rss

  • Likõrök összefoglaló

  • Arra, hogy mi a likõr pontosan, nem is olyan könnyû választ adni. A likõr kategória talán a legtágabban értelmezhetõ, a legnyitottabb a szeszesital piacon. Hiszen hol máshol találkozhatunk virító rózsaszín, tengerkék, haragoszöld vagy neon sárga színû, banán, eper, borsmenta, chili, rozmaring vagy fehércsoki ízesítésû italokkal? Hol máshol használnak óriástölcsér vagy szarvasagancs formájú üvegeket esetenként aranypelyhekkel vagy déligyümölcsökkel töltve?

    A likõrök a legfantáziadúsabb és sokszor bizony legbizarrabb italaink.

    A likõr legegyszerûbb meghatározása: cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesital. A szeszesitalipar termékei (pálinkák és likõrök) a söröktõl és boroktól elsõsorban alkoholtartalmukban és gyártástechnológiájukban különböznek. A fogyasztásra kész bor és sör alkoholtartalma erjesztési folyamatból származik, míg a pálinkák és likõrök alkoholtartalmukat erjesztett szénhidrát tartalmú anyagok lepárlása után nyerik. Likõrnek tulajdonképpen azokat a szeszes italokat nevezzük, amelyek alkoholon (20-42 tf%), vízen, valamint természetes vagy mesterséges zamatanyagokon kívül még jelentõs mennyiségû cukrot (18-60%) is tartalmaznak. Kétségkívül közös tulajdonságuk, hogy különbözõ adalékanyagokkal, különbözõ módon és mértékben édesítettek és ízesítettek. Találkozhatunk köztük igen édes likõrökkel, de a teljes képhez hozzátartoznak a kimondottan keserû italok is. Sokszor elérik az ún. tömény italok szesztartalmát, erõsségét vagy azt akár meg is haladják. Hogy a lepárolt ital meddig tekinthetõ pálinkának és mikortól likõrnek, meglehetõsen megfoghatatlan kérdés. Az egyetlen biztos pont, hogy a likõrnek feltétlenül tartalmaznia kell ízesítõt. Ami nem azt jelenti, hogy minden ízesített párlat likõr - az ízesített vodkák természetesen vodkák -, viszont semleges ízû likõrök nincsenek.

    A magyar likõripar története

    A magyar likõripar és az ipari likõrtermelés a XIX. század második felében indult virágzásnak. Az elsõ likõrgyártó vállalkozások a kisebb királyi haszonbérletekbõl fejlõdtek ki. Különféle ízesítõkkel és mézzel, késõbb cukorral, úgynevezett édes pálinkákat is árusítottak. Sokat tanultak a bortermelõktõl és a kereskedõktõl, így nem is meglepõ, hogy a likõripar eszközei, szerszámai, gépei, berendezései ma is legnagyobbrészt azonosak a borászatéval. E vállalkozások legtöbbször a tulajdonosok közvetlen személyes irányításával dolgoztak. A korai likõrgyárak egyike volt az 1839-ben Braun Lajos által alapított budapesti Braun Likõrgyár, melynek igazgatását fiai vették át Braun Testvérek néven. A késõbbi leszármazott Braun Géza ötletébõl született meg a ma is közkedvelt, híres, könnyû, narancsos ízû, gyógynövénypárlatból készült likõr, a St. Hubertus, a vadászok védõszentjérõl elnevezett klasszikus magyar likõr, mely immáron több mint száz éve készül titkos receptúra alapján.

    A magyar likõrgyártással kapcsolatban fontos megemlíteni a Zwack-féle likõrgyárat is, melynek alapítása Zwack József nevéhez fûzõdik, aki 1847-ben kért engedélyt "eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására". A cég kezdeti éveiben is olyan jó minõségû és választékos csomagolású termékeket gyártott, amelyek méltán lettek ismertek belföldön és külföldön egyaránt. Az 1855-ös Budapesti Országos Általános Kiállítás katalógusában már azt olvashatjuk, hogy a 22 munkást foglalkoztató gyár 20-30 ezer forint értékû különféle likõrt, szilvóriumot, konyakot szállított Ausztriába, Franciaországba, Oroszországba, sõt Amerikába is. Az 1880-85 között rendezett világkiállításokon két aranyérmet és több elismerõ kitüntetést is nyertek termékeik kimagasló minõségéért. Legjelentõsebb exporttermékük a világhírû Unicum gyomorkeserû lett, melynek éppen napjainkban vezetik be a piacra új, kicsit lágyabb, gyümölcsösebb, citrusokban bõvelkedõ ízváltozatát, talán a következõ nemzedékek leendõ kedvencét, az Unicum Nextet.

    A magyar likõrgyárak választékuk folyamatos bõvítésével, tetszetõs csomagolással (üvegforma, szín, címke), jó minõségû likõrökkel Európa-szerte ismert termékeket állítottak elõ. Az Unicumos üveg például azért lett gömb alakú, mert a platonista filozófusok szerint a gömb a legtökéletesebb alakzat, egyben a lélek formája. A védjegyen látható arany Szent István kereszt hivatott szimbolizálni a négy égtájat, de ezzel együtt a négy õselem emberi testre gyakorolt jótékony hatását is ábrázolja.

    A harmadik budapesti szeszgyár alapítása Gschwindt Mihály nevéhez fûzõdik, aki 1853-ban megvette Günther Pál 1800-ban alapított kisebb szesz- és élesztõgyárát, melyet már 1854-ben kibõvített ecet- és 1856-ban likõrgyártással. A Gschwindt-gyár a kiegyezés utáni dekonjunktúra, a pénz- és hitelválság idején is jól jövedelmezett, sõt tulajdonosa bõvítette az üzemet, szénbányát alapított, részvényese volt a vasútépítõ társaságnak, a bõrgyárnak és egy banknak is. Gschwindt Mihálytól fia, Gschwindt Ernõ vette át a vállalat vezetését, s 1868-ban Gschwindt-féle Szesz-, Élesztõ-, Likõr- és Rumgyár Rt. néven részvénytársasággá szervezte át azt. 1897-ben jelentõs bõvítést hajtott végre; városrendezési okokból ugyanis a mai Corvin mozi helyén épült gyár kitelepítésére szólították fel a vállalatot, és így került sor 1908-1909-ban Budafokon a szesz- és élesztõcsomagoló üzem építésére, s a nagykõrösi pálinkafõzde létesítésére.

    A XIX. században kialakult és a XX. századra megerõsödött likõripar következõ nagyüzeme az 1911-ben alapított Hazai Likõr-, Rum- és Szeszárugyár Rt. volt. A bécsi nagytõkés Léderer-csoport által életre hívott likõrgyár tevékenységi köre nemcsak likõripari termékek elõállítására és forgalmazására terjedt ki, hanem a minisztérium által engedélyezett finomszesz forgalmazására is. Ez a tõkéscsoport nemcsak a gyõri, de több Szlovákiában üzemelõ szeszgyár részvényeit is kezében tartotta. A likõripari termékek mellett - gyümölcslevek, borpárlat, gyümölcspálinkák, rumeszencia elõállításán kívül - mezõgazdasági földbirtokok is biztosították a holt idény gazdaságos kihasználását.

    A fent bemutatott nagyobb likõrgyárakon kívül fontos szerep jutott még a következõ budapesti cégeknek: Gottschlig Ágoston (különleges rumjai), Gessler Siegfrid (Altvater likõr), a Stock-gyár (Adriatica konyak), a Hobe Damase és Társa Rt. (konyak és rum), Engel Bernát (likõrök és rumok), Grauer Miksa (konyak és pálinka), valamint vidéken a soproni Hillebrand (az ezzel a névvel forgalomba hozott konyak), Esztergomban a Schrank Testvérek (Meggy lelke likõr), Székesfehérváron Karl József és Fia (Kajofi keserû), Pécsett Geiger Kálmán (Mecseki itóka), Szegeden Petzáuer Miksa (likõr és rum).

    Likõrök fogyasztása

    A likõrök optimális fogyasztási hõmérséklete 12°C fok. Az italt kisméretû likõröspohárban, egyes fajtákat pedig konyakos pohárban, szobahõmérsékleten szokás szervírozni. Újabban kísérleteznek hûtött fogyasztásukkal is: a likõröket nagyobb pohárban jéggel szolgálják fel, illetve shakerben jéggel összerázva, majd pohárba szûrve kínálják a vendégeknek. Ezzel a módszerrel az italok illata és ízanyaga még jobban kiteljesedik.

    A likõrök terén, mint azt a fentiekben már láthattuk igen széles a termékpaletta. Létezik gyümölcs, fûszer, virág és még számtalan alapanyagú. Ezen italok természetüknél, ízviláguknál fogva mind kiváló cocktail-alapanyagok, így felhasználási lehetõségük csaknem végtelen. Gazdag szín és aromaviláguk miatt, elengedhetetlen tartozékai egy-egy bárpultnak. Ezen túlmenõen kiváló aperitivek (étvégygerjesztõ hatásúak), illetve digestivek (étkezés utáni, emésztést segítõ, serkentõ italok), remek kísérõi a desszerteknek, fagylaltoknak.

    Likõrfajták, típusok

    A likõrök igen széles köre és változatossága, a titkolt alapanyagok és a gyártási módszerek sokfélesége sajnos nem teszi lehetõvé ezek részletes ismertetését. A hazai likõrkészítés fellegvárai a kiskonyhák; tiszta szesz, csapvíz, némi eszencia, cukor ízlés szerint, és máris kész a feledhetõ ital. Minõségében eltér, de hasonlóan igénytelen a szintetikus szeszgyári kommersz likõr, amely inkább a vegyipar büszkesége lehet, semmint gasztronómiai élmény. Az igazi finomság drága, receptje védett, neve világhírû, a kóstolásával járó érzés egyedi, nem véletlenül soroltatik a prémium italok kategóriájába. A likõr nemessége készítésének precizitásától valamint a vegyítéshez használt alapanyagok tisztaságától függ. Ez alapján különböztetjük meg a finom vagy nemes, különleges minõségû és a közönséges vagy kommersz likõröket. A közönséges likõrök nagyrészt mesterséges ízesítõanyagokkal, kisebb alkohol- (25tf%) és cukortartalommal (30%) készülnek. A különleges likõröket viszont természetes eredetû ízesítõanyagok hozzáadásával készítik, érlelési idejük hosszabb.

    A különleges vagy nemes likõrökben lévõ ízanyagokból egy vagy több jobban kiemelkedik, érvényre jut. Ezt nevezzük vezetõ íznek. Emellett, a harmonikus összhang miatt mindig szerepelnek kiegészítõ ízek is. A nemes likõröket a vezetõ íz alapján szoktuk csoportosítani. Az adalékok, ízjellegük alapján tehát megkülönböztetünk keserû-, gyógynövény-, fûszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-, whisky- és egyéb ízesítésû likõröket. A likõrök nevében a "Créme de..." vagy "Krém..." elnevezés az ezt követõ ízesítés különleges intenzitását hangsúlyozza. A magas cukortartalmú, olajsûrûségû likõrök, az ún. krémek (cremes) alkoholtartalma általában 20-40% közötti, de a likõrök alkohol és cukortartalma likõr fajtánként is igen eltérõ.

    A keserû likõrök nagyobb alkohol- és kisebb cukortartalommal készülnek, jellemzõjük - nevük is ebbõl adódik - a keserû íz. Ebbe a csoportba tartozik például a Zwack likõrgyár által 1883-ban védjegyzett Unicum, vagy a XX. század eleje óta a Braun Testvérek Likõrgyár által készített Hubertus.

    A gyümölcslikõrök közepes alkohol- és cukortartalmúak. Ilyen például a népszerû Cherry Brandy, amely szomolyai fekete cseresznye, cigánymeggy és sajmeggy préselt, alkohollal tartósított levébõl készül, s ízesítésként keserûmandulát, vaníliát, fahéjat és szegfûszeget tartalmaz. A Baracklikõr, az egyik legkedveltebb gyümölcslikõr kajszibarack aszalvány kivonatával, párlatával és eredeti barackpálinka hozzáadásával készül.

    Az emulziós likõrök kis alkohol- és nagyobb cukortartalommal készülnek. Méltán népszerû képviselõjük, a Tojáslikõr, mely friss tojás sárgájából, érlelt borpárlatból, brandybõl, tejbõl, keserûmandula- és maraschino-esszenciából készül vanília hozzáadásával. A Csokoládéflip pedig sûrûn folyó, igen kellemes kakaó-, kávé és vaníliaízû termék. A kávé- és kakaólikõrök alkoholtartalma alacsony, cukortartalma pedig kissé magasabb, mint az emulziós likõröké. Készülhetnek például kávé-, kávékeverék-, pörkölt kávé- vagy kakaókivonatból, vanília, meggylé vagy bonbon meggy ízesítéssel.

    Gourmandnet Kft.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kávés titkok

    A kávé elõnyös élettani hatásairól sorra jelennek meg a tanulmányok. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen alapanyagokból készítjük el a kávét. Míg a rossz minõségû fekete káros, addig a minõségi alapanyagokból és a kiváló baristák által készített kávé jótékony hatással lehet a szervezetre.

    Bár a magyar lakosság 80 százaléka tartozik a kávéfogyasztók táborához, a kávézás egészségre gyakorolt hatásáról a mai napig nem alakult ki egységes közvélemény.

  • 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban

    2012 literes capuccinót főztek ZágrábbanHúszhektós, egész pontosan 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban a hét végén, ami hivatalos Guinness-rekord. A világcsúcsot több mint ezer pincér készítette el 22 kávéfőző gépen jó három óra alatt. Az ital hagyományos receptje: 1/3 kávé, 1/3 meleg tej és 1/3 tejhab.

    Az esemény Zágráb főterén zajlott. A kávé elkészítését az osztrák központú Julius Meinl cég finanszírozta fennállásának 150. évfordulója alkalmából.

  • Az önhűtő sör

    Az önhűtő sörMindenki egyetért abban: nyáron (de nem csak akkor) sokkal jobban esik az ember fiának-lányának a hűvös ital, mint a szoba- vagy strandhőmérsékletű lőre. Ez azonban csak akkor érhető el a szomjazók számára, ha a közelben jól felszerelt bolt, netán okosan berendezett hűtőszekrény, esetleg odacipelt hűtőtáska lelhető fel. Ez utóbbi tényállás bizony sokunkat izgat - ám hiányába az amerikai Mitchell Joseph sosem tudott beletörődni. Már két évtizede feltalált egy roppant elmés szerkezetet: az önhűtő italos dobozt.

  • Pezsgők Húsvétra

    Pezsgők HúsvétraA pezsgő, azaz a champagne nagy divat, egy német szaklap szerint a húsvéti locsolás sem múlhat el nélküle. A világ legjobb pezsgői következnek. Párizstól északkeletre, mindössze 140 kilométernyi távolságban készül immár háromszáz éve a világ leghíresebb itala, a champagne, amit magyarul jobb híján és helytelenül többnyire csak pezsgőnek nevezünk. Holott a champagne nem egyszerűen meghatározott fajtákból sajátos technológiával szénsavassá varázsolt bor, hanem csak és kizárólag Champagne-ban termett szőlőből készülő nedű, amelyet 1927 óta szigorú törvények védenek.

  • Jól söröznek a Csehek!

    Stabilak a csehek sörözési szokásai

    Prága - A cseh férfiak hetente átlagban négyszer, míg a nõk kétszer mennek el sörözni barátaikkal - derült ki abból az országos felmérésbõl, amelyet a csehek sörözési szokásairól készített a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet. Ez a statisztika hosszabb távon nemigen változik, s nincs összefüggésben az ország gazdasági helyzetével. A cseh férfiak mintegy 90 százaléka, míg a nõk 60 százaléka többé-kevésbé rendszeres sörfogyasztó - olvasható a CVVM csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésében.

  • De Kuyper Best Bartender of the Year 2010

    Idén ötödik alkalommal rendezték meg a De Kuyper Best Bartender of the Year mixerversenyt. A Magyar Bármixer Unió hivatalos versenynaptárában is jelölt megmérettetésen 24 fiatal koktélkeverõ indult.

    A zsûri elõször az indulók szakmai felkészültségére volt kíváncsi, így egy teszt megírása után jöhettek csak az italok. Itt mindenki a kedvenc saját De Kuyper likõröket tartalmazó kreációját készíthette el, a koktélkeverés technikáját neves szakmai zsûri pontozta, majd a kóstoló zsûri az ízt és a díszítést értékelte.

  • 50 millió buborék egy üveg pezsgőben

    50 millió buborék egy üveg pezsgőbenIgen, nem tévedés kb. ennyire becsülik a pezsgőben lévő buborékok számát. Érdekesség, hogy a pezsgő – amit manapság előszeretettel fogyasztunk különféle ünnepi eseményeken – annak idején „selejtnek” számított. Selejt volt azért, mert tulajdonképpen nem más, mint szénsavas bor. Párizstól nem messze Reims városánál elterülő lankás, békés tájon – ahol a francia királyok tucatjait koronázták meg – még mindig áll a templom, ahol ezt a különleges borféleséget “feltalálták”. Az emberiség szerencséjére ugyanis itt munkálkodott valamikor Dom Pierre Pérignon.

  • Nem koktél, de pálinka

    a koktél jobb, de a pálinka se kutyaHonnan származik a magyar pálinka?
    A kérdés pontosan úgy hangzik, hogy honnan érkezett a Kárpát-medencébe a desztilláció tudománya, kitõl tanultuk meg ezt a tevékenységet. Három elmélet létezik:

    1. Keletrõl: A õskori magyarok a honfoglalás idején hozhatták a pálinkafõzés tudományát a Kárpát-medencébe. Vannak régészeti emlékek is, melyek alátámasztják, hogy a közép-ázsiai népek készítettetek kumiszból, erjesztett lótejbõl desztillátumot faedényekben.

  • Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az Orgazmus

    Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az OrgazmusMi is lehet jobb, mint egy hűsítő koktél a nyári melegben. Ha trendi akarsz lenni, akkor válaszd a legvadabb koktélokat a bárból! Unod a szürke hétköznapokat? Eleged van a munkából? Monoton az életed? Vedd fel a kedvenc ruhádat a legcukibb cipőddel, vigyél magadra egy kis sminket. Hívd fel a barátnőidet és menjetek, igyatok meg egy koktélt. Legyél trendi és bevállalós, válaszd a legmerészebb szexi koktélokat. Sex on the beach, Pina Colada, Orgazmus! Ne habozz, kérd ki, ami neked jár és élvezd estédet, a csajokkal!

  • Három hûsítõ koktél a nyári forróságra!

    A nyári bulik és a vízparti nyaralások kihagyhatatlan kelléke a színes és ízletes koktél. A SodaStream szörpökbõl készíthetõ koktélok tárháza kimeríthetetlen, elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt.

    Az igazi felfrissülés!

    Szerezz be egy divatos szódagépet és néhány szörpöt, rendezzetek háziversenyt és találjátok meg az év SodaStream koktélját! Most néhány kiváló, ötletadó recepttel segítünk.

  • Néhány érdekesség a koktélokról

    Számos legenda létezik a koktél szó eredetérõl. Az egyik történet szerint Dr. Johnson egyszer egy italt készített barátja, Boswell részére. Borhoz gint kevert, és ezt mondta: "Ha bort szesszel keverünk, akkor egy csodás alkoholt, egy igazi koktélt ízlelhetünk meg." Az italokról is számos érdekes történetet hallhatunk. A martinit, amely nem más, mint gin és egy kis vermut keveréke, az 1880as években a kaliforniai Martinezben találták fel. A Bloody Mary-t, amely ginbõl és paradicsomlébõl készül, az 1930-as években keverték elõször, Harry New York bárjában, Párizsban. Késõbb 1948-ban acapulcói házában rendezett partikon Margarita Samas tekilát, cointreau-t és limeot kevert.

  • Jön az almasör - a sörösök is szeretni fogják?!

    Rakamaz hivatalos, turistacsalogató italkülönlegességének ígérkezik a Jonagold almasör, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros vasárnapi almafesztiválján mutatkozik be - jelentette be Farkas Ernõ, a Tokajjal szomszédos település polgármestere csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

    Vaskó György, a miskolci Serforrás Kft. ügyvezetõ-igazgatója, aki egyben a Magyar Kisüzemi Sörfõzõk Egyesületének elnöke elmondta:

  • A Becherovka új ízzel hódít

    Becherovka Lemond: az eredeti eszencia és egy csipetnyi citrusféle. 2010 tavaszán a Jan Becher Karlovarská Becherovka vállalat új terméket fejlesztett ki több mint 200 év elteltével, Becherovka Lemond néven. Az újdonság az eredeti Becherovka ízvilágára épül, amelyet leheletnyi citrusféle tesz még izgalmasabbá, és ezt továbbfokozza, hogy a cég Lemond Call néven új „rituálét” kíván meghonosítani, amely megkülönbözteti, és könnyen felismerhetõvé teszi a Becherovka Lemond fogyasztóit. A jeges hatást keltõ Lemond palack áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

  • 16 órán keresztül készül és 3,4 millióba kerül a nem mindennapi ital

    16 órán keresztül készül és 3,4 millióba kerül a nem mindennapi italA Melbourne-i Club 23 legkülönlegesebb italát 16 óráig tart elkészíteni. Még a legfrissebb Guinness-rekordok közé is bekerült a Melbourne-i Club 23 sajátjának számító, Joel Heffernan barista jegyezte The Winston névre keresztelt koktélja, mely minden bizonnyal a világ legdrágább bárpultnál kérhető itala. A mintegy 3,4 millió forintba kerülő Winston elkészítése 16 órát vesz igénybe, művi arányokkal csokoládékörítés mellett porított szerecsendió is kerül az italba, melynek lelkét 60 milliliter eredeti 1858-as Croizet konyak adja. Winstont a világon legutóbb 2013. február 7-én rendeltek.

  • Alacsony kalóriatartalmú italok

    Alacsony kalóriatartalmú italokA nyár a bulik ideje, mindenkinél lecsúszik néhány frissítő. Akik nagyon odafigyelnek az alakjukra, azoknak is van néhány ital amit megihatnak anélkül, hogy a hízásra kellene gondolnunk. Többek között ilyenek a borok is, amiket nem csak egy tökéletes vacsora mellé, hanem önmagukban is bátran fogyaszthatunk. 1 dl minőségi bor 60-90 kalóriát tartalmaz, tehát negyed- vagy harmadannyit, mint ugyanekkora mennyiségű tömény ital. Ráadásul a borok számtalan jótékony hatással bírnak az egészségünkre, kismértékben gyakorlatilag gyógyszerként is tekinthetünk rájuk.

  • Cointreau, Cointreau C

    A Cointreau 1849 óta - amióta létrehozták - világszerte elismert ital. A kristálytiszta alkoholok egyik legnépszerûbb képviselõje, melyhez hozzájárul valódi minõsége, 150 éves öröksége, és az, hogy szinte minden bárban megtalálható.

    1849-ben Angersben (Franciaország) Adolphe Cointreau és testvére, Edouard-Jean egy teljesen új alkoholt hozott létre. Edouard-Jean fia, Edouard késõbb rájött, hogy a hagyományos, azaz nem-kristálytiszta likõrök vesztenek a zamatukból, míg a palackokban állnak,...

  • Tej alapú hűsítő italok

    Tej alapú hűsítő italokA hőségben fontos a megfelelő folyadékbevitel, de a víz és ásványvíz fogyasztása egy idő után unalmas lehet, ilyenkor érdemes például a tejre gondolni, amely ugyanúgy oltja a szomjat, mint a víz, ráadásul shake, turmix formában számos módon és változatban fogyasztható. Mindemellett pedig a tej tele van magas minőségű fehérjével, vitaminnal és kalciummal. Elektrolittartalmával pótolja az izzadással elveszített sómennyiséget, és folyadékmegtartó képességünk is sokkal tartósabb lesz tőle. Olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek más italokban egyáltalán nem találhatóak.

  • Minden ami fröccs

    Szigorú értelemben fröccsnek csak az a boros ital nevezhetõ, melynek készítéséhez szódát használnak. Manapság azonban egyre kevesebb a szikvíztöltõ-kisiparos, és gyermekeink nem is értik a nem oly régen még családi viszályokat kiváltó kérdést: ki csinál szódát?

    A klasszikus szóda - szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezetõ szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve – ugyanis a szifonfejnek köszönhetõ tökéletes zárás eredményeképpen az utolsó cseppig biztosítja a szódavíz egyenletes minõségét.

  • Sárgadinnye, görögdinnye

    Sárgadinnye: az indiai vagy közép-ázsiai eredetû sárgadinnyét a feltevések szerint maguk az ôsmagyarok hozták be a Kárpát-medencébe. Mindenesetre a dinnyetermesztésünk igen nagy múltra tekint vissza. A sárgadinnye melegigényes növény, a világon bárhol termeszthetô, ahol legalábbis a nyarak melegek. A lédús, édes sárgadinnye igazán nem az a gyümölcs, amelyrôl azt gondolnánk, hogy különösebben egészséges volna. Azonban magas cukortartalma mellett, mely édességét biztosítja, igen jelentôs a gyümölcsben található E- és C-vitamin, valamint béta-karotin.

  • Szilveszteri bólé

    Szilveszteri bóléA bólé gyümölcsből, borból, pezsgőből, ízlés szerint cukorból, esetleg likőrből, áll. Alapszabály: mindenből a legjobbat kell használni, olyat, amit tisztán is hajlandók vagyunk meginni. Érdemes kipróbálni a félszáraz fajtákat, mert ebben az esetben kevesebb cukor kell bele. A jégbe hűtött pezsgőt csak tálalás előtt öntsük a bóléhoz. A bólékat jéghidegen kínáljuk. Hűteni különbözőképpen lehet, csak egy a lényeg: sima jégkockát ne tegyünk bele, mert az csak felvizezi az italt.