rss

  • Nem koktél, de pálinka

  • a koktél jobb, de a pálinka se kutyaHonnan származik a magyar pálinka?
    A kérdés pontosan úgy hangzik, hogy honnan érkezett a Kárpát-medencébe a desztilláció tudománya, kitõl tanultuk meg ezt a tevékenységet. Három elmélet létezik:

    1. Keletrõl: A õskori magyarok a honfoglalás idején hozhatták a pálinkafõzés tudományát a Kárpát-medencébe. Vannak régészeti emlékek is, melyek alátámasztják, hogy a közép-ázsiai népek készítettetek kumiszból, erjesztett lótejbõl desztillátumot faedényekben.

    2. Északról: Az európai kultúrában a mai Skócia-Írország területe a párlatkészítés bölcsõje. Nem eldöntött tény ugyanakkor, hogy õk kitõl szerezték meg a pálinkafõzés tudományát. Az biztos, hogy a 400-500-as években már fõztek gabonapárlatokat. Hazánkba a mai Csehország területérõl szivároghatott be a kelta eredetû párlatkészítés.

    3. Arab, görög, olasz eredet (Délrõl): A világon az elsõ párlatkészítésrõl szóló írásos emlék arab eredetû, a mai Irak-Irán területérõl származik. Idõszámításunk elõtt 1000 évvel készítettek már párlatokat borból. Innen kerülhetett át Görögországba, majd Görögországból Olaszországba. Magyarországra Olaszországon keresztül juthatott el a lepárlás tudománya.

    Honnan ered "pálinka" szavunk?
    Az elsõ írásos emlék az 1320-as évekbõl származik. Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné köszvényes volt. A köszvényét rozmaringos borpárlattal gyógyította. Ezt az italt úgy hívták, hogy Aqua vitae reginae Hungariae – a magyar királyné élet vize. Ez a termék olasz kereskedõkön keresztül jutott el a királyi városokba és a királyi udvarba. Az égett bor kifejezés nagyon sokáig fennmaradt a köztudatban, a mai napig még mindig használják egy-két helyen.

    1520-as években már használják a pálinka nevet ilyen írásmóddal, mely szláv eredetû szó. Erre lehet magyarázat, hogy a Kárpát-medencében a pálinkalepárlás technológiájának az elterjedése északról-délre történt. A szlovák eredetû szó is arra utal, hogy valahol az Észak-Kárpát-medencében lehetett a pálinka õshazája.

    A pálinka típusai

    1. A tiszta kisüsti pálinkák:
    Tiszta gyümölcspárlatok, melyeket Magyarországon és a Felvidéken állítanak elõ. A magyar pálinkára jellemzõ, hogy mindig szakaszosan és két lépcsõben állítják elõ. Van egy fõzési és egy finomítási szakasz. Minden pálinkának ez volt az alapja.

    2. Az édes pálinkák
    A pálinkát cukorral és mézzel ízesítették és fõleg hölgyek fogyasztották. Az édes pálinkák õshazája a mai Göcsej és az Õrség területe.

    Régebben a hölgyek itala volt a pálinka, akik nagyrészt édes, sokszor mézes pálinka formájában fogyasztották.

    Nem véletlen, hogy sok mai italgyártó cégnek likõrgyár a neve. Régen a tömény italfogyasztás több mint 50%-a likõr jellegû italok formájában realizálódott.

    3. Az ágyas pálinkák
    A Kárpát-medence dél-keleti részébõl származnak. Két csoportja ismert: A téli ágyas vagy öreg ágyas pálinkákat aszalt gyümölcsön és fûszernövényeken, a nyári ágyas vagy friss ágyas pálinkákat friss gyümölcsökön érlelik. Az elõbbieknek ódon és nehézkes, a friss ágyasoknak könnyebb, lágyabb ízük van.

    4. A gyógypálinkák
    Jelentõsége az édes pálinkákkal vetekedett a régi idõkben. Rozmaringot, tárkonyt bazsalikomot, kamillát, koriandert kivonatoltak pálinkákkal. A gyógypálinkák (a Kárpát-medence középsõ részén vannak errõl írásos dokumentumok), legtöbbször hegyvidékekrõl származnak. Horvátországban a gyógypálinkák a mai napig meghatározóak, a magyar piacról azonban mára teljesen eltûntek.

    Hogyan fejlõdött a pálinka?

    A pálinka fejlõdéstörténetének azért van óriási jelentõsége, mert mind a mai napig alapvetõen meghatározza a pálinkakészítés módját, jelenét.

    Kétféle fejlõdési irány létezett: Az egyik ilyen irány volt a jobbágyi, népi pálinkafõzés. Jellemzõje, hogy a pálinkafõzõ kunyhókban készítették az emberek a párlatokat és csak saját fogyasztásra állítottak elõ termékeket. Egyes felmérések szerint az 1500-as években több százezer pálinkafõzõ kunyhó volt a Kárpát-medencében. Ez nagyon fontos irányzat volt és ez képezte az alapját a bérpálinkafõzésnek.

    Adott volt egy másik fejlõdési irány. Az uradalmi és egyházi fõzdékben már azzal a céllal fõztek pálinkát, kezdetben sörbõl és borból, hogy eladják. A városokban a sernevelõházakban, a pálinkacéheknél és a likõrgyáraknál is kifejlõdött ez a kereskedelmi célú pálinkafõzés.

    Mik voltak a pálinkafogyasztási szokások a múltban?
    A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, életmód része volt és soha nem a lerészegedés itala. A pálinka a magyar mindennapi élet, a társasági élet része volt. A magyar pálinkákat 2 csoportba sorolhatjuk a fogyasztási szokások szerint. Vannak a mindennapi és az ünnepi fogyasztásra szánt pálinkák.

    Melyek a mindennapi pálinkafogyásztási szokások?
    A munkavégzésekhez kapcsolódó pálinka: A legtöbb fizikai munkát a Kárpát-medencében pálinkafogyasztással kezdtek, a napszámhoz, jusshoz szervesen hozzátartozott a pálinka. A "pálinkás jó reggelt" kifejezésünk is innen származik.

    Az étkezéshez kapcsolódó pálinkafogyasztás: A pálinkát étkezés elõtt és után is lehet fogyasztani, van aperitív és digesztív hatása is.

    Áldomás pálinka: Régen bármilyen üzletet kötött a vidéki ember vagy a városi ember (pl. állatvásár), az üzletet azzal pecsételték meg, hogy áldomást ittak rá. Az üzlet létrejöttének megpecsételésére szolgált.

    Disznótoros pálinka: A böllérek, mielõtt hozzákezdtek a disznóvágásnak, megerõsítették magukat egy külön erre a célra fõzött, nagyon erõs, 50° feletti pálinkával.

    Arató pálinka: Az aratás idején fogyasztották, hozzátartozott a munkavégzéshez.

    Pokolpálinka: Gyomorrontások kezelésére használták. Önálló fogalommá vált és általában szilvából készítették.

    Melyek az ünnepi pálinkafogyasztási szokások?

    Örömpálinka: Amikor született egy gyermek, a nagyapja, vagy édesapja fogott egy üveg vagy egy demizson pálinkát, lepecsételte és elrakta azzal, hogy a gyereknek a 18. születésnapján vagy az esküvõje napján bontják fel.

    Boldogasszony pálinka vagy boldogasszony pohara: Az a felszentelt pálinka volt, amit az anya egészségére ittak a keresztelõn, áldomás pálinkaként.

    Avató pálinka: Legényavatáskor fogyasztották.

    Mennyegzõ pálinka: Esküvõ alkalmával itták, és az esetek 90%-ban édes vagy mézes pálinka volt.

    Sirató pálinka: A halotti torok itala.

    Melyek a magyar pálinka népi elnevezései?

    - Anyatej, - Boszorkányfing, - Babinka, - Brabasunka, - Bugyi, - Dühöttke, - Dühütke, - Geberdusz, - Gorelyka, - Gorolyka, - Gurulyka, - Goselka, - Gugyi, - Gurulyka, - Gyülölömital, -- Kerítésszaggató, - Kontyalávaló, - Kugyi, - Lacibetyárköpés, - Lámpás, - Majomtej, - Nerángass, - Nyakolaj, - Piaclégyköpés, - Papramorgó, - Rabasunka, - Szemvíz, ...

    Mit üzen nekünk a múlt?
    Rendkívül változatos italmúlt áll a pálinka mögött, ami nagy variabilitást ad a pálinkának. Nincs még egy olyan ital a világon, melynek ennyi fogyasztási szokása, népi elnevezése létezett volna, mint a pálinkának. Ez lehet az alapja a jelenlegi pálinka fejlõdésének is.

    Mi a magyar pálinka minõségének záloga ?
    (összehasonlításképpen)
    1. Kiváló alapanyagból készült ital,
    - 1 liter 50 fokos whiskyt 1,5 kg árpából,
    - 1 liter 50 fokos rumot 1,5 kg cukornád melaszból,
    - 1 liter vodkát 1 kg búzából,
    - 1 liter magyar pálinkát 12 kg kajszibarackból lehet elõállítani!!

    2. A fõzési technológia igényessége

    3. A fõzõmester szaktudása – Szakaszos technológiáról van szó, tehát különbözõ olyan lépések vannak a fõzés során, amit személyesen a pálinkafõzõ mesternek kell felülvizsgálni. Csak az õ engedélyével történhet a párlatfrakciók elvétele.


    A cikk a Gyõri LIKÕR információi alapján íródott


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Luxushotel leánykérõ koktéllal

    A londoni ötcsillagos Sanderson hotelben 61 ezer forintot érõ koktélkülönlegességgel teszik még különlegesebbé a lánykérést. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített italt flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel, ára 61 ezer forintnyi font. A londoni Sanderson hotel Bíbor Bárjában kimondottan lánykéréshez találtak ki egy különleges koktélt, amelynek színénél csak az ára megdöbbentõbb. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített, 1995-ös évjáratú Dom Perignon Oenotheque pezsgõvel megbolondított italt két míves Baccarat flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel.

  • Narancs, grapefruit, kumquat

    Narancs: a ritkának és különlegesnek egyáltalán nem nevezhetô narancs néhány évszázada még a luxus és a gazdagság szinonímája volt, legalábbis a mi éghajlatunkon. A gyümölcs eredetét Ázsiában kell keresnünk, erre utal a szanszkrit „orange” elnevezés is. Az örökzöld növény, a narancs botanikailag két jellegzetes citrusféle, az óriás pomelo és a zamatos mandarin keresztezésével jött létre. A gyümölcs vitamingazdagsága közismert, így az idôk folyamán a tradicionális reggeli elmaradhatatlan részévé vált a frissen facsart narancslé, amely a napi C-vitamin-szükségletünket is pont fedezi.

  • Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az Orgazmus

    Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az OrgazmusMi is lehet jobb, mint egy hűsítő koktél a nyári melegben. Ha trendi akarsz lenni, akkor válaszd a legvadabb koktélokat a bárból! Unod a szürke hétköznapokat? Eleged van a munkából? Monoton az életed? Vedd fel a kedvenc ruhádat a legcukibb cipőddel, vigyél magadra egy kis sminket. Hívd fel a barátnőidet és menjetek, igyatok meg egy koktélt. Legyél trendi és bevállalós, válaszd a legmerészebb szexi koktélokat. Sex on the beach, Pina Colada, Orgazmus! Ne habozz, kérd ki, ami neked jár és élvezd estédet, a csajokkal!

  • Halloween-i koktélötletek

    Halloween-i koktélötletekHa tetszik, ha nem, hazánkban is egyre elterjedtebb a Halloween megünneplése. Rengeteg party szerveződik eköré az este/éjszaka köré. Ilyenkor az emberek jelmezbe bújnak és így indulnak neki az éjszakának. Az esti összejöveteleknek nemcsak az ijesztőbbnél ijesztőbb jelmezek az elmaradhatatlan kellékei, hanem a halloween-i sütik és koktélok. Ezeknek az italoknak csak a képzelet szab határt, a lényeg, hogy minél kreatívabb, minél ijesztőbbre sikerüljön az adott ital. Íme. néhány ötlet:

  • Alacsony kalóriatartalmú italok

    Alacsony kalóriatartalmú italokA nyár a bulik ideje, mindenkinél lecsúszik néhány frissítő. Akik nagyon odafigyelnek az alakjukra, azoknak is van néhány ital amit megihatnak anélkül, hogy a hízásra kellene gondolnunk. Többek között ilyenek a borok is, amiket nem csak egy tökéletes vacsora mellé, hanem önmagukban is bátran fogyaszthatunk. 1 dl minőségi bor 60-90 kalóriát tartalmaz, tehát negyed- vagy harmadannyit, mint ugyanekkora mennyiségű tömény ital. Ráadásul a borok számtalan jótékony hatással bírnak az egészségünkre, kismértékben gyakorlatilag gyógyszerként is tekinthetünk rájuk.

  • Metaxa

    A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktõl. A Metaxa külön kategória önmagában.

    Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetõség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintõ görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát.

  • A világ legnagyobb daiquiri koktélja egy kubai bárban

    A világ legnagyobb daiquiri koktélja egy kubai bárbanA világ legnagyobb daiquiri koktéljával rukkolt elő egy kubai bár. 270 litereset kevert leghíresebb néhai vendége, Ernest Hemingway emlékére. A több hektós koktél 10 csapos és 55 önkéntes segéd műve volt. A rumból, citromból, cukorból kevert italt két méter magas pohárba töltötte két pincér kancsókból, miközben a stáb buzgón dolgozott a nedűn. A megakoktél az El Floridita nevű bárban készült, amelynek törzsvendége volt Hemingway. A bár részben az író születésének 133., részben pedig saját alapításának 195. évfordulója alkalmából keverte a koktélt.

  • Az európaiak negyede egyáltalán nem iszik, de csaknem ugyanennyi vedel

    Az EU-polgárok közel egynegyede - pontosan 24 százaléka - egyáltalán nem ivott alkoholt az elmúlt egy esztendõ alatt, ám azok körében, akik fogyasztottak alkoholt, 29 százalék hetente minimum egy alkalommal legalább öt pohárral is felhajtott - derül ki az Eurobarométer uniós közvéleménykutató intézet felmérésébõl. Az adatsor arról tanúskodik, hogy Portugáliában (42 százalék), Olaszországban (39 százalék) és Magyarországon (35 százalék) a legnagyobb azoknak az aránya, akik teljes következetességgel távol tartották maguktól a poharat - legalábbis az önbevallás szerint.

  • A világ legdrágább koktélja

    A világ legdrágább koktéljaRitz Sidecar a párizsi Ritz szálló Hemingway nevű bárjában 515 dollár (95 ezer forint). A Guinness Rekordok Könyve ezt a koktélt tartja a világ legdrágábbjának, figyelmen kívül hagyva a gyémánttal díszített italokat. A Ritz Sidecar értékét a világ legrégibb konyakjának köszönheti, az 1830 Ritz Reserve Cognacnak, amely mellé Cointreau és egyetlen csepp facsart citrom is jár. A párizsi luxushotel oldalkocsija azért is különleges, mert az 1830-ból származó ital egyre jobban fogy növekvő népszerűsége miatt.

  • Valentin-napi koktélötletek

    Valentin-napi koktélötletekCosmopolitan:
    - 2 rész vodka
    - 1 rész triple sec
    - 1 rész limelé
    - Áfonyalé
    Csokis Martini:
    - 2 rész vodka
    - 1 rész csokoládélikőr

  • Tej alapú frissítők

    Tej alapú frissítőkKánikulai estéken aztán nyomulhatnak a tej alapú koktélok. Legelőbb a puffok, amelyek tej, valamilyen szeszes ital és szóda vagy ásványvíz keverékei, jégkockákkal shakerben összerázva. Szintén sok törtjéggel készülnek a frappék. Itt a tejhez feltétlen valamilyen likőr társul, jöhet erős fekete kávé, vanília fagylalt vagy gyümölcslé, esetleg tojás. A klasszikus koktéloknál fő szabály, hogy minimális jeget használjunk, inkább a tejet hűtsük le alaposan. Az adalékanyagokat mixeljük össze, tegyük hosszú pohárba és folyamatosan kevergetve töltsük fel jéghideg tejjel.

  • Sör, nem szokványos, de jó alapanyag

    A letisztultság csodája, az egyszerûség netovábbja, az ízlelõbimbók kacér csábítója. Összekeverés és díszítés nélküli ízorgia.

    A sörös koktélokat általában nem lehet megtalálni itallapokon, és nagyon kevesen készítik el õket. Viszont otthon annál nagyobb örömmel lehet elkészíteni.

    Végy hozzá sok sört, fantáziát, és sok bátorságot, hiszen némelyik eléggé ütõs fajta! Gatyákat felkötni, lássuk mit lehet kihozni a folyékony kenyérbõl! :)

  • Az alkoholtilalom

    Egy "nemes kísérlet" kudarca

    Az amerikai alkoholtilalom, más szóval a szesztilalom

    Bevezetés

    Az amerikai alkoholtilalom (1920-1933) - vagy ahogy Herbert Hoover elnök nevezte, a "nemes kísérlet" - azon a koncepción alapult, miszerint az alkoholmentes társadalom belátható idõn belül megteremthetõ állami beavatkozások segítségével.

  • Alkohol és energiaital

    Az energiaitalok aranykorát éljük. Egyre többet dolgozunk, több idõt töltünk számítógép elõtt, kevesebbet mozgunk, ebbõl kifolyólag gyakran alacsony energiaszinttel rendelkezünk.

    Az egészséges táplálkozás, vagyis a naponta fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ugyan biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges energia-, és vitalitás-utánpótlást, de bizonyos helyzetekben, néhány perc után ható energiadózisra vágyunk. Pl. vezetés közben, lankadó figyelem esetén és egy éjszakai bulikörút elõtt.

  • Cointreau, Cointreau C

    A Cointreau 1849 óta - amióta létrehozták - világszerte elismert ital. A kristálytiszta alkoholok egyik legnépszerûbb képviselõje, melyhez hozzájárul valódi minõsége, 150 éves öröksége, és az, hogy szinte minden bárban megtalálható.

    1849-ben Angersben (Franciaország) Adolphe Cointreau és testvére, Edouard-Jean egy teljesen új alkoholt hozott létre. Edouard-Jean fia, Edouard késõbb rájött, hogy a hagyományos, azaz nem-kristálytiszta likõrök vesztenek a zamatukból, míg a palackokban állnak,...

  • Sárgadinnye, görögdinnye

    Sárgadinnye: az indiai vagy közép-ázsiai eredetû sárgadinnyét a feltevések szerint maguk az ôsmagyarok hozták be a Kárpát-medencébe. Mindenesetre a dinnyetermesztésünk igen nagy múltra tekint vissza. A sárgadinnye melegigényes növény, a világon bárhol termeszthetô, ahol legalábbis a nyarak melegek. A lédús, édes sárgadinnye igazán nem az a gyümölcs, amelyrôl azt gondolnánk, hogy különösebben egészséges volna. Azonban magas cukortartalma mellett, mely édességét biztosítja, igen jelentôs a gyümölcsben található E- és C-vitamin, valamint béta-karotin.

  • Szerelmi koktél Valentin napra - szerelmedtõl szerelmednek finomat

    Vágykeltõ koktéllal még jobban telik ez a nap. Egyszer csak azt veszed észre: megérint a szerelem. Valentin napra jó muri lehet egy esti koktélozás!

    Lepd meg Szerelmedet egy bájitallal, egy fincsi koktél formájában :D

    Hozzávalók (2 személyre):

    8 cl borlikõr, 40 cl Sprite, 2 zöld citrom, 8-10 koktélcseresznye, jég...

  • Az önhűtő sör

    Az önhűtő sörMindenki egyetért abban: nyáron (de nem csak akkor) sokkal jobban esik az ember fiának-lányának a hűvös ital, mint a szoba- vagy strandhőmérsékletű lőre. Ez azonban csak akkor érhető el a szomjazók számára, ha a közelben jól felszerelt bolt, netán okosan berendezett hűtőszekrény, esetleg odacipelt hűtőtáska lelhető fel. Ez utóbbi tényállás bizony sokunkat izgat - ám hiányába az amerikai Mitchell Joseph sosem tudott beletörődni. Már két évtizede feltalált egy roppant elmés szerkezetet: az önhűtő italos dobozt.

  • Nyári hűsítők

    Nyári hűsítőkA nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, „hosszabbak” – és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra – sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel.

  • Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellen

    Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellenA fröccsöt leginkább félliteres méretekben gondolkozzunk, és max 2-3 deci borral. Legjobb a kisházmester (4 dl szóda, 1 dl bor) a viceházmester (3 dl szóda, 2 dl bor) és a házmester (2 dl szóda, 3 dl bor), mégpedig valami jó könnyed reduktív fehérből vagy rozéból, este pedig sillerből. Nem bűn jégkockával inni, sőt. Itt egyébként bővebben minden le van írva. Nagy melegben kerüljük a tömény alkoholokat, mert fejreállás lehet a vége: a melegben egyébként is kitágult ereink az alkoholtól még jobban kitágulnak, ami hosszabb távon a szervezetünk összeomlásához vezethet!