
Természetesen a franciákról van szó, akik nemzeti italuk számos fajtájához többnyire a megfelelõ ételt párosítják. Ha marad pezsgõ a szilveszteri buli után, a késõbbi felhasználáshoz érdemes megjegyezni az ott kialakult párosítási trendet. Az igazi, klasszikus eljárással készített pezsgõknek is van évjárata. A franciák non vintage-nak (NV) nevezik azt a champagne-t, amely több Champagne vidéki termõterületrõl és évjáratból származó alapborból készül. Egy fiatal, gyümölcsös NV pompás választás aperitifként, de nem túl érett, kemény sajtokkal is fogyasztható - állítja a www.pezsgobolt.hu weboldal.
Az idõsebb NV pezsgõ robosztusabb ízekkel is jól harmonizál, így különösen ajánlott kaviár mellé. Néhány évig az NV pezsgõk is elállnak, de érdemes ráírni a vásárlás dátumát a palackra - ajánlják a szakértõk -, mert 2-3 év után már elveszíti jellegzetességeit.
A kizárólag fehér chardonnay szõlõbõl készült blanc de blancs champagne szintén klasszikus aperitif, ugyanakkor kiválóan illik a tengeri herkentyûkhöz, halakhoz. Az indiai currys ételekhez is kiváló, de thai konyhával ne házasítsa senki - mondják a kényesebb ízlésû pezsgõtudorok, - mert a thai konyhában gyakran használt citromfû nem harmonizál e gyöngyözõ itallal.
A pinot noir vagy meunier szõlõkbõl erjesztett, nehezebb blanc de noirs champagne fogollyal, borjúval és sertéshússal nagyszerûen érzi magát. Az érettebbek kiválóan passzolnak a marhahúshoz, vadhoz, vesepecsenyéhez.
A fiatalabb, 3-10 éves vintage, azaz évjáratos, tehát csak egy bizonyos évben termett szõlõkbõl készült brut champagne a legtöbb fõ fogással és sajtfélével jól párosítható és nagyszerû a japán ételekhez is.
A 10 évnél idõsebb champagne enyhén füstölt ételek, szarvasgombás finomságok és érett kemény sajtok ideális kísérõje. A szeder, málna és ribizli illatát idézõ NV rosé champagne friss étvágygerjesztõ ital és jó a tenger gyümölcseihez is.
Az érett, gazdag és zamatos évjáratos rozé pezsgõk vörös húsokkal és erõsebb fûszerekkel is jó összhangban lehetnek - állítják a weboldal szerkesztõi. A demi-sec (édesebb, cukrozottabb) champagne libamájnak és zsírosabb kacsából készült sülteknek lehet ideális itala.
Az igazi ínyencek és pezsgõimádók egy többfogásos különleges vacsorához többféle pezsgõt hûtenek be.
A klasszikus eljárással készült pezsgõ a világ egyetlen más táján sem nevezhetõ champagne-nak. Csak akkor olvasható a palack címkéjén ez az elnevezés - a világszerte (elvileg) tiszteletben tartott szigorú francia szabályok szerint -, ha Franciaország Champagne régiójában termett szõlõkbõl erjesztették, a helyszínen.
Ettõl függetlenül a másutt készült pezsgõk, habzóborok, proseccók is lehetnek kiváló italok, de nem írható palackjukra a champagne név.