alá került a Sangria

    Erdet védelem alá került a SangriaMostantól csak és kizárólag a Spanyolországban, valamint Portugáliában készült italokat illethetik a Sangria névvel, minden más országban készült, bor alapú gyümölcsös ital a borból készült aromás ital megjelölést használhatja a palackon. Az Európai Parlament ugyanis eredetvédettnek minősítette a Sangriát. Két éves harc ért ezzel véget, Spanyolország és Portugália 2012-ben kezdeményezte, hogy a jellegzetes, főként vörösbor alapú, citrusfélékkel és más gyümölcsökkel, és különféle fűszerekkel ízesített ital márkavédettséget élvezzen.

  • Kovács Kálmán – Bacardi Brand Ambassador

    Kálmán Esztergomban született 1970-ben. 14 évesen került Budapestre, ahol elõször a Gundel Károly Vendéglátó Ipari és Idegenforgalmi Szakképzõ Iskolában tanult, majd beiratkozott Willmann András Bacardi Mixer iskolájába.

    A Koktél címû film hatására indult el a mixerség felé vezetõ úton az akkor még szakácsként dolgozó fiatalember, aki „szûknek érezte a konyhát”, de szerette, hogy ebben a munkában kiélheti a kreativitását, hogy játszhat az ízekkel és új dolgokat hozhat létre.

  • Az angol vodka a világ legjobbja

    Egy angol vodka a legjobb a világon, noha a vodka elsõsorban Oroszországban és Lengyelországban hagyományos ital. A Herefordshire grófságban készülõ Chase vodkát egy San Franciscóban tartott versenyen egyhangúlag választotta meg 249 közül a legjobbnak az italokat vakon kóstoló bíráló bizottság 30 tagja.

    A versenyben számos orosz és lengyel vodkafajta is indult; ezek részben hatalmas vállalatok készítményei, amelyeket a hagyományoknak megfelelõen búzából vagy rozsból párolnak.

  • 16 órán keresztül készül és 3,4 millióba kerül a nem mindennapi ital

    16 órán keresztül készül és 3,4 millióba kerül a nem mindennapi italA Melbourne-i Club 23 legkülönlegesebb italát 16 óráig tart elkészíteni. Még a legfrissebb Guinness-rekordok közé is bekerült a Melbourne-i Club 23 sajátjának számító, Joel Heffernan barista jegyezte The Winston névre keresztelt koktélja, mely minden bizonnyal a világ legdrágább bárpultnál kérhető itala. A mintegy 3,4 millió forintba kerülő Winston elkészítése 16 órát vesz igénybe, művi arányokkal csokoládékörítés mellett porított szerecsendió is kerül az italba, melynek lelkét 60 milliliter eredeti 1858-as Croizet konyak adja. Winstont a világon legutóbb 2013. február 7-én rendeltek.

  • Szerelmi koktél Valentin napra - szerelmedtõl szerelmednek finomat

    Vágykeltõ koktéllal még jobban telik ez a nap. Egyszer csak azt veszed észre: megérint a szerelem. Valentin napra jó muri lehet egy esti koktélozás!

    Lepd meg Szerelmedet egy bájitallal, egy fincsi koktél formájában :D

    Hozzávalók (2 személyre):

    8 cl borlikõr, 40 cl Sprite, 2 zöld citrom, 8-10 koktélcseresznye, jég...

  • Egyre több alkoholt fogyasztanak a csehek - ez már alkoholizmusnak számít?

    Prága - Megháromszorozódott az utóbbi 70 év alatt az alkoholfogyasztás Csehországban. Egy cseh átlagpolgár 2006-ban mintegy 10,2 liter tiszta szesznek megfelelõ alkoholt ivott meg - derül ki abból a kimutatásból, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a cseh statisztikai hivatalban.

    A statisztikai hivatal szerint egyre többet isznak a csehek. Hét évtizede, 1936-ban az egy személyre esõ éves alkoholfogyasztás mindössze 2,2-2,3 litert tett ki. A szeszes italok között a vezetõ helyet már hagyományosan és továbbra is a sör tartja.

  • Újabb sörrekord - 65 fokos sört főztek Skóciában

    Újabb sörrekord - 65 fokos sört főztek SkóciábanIsmét megdőlt a sörerőrekord: 65 fokos szesztartalmút főztek Skóciában. A világcsúcs a Brewmeister nevű sörfőzdéjéé, bivalyerős termékének az Armageddon - döntő ütközet - nevet adta. Korántsem biztos azonban, hogy ez a sör lesz a végső, mármint az erőharcban. A viadalt pár éve egy szintén skót italgyár, a freserburghi BrewDog kezdte azzal, hogy 32 fokos sört főzött Taktikai Atompingvin (Tactical Nuclear Penguin) névvel. Nem sokkal később lepipálta a német Schorschbräu sörfőzde a maga 40 fokos italával.

  • Nyári hűsítők

    Nyári hűsítőkA nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, „hosszabbak” – és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra – sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel.

  • Pezsgők Húsvétra

    Pezsgők HúsvétraA pezsgő, azaz a champagne nagy divat, egy német szaklap szerint a húsvéti locsolás sem múlhat el nélküle. A világ legjobb pezsgői következnek. Párizstól északkeletre, mindössze 140 kilométernyi távolságban készül immár háromszáz éve a világ leghíresebb itala, a champagne, amit magyarul jobb híján és helytelenül többnyire csak pezsgőnek nevezünk. Holott a champagne nem egyszerűen meghatározott fajtákból sajátos technológiával szénsavassá varázsolt bor, hanem csak és kizárólag Champagne-ban termett szőlőből készülő nedű, amelyet 1927 óta szigorú törvények védenek.

  • Italok melyeket nagyon szeretünk, de igazi kalóriabombák

    Italok melyeket nagyon szeretünk, de igazi kalóriabombákIgazi kalóriabombák ezek a fincsi italok - ha viszont diétázol, muszáj lesz lemondanod róluk, különben lőttek a tökéletes bikini alaknak.Kóla, szénsavas és cukros üdítők, alkoholos italok, milkshakek – köztudottan hizlalnak, de ez sajnos csak a kisebbik rossz: még bőven vannak olyan egészségesnek hitt finomságok, amiktől csak úgy felpörög a mérleg nyelve! 1. KÁVÉS ITALOK Meglepődtél? Pedig igaz! A koffein felpörgeti az anyagcserét, de csak akkor, ha feketén iszod: bármilyen tejet, kockacukrot vagy tejszínt is teszel bele, máris átestél a ló túloldalára! Épp ezért, a kávézókban legalább annyi kalória fogy el, mint egy habos cukrászdában.

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • Egy-két adag ital jó, a többi felesleges, sõt árt

    New York - Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségû alkohol hatására jó érzést keltõ anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism címû szaklap online kiadásában. Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különbözõ mennyiségû alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevû hormon szintje.

  • Tanulmány az energiaitalok kockázatáról

    A népszerû energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók.

    Mint John Higgins kutatásvezetõ, a Texasi Egyetem munkatársa elmondta, az energiaitalok koffeintartalma 70 és 200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erõs kávéban 40-tõl 150 milligramm koffein található. Még nagyobb probléma, hogy az összetevõk, így a guarana, taurin, gyógynövények, ásványi anyagok és a vitaminok egy része kölcsönhatásba léphet a koffeinnel.

  • Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktél

    Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktélMájus végén-júniusban a legfinomabb az eper, de nem csak a gyönyörű piros gyümölcsnek van itt az ideje a nyár beköszöntével, hanem a pezsgőknek, koktéloknak is. Ráadásul az eper és a pezsgő országos cimborák. Egy egyszerűbb, de jól kiválasztott pezsgő kiváló alapja lehet akár egy epres koktélnak. A kísérletező kedvűek kipróbálhatják rozé pezsgővel és más gyümölcsökkel is, hiszen a ribizli és a málna is kiváló választás, sőt, hamarosan itt a sárga- és az őszibarack, valamint a nektarin is

  • A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatása

    A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatásaEgy előzetes tanulmány eredményei szerint a magas cukortartalmú üdítők némileg késleltetik a részegségérzetet, miközben a cukormentes, diétás üdítőkkel kevert koktélok intenzívebbé tehetik az alkohol bódító hatását. Az előzetes kutatások során az Északi Kentucky Egyetem munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a gyümölcslevekhez és a cukros üdítőkhöz viszonyítva a diétás italok jobban megnövelhetik a koktélok alkoholtartalmát. A kutatók a különféle koktélok eltérő hatásait a rendőrség által is használt alkoholszondákkal mérték.

  • Öt millió forintos koktél

    Öt millió forintos koktélA Diamonds are Forever nevű koktélt 5 millió forintnyi összegért mérik, így ez jelenleg a világ legdrágább kevert itala. Nem tudni, pontosan milyen márkájú italt tartalmaz a tokiói Ritz-Carlton hotel csúcskoktélja, amelyet a térség legdrágább italaként tartanak számon. Egy biztos: ez a koktél egy Bulgari gyémántot rejt. Miután a vastag pénztárcájú vendég megvásárolta az italt és szerencsésen kihalászta belőle a drágakövet, az ékszermárka tokiói butikjában ingyenesen gyűrűbe foglalják a követ. Eddig összesen két pohár ilyen koktél kelt el.