rss

  • Italok ABC sorrendben (ital kislexikon)

  • Italos szekrény, italok listája, árlista, koktélos, bartenderAbsinth: Magas 60% feletti alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fûszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Leginkább Franciaországban terjedt el, vízzel keverve itták. 1920 körül (kábítószer jellegû és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Mára (ütõssége miatt) sokan újra kedvelik. Menthol, mangó, cannabis ízben is kapható. Ebben a cikkben négyszáznál több italról olvashatsz további hasznos ismertetõt. Javasoljuk, hogy az italkereséshez használd a portál keresõ funkcióját, hogy gyorsabban rálelj a számodra fontos információkhoz!

    Advokat:
    Fuszeres gabonapálinkán alapuló holland tojáslikor, 17-20%-os alkoholtartalommal. Kitöltés elott fel kell keverni, vermutospohárban szervírozzuk.

    Agmiral:
    Holland köménypálinka

    Akvavit:
    Köményízu gabonapálinka. Foként a Skandináv államokban és Németországban állítják elo. Schnapps-nak is hívják, a vodkához hasonlóan hidegen szervírozzák. Alkoholtartalma 40-45 %.

    Allasch:
    Gabona- vagy burgonyaszesz-alapú köménypálinka, vagy köménylikor (nevét a Riga melletti Allasch községrol kapta)

    Almapálinka:
    A nagyarányú telepítések következtében ma az alma a gyümölcsszeszipar legnagyobb mennyiségben feldolgozott nyersanyaga. Az almapálinka neutrális jellegu, enyhe almazamatú, kellemes ital. A hazai fogyasztók kevésbé kedvelik, ezért foleg vegyespálinkába keverve értékesítik. Legnemesebb képviseloje a foleg Franciaországban készített és fogyasztott Calvados. Kiváló minosége miatt almakonyaknak is nevezik. Hozzá hasonló az amerikai Apple Jack.

    Amaretto:
    Olasz mandulalikor, leghíresebb a Disaronno Amaretto, alkoholtartalma 28%. Desszertekhez, kávéhoz kitunoen illik.

    Amer Picon:
    Francia, kesernyés aperitif, alkoholtartalma 30 %. Fogyasztható szódával is, de koktélnak is felhasználható gin és vermut hozzáadásával.

    Ampelos:
    Magyar vermut

    Angostura:
    Az egyik leghíresebb bitter (keseru). Ez az ital tárnicsgyökér és gyógyfüvek egyvelege eros rumos alappal. Ma kizárólag már csak Trinidadban gyártják. A legtöbb koktél nélkülözhetetlen ízesítoje, alkoholtartalma 40 %.

    Anisette:
    Francia ánizslikor, alkoholtartalma legalább 30%.

    Aperol:
    Rebarbaraalapú gyomorkeseru, alkoholtartalma 11 %

    Apple Gin:
    Almaaromával ízesített gin.

    Apple Jack:
    Amerikai érlelt almapálinka, alkoholtartalma 40%.

    Apricot Brandy:
    Édes sárgabaracklikor, alkoholtartalma 20%.

    Aqua D'oro:
    Olasz rozmaringlikor

    Armagnac:
    Fahordóban érlelt francia borpárlat. Dél-Franciaország meghatározott területeinek fehér szoloibol készítik lepárlással, megfelelo ízesítéssel. Hasonló az eloállítása a konyakéval, de az armagnac-ot foként folyamatos lepárlással készítik. Az armagnac ismertebb márkái: Chabot, Clés des Ducs, Janneau, Marquis de Montesquieu, Sempé. Szobahomérsékleten szolgálják fel, konyakospohárba.

    Arrak:
    A tiszta desztillációk egy csoportjának általános elnevezése, melyet országtól függoen rizsbol, cukornádból vagy pálmafa nedvébol készítenek. Napjainkban már datolyával és fügével is ízesítik.

    Aurum:
    Narancsos ízu, brandyalapú likorfajta. Ismert olasz, illetve kelet-oroszországi változata.

    Averna:
    Szicíliai likorspecialitás, amelynek titkos receptjét szerzetesek állították össze több mint 200 évvel ezelott. Jellegzetes édes-keseru ízharmóniáját gyógynövények és gyökerek eszenciáinak gondos elegyítése eredményezi.

    Bacardi rum:
    A világ legismertebb fehérrum márkája. Kubai eredetu rum. Cukornádcefrébol állítják elo a 40%-os szeszfokkal. önmagában is fogyasztják, de kiváló koktélalap.

    Bailey's (Irish Cream):
    Krémlikor, ír whisky és kávés krém keveréke, alkoholtartalma 17%.

    Barack (brandy):
    Hajdan magyar specialitás volt a sárgabarackból konyaklepárlási desztillált, tölgyfahordóban érlelt 40%-os pálinka.

    Barackpálinka:
    Jellemzo rá a finom, könnyú, mégis telt barackaroma és az ezt kiegészíto enyhe, de határozottan érezheto magzamat. A pálinka harmónikus aromáját végül a hordós érlelés alakítja ki. Az érlelt pálinka színe halványsárgától sötétsárgáig változhat. A valódi barackpálinkát - a különleges, minoségi pálinkák készítésén kívül likorök és koktélok ízesítésére használják.

    Batida de Coco:
    Brazil kókuszlikor, alkoholtartalma 25% körüli.

    Becherovka:
    Cseh keserulikor, nevét Josepf Becher patikusról kapta. Érlelése maanapság is hagyományos eljárással történik, ahogy Joseph Becher készítette 1807-ben. A gyógynövényeket szeszben áztatta, vízzel hígította, érlelte, szurte. Eleinte csak gyógyszertárak tartották

    Benedictine:
    Normandiai konyakalapú gyógyfüves likor. A XVI. század elején állították elo eloször a bencés szerzetesek, pontos receptje ma is féltett titok, csak néhányan ismerik. Foként étkezés után fogyasztják, de koktélokhoz is szokták keverni, alkoholtartalma 40%.

    Bernina-Bitter:
    Svájci aperitif

    Bitter Lemon:
    Lime héjból készült kinin tartalmú, alkoholmentes ital (hasonló jellegu a Bitter Orange, illetve a Bitter Grapefruit is).

    Boonekamp:
    Holland gyomorkeseru, alkoholtartalma 48 %

    Borókapálinka:
    A borókapálinka, a Steinhäger, a genever, a gin közös jellemzoje a borókaaroma. Kiadós, intenzív aromájú, kifejezetten borókára emlékezteto illatú termék. Nevezetes a szlovákiai "borovicska" és az erdélyi "fenyovíz", de Olaszországban is kedvelt pálinkafélék közé tartozik.

    Borovicka:
    Bórókából készült 38-40%-os szlovák pálinka.

    Brandy:
    A borpálinka angol megnevezése. A brandy a borpálinkák világszerte elterjedt gyujtoneve. Kifogástalan minoségu borból készítik egyéb anyagok (finomszesz, ízkiegészítok, szinezékek) hozzáadásával. Tölgyfahordóban érlelik legalább egy évig. Aranysárga-sárgásbarna színu, tiszta, 38-40%-os párlat. Legismertebb borpálinkák: metaxa (görög pálinka, vörös borból készítik), grappa (olasz pálinka, fehér vagy vörös szolotörkölybol készítik), marc (francia pálinka, fehér vagy vörös szolotörkölybol készítik).

    Byrrh:
    Francia, boralapú aperitif, alkoholtartalma 18 %. A Pireneusok lábánál készül. Általában citrommal és szódavízzel isszák

    C.L.O.C.:
    Dán köménylikor

    Cachaca:
    Brazília nemzeti italaként és az ezredvég egyik leghíresebb koktéljának, a Caipirinha-nak alapanyagaként ismert Cachaca a fehérrumhoz hasonlóan cukornádpárlat, de nem a nádcukorgyártás melléktermékébol, a melaszból készül, hanem magából a cukornádból. Ennek köszönheti a rumoknál semlegesebb és könnyebb ízét, amely lehetové teszi, hogy a koktélkészítés sokoldalú alapanyaga legyen.

    Calvados:
    Normandiai almapárlat, foként keserédes ízvilág jellemzi. Alkoholtartalma 40%. Isszák tisztán vagy jéggel, de remek koktélalapanyag is.

    Campari:
    Közismert neve: Bitter Campari. 1860 óta gyártják az olaszországi Milánóban. 23%-os. Aperitifnek szódával vagy citrommal, vagy tonikkal isszák. Remek koktélalap is.

    Cape Corse:
    Francia aperitif, alkoholtartalma 15-20 %

    Captain Morgan:
    Barna rum márka.

    Carlsberg:
    Keseru fuszerlikor

    Carnelos Alampic:
    Kaliforniai brandy

    Carpano:
    Olasz vermut

    Cassis:
    Svájci ribizlipálinka, alkoholtartalma 40-45 %; vagy francia feketeribizli-likor; vagy ribizliszirup.

    Centerbe:
    Olasz fuszeres likor

    Chambery:
    Francia vermut

    Champagne:
    A jelenlegi franciaországi Marne, Alube és Aisve környékét hívták Champagne-nak. A természetes borból cukor hozzáadásával és erjesztéssel szénsavdússá tett bort nevezhetjük pezsgonek. A mesterségesen szénsavval dúsított borok csak habzóbornak minosülnek. Egyes feljegyzések szerint Don Pérignon, a hautevilles-i apátság pincemestere találta fel 1670 és 1715 között.

    C.L.O.C.:
    Dán köménylikor

    Cachaca:
    Brazília nemzeti italaként és az ezredvég egyik leghíresebb koktéljának, a Caipirinha-nak alapanyagaként ismert Cachaca a fehérrumhoz hasonlóan cukornádpárlat, de nem a nádcukorgyártás melléktermékébol, a melaszból készül, hanem magából a cukornádból. Ennek köszönheti a rumoknál semlegesebb és könnyebb ízét, amely lehetové teszi, hogy a koktélkészítés sokoldalú alapanyaga legyen.

    Calvados:
    Normandiai almapárlat, foként keserédes ízvilág jellemzi. Alkoholtartalma 40%. Isszák tisztán vagy jéggel, de remek koktélalapanyag is.

    Campari:
    Közismert neve: Bitter Campari. 1860 óta gyártják az olaszországi Milánóban. 23%-os. Aperitifnek szódával vagy citrommal, vagy tonikkal isszák. Remek koktélalap is.

    Cape Corse:
    Francia aperitif, alkoholtartalma 15-20 %

    Captain Morgan:
    Barna rum márka.

    Carlsberg:
    Keseru fuszerlikor

    Carnelos Alampic:
    Kaliforniai brandy

    Carpano:
    Olasz vermut

    Cassis:
    Svájci ribizlipálinka, alkoholtartalma 40-45 %; vagy francia feketeribizli-likor; vagy ribizliszirup.

    Centerbe:
    Olasz fuszeres likor

    Chambery:
    Francia vermut

    Champagne:
    A jelenlegi franciaországi Marne, Alube és Aisve környékét hívták Champagne-nak. A természetes borból cukor hozzáadásával és erjesztéssel szénsavdússá tett bort nevezhetjük pezsgonek. A mesterségesen szénsavval dúsított borok csak habzóbornak minosülnek. Egyes feljegyzések szerint Don Pérignon, a hautevilles-i apátság pincemestere találta fel 1670 és 1715 között.

    Chanelle:
    Fahéjízesítésu likor

    Charleston Follies:
    Különféle gyümölcsökbol komponált likor

    Chartreuse:
    Francia gyógynövénylikor, melyet ma is szerzetesek állítanak elo. Két változata ismert. A sárga édesebb, enyhén mentolos ízu (alk. 40%). A zöld szárazabb és erosebb (alk. 55%). Foként koktélalapanyag, de a franciák forrócsokoládéval vagy kávával isszák.

    Chatenét :
    Francia vermut

    Cherry brandy:
    Ismert gyümölcslikor, mely meggy- és cseresznyelébol készül. Jellegzetes ízu és illatú ital, alkoholtartalma 25v/v% körüli.

    China Martini:
    Keserulikor, alkoholtartalma 31 %

    Cider (Cidre):
    Könnyu, legtöbbször szénsavas almabor

    Cinzano:
    A Cinzano prémium vermouth édeskés frissíto ital, amely gyöngéden semleges, sajátos jelleg nélküli, de igen jó minoségu borból készül, ízét és jellegét pedig a különleges, gondosan válogatott (családi titokként kezelt) gyógynövények és fuszerek adják. Bianco - klasszikus vermouth, könnyu, finom aromájú, szalmasárga ital gyümölcsös, lágy, édeskés ízzel. Rosso - intenzívebb, átható aromájú, színe eros borostyánszín. Extra Dry - világos, tiszta színu, citrusos, száraz, frissíto ízzel.

    Cinzano Bitter:
    Kesernyés olasz aperitif

    Citronelle:
    Koktél alapanyag - citromszirup.

    Cognac:
    Fahordóban érlelt borpárlat, alkoholtartalma 40 %. A minoségi szolobor-párlatok jellegzetes színüket, zamatukat a lepárlás után, a tölgyfahordókban való hosszas (akár 50-70 évig tartó) érlelés alatt nyerik el. E párlatok számos elnevezéssel (brandy, weinbrand, branntwein, vinjak, aguardante, aguardiente) kerülnek forgalomba. Ismertebb márkái: Courvoisier, Hennessy, Martell, Remy Martin

    Cointreau:
    A Curacao egyik változata. Francia likor, melyet narancshéjjal ízesítenek, enyhén kesernyés, édes likor. Koktélokhoz gyakran használják, alkoholtartalma 40%.

    Créme de ...:
    Krémlikorök gyujtoneve. Ezen megjelölés alatt szerepelnek a finom, surün folyós és nagy cukortaratalmú likorök. A domináns ízt a név is tartalmazza. Többniyre konykból és borpárlatokból állnak, és karakterisztikus izüket a gyümölcsdesztillátumoktól nyerik. Alkoholtartamuk legalább 25%.

    Cseresznyepálinka:
    Jellemzoje a könnyu, jellegzetes aroma, melyet finom, keserumandulára emlékezteto magzamat kísér. A kialakult szokásoknak megfeleloen a fogyasztók álralában színtelen alakban ismerik és keresik, ezért tárolása csak üvegbéléses cementtartályokban vagy belülrol paraffinozott hordókban történhet. A cseresznyepálinkából házasítással különleges pálinkákat (Kirsch of Eger) készítenek és felhasználják likorök ízesítéséhez is.

    Curacao:
    Narancslikor, nevét a Curacao-szigetrol származó keseru narancsról kapta. A Curacao mindig édes, több színváltozata ismert: világossárga, vörös, zöld és kék. Népszeru koktélalapanyag a változatos színvilága miatt, alkoholtartalma legalább 30%.

    Cynar:
    Articsóka alapú keseru likor, amely híg, sötétbarna színu. Foként aperitifként isszák, alkoholtartalma 16%.

    Chanelle:

    Fahéjízesítésu likor

    Charleston Follies:
    Különféle gyümölcsökbol komponált likor

    Chartreuse:
    Francia gyógynövénylikor, melyet ma is szerzetesek állítanak elo. Két változata ismert. A sárga édesebb, enyhén mentolos ízu (alk. 40%). A zöld szárazabb és erosebb (alk. 55%). Foként koktélalapanyag, de a franciák forrócsokoládéval vagy kávával isszák.

    Chatenét :
    Francia vermut

    Cherry brandy:
    Ismert gyümölcslikor, mely meggy- és cseresznyelébol készül. Jellegzetes ízu és illatú ital, alkoholtartalma 25v/v% körüli.

    China Martini:
    Keserulikor, alkoholtartalma 31 %

    Cider (Cidre):
    Könnyu, legtöbbször szénsavas almabor

    Cinzano:
    A Cinzano prémium vermouth édeskés frissíto ital, amely gyöngéden semleges, sajátos jelleg nélküli, de igen jó minoségu borból készül, ízét és jellegét pedig a különleges, gondosan válogatott (családi titokként kezelt) gyógynövények és fuszerek adják. Bianco - klasszikus vermouth, könnyu, finom aromájú, szalmasárga ital gyümölcsös, lágy, édeskés ízzel. Rosso - intenzívebb, átható aromájú, színe eros borostyánszín. Extra Dry - világos, tiszta színu, citrusos, száraz, frissíto ízzel.

    Cinzano Bitter:
    Kesernyés olasz aperitif

    Citronelle:
    Koktél alapanyag - citromszirup.

    Cognac:
    Fahordóban érlelt borpárlat, alkoholtartalma 40 %. A minoségi szolobor-párlatok jellegzetes színüket, zamatukat a lepárlás után, a tölgyfahordókban való hosszas (akár 50-70 évig tartó) érlelés alatt nyerik el. E párlatok számos elnevezéssel (brandy, weinbrand, branntwein, vinjak, aguardante, aguardiente) kerülnek forgalomba. Ismertebb márkái: Courvoisier, Hennessy, Martell, Remy Martin

    Cointreau:
    A Curacao egyik változata. Francia likor, melyet narancshéjjal ízesítenek, enyhén kesernyés, édes likor. Koktélokhoz gyakran használják, alkoholtartalma 40%.

    Créme de ...:
    Krémlikorök gyujtoneve. Ezen megjelölés alatt szerepelnek a finom, surün folyós és nagy cukortaratalmú likorök. A domináns ízt a név is tartalmazza. Többniyre konykból és borpárlatokból állnak, és karakterisztikus izüket a gyümölcsdesztillátumoktól nyerik. Alkoholtartamuk legalább 25%.

    Cseresznyepálinka:
    Jellemzoje a könnyu, jellegzetes aroma, melyet finom, keserumandulára emlékezteto magzamat kísér. A kialakult szokásoknak megfeleloen a fogyasztók álralában színtelen alakban ismerik és keresik, ezért tárolása csak üvegbéléses cementtartályokban vagy belülrol paraffinozott hordókban történhet. A cseresznyepálinkából házasítással különleges pálinkákat (Kirsch of Eger) készítenek és felhasználják likorök ízesítéséhez is.

    Curacao:
    Narancslikor, nevét a Curacao-szigetrol származó keseru narancsról kapta. A Curacao mindig édes, több színváltozata ismert: világossárga, vörös, zöld és kék. Népszeru koktélalapanyag a változatos színvilága miatt, alkoholtartalma legalább 30%.

    Cynar:
    Articsóka alapú keseru likor, amely híg, sötétbarna színu. Foként aperitifként isszák, alkoholtartalma 16%.

    Donnler:
    Svájci gyomorkeseru

    Drambuie:
    Fuszeres skót whisky-mézlikor, alkoholtartalma 40%.

    Dubonnet:
    Francia, vörösbor-alapú 18%-os aperitif, tisztán vagy szódával felöntve fogyasztják.

    Eau de La Barbade:
    Francia gyógyfulikor, íze hasonlít a Chartreuse-hoz.

    Eau-de-vie:
    Jelentése az "élet vize". Gyümölcsbol erjesztett pálinkák összefoglaló neve.

    Eau-de-vie de Biere:
    Francia sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %

    Eau-de-vie de Marc:
    Francia törkölypálinka

    Eau-de-vie de Marc:
    A legismertebb bogyós szesz a málnaszesz. Gyengéd, kedves íze van.

    Eau-de-vie de Poire:
    Francia körteborpárlat.

    Enzian (Gentian):
    Az Alpok vidékén az encián gyökerébol nyert párlat, alkoholtartalma 40-50 %; hutve szolgálják fel

    Fernet Branca:
    A Campari mellett az olaszok másik híres gyomorkeseruje. Egy milánói cég gyártja, alkoholtartalma 45 %.

    Forbidden-Fruit:
    Naranccsal és grapefruittal ízesített likor

    Fox bitter:
    Svájci aperitif

    Fraise:
    Eperbol készített gyümölcspálinka, alkoholtartalma 40%.

    Fraise des Bois:
    Vadeperbol készített édes krémlikor.

    Frangelico:
    Olasz brandyalapú mogyoróval és egyéb növényekkel ízesített likor. Alkoholtartalma 24%.

    Galliano:
    Olasz, gyógynövényekbol készített likor. Édes ital, ízén foként az ánizsos ízt lehet érezni, vanília illatú. Szívesen használják koktélok készítésénél, alkoholtartalma 35%.

    Gancia:
    Olasz vermut

    Genever:
    A gin holland elnevezése, borókával és más fuszerekkel ízesített gabonapálinka. Alkoholtartalma 37-40%.

    Gin:
    Angol gabonapárlat, melyet árpából, rozsból készítenek és borókával, valamint más fuszerekkel ízesítenek, alkoholtartalma 38-45 % (Ismertebb márkái: Booth, Gordon's, Burnet, Seager, Seagram's, Nikolsen, Beefeater, Walker, Steinhäger) bovebben

    Ginger Ale:
    Gyömbér ízu üdítoital.

    Glayva:
    Foként méz és narancshéj ízesítésu, skót whisky alapú likor. Inkább tisztán isszák, alkoholtartalma 35%.

    Goldwasser:
    Ánizs és köménymag ízesítésu, színtelen likor. Ahogy a neve is mutatja, aranydarabkák lebegnek az italban, alkoholtartalma 40%.

    Grand Marnier:
    Francia narancslikor, a Curacao egyik fajtája. Mélysárga színu, koktélok készítésénél is használják, alkoholtartalma 40%.

    Grappa:
    Olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-45%. Több változata ismeretes, néhány fajtáját tölgyfahordóban érlelik.

    Grenadine:
    Piros színu alkoholmentes gránátalma szirup, koktélok ízesítésére és színezésére használják.

    Griotte:
    Francia cseresznyepálinka.

    Gyümölcspálinkák (általában):
    A valódi vagy eredeti gyümölcspálinkák fo nyersanyaga a gyümölcs. Foként olyan gyümölcsökbol készítik, melyek magasabb cukortartalmúak és csonthéjas magvúak. A leggyakrabban használt gyümölcsök: szilva, cseresznye, kajszi-, sárga-, oszibarack, alma és körte. A gyümölcsöket fajonként együttesen vagy külön-külön dolgozzák fel. Csak egészséges állapotú és érett gyümölcsöt lehet felhasználni a pálinka készítéséhez. Az eloállítás cefrekészítéssel kezdodik, azaz a gyümölcsöket válogatják, mossák, magozzák és zúzzák. Majd az erjesztés következik, amikoris eléri a lapárláshoz szükséges alkoholtartalmat, tehát nem kell cukrot hozzáadni. A gyümölcspálinkák alkoholtartalma legalább 40v/v%, de általában 50v/v%. A körtébol vagy almából készített pálinka pedig legalább 38v/v%. Az egyik legismertebb almafélékbol készült pálinka a calvados, melynek készítésére konkrét eloírásokat határoztak meg, így például az egyik, hogy Calvadosnak csak azokat a Cidre-pálinkákat szabad nevezni, melyik tizenegy meghatározott területrol származnak. Leghíresebb körtepálinka a Williamsbirne (Vilmoskörte) vagy Williams-Christ, melyet Williams Christbirnébol készítenek. A gyümölcspálinkák felszolgálásánál ügyelni kell arra, hogy ne hutsük le túlságosan, a legmegfelelobb szobahomérsékleten fogyasztani talpas kehelypohárban vagy talp nélküli, enyhén szukülo szájú pohárban.

    Half om Half:
    Curaçaoból és Orange-Bitterbol készített holland likor

    Hefebrand:
    (bor- vagy gyümölcs-) sepropálinka, alkoholtartalma min. 38 %

    Himbeergeist:
    Német málnapálinka, melynek alkoholtartalma kb. 40 %.

    Irish Mist:
    Whiskey alapú ír mézlikor.

    Isolabella:
    Olasz vermut

    Istra bitter:
    Délszláv kesernyés aperitif, alkoholtartalma 32 %

    Iva Bitter:
    Alpesi füvekbol készült gyomorkeseru

    Izarra:
    Francia, mézzel és borpárlattal ízesített likor, alkoholtartalma 43-45 %

    Jagermeister:
    Német gyógynövényekbol készült gyomorkeseru, melynek alkoholtartalma kb. 35 %.

    Kahlúa:
    Mexikói kávélikor, hasonló a Tia Maria-hoz, de nem olyan édes. Foként kávés desszertekhez illik, alkoholtartalma 26%.

    Keuck:
    Török kávélikor, alkoholtartalma 31 %

    Kirsberry:
    Dán cseresznyelikor, alkoholtartalma 25 %

    Kirsch:
    (eau de vie) Francia cseresznyepálinka, mely készítésekor nemcsak a cseresznye levét préselik ki, hanem a magokat is összezúzzák. Így kapja ez az ital a kissé kesernyés ízét, alkoholtartalma 40%. Németországban Kirschwasser-nak hívják.

    Kirsch of Eger:
    Az Eger vidékén elterjedt, június elso felében éro sötét színu Szomolyai fekete cseresznyébol készl.

    Kirschwasser:
    A cseresznyepálinka német, illetve svájci elnevezése. Alkoholtartalma 45-50%. Leghíresebb a Fekete-erdoben termesztett cseresznyébol készített cseresznyepálinka.

    Klarer:
    Ez egy szintelen, gyengén vagy egyáltalán nem aromatizált pálinka, melyet burgonyából, kukoricából és kölesbol állítanak elo. Legkisebb alkoholtartalma kb. 32%.

    Kontiki:
    Ginbol, grapefruitból és citromból készített kb. 22%-os likor.

    Konyak (Cognac):
    Francia eredetu, sajátos ízu és illatú, aranysárga-barna színu borpálinka. A konyakot az 1600-as évek elején találták fel. Cognac nevezetu városka a gyártás és a kereskedelem központja, nevét is errol a városról kapta. Ezt az italféleséget szigorú szabályok védik, így csak bizonyos területeken termelt szolok boraiból készíthetik. A legfobb ilyen terület Charante tartomány. A konyakot borból kettos lepárlási eljárással készítik. Majd különleges ízesítéssel legalább két évig tölgyfahordókban érlelik. A konyak finom ízét, színét és jó minoségét így nyeri, alkohol tartalmát 40 v/v%-ra állítják be, majd palackozzák. A konyak 1919-ben nemzetközi védelmet kapott különbözo hamisítások miatt, így más eljárással készített borpárlat csak egyéb nevet kaphat. A konyak minoségét és érettségét a címkén feltüntetett adatok (csillagok és betuk) szavatolják. V.S. (vagy három csillag) konyakot legalább két évig érlelték tölgyfahordókban. V.S.O.P., V.O., Vieux, Réserve legalább négy évig érlelt, V.S.O.P., Grande Réserve legalább öt évig érlelt, X.O., Trés Vieux, Vieille Réserve pedig hattól tíz évig érlelt konyak. A konyakot szobahomérsékleten vagy elomelegítve szolgálják fel, különleges öblös pohárban. A konyak általában desszertital, de aperitifnek is ajánlható.

    Kümmel:
    Köményes likor, alkoholtartalma 43 %; erosen hutve szolgálják fel

    Lemon Gin:
    Citrom ízesítésu gin.

    Lepanto:
    Spanyol brandy.

    Likorök (általában):
    A likorök cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesitalok. A likorök alkoholtartalma alacsonyabb a pálinkáknál. A különleges likoröket természetes eredetu ízesítoanyagok hozzáadásával készítik. Az adalékok, ízjellegük alapján megkülönböztetünk keseru-, növény-, fuszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-, whiskey- és egyéb ízesítésu likoröket. A likorök alkohol és cukortartalma likorfajtánként is igen eltéro.

    Luxardo:
    Olasz cseresznyelikor.

    Madeira (Madére):
    Madeira szigetérol származó, portugál borkülönlegesség, alkoholtartalma 15-20 % bovebben

    Makiza:
    Szilvaszirup

    Malaga:
    Spanyol csemegebor, alkoholtartalma 17 %

    Malibu:
    Kókuszos ízesítésu karibi fehérrum. Desszertekhez, édes koktélokhoz használják, alkoholtartalma 24%.

    Mandorlata:
    Mandulaszirup

    Maraschino:
    Dalmát cseresznyelikor, eredetileg Maraska-cseresznyébol készítik, alkoholtartalma 30-35 %

    Marc:
    Ezt a francia törkölypálinkát a bor törkölyébol kétszeres lepárlással készítik. Íze, fajta szerint, eros vagy könyu, finom és nagyon lágy. Alkoholtartalma 40-45%. Megkülönböztetik a vörösbor- és a fehérbortörkölybol készített Marc-féléket. Egy Marc az ideális digestif.

    Mariachi:
    Mexikói 40%-os pálinkafajta

    Marie Brizard:
    Leghíresebb Anisette likor márka, de más likorök gyártásában is jelentos a szerepe, mint pl.: a Créme de Cassis vagy a Créme de Cacao stb.

    Marsala:
    Szicíliai édes bor, alkoholtartalma 15-20 %

    Martini:
    Olasz (cég és) vermutcsalád, alkoholtartalma 16-18 %

    Martini Bitter:
    Kesernyés aperitif, alkoholtartalma 25 %

    Mastic:
    Görög ánizslikor, alkoholtartalma 38-40 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszeruvé válik az ánizsolajtól

    Mastica:
    Bolgár édeskömény-aperitif

    Mazarin:
    Francia keserulikor

    Meggypálinka:
    Aromája a cseresznyepálinkáéhoz hasonló. Színtelen alakban kerül forgalomba. Koktélokban, likorökben jól hasznosítható.

    Melnais Balzam:
    (Fekete Balzsam) Lett bitter (gyomorkeseru), melyet foként a kávéjukhoz kevernek.

    Mentheglin:
    Malátából és mézbol gyártott angol likor

    Metaxa:
    Görög brandy, melyet Savatino, muskotályszolo és némi vörös szolobol eloállított boralapból készítenek. Három változata van: három-, öt- és hétcsillagos Metaxa. Alkoholtartalma 40 %.

    Mezcal:
    Mexikói agavépálinka, amelyre alapanyagának összetétele, vagy gyártási helye miatt nem használható a tequila elnevezés (Ismertebb márkái: Del Maguey, Lajita, Monte Alban)

    Midori:
    Japán dinnyelikor

    Mirabellapálinka:
    A mirabella teljesen érett és erjesztett gyümölcsébol készített pálinka, cukor és alkohol hozzáadása nélkül. Az alkholtartalom 45 és 50 % közötti.

    Mirabelle:
    Elzászi szilvapálinka, eredetileg Mirabelle-szilvából készítik

    Mistra:
    Színtelen, ánizsos likor, alkoholtartalma min. 40 %

    Negrita:
    Kiváló rumfajta, 40%-os alkoholtartalommal

    Nocino:
    Olasz brandyalapú diólikor, alkoholtartalma 25% körüli.

    Nocino:
    Zölddió ízesítésu likor, alkoholtartalma min. 30 %

    Noilly-Prat:
    Francia vermut

    Noisette:
    Francia brandyalapú mogyorólikor, alkoholtartalma 25% körüli.

    Obstler:
    Egy almafélébol készült pálinka, amelyet frissen erjesztett almákból vagy körtékbol, vagy együtt mindkettobol nyernek. Alkoholtartalma 40-50%.

    Orange-Bitter:
    Narancshéj-keseru, (foleg édes) italok aromásítására használják, alkoholtartalma 40 %

    Ouzo:
    Görög ánizspálinka, alkoholtartalma 38-50 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszeruvé válik az ánizsolajtól

    Ovignac:
    Tojáslikormárka

    Pacharán :
    Kökény ízesítésu spanyol gyümölcspárlat, alkoholtartalma min. 25 %

    Pálinka :
    Az a Magyarországon eloállított gyümölcspárlat, amelyet 100%-ban gyümölcsbol, annak természetes cukortartalmának leerjesztésébol és az így nyert cefre lepárlásából állítanak elo. Kizárólag a Magyarországon eloállított törkölypárlatot és gyümölcspárlatot, valamint Ausztria négy tartományában eloállított barackpárlatot szabad pálinkának nevezni. Földrajzi eredetvédett pálinkák: szabolcsi almapálinka, szatmári szilvapálinka, békési szilvapálinka, a kecskeméti barackpálinka, és a gönci barackpálinka

    Parfait Amour:
    Lila színu, holland eredetu likor. Foként fahéjjal ízesítik, de megtalálható benne a citrom és a szegfuszeg is. Lila színét színezoanyagok segítségével érik el, alkoholtartalma 25% körüli.

    Pasha:
    Török kávélikor, 26,5%-os alkoholtartalmmal, jégbe hutve fogyasztják.

    Pastis:
    Ánizs vagy édesgyökér ízesítésu aperitif ital. Gyakran vízzel keverve isszák, így az ital opálossá válik. Alkoholtartalma 40-45%.

    Pastis:
    Ánizsízu aperitif, alkoholtartalma min. 40 %

    Peach Bitter:
    oszibarack ízu keseru. Italok ízesítésére használják.

    Pecco, Crém De:
    Tealikor

    Peppermint:
    Mentalikor (Créme de Menthe). Italok ízesítésére igen alkalmas. Sok jéggel kellems husíto ital.

    Pernod:
    Ánizsízu aperitif, alkoholtartalma 40-45 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszeruvé válik az ánizsolajtól.

    Perry:
    Könnyu, általában szénsavas körtebor

    Pfümli:
    A svájciak a saját szilvapálinkájukat Pfümlinek nevezik.

    Pisco:
    Agyagedényben érlelt dél-amerikai borpárlat, 40%-os alkoholtartalmú.

    Poire-Williams:
    (eau de vie) Francia vilmoskörtével ízesített gyümölcspálinka, alkoholtartalma 40%.

    Pommeau:
    Normandiai ratafia, amikor almabrandy-t kevernek almalével.

    Portói:
    Érlelt, portugál csemegebor, alkoholtartalma 16-20 %; nevét Oporto városáról kapta (Ismertebb márkái: Royal Oporto, Sandeman, Fonseca, Cockburn, Ferreira) bovebben

    Prunelle:
    Szilvalikor. 38%-os alkoholtartalommal.

    Punch au Rhum:
    Rum alapú likor

    Quetsch:
    Az elzásziak a saját szilvapálinkájukat Quetschnek nevezik.

    Rabarba Ro Zucca:
    Aperitif bitter, amit borospohárban, szervíroznak. Alkoholtartalma 16%-os.

    Raki:
    Az arrak egyik formája, melyet ánizzsal fuszereznek. Törökország jellegzetes itala, alkoholtartalma 45-50%.

    Ramazotti:
    Ausano Ramazotti által 1815-ben kikevert 30 %-os gyomorkeseru.

    Raspberry Brandy:
    Málnalikor

    Ratafia:
    A brandy-k egyik típusának összefoglaló elnevezése, amikor a brandy-t gyümölcslével keverik.

    Rose’s Lime Juice:
    Limette-szirup, italok édesítésére és aromásítására használják

    Rubis:
    Piros cseresznyelikor

    Rum:
    A rumot cukornádból, vagy a nádcukorgyártás melléktermékeként keletkezo melaszból erjesztik. Desztillálás után a rum színtelen folyadék, melyet gyakran még évekig pihentetnek, s a sötétebb fajták ez alatt nyerik el színüket. A fehér (silver, white, blanca) rum érleletlen, vagy rövid ideig érlelt száraz, könnyu ital, s e tulajdonsága miatt a koktélok egyik legfontosabb alkotója. Grogokba, forró italokba ugyanakkor nem használják, mert finom aromái igencsak illékonyak. Néhol készítenek gyümölccsel ízesített rumokat is, ezek alapanyagát szintén a fehér fajta adja.A gold (oro) rumot tovább és sötétebb fahordókban érlelik, olykor még külön színezik is. A legtestesebbek és legaromásabbak a sötét rumok (dark rum, ron anejo, rhum vieux). Például Haitin ezt a fajtát nem is melaszból, hanem magából a cukorszirupból erjesztik. (Ismertebb márkái: Bacardi, Captain Morgan, Havanna Club)

    Sake:
    Japánból származó, édeskés, többnyire világossárga rizsbor. Alkoholtartalma 16-19v/v%-os, rizsmelaszból állítják elo.

    Sambuca:
    Olasz likor, amelyet foként ánizzsal és feketebodzával ízesítenek. Eros likor, alkoholtartalma 40%.

    Sherry:
    Többnyire száraz spanyol csemegebor, mely ízét különleges nyitott hordós érlelésének köszönheti. Alkoholtartalma 14-25 % Más elnevezései: Jerez, Xéres. (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq, Gonzales Byass) bovebben

    Sligovica (Slivovitz, Slivovica):
    Jugoszláv, szerb szilvapálinka, 35-40% alkoholtartalommal. A pálinkát foként fekete szilvából készítik.

    Sloe Gin:
    Gin alapú kökénylikor, alkoholtartalma min. 25 %

    Southern Comfort:
    Amerikai whisky-bol készített likor oszibarack ízesítéssel. Koktélokhoz is szívesen használják, alkoholtartalma 40%.

    Steinhäger (Schinkenhäger):
    Borókával ízesített német gabonapálinka, alkoholtartalma 40 %

    Strega:
    Olasz gyógynövénylikor, mely egy citruskeveréket is tartalmaz.

    Suze:
    Határos aperitif ital, fo alkotóeleme a tárnicsgyökér. Ezért száraz és keseru az íze, alkoholtartalma 16%.

    Szaké (Sake):
    Japán rizsbor, alkoholtartalma 15-20 %

    Szilvapálinka:
    Jellemzo, határozott fuszeres aromával rendelkezik. A jó pálinka illata mégis könnyu, nem átható. Ízét a magzamat elonyösen egészíti ki. A szilvapálinka hosszú érlelést kíván, mert az eközben kilakuló tölgyfaíz jól harmonizál a pálinka eredeti aromájával. Az érett pálinka hordótól eredo színe sötétsárga vagy aranybarna. A szilvapálinkát likorök ízesítésére is felhasználják. Koktélokban ízkiegészítoként szerepel.

    Tangerinette:
    Francia mandarinlikor

    Tequila:
    A tequila agavéból, pontosabban kék agavéból készített mexikói párlat. Az agavét elobb gozölik, majd erjesztik, végül többször lepárolják, s 38-55 százalékos alkoholtartalommal vagy érlelés után, vagy a nélkül palackozzák. Az érleletlen ital (Plata, Blanco, White vagy Silver) víztiszta. Szintén érleletlen, de színezékkel barnított, illetve ízesített a Jovan Abocado (vagy Gold Tequila). Viszont valódi fahordós érleléssel nyerik el aranysárga színüket és zamataikat a Tequila Reposado-k, amelyeket palackozás elott néhány hónapig pihentetnek. Ezzel szemben évekig is hordóztatják az igazi öreg tequilákat, a Tequilas Anejo-kat. A címkéken általában jelzik, hogy az alapanyag 100 % kék agavé volt-e, vagy az ital Mixto, azaz legfeljebb 49 százalékban egyéb agavékat is felhasználtak hozzá. (Ismertebb márkái: Sierra, Sauza, Cuervo, Olmeca, Camino Real)

    Tia Maria:
    Jamaicai rum, melyet kávéval (Blue Montain) és más fuszerekkel ízesítenek. Néhány koktél készítéséhez és csokoládédesszertekhez használják, alkoholtartalma 26%.

    Tiffin:
    Tealikor, alkoholtartalma 35 %

    Tojáslikor:
    Az emulziós likorök közé tartozik, és tojássárgából, cukorból és alkoholból (többnyire borpárlatból) készül. Alkholtartalma 20% és nagyobb.

    Triple Sec:
    Keserunarancs héjával ízesített narancslikor. A Curacao egyik fajtája. Gyakran használt koktlalap

    Trou Normand:
    Almabrandy.

    Underberg:
    Német bitter (gyomorkeseru), melyet másnaposság enyhítésére is használnak, alkoholtartalma 45%.

    Vandermint:
    Csokoládéaromával ízesített holland borsmentalikor, alkoholtartalma 30 %

    Vermut:
    A vermutok alkohollal dúsított, fuszerezett, esetleg édesített borkeverékek. A száraz (dry, extra dry, secco, sec) vermut rendszerint egészen világos színu, olykor víztiszta. A fehér (bianco, blanc, white, medium dry) félszáraz vagy édes, s a színe sárgás. A vörös (rosso, rouge, sweet) édes vagy édes-keseru. Néhol megkülönböztetnek még rosé vermutot is, amely rózsaszínes, s az íze félédes-kesernyés. (Ismertebb márkái: Martini, Cinzano, Carpano, Chambéry, Gancia)

    Vinjak:
    Borpárlat. A minoségi szolobor-párlatok jellegzetes színüket, zamatukat a lepárlás után, a tölgyfahordókban való hosszas (akár 50-70 évig tartó) érlelés alatt nyerik el. E párlatok számos elnevezéssel (brandy, weinbrand, branntwein, vinjak, aguardante, aguardiente) kerülnek forgalomba.

    Vodka:
    Oroszul annyit jelent vizecske. A vodka gabonafélékbol (pld. kukorica, rozs, búza), esetleg burgonyából (olykor hagymából vagy akár répából) fozött, semleges ízu pálinka, amit rendszerint érlelés-pihentetés nélkül visznek a piacra. Egyes válfajait utóbb ízesítik (pld. citrommal, borssal, bivalyfuvel, paprikával, cukorral, stb.), ám ezeket csak elvétve használják koktélokhoz. A tiszta vodka akkor a legjobb, ha jéghidegen kínálják. (Ismertebb márkái: Wyborowa, Zuborowka, Sztolicsnaja, Moszkovszkaja, Finlandia, Smirnoff, Absolut Vodka.)

    Weinbrand:
    Borpárlat, alkoholtartalma min. 36 %.

    Weisflog:
    Ismert svájci aperitif, 18%-os alkoholtartalommal.

    Whisky (Whiskey):
    Fahordóban érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 40-45 %. Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey. Legmarkánsabb fajtája a skót whisky, mely eros, füstös ízét az árpa szárításánál használt tozegtol kapja. (Ismertebb márkái: Johnnie Walker, J & B, Ballantinés, William Grants, White Label). Az ír whiskeyt árpából, búzából, rozsból vagy zabból készítik. Mivel az alapanyagokat nem füstölik, lágy ital, s sajátos ízét inkább a hordós érlelés során nyeri el. (Ismertebb márkái: Jamesons, Tullamore Dew, Paddy). Az amerikai whiskeyk nagy és nehezen áttekintheto családot alkotnak. A Bourbon legnagyobb részt kukoricából készül, édeskés ízét az égetett hordókban való érleléstol kapja. (Ismertebb márkái: Jim Beam, Early Times, Four Roses, Wild Turkey). A Ryet viszont jellemzoen rozsból fozik, és íze fuszeresebb mint a Bourboné. (Ismertebb márkái: Old Overholt Rye, Jim Beam Rye, Wild Turkey Rye). A Tennesse Whiskey jellegzetességét az adja, hogy faszénen szurik át. (Ismertebb márkái: Jack Daniels, George Dickel). Használják a blended elnevezést is, ami vagy többféle whiskey keverékét, vagy semleges gabonaszesszel higított whiskeyt jelöl. (Ismertebb márkái: Seagram’s 7 Crown, Mount Vernon). A kanadai whisky kukorica, búza és rozs keverékébol készül (ennek ellenére gyakran nevezik egyszeruen Ryenak). Könnyed íze miatt szívesen használják koktélok alkotóelemeként. (Ismertebb márkái: Black Velvet, Canadian Mist, Crown Royal).

    White Horse:
    Ismert skót whisky 43%-os alkoholtartalommal.

    White House Gin:
    Londoni száraz gin, keverésre nagyon alkalmas, alkoholtartalma 41%-os.

    White Label:
    Jó minoségu skót whisky. Alkoholtartalma 43%-os.

    William Lawson:
    Skót whisky.

    Zubrovka:
    Lengyel, bivalyfuvel ízesített vodka.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sangria készítése házilag

    Sangria készítése házilagA boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni. A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, mondják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, tartják Andalúziában, ám annyi bizonyos, hogy népszerűsége a puncsokkal együtt az 1800-as évek arisztokrata partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői.

  • Pezsgőkoktélok szilveszterre

    Pezsgőkoktélok szilveszterreA lehetőségek tárházából íme néhány pezsgős koktélrecept szilveszterre!

    Bellini:
    Hozzávalók 1 pohárhoz:
    - 1 dl baracklé
    - 0,5 dl cukorszirup
    - 1,5 dl jéghideg pezsgõ
    - 1 koktélcsereszenye

  • 50 millió buborék egy üveg pezsgőben

    50 millió buborék egy üveg pezsgőbenIgen, nem tévedés kb. ennyire becsülik a pezsgőben lévő buborékok számát. Érdekesség, hogy a pezsgő – amit manapság előszeretettel fogyasztunk különféle ünnepi eseményeken – annak idején „selejtnek” számított. Selejt volt azért, mert tulajdonképpen nem más, mint szénsavas bor. Párizstól nem messze Reims városánál elterülő lankás, békés tájon – ahol a francia királyok tucatjait koronázták meg – még mindig áll a templom, ahol ezt a különleges borféleséget “feltalálták”. Az emberiség szerencséjére ugyanis itt munkálkodott valamikor Dom Pierre Pérignon.

  • Alkohol és energiaital

    Az energiaitalok aranykorát éljük. Egyre többet dolgozunk, több idõt töltünk számítógép elõtt, kevesebbet mozgunk, ebbõl kifolyólag gyakran alacsony energiaszinttel rendelkezünk.

    Az egészséges táplálkozás, vagyis a naponta fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ugyan biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges energia-, és vitalitás-utánpótlást, de bizonyos helyzetekben, néhány perc után ható energiadózisra vágyunk. Pl. vezetés közben, lankadó figyelem esetén és egy éjszakai bulikörút elõtt.

  • A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatása

    A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatásaEgy előzetes tanulmány eredményei szerint a magas cukortartalmú üdítők némileg késleltetik a részegségérzetet, miközben a cukormentes, diétás üdítőkkel kevert koktélok intenzívebbé tehetik az alkohol bódító hatását. Az előzetes kutatások során az Északi Kentucky Egyetem munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a gyümölcslevekhez és a cukros üdítőkhöz viszonyítva a diétás italok jobban megnövelhetik a koktélok alkoholtartalmát. A kutatók a különféle koktélok eltérő hatásait a rendőrség által is használt alkoholszondákkal mérték.

  • A Tequila

    A tequila õsét már a Krisztus elõtti harmadik évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak a Cortes-i hadjáratok után készült, amikor az európaiak rájöttek, hogy az indiánok által fogyasztott, agavéból készített mézédes „pulque” tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését szigorú törvény szabályozza és ennek megfelelõen csak Mexikó bizonyos területein -melynek központja Jalisco tartomány- készülhet párlat tequila néven. Az alapanyag a kék agavé feldolgozása a levelek levágásával és az így kapott ananászra emlékeztetõ „képzõdmény” fõzésével kezdõdik.

  • 110 éves az eredeti Cuba Libre

    A világ egyik legnépszerûbb koktélja, a Cuba Libre egy kubai bárban született 1900 nyarának végén. A Bacardi rum és az amerikai klasszikus Coca-Cola frissítõ kombinációja kiállta az idõk próbáját, a mai napig milliók élvezik világszerte ezt a hûsítõ koktélt.

    A Cuba Libre eredetét kutatva az 1898-ban kezdõdött kubai függetlenségi háborúig kell visszamennünk az idõben. Ha nem lett volna a Spanyolországgal vívott háború, és az amerikaiak nem avatkoztak volna közbe, hogy véget vessenek a harcoknak, a Cuba Libre, legalábbis ezen a néven, nem született volna meg.

  • Már a pezsgõ sem az igazi

    A "bankárok itala", a Dom Perignon 30 helyett esett a világ legkedveltebb italainak rangsorában, így már nem tartozik a száz legnépszerûbb termék közé.

    A világ legnépszerûbb pezsgõje, a Moët et Chandon, az Intangible Business által összeállított lista tizennyolcadik helyén szerepel, a múlt évhez képest négy helyet esett vissza. Általánosságban elmondható, hogy a pezsgõk veszítettek népszerûségükbõl, mivel a vásárlók igyekeztek olcsóbb italokat vásárolni.

  • Erdet védelem alá került a Sangria

    Erdet védelem alá került a SangriaMostantól csak és kizárólag a Spanyolországban, valamint Portugáliában készült italokat illethetik a Sangria névvel, minden más országban készült, bor alapú gyümölcsös ital a borból készült aromás ital megjelölést használhatja a palackon. Az Európai Parlament ugyanis eredetvédettnek minősítette a Sangriát. Két éves harc ért ezzel véget, Spanyolország és Portugália 2012-ben kezdeményezte, hogy a jellegzetes, főként vörösbor alapú, citrusfélékkel és más gyümölcsökkel, és különféle fűszerekkel ízesített ital márkavédettséget élvezzen.

  • Egy bor illata

    A bor illata legalább olyan univerzumot jelent, mint azok az élmények, melyeket egy szép bor a szánkban vált ki. Azonban ha szaglászni akarjuk a bort - és miért ne akarnánk - elõször is egy megfelelõ pohárra van szükség. Ahogy a szemrevételezéskor ezt már kikötöttük. Egy jó bornak talpas pohár kell, nem is akármilyen. És miért innánk rossz borokat? Ahhoz aztán tényleg túl rövid az élet. Ne szagolgassuk hosszan a bort. Az orrunk úgysem bírja. Mármint túl sokáig érzékelni az illatokat. Hamar kifárad. Szippantsunk bele párszor jó mélyen a pohárba, majd várjunk legalább fél percet.

  • De Kuyper: több mint 300 éves családi történet

    A kezdetek

    Az 1965-ös év rendkívül fontos a De Kuyper számára. Ugyanis Petrus de Kuyper, a De Kuyper vállalat alapítója ekkor vette feleségül Anna Custurst a hollandiai Horst városkában. A vállalat mai vezetõje, Bob de Kuyper egyenes ági leszármazottja a cégalapító Petrusnak, a család tízedik generációjának képviselõjeként. Petrus gin és sör szállítására alkalmas fahordókat, kuipen-eket készített, így kötõdött a szeszesital iparághoz. A család elsõ szeszfõzdéjét fia, Jan vásárolta meg.

  • Grand Marnier

    A Grand Marnier története 1827-ben kezdõdött, amikor Jean-Baptiste Lapostolle gyümölcslikõröket elõállító lepárlót alapított Neauphle-le-Château-ban, Franciaországban. 1876-ban, amikor az unokája hozzáment Louis-Alexandre Marnier-hez, egy bortermelõ család sarjához, és nevüket is egyesítették, minden készen állt egy csoda születéséhez.

    1880-ban Louis-Alexandre Marnier Lapostolle volt az elsõ, aki vadnarancs olajával elegyítette az általuk gyártott konyakot, így megszületett a késõbb világhíressé vált likõr, amit Cézar Ritz, a híres szálloda alapítója, javaslatára Grand Marnier-nek kereszteltek el.

  • Az Unicum története

    1847

    Amikor Zwack József elhatározta, hogy megalapítja gyárát, már tíz esztendeje mûködött a világ elsõ vasútvonala az angliai Stockton és Darlington között, Magyarországon pedig a reformországgyûlések lázában égõ honatyák a magyar nyelv hivatalossá tételén munkálkodnak. S 1847-ben, amikor „eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására engedelmet adatni” kér, meglehet, hogy a késõbbi márcziusi ifjak már a Pilvax kávéházban cserélnek eszmét a jövõrõl.

  • Öt millió forintos koktél

    Öt millió forintos koktélA Diamonds are Forever nevű koktélt 5 millió forintnyi összegért mérik, így ez jelenleg a világ legdrágább kevert itala. Nem tudni, pontosan milyen márkájú italt tartalmaz a tokiói Ritz-Carlton hotel csúcskoktélja, amelyet a térség legdrágább italaként tartanak számon. Egy biztos: ez a koktél egy Bulgari gyémántot rejt. Miután a vastag pénztárcájú vendég megvásárolta az italt és szerencsésen kihalászta belőle a drágakövet, az ékszermárka tokiói butikjában ingyenesen gyűrűbe foglalják a követ. Eddig összesen két pohár ilyen koktél kelt el.

  • A másnaposság (sör, bor, pálinka, stb pajzán vedelése után)

    Az alkohol különleges anyag. Fogyasztása okozhat élvezetet, de ugyanakkor szenvedést is: káros hatást gyakorolhat az egészségre, a családi életre, a munkára. A kérdés tehát az, hogy megtaláljuk-e az egyensúlyt, és hallgatunk-e józan eszünkre? Fontos, hogy ismerjük az alkohol hatásait.

    A sör, a bor, a pálinka, a likõrök és az egyéb alkoholos italok különböznek az alkoholtartalom tekintetében. Mégis bármelyikbõl iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Ennek az az oka, hogy az italok poharainak tervezésekor gondoltak erre.

  • Forró italok a hűvös napokra

    Forró italok a hűvös napokra Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról, legfeljebb annak hőmérsékletét célszerű az időjáráshoz igazítanunk. Így válthatja fel a nyári jeges teát a forró tea, a koktélt a grog (forró fűszeres rumos ital), a hosszúlépést pedig a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni. A forró téli italok felgyorsítják a véráramot, ezért érezzük úgy, hogy melegség önt el bennünket. A fagyoskodó, télen is szabadban dolgozó emberek rájöttek, hogy a meleg és az alkoholos italok kombinációjával vészelhető át legkönnyebben a hideg.

  • Otthon is készíthetünk jégkását

    Otthon is készíthetünk jégkásátNagyon egyszerűen, kevés hozzávalóból kiváló édességet készíthetünk mi magunk, ráadásul saját ízlésünknek megfelelően. Használhatunk a jégkása elkészítéséhez gyümölcslevet vagy gyümölcsöt is. Ebben az esetben gyümölcsöt használunk, melyet pépesítünk, apróra zúzunk stb, ki hogyan szereti. Lehet ezt csak egy gyümölcsből készíteni, de akár többféle gyümölcsből is. A további teendőn, hogy vízzel és cukorral vegyítjük, majd félóránként megkeverjük/összerázzuk, hogy kásássá fagyjon. És már fogyaszthatjuk is a hűsítő finomságot.

  • Dinnyekoktél friss mentával és karamellszósszal rétegzett citromszorbet

    A fagylalt és a dinnye a legkedveltebb nyári hûsítõk. A mesterszakácsok azonban nem elégednek meg csupán azzal, hogy néhány gombóc fagyit vagy pár szelet dinnyét ajánljanak desszertnek - elõbb kissé "megbolondítják" e klasszikus nyári finomságokat, Úgy, ahogyan azt az egyik budapesti ötcsillagos szálloda séfje tette.

    A fagylalt mellett divatba jött ismét a gyümölcssörbet, amelyben nincs tej és ezért tejérzékenyek is fogyaszthatják.

  • Southern Comfort

    A likõrnek minõsülõ ital whiskey, barack,
    narancs, vanília, fahéj és cukor keverékének
    felhasználásával, titkos recept alapján született meg egy ír származású kocsmáros, Martin Wilkes Heron (1850. július 4. – 1920) fejében a Louisiana állambeli New Orleans-ban. M. W. Heron családja elõször New Yorkba, majd St. Louisba emigrált.
    Az 1874 óta gyártott likõr kezdetben a "None Genuine But Mine" illetve "Two per customer. No Gentleman would ask for more." üvegen megjelenõ szlogennel hozta forgalomba Memphisben.

  • A vodka fontos koktél alapital

    Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.