rss

  • Nem koktél, de pálinka

  • a koktél jobb, de a pálinka se kutyaHonnan származik a magyar pálinka?
    A kérdés pontosan úgy hangzik, hogy honnan érkezett a Kárpát-medencébe a desztilláció tudománya, kitõl tanultuk meg ezt a tevékenységet. Három elmélet létezik:

    1. Keletrõl: A õskori magyarok a honfoglalás idején hozhatták a pálinkafõzés tudományát a Kárpát-medencébe. Vannak régészeti emlékek is, melyek alátámasztják, hogy a közép-ázsiai népek készítettetek kumiszból, erjesztett lótejbõl desztillátumot faedényekben.

    2. Északról: Az európai kultúrában a mai Skócia-Írország területe a párlatkészítés bölcsõje. Nem eldöntött tény ugyanakkor, hogy õk kitõl szerezték meg a pálinkafõzés tudományát. Az biztos, hogy a 400-500-as években már fõztek gabonapárlatokat. Hazánkba a mai Csehország területérõl szivároghatott be a kelta eredetû párlatkészítés.

    3. Arab, görög, olasz eredet (Délrõl): A világon az elsõ párlatkészítésrõl szóló írásos emlék arab eredetû, a mai Irak-Irán területérõl származik. Idõszámításunk elõtt 1000 évvel készítettek már párlatokat borból. Innen kerülhetett át Görögországba, majd Görögországból Olaszországba. Magyarországra Olaszországon keresztül juthatott el a lepárlás tudománya.

    Honnan ered "pálinka" szavunk?
    Az elsõ írásos emlék az 1320-as évekbõl származik. Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné köszvényes volt. A köszvényét rozmaringos borpárlattal gyógyította. Ezt az italt úgy hívták, hogy Aqua vitae reginae Hungariae – a magyar királyné élet vize. Ez a termék olasz kereskedõkön keresztül jutott el a királyi városokba és a királyi udvarba. Az égett bor kifejezés nagyon sokáig fennmaradt a köztudatban, a mai napig még mindig használják egy-két helyen.

    1520-as években már használják a pálinka nevet ilyen írásmóddal, mely szláv eredetû szó. Erre lehet magyarázat, hogy a Kárpát-medencében a pálinkalepárlás technológiájának az elterjedése északról-délre történt. A szlovák eredetû szó is arra utal, hogy valahol az Észak-Kárpát-medencében lehetett a pálinka õshazája.

    A pálinka típusai

    1. A tiszta kisüsti pálinkák:
    Tiszta gyümölcspárlatok, melyeket Magyarországon és a Felvidéken állítanak elõ. A magyar pálinkára jellemzõ, hogy mindig szakaszosan és két lépcsõben állítják elõ. Van egy fõzési és egy finomítási szakasz. Minden pálinkának ez volt az alapja.

    2. Az édes pálinkák
    A pálinkát cukorral és mézzel ízesítették és fõleg hölgyek fogyasztották. Az édes pálinkák õshazája a mai Göcsej és az Õrség területe.

    Régebben a hölgyek itala volt a pálinka, akik nagyrészt édes, sokszor mézes pálinka formájában fogyasztották.

    Nem véletlen, hogy sok mai italgyártó cégnek likõrgyár a neve. Régen a tömény italfogyasztás több mint 50%-a likõr jellegû italok formájában realizálódott.

    3. Az ágyas pálinkák
    A Kárpát-medence dél-keleti részébõl származnak. Két csoportja ismert: A téli ágyas vagy öreg ágyas pálinkákat aszalt gyümölcsön és fûszernövényeken, a nyári ágyas vagy friss ágyas pálinkákat friss gyümölcsökön érlelik. Az elõbbieknek ódon és nehézkes, a friss ágyasoknak könnyebb, lágyabb ízük van.

    4. A gyógypálinkák
    Jelentõsége az édes pálinkákkal vetekedett a régi idõkben. Rozmaringot, tárkonyt bazsalikomot, kamillát, koriandert kivonatoltak pálinkákkal. A gyógypálinkák (a Kárpát-medence középsõ részén vannak errõl írásos dokumentumok), legtöbbször hegyvidékekrõl származnak. Horvátországban a gyógypálinkák a mai napig meghatározóak, a magyar piacról azonban mára teljesen eltûntek.

    Hogyan fejlõdött a pálinka?

    A pálinka fejlõdéstörténetének azért van óriási jelentõsége, mert mind a mai napig alapvetõen meghatározza a pálinkakészítés módját, jelenét.

    Kétféle fejlõdési irány létezett: Az egyik ilyen irány volt a jobbágyi, népi pálinkafõzés. Jellemzõje, hogy a pálinkafõzõ kunyhókban készítették az emberek a párlatokat és csak saját fogyasztásra állítottak elõ termékeket. Egyes felmérések szerint az 1500-as években több százezer pálinkafõzõ kunyhó volt a Kárpát-medencében. Ez nagyon fontos irányzat volt és ez képezte az alapját a bérpálinkafõzésnek.

    Adott volt egy másik fejlõdési irány. Az uradalmi és egyházi fõzdékben már azzal a céllal fõztek pálinkát, kezdetben sörbõl és borból, hogy eladják. A városokban a sernevelõházakban, a pálinkacéheknél és a likõrgyáraknál is kifejlõdött ez a kereskedelmi célú pálinkafõzés.

    Mik voltak a pálinkafogyasztási szokások a múltban?
    A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, életmód része volt és soha nem a lerészegedés itala. A pálinka a magyar mindennapi élet, a társasági élet része volt. A magyar pálinkákat 2 csoportba sorolhatjuk a fogyasztási szokások szerint. Vannak a mindennapi és az ünnepi fogyasztásra szánt pálinkák.

    Melyek a mindennapi pálinkafogyásztási szokások?
    A munkavégzésekhez kapcsolódó pálinka: A legtöbb fizikai munkát a Kárpát-medencében pálinkafogyasztással kezdtek, a napszámhoz, jusshoz szervesen hozzátartozott a pálinka. A "pálinkás jó reggelt" kifejezésünk is innen származik.

    Az étkezéshez kapcsolódó pálinkafogyasztás: A pálinkát étkezés elõtt és után is lehet fogyasztani, van aperitív és digesztív hatása is.

    Áldomás pálinka: Régen bármilyen üzletet kötött a vidéki ember vagy a városi ember (pl. állatvásár), az üzletet azzal pecsételték meg, hogy áldomást ittak rá. Az üzlet létrejöttének megpecsételésére szolgált.

    Disznótoros pálinka: A böllérek, mielõtt hozzákezdtek a disznóvágásnak, megerõsítették magukat egy külön erre a célra fõzött, nagyon erõs, 50° feletti pálinkával.

    Arató pálinka: Az aratás idején fogyasztották, hozzátartozott a munkavégzéshez.

    Pokolpálinka: Gyomorrontások kezelésére használták. Önálló fogalommá vált és általában szilvából készítették.

    Melyek az ünnepi pálinkafogyasztási szokások?

    Örömpálinka: Amikor született egy gyermek, a nagyapja, vagy édesapja fogott egy üveg vagy egy demizson pálinkát, lepecsételte és elrakta azzal, hogy a gyereknek a 18. születésnapján vagy az esküvõje napján bontják fel.

    Boldogasszony pálinka vagy boldogasszony pohara: Az a felszentelt pálinka volt, amit az anya egészségére ittak a keresztelõn, áldomás pálinkaként.

    Avató pálinka: Legényavatáskor fogyasztották.

    Mennyegzõ pálinka: Esküvõ alkalmával itták, és az esetek 90%-ban édes vagy mézes pálinka volt.

    Sirató pálinka: A halotti torok itala.

    Melyek a magyar pálinka népi elnevezései?

    - Anyatej, - Boszorkányfing, - Babinka, - Brabasunka, - Bugyi, - Dühöttke, - Dühütke, - Geberdusz, - Gorelyka, - Gorolyka, - Gurulyka, - Goselka, - Gugyi, - Gurulyka, - Gyülölömital, -- Kerítésszaggató, - Kontyalávaló, - Kugyi, - Lacibetyárköpés, - Lámpás, - Majomtej, - Nerángass, - Nyakolaj, - Piaclégyköpés, - Papramorgó, - Rabasunka, - Szemvíz, ...

    Mit üzen nekünk a múlt?
    Rendkívül változatos italmúlt áll a pálinka mögött, ami nagy variabilitást ad a pálinkának. Nincs még egy olyan ital a világon, melynek ennyi fogyasztási szokása, népi elnevezése létezett volna, mint a pálinkának. Ez lehet az alapja a jelenlegi pálinka fejlõdésének is.

    Mi a magyar pálinka minõségének záloga ?
    (összehasonlításképpen)
    1. Kiváló alapanyagból készült ital,
    - 1 liter 50 fokos whiskyt 1,5 kg árpából,
    - 1 liter 50 fokos rumot 1,5 kg cukornád melaszból,
    - 1 liter vodkát 1 kg búzából,
    - 1 liter magyar pálinkát 12 kg kajszibarackból lehet elõállítani!!

    2. A fõzési technológia igényessége

    3. A fõzõmester szaktudása – Szakaszos technológiáról van szó, tehát különbözõ olyan lépések vannak a fõzés során, amit személyesen a pálinkafõzõ mesternek kell felülvizsgálni. Csak az õ engedélyével történhet a párlatfrakciók elvétele.


    A cikk a Gyõri LIKÕR információi alapján íródott


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • 50 millió buborék egy üveg pezsgőben

    50 millió buborék egy üveg pezsgőbenIgen, nem tévedés kb. ennyire becsülik a pezsgőben lévő buborékok számát. Érdekesség, hogy a pezsgő – amit manapság előszeretettel fogyasztunk különféle ünnepi eseményeken – annak idején „selejtnek” számított. Selejt volt azért, mert tulajdonképpen nem más, mint szénsavas bor. Párizstól nem messze Reims városánál elterülő lankás, békés tájon – ahol a francia királyok tucatjait koronázták meg – még mindig áll a templom, ahol ezt a különleges borféleséget “feltalálták”. Az emberiség szerencséjére ugyanis itt munkálkodott valamikor Dom Pierre Pérignon.

  • Japán whiskey lett a világ legjobbja

    Japán whiskey lett a világ legjobbjaA 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask rekordpontszámot, 97,5-öt kapott a lehetséges százból Jim Murray jövő héttől kapható 2015-ös whiskybibliájában, amelyből már hétfőn ismertté váltak részletek. A második és a harmadik helyen két amerikai bourbon, a William Larue Weller és a Sazerac Rye 18 Year Old végzett, és a negyedik is egy amerikai bourbon lett. A legjobb európai whisky sem skót, hanem angol, az English Whisky Company Chapter 14 Not Peated nevű gabonapálinkája áll az ötödik helyen.

  • A vodka fontos koktél alapital

    Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.

  • 3 millió forintos koktél az új rekorder

    3 millió forintos koktél az új rekorderÚj rekord született a legdrágább koktélok kategóriájában. Egy ausztrál mixer állította fel a Winston nevű itallal, ami közel 13.000 dollárba, azaz majdnem 3 millió forintba kerül. A Sir Winston Churchillről elnevezett italt az 1858-as Croizet Cognac teszi ilyen csillagászati árúvá, lévén e nedűből egy üveg 157.000 dollár (35 millió forint). Természetesen nem hiányozhatnak belőle a további különleges összetevők, így Angostura, Grand Marnier kvintesszencia és Chartreuse likőr. Az 1858-as Croizet jelenleg is Guinness-rekorder konyak az árat illetően.

  • Három hûsítõ koktél a nyári forróságra!

    A nyári bulik és a vízparti nyaralások kihagyhatatlan kelléke a színes és ízletes koktél. A SodaStream szörpökbõl készíthetõ koktélok tárháza kimeríthetetlen, elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt.

    Az igazi felfrissülés!

    Szerezz be egy divatos szódagépet és néhány szörpöt, rendezzetek háziversenyt és találjátok meg az év SodaStream koktélját! Most néhány kiváló, ötletadó recepttel segítünk.

  • Az Abszint és a koktélok

    Mi is az abszint? Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, fõleg fehér ürömbõl, ánizsból, édesköménybõl készül, de tartalmaz még citromfût, méhfût, izsópot és angyalgyökeret is. Színe a klorofill jelenlétének köszönhetõen smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebbõl kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Vízzel keverve az abszint opálos fehér-zöld színûvé válik. Ez az italban található illóolajok, fõleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatóságával magyarázható, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ezt a színváltozást hívja a szaknyelv Louche-hatásnak.

  • Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktél

    Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktélMájus végén-júniusban a legfinomabb az eper, de nem csak a gyönyörű piros gyümölcsnek van itt az ideje a nyár beköszöntével, hanem a pezsgőknek, koktéloknak is. Ráadásul az eper és a pezsgő országos cimborák. Egy egyszerűbb, de jól kiválasztott pezsgő kiváló alapja lehet akár egy epres koktélnak. A kísérletező kedvűek kipróbálhatják rozé pezsgővel és más gyümölcsökkel is, hiszen a ribizli és a málna is kiváló választás, sőt, hamarosan itt a sárga- és az őszibarack, valamint a nektarin is

  • A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatása

    A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatásaEgy előzetes tanulmány eredményei szerint a magas cukortartalmú üdítők némileg késleltetik a részegségérzetet, miközben a cukormentes, diétás üdítőkkel kevert koktélok intenzívebbé tehetik az alkohol bódító hatását. Az előzetes kutatások során az Északi Kentucky Egyetem munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a gyümölcslevekhez és a cukros üdítőkhöz viszonyítva a diétás italok jobban megnövelhetik a koktélok alkoholtartalmát. A kutatók a különféle koktélok eltérő hatásait a rendőrség által is használt alkoholszondákkal mérték.

  • Chillipaprika

    A kis erõspaprikát az indiánok termesztették elôször Dél-Amerikában, viszont a legnagyobb mennyiségben Indiában fogyasztják, ahol az egy fôre jutó napi csilipaprika-fogyasztás 2 gramm. Ettôl függetlenül a paprikaôrlemény világszerte a legtöbbet használt fûszer. A zöld termések még éretlenek, ami nem befolyásolja a minôséget. Az érett csili általában piros, van azonban sárgára, kékesre vagy csaknem feketére beérô fajtája is. A csilipaprika erôsségi skálája a nullától a máglyatûzig terjed.

  • Egy bor illata

    A bor illata legalább olyan univerzumot jelent, mint azok az élmények, melyeket egy szép bor a szánkban vált ki. Azonban ha szaglászni akarjuk a bort - és miért ne akarnánk - elõször is egy megfelelõ pohárra van szükség. Ahogy a szemrevételezéskor ezt már kikötöttük. Egy jó bornak talpas pohár kell, nem is akármilyen. És miért innánk rossz borokat? Ahhoz aztán tényleg túl rövid az élet. Ne szagolgassuk hosszan a bort. Az orrunk úgysem bírja. Mármint túl sokáig érzékelni az illatokat. Hamar kifárad. Szippantsunk bele párszor jó mélyen a pohárba, majd várjunk legalább fél percet.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Halloween-i koktélötletek

    Halloween-i koktélötletekHa tetszik, ha nem, hazánkban is egyre elterjedtebb a Halloween megünneplése. Rengeteg party szerveződik eköré az este/éjszaka köré. Ilyenkor az emberek jelmezbe bújnak és így indulnak neki az éjszakának. Az esti összejöveteleknek nemcsak az ijesztőbbnél ijesztőbb jelmezek az elmaradhatatlan kellékei, hanem a halloween-i sütik és koktélok. Ezeknek az italoknak csak a képzelet szab határt, a lényeg, hogy minél kreatívabb, minél ijesztőbbre sikerüljön az adott ital. Íme. néhány ötlet:

  • Gyömbér

    Eredetileg a trópusi Ázsia esôerdôinek növénye. Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fûszerezték vele. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belôle, a kínai tengerészek viszont évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen. Más kultúrák népi hagyományai szerint javítja a memóriát. Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották, ezért vallásos ünnepeik elôtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz. Ezek a hiedelmek valóban tudományos alapokra épültek, hiszen a gyömbér hatékony szernek bizonyul szédülés, hányinger ellen, valamint növeli az immunrendszer ertôzésekkel szembeni ellenálló képességét is.

  • Értékes borok szuperbiztos svájci széfben

    Földrengésálló falak, biztonsági kamerák, kódok és duplakulcsos hozzáférés - mindez talán kissé túlzásnak tûnik néhány palack bor biztonságba helyezésére, de a Genf szívében található Au Boheur du Vin tárolóiban õrzött palackok tulajdonosainak legalább könnyû az álma. A borok szerelmesei számára egy genfi magánbank alatt rendezték be ezt a különleges raktárt, amely ma Svájc legbiztonságosabb bortárolójának számít.A "borszéfet" az 1988-ban a bank alatt a dolgozók számára kialakított atombiztos óvóhelybõl alakították át, és jelenleg 137 ügyfél 37 ezer palacknyi kincsét õrzi.

  • A világ legnagyobb daiquiri koktélja egy kubai bárban

    A világ legnagyobb daiquiri koktélja egy kubai bárbanA világ legnagyobb daiquiri koktéljával rukkolt elő egy kubai bár. 270 litereset kevert leghíresebb néhai vendége, Ernest Hemingway emlékére. A több hektós koktél 10 csapos és 55 önkéntes segéd műve volt. A rumból, citromból, cukorból kevert italt két méter magas pohárba töltötte két pincér kancsókból, miközben a stáb buzgón dolgozott a nedűn. A megakoktél az El Floridita nevű bárban készült, amelynek törzsvendége volt Hemingway. A bár részben az író születésének 133., részben pedig saját alapításának 195. évfordulója alkalmából keverte a koktélt.

  • A Tequila

    A tequila õsét már a Krisztus elõtti harmadik évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak a Cortes-i hadjáratok után készült, amikor az európaiak rájöttek, hogy az indiánok által fogyasztott, agavéból készített mézédes „pulque” tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését szigorú törvény szabályozza és ennek megfelelõen csak Mexikó bizonyos területein -melynek központja Jalisco tartomány- készülhet párlat tequila néven. Az alapanyag a kék agavé feldolgozása a levelek levágásával és az így kapott ananászra emlékeztetõ „képzõdmény” fõzésével kezdõdik.

  • Készüljünk a Húsvétra házi tojáslikőrrel

    Készüljünk a Húsvétra házi tojáslikőrrelHúsvét közeledtével mindenki azon gondolkodik, milyen étellel és itallal készüljön az ünnepekre. Ha szeretnénk a vendégeket meglepni valami igazán különlegessel, akkor készítsünk nekik mi magunk tojáslikőrt, amit tálaláskor néhány húsvéti kiegészítővel még fel is dobhatunk. Hozzávalók:
    - fél kiló porcukor
    - fél liter habtejszín
    - fél liter vodka
    - 6 tojás

  • Antibiotikum-tartalmú sört fõztek az ókori núbiaiak

    Antibiotikum-tartalmú sört fõztek kétezer évvel ezelõtt a núbiaiak - derítették ki amerikai kutatók, akik vegyelemzéssel tetraciklint mutattak ki az ókori csontokban. A kutatás szolgáltatta az eddigi legmeggyõzõbb bizonyítékot arra, hogy az antibiotikum-elõállítás tudománya kétezer évvel a penicillin 1928-as feltalálását megelõzõen született. George Armelagos, az egyetem antropológusa még 1980-ban mutatta ki, hogy a mai Szudán területén elõkerült, a Kr.u. 350-550 közötti periódusból származó csontok egy széles spektrumú természetes antibiotikumot, a Streptomyces nevû baktérium által termelt tetraciklint tartalmaznak.

  • Alkoholmentes szirupok

    Klasszikus értelemben a szirup gyümölcsök szörpszerû sûrítménye, ami magában tömény ízû, ragacsos massza. Fogyasztható simán, vízzel hígítva üdítõként is. De miért fogyasztanánk "simán vízzel" kutyulva, ha jeges, díszített formában alkoholos és alkoholmentes koktélok alapanyagaként sokkal nagyobb élményt eredményezhet?!

    Az újabb szirupokat a dinamikusan fejlõdõ koktélvilág igényeit szem elõtt tartva fejlesztették / fejlesztik ki.

  • Alapanyagok otthoni koktélkészítésehez

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk.

    Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserût és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.