rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Likõrök összefoglaló

  • Arra, hogy mi a likõr pontosan, nem is olyan könnyû választ adni. A likõr kategória talán a legtágabban értelmezhetõ, a legnyitottabb a szeszesital piacon. Hiszen hol máshol találkozhatunk virító rózsaszín, tengerkék, haragoszöld vagy neon sárga színû, banán, eper, borsmenta, chili, rozmaring vagy fehércsoki ízesítésû italokkal? Hol máshol használnak óriástölcsér vagy szarvasagancs formájú üvegeket esetenként aranypelyhekkel vagy déligyümölcsökkel töltve?

    A likõrök a legfantáziadúsabb és sokszor bizony legbizarrabb italaink.

    A likõr legegyszerûbb meghatározása: cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesital. A szeszesitalipar termékei (pálinkák és likõrök) a söröktõl és boroktól elsõsorban alkoholtartalmukban és gyártástechnológiájukban különböznek. A fogyasztásra kész bor és sör alkoholtartalma erjesztési folyamatból származik, míg a pálinkák és likõrök alkoholtartalmukat erjesztett szénhidrát tartalmú anyagok lepárlása után nyerik. Likõrnek tulajdonképpen azokat a szeszes italokat nevezzük, amelyek alkoholon (20-42 tf%), vízen, valamint természetes vagy mesterséges zamatanyagokon kívül még jelentõs mennyiségû cukrot (18-60%) is tartalmaznak. Kétségkívül közös tulajdonságuk, hogy különbözõ adalékanyagokkal, különbözõ módon és mértékben édesítettek és ízesítettek. Találkozhatunk köztük igen édes likõrökkel, de a teljes képhez hozzátartoznak a kimondottan keserû italok is. Sokszor elérik az ún. tömény italok szesztartalmát, erõsségét vagy azt akár meg is haladják. Hogy a lepárolt ital meddig tekinthetõ pálinkának és mikortól likõrnek, meglehetõsen megfoghatatlan kérdés. Az egyetlen biztos pont, hogy a likõrnek feltétlenül tartalmaznia kell ízesítõt. Ami nem azt jelenti, hogy minden ízesített párlat likõr - az ízesített vodkák természetesen vodkák -, viszont semleges ízû likõrök nincsenek.

    A magyar likõripar története

    A magyar likõripar és az ipari likõrtermelés a XIX. század második felében indult virágzásnak. Az elsõ likõrgyártó vállalkozások a kisebb királyi haszonbérletekbõl fejlõdtek ki. Különféle ízesítõkkel és mézzel, késõbb cukorral, úgynevezett édes pálinkákat is árusítottak. Sokat tanultak a bortermelõktõl és a kereskedõktõl, így nem is meglepõ, hogy a likõripar eszközei, szerszámai, gépei, berendezései ma is legnagyobbrészt azonosak a borászatéval. E vállalkozások legtöbbször a tulajdonosok közvetlen személyes irányításával dolgoztak. A korai likõrgyárak egyike volt az 1839-ben Braun Lajos által alapított budapesti Braun Likõrgyár, melynek igazgatását fiai vették át Braun Testvérek néven. A késõbbi leszármazott Braun Géza ötletébõl született meg a ma is közkedvelt, híres, könnyû, narancsos ízû, gyógynövénypárlatból készült likõr, a St. Hubertus, a vadászok védõszentjérõl elnevezett klasszikus magyar likõr, mely immáron több mint száz éve készül titkos receptúra alapján.

    A magyar likõrgyártással kapcsolatban fontos megemlíteni a Zwack-féle likõrgyárat is, melynek alapítása Zwack József nevéhez fûzõdik, aki 1847-ben kért engedélyt "eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására". A cég kezdeti éveiben is olyan jó minõségû és választékos csomagolású termékeket gyártott, amelyek méltán lettek ismertek belföldön és külföldön egyaránt. Az 1855-ös Budapesti Országos Általános Kiállítás katalógusában már azt olvashatjuk, hogy a 22 munkást foglalkoztató gyár 20-30 ezer forint értékû különféle likõrt, szilvóriumot, konyakot szállított Ausztriába, Franciaországba, Oroszországba, sõt Amerikába is. Az 1880-85 között rendezett világkiállításokon két aranyérmet és több elismerõ kitüntetést is nyertek termékeik kimagasló minõségéért. Legjelentõsebb exporttermékük a világhírû Unicum gyomorkeserû lett, melynek éppen napjainkban vezetik be a piacra új, kicsit lágyabb, gyümölcsösebb, citrusokban bõvelkedõ ízváltozatát, talán a következõ nemzedékek leendõ kedvencét, az Unicum Nextet.

    A magyar likõrgyárak választékuk folyamatos bõvítésével, tetszetõs csomagolással (üvegforma, szín, címke), jó minõségû likõrökkel Európa-szerte ismert termékeket állítottak elõ. Az Unicumos üveg például azért lett gömb alakú, mert a platonista filozófusok szerint a gömb a legtökéletesebb alakzat, egyben a lélek formája. A védjegyen látható arany Szent István kereszt hivatott szimbolizálni a négy égtájat, de ezzel együtt a négy õselem emberi testre gyakorolt jótékony hatását is ábrázolja.

    A harmadik budapesti szeszgyár alapítása Gschwindt Mihály nevéhez fûzõdik, aki 1853-ban megvette Günther Pál 1800-ban alapított kisebb szesz- és élesztõgyárát, melyet már 1854-ben kibõvített ecet- és 1856-ban likõrgyártással. A Gschwindt-gyár a kiegyezés utáni dekonjunktúra, a pénz- és hitelválság idején is jól jövedelmezett, sõt tulajdonosa bõvítette az üzemet, szénbányát alapított, részvényese volt a vasútépítõ társaságnak, a bõrgyárnak és egy banknak is. Gschwindt Mihálytól fia, Gschwindt Ernõ vette át a vállalat vezetését, s 1868-ban Gschwindt-féle Szesz-, Élesztõ-, Likõr- és Rumgyár Rt. néven részvénytársasággá szervezte át azt. 1897-ben jelentõs bõvítést hajtott végre; városrendezési okokból ugyanis a mai Corvin mozi helyén épült gyár kitelepítésére szólították fel a vállalatot, és így került sor 1908-1909-ban Budafokon a szesz- és élesztõcsomagoló üzem építésére, s a nagykõrösi pálinkafõzde létesítésére.

    A XIX. században kialakult és a XX. századra megerõsödött likõripar következõ nagyüzeme az 1911-ben alapított Hazai Likõr-, Rum- és Szeszárugyár Rt. volt. A bécsi nagytõkés Léderer-csoport által életre hívott likõrgyár tevékenységi köre nemcsak likõripari termékek elõállítására és forgalmazására terjedt ki, hanem a minisztérium által engedélyezett finomszesz forgalmazására is. Ez a tõkéscsoport nemcsak a gyõri, de több Szlovákiában üzemelõ szeszgyár részvényeit is kezében tartotta. A likõripari termékek mellett - gyümölcslevek, borpárlat, gyümölcspálinkák, rumeszencia elõállításán kívül - mezõgazdasági földbirtokok is biztosították a holt idény gazdaságos kihasználását.

    A fent bemutatott nagyobb likõrgyárakon kívül fontos szerep jutott még a következõ budapesti cégeknek: Gottschlig Ágoston (különleges rumjai), Gessler Siegfrid (Altvater likõr), a Stock-gyár (Adriatica konyak), a Hobe Damase és Társa Rt. (konyak és rum), Engel Bernát (likõrök és rumok), Grauer Miksa (konyak és pálinka), valamint vidéken a soproni Hillebrand (az ezzel a névvel forgalomba hozott konyak), Esztergomban a Schrank Testvérek (Meggy lelke likõr), Székesfehérváron Karl József és Fia (Kajofi keserû), Pécsett Geiger Kálmán (Mecseki itóka), Szegeden Petzáuer Miksa (likõr és rum).

    Likõrök fogyasztása

    A likõrök optimális fogyasztási hõmérséklete 12°C fok. Az italt kisméretû likõröspohárban, egyes fajtákat pedig konyakos pohárban, szobahõmérsékleten szokás szervírozni. Újabban kísérleteznek hûtött fogyasztásukkal is: a likõröket nagyobb pohárban jéggel szolgálják fel, illetve shakerben jéggel összerázva, majd pohárba szûrve kínálják a vendégeknek. Ezzel a módszerrel az italok illata és ízanyaga még jobban kiteljesedik.

    A likõrök terén, mint azt a fentiekben már láthattuk igen széles a termékpaletta. Létezik gyümölcs, fûszer, virág és még számtalan alapanyagú. Ezen italok természetüknél, ízviláguknál fogva mind kiváló cocktail-alapanyagok, így felhasználási lehetõségük csaknem végtelen. Gazdag szín és aromaviláguk miatt, elengedhetetlen tartozékai egy-egy bárpultnak. Ezen túlmenõen kiváló aperitivek (étvégygerjesztõ hatásúak), illetve digestivek (étkezés utáni, emésztést segítõ, serkentõ italok), remek kísérõi a desszerteknek, fagylaltoknak.

    Likõrfajták, típusok

    A likõrök igen széles köre és változatossága, a titkolt alapanyagok és a gyártási módszerek sokfélesége sajnos nem teszi lehetõvé ezek részletes ismertetését. A hazai likõrkészítés fellegvárai a kiskonyhák; tiszta szesz, csapvíz, némi eszencia, cukor ízlés szerint, és máris kész a feledhetõ ital. Minõségében eltér, de hasonlóan igénytelen a szintetikus szeszgyári kommersz likõr, amely inkább a vegyipar büszkesége lehet, semmint gasztronómiai élmény. Az igazi finomság drága, receptje védett, neve világhírû, a kóstolásával járó érzés egyedi, nem véletlenül soroltatik a prémium italok kategóriájába. A likõr nemessége készítésének precizitásától valamint a vegyítéshez használt alapanyagok tisztaságától függ. Ez alapján különböztetjük meg a finom vagy nemes, különleges minõségû és a közönséges vagy kommersz likõröket. A közönséges likõrök nagyrészt mesterséges ízesítõanyagokkal, kisebb alkohol- (25tf%) és cukortartalommal (30%) készülnek. A különleges likõröket viszont természetes eredetû ízesítõanyagok hozzáadásával készítik, érlelési idejük hosszabb.

    A különleges vagy nemes likõrökben lévõ ízanyagokból egy vagy több jobban kiemelkedik, érvényre jut. Ezt nevezzük vezetõ íznek. Emellett, a harmonikus összhang miatt mindig szerepelnek kiegészítõ ízek is. A nemes likõröket a vezetõ íz alapján szoktuk csoportosítani. Az adalékok, ízjellegük alapján tehát megkülönböztetünk keserû-, gyógynövény-, fûszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-, whisky- és egyéb ízesítésû likõröket. A likõrök nevében a "Créme de..." vagy "Krém..." elnevezés az ezt követõ ízesítés különleges intenzitását hangsúlyozza. A magas cukortartalmú, olajsûrûségû likõrök, az ún. krémek (cremes) alkoholtartalma általában 20-40% közötti, de a likõrök alkohol és cukortartalma likõr fajtánként is igen eltérõ.

    A keserû likõrök nagyobb alkohol- és kisebb cukortartalommal készülnek, jellemzõjük - nevük is ebbõl adódik - a keserû íz. Ebbe a csoportba tartozik például a Zwack likõrgyár által 1883-ban védjegyzett Unicum, vagy a XX. század eleje óta a Braun Testvérek Likõrgyár által készített Hubertus.

    A gyümölcslikõrök közepes alkohol- és cukortartalmúak. Ilyen például a népszerû Cherry Brandy, amely szomolyai fekete cseresznye, cigánymeggy és sajmeggy préselt, alkohollal tartósított levébõl készül, s ízesítésként keserûmandulát, vaníliát, fahéjat és szegfûszeget tartalmaz. A Baracklikõr, az egyik legkedveltebb gyümölcslikõr kajszibarack aszalvány kivonatával, párlatával és eredeti barackpálinka hozzáadásával készül.

    Az emulziós likõrök kis alkohol- és nagyobb cukortartalommal készülnek. Méltán népszerû képviselõjük, a Tojáslikõr, mely friss tojás sárgájából, érlelt borpárlatból, brandybõl, tejbõl, keserûmandula- és maraschino-esszenciából készül vanília hozzáadásával. A Csokoládéflip pedig sûrûn folyó, igen kellemes kakaó-, kávé és vaníliaízû termék. A kávé- és kakaólikõrök alkoholtartalma alacsony, cukortartalma pedig kissé magasabb, mint az emulziós likõröké. Készülhetnek például kávé-, kávékeverék-, pörkölt kávé- vagy kakaókivonatból, vanília, meggylé vagy bonbon meggy ízesítéssel.

    Gourmandnet Kft.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kávé - mitõl biokávé a biokávé?!

    A kávétermelõ országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelõ országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendõen öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédõ-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

  • A titok: 2 bögre rum

    Az elsõ rumos koktél elkészítése is a brit haditengerészethez, pontosabban Sir Edward Vernon angol admirális nevéhez fûzõdik.

    A rum a koktélok alapja, de az a legény, aki tisztán issza. A brit haditengerészetnél például ez volt a napi betevõ, a rumos koktélokat is egy admirálisnak köszönhetjük, a minõségi rumot pedig a karibi klímának. Az óceánok uraként ismert brit haditengerészet már az 1600-as években bevezette, hogy minden 18 év feletti tengerésze sör helyett naponta kétszer egy bögre nyolcvanszázalékos rumot kapjon.

  • Minden ami fröccs

    Szigorú értelemben fröccsnek csak az a boros ital nevezhetõ, melynek készítéséhez szódát használnak. Manapság azonban egyre kevesebb a szikvíztöltõ-kisiparos, és gyermekeink nem is értik a nem oly régen még családi viszályokat kiváltó kérdést: ki csinál szódát?

    A klasszikus szóda - szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezetõ szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve – ugyanis a szifonfejnek köszönhetõ tökéletes zárás eredményeképpen az utolsó cseppig biztosítja a szódavíz egyenletes minõségét.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellen

    Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellenA fröccsöt leginkább félliteres méretekben gondolkozzunk, és max 2-3 deci borral. Legjobb a kisházmester (4 dl szóda, 1 dl bor) a viceházmester (3 dl szóda, 2 dl bor) és a házmester (2 dl szóda, 3 dl bor), mégpedig valami jó könnyed reduktív fehérből vagy rozéból, este pedig sillerből. Nem bűn jégkockával inni, sőt. Itt egyébként bővebben minden le van írva. Nagy melegben kerüljük a tömény alkoholokat, mert fejreállás lehet a vége: a melegben egyébként is kitágult ereink az alkoholtól még jobban kitágulnak, ami hosszabb távon a szervezetünk összeomlásához vezethet!

  • 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban

    2012 literes capuccinót főztek ZágrábbanHúszhektós, egész pontosan 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban a hét végén, ami hivatalos Guinness-rekord. A világcsúcsot több mint ezer pincér készítette el 22 kávéfőző gépen jó három óra alatt. Az ital hagyományos receptje: 1/3 kávé, 1/3 meleg tej és 1/3 tejhab.

    Az esemény Zágráb főterén zajlott. A kávé elkészítését az osztrák központú Julius Meinl cég finanszírozta fennállásának 150. évfordulója alkalmából.

  • Nyári hűsítők

    Nyári hűsítőkA nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, „hosszabbak” – és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra – sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel.

  • Saját sörrel büszkélkedhet az Iron Maden

    Saját sörrel büszkélkedhet az Iron MadenA zenekar a legújabb prémium kategóriás angol sörként reklámozza az italt, melynek címkéjéről a banda legendás logója köszön vissza ránk. A brit rockerek Trooper\'s Ale nevű itala helyet kapott a Parlamentben egy konzervatív párti tag ajánlásával annak az egész országra kiterjedő kezdeményezésnek az apropóján, mely szeretné felkarolni a kicsi, független sörgyártókat, és megismertetni őket Anglia lakosságával. A banda frontembere mindig rajongott az angol sörökért, így nagyon örült a saját sör elkészítésének.

  • Sör, nem szokványos, de jó alapanyag

    A letisztultság csodája, az egyszerûség netovábbja, az ízlelõbimbók kacér csábítója. Összekeverés és díszítés nélküli ízorgia.

    A sörös koktélokat általában nem lehet megtalálni itallapokon, és nagyon kevesen készítik el õket. Viszont otthon annál nagyobb örömmel lehet elkészíteni.

    Végy hozzá sok sört, fantáziát, és sok bátorságot, hiszen némelyik eléggé ütõs fajta! Gatyákat felkötni, lássuk mit lehet kihozni a folyékony kenyérbõl! :)

  • Cointreau, Cointreau C

    A Cointreau 1849 óta - amióta létrehozták - világszerte elismert ital. A kristálytiszta alkoholok egyik legnépszerûbb képviselõje, melyhez hozzájárul valódi minõsége, 150 éves öröksége, és az, hogy szinte minden bárban megtalálható.

    1849-ben Angersben (Franciaország) Adolphe Cointreau és testvére, Edouard-Jean egy teljesen új alkoholt hozott létre. Edouard-Jean fia, Edouard késõbb rájött, hogy a hagyományos, azaz nem-kristálytiszta likõrök vesztenek a zamatukból, míg a palackokban állnak,...

  • Valentin-napi koktélok

    Valentin-napi koktélokMára itthon is megkerülhetetlen pirosbetűs ünnep lett Valentin-nap, amikor is kedvesünknek valami apró, piros, szívecskés, virágos vagy csokis figyelmességgel kedveskedünk. Ha azonban a piros rózsánál vagy csokiszíven túl valami különlegesebbel szeretnénk meglepni párunkat, az este indításaként készítsünk egy Valentin-napi koktélt neki - és persze magunknak! Szánhatjuk meglepetésnek is vagy akár egy közös programnak is, ahol együtt készíthetik el és együtt iszogathatják el a Valentin-napi koktélokat!

  • Chartreuse

    Származás:
    A Chartreuset-t 1605 óta fõzi egy eredetileg Grenoble melletti szerzetesrend. 1907-ben a rendet kitiltották Franciaországból, így a titkos ital receptje átkerült Spanyolországba, Tarragona városába, ahol ma is gyártják.

    Érdekesség:

    A Chartreuse születésétõl fogva a világ legtöbbféle gyógynövényét tartalmazó gyomorkeserûje.

  • A világ legdrágább koktélja

    A világ legdrágább koktéljaRitz Sidecar a párizsi Ritz szálló Hemingway nevű bárjában 515 dollár (95 ezer forint). A Guinness Rekordok Könyve ezt a koktélt tartja a világ legdrágábbjának, figyelmen kívül hagyva a gyémánttal díszített italokat. A Ritz Sidecar értékét a világ legrégibb konyakjának köszönheti, az 1830 Ritz Reserve Cognacnak, amely mellé Cointreau és egyetlen csepp facsart citrom is jár. A párizsi luxushotel oldalkocsija azért is különleges, mert az 1830-ból származó ital egyre jobban fogy növekvő népszerűsége miatt.

  • Házi frissítők

    Házi frissítőkA nyári melegben három literre növekszik napi folyadékigényünk. Az édes-szénsavas üdítők helyett keverj alkohol- és cukormentes, egykettőre elkészülő, finom nyári koktélt! A kánikulában felüdülés lesz ezeket kortyolgatnod úgy, hogy a kalóriákkal sem kell törődnöd. Egy kis kreativitással otthon is készíthetünk finom, látványos és hűsítő italokat magunknak vagy vendégeinknek. Néhány otthon található zöldség, gyümölcs egy kis citrom, néhány jégkocka és már készen is vannak a hűsítő és kalóriamentes házi koktélok.

  • Narancs, grapefruit, kumquat

    Narancs: a ritkának és különlegesnek egyáltalán nem nevezhetô narancs néhány évszázada még a luxus és a gazdagság szinonímája volt, legalábbis a mi éghajlatunkon. A gyümölcs eredetét Ázsiában kell keresnünk, erre utal a szanszkrit „orange” elnevezés is. Az örökzöld növény, a narancs botanikailag két jellegzetes citrusféle, az óriás pomelo és a zamatos mandarin keresztezésével jött létre. A gyümölcs vitamingazdagsága közismert, így az idôk folyamán a tradicionális reggeli elmaradhatatlan részévé vált a frissen facsart narancslé, amely a napi C-vitamin-szükségletünket is pont fedezi.

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • 3 millió forintos koktél az új rekorder

    3 millió forintos koktél az új rekorderÚj rekord született a legdrágább koktélok kategóriájában. Egy ausztrál mixer állította fel a Winston nevű itallal, ami közel 13.000 dollárba, azaz majdnem 3 millió forintba kerül. A Sir Winston Churchillről elnevezett italt az 1858-as Croizet Cognac teszi ilyen csillagászati árúvá, lévén e nedűből egy üveg 157.000 dollár (35 millió forint). Természetesen nem hiányozhatnak belőle a további különleges összetevők, így Angostura, Grand Marnier kvintesszencia és Chartreuse likőr. Az 1858-as Croizet jelenleg is Guinness-rekorder konyak az árat illetően.

  • Forró italok a hűvös napokra

    Forró italok a hűvös napokra Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról, legfeljebb annak hőmérsékletét célszerű az időjáráshoz igazítanunk. Így válthatja fel a nyári jeges teát a forró tea, a koktélt a grog (forró fűszeres rumos ital), a hosszúlépést pedig a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni. A forró téli italok felgyorsítják a véráramot, ezért érezzük úgy, hogy melegség önt el bennünket. A fagyoskodó, télen is szabadban dolgozó emberek rájöttek, hogy a meleg és az alkoholos italok kombinációjával vészelhető át legkönnyebben a hideg.

  • Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéja

    Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéjaÁllati segítségre van szükség a trónbitorló Black Ivory elkészítéséhez is. A csészénként 50 dollárba, vagyis 10 ezer forintba kerülő ital ízén thai elefántok bélrendszere dolgozik. A szakemberek úgy vélik a kávé keserű íze annak köszönhető, hogy az elefánt gyomorenzimei lebontják a kávé fehérjéit. Nem csoda, hogy a különleges eljárás miatt évente csupán néhány kilogramm készül belőle. A Black Ivory névre keresztelt italból egy csésze több mint 10 ezer forintba kerül.

  • Koktélok kicsit másképp

    Koktélok kicsit másképpSzeretjük a koktélokat, de igen ritkán isszuk, hiszen alapanyagaik általában drágák, ráadásul hizlalnak is. Vannak azonban koktélok, melyek kellően könnyedek ahhoz, hogy a fogyókúra mellett is beléjük kóstolhassunk! Ha napok, hetek óta helyesen étkezünk, betartjuk a diétánkat, egy finom esti koktél bizony megfekheti a gyomrunkat magas kalóriatartalmával! Nem kell azonban lemondanunk a koktélokról, ha szeretjük őket – elég csupán más alapanyagokkal elkészíteni. Így nem kell teljes mértékben lemondani a gyönyörű és ízletes koktélokról.