
Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetérõl származó erõs ital, nevét születési helyérõl, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett.
A titkos recept alapján készített likõrt a világon ma is egyedül itt gyártják. Angostura (olvasd: angosztura) - önállóan nem fogyasztott, elsõsorban száraz kevert italok készítéséhez használt keserû, 40% alkoholtartalmú likõr. Érdekesség
Az ital elsõ megalkotója Dr. J.G.B. Siegert, a venezuelai Simon Bolivar hadseregének egyik generálisa volt, aki 1824-ben állította elõ elõször az Angosturat, étvágygerjesztõként és hangulatjavítóként katonái számára.
Készítése, elõállítása
A keserû titkos receptjérõl ma is mindösszesen annyit tudunk, hogy rumon alapulva olyan gyógy- és fûszernövényekkel egészül ki, mint a tárnicsgyökér, az angelikagyökér, az encián, a galgant, a kardamom, a kínaifakéreg, vagy a szegfûszeg. Az összetevõk pontos számát csakúgy, mint az elõállítás módját titok övezi.
Jellemzés
Az Angostura tiszta, áttetszõ, erõs, karakteres ital, alkoholtartalma magas, cca 40%. Ízét a különleges gyógynövények, illatát a fûszerek, a narancshéj, a szegfûszeg dominálja.
Híres márkái
Angostura Bitter
Szervírozása, fogyasztása
Az Angosturat önállóan nagyon ritkán fogyasztják, elsõsorban száraz, kevert italok, cocktailok kiegészítõjeként kedvelt. Legismertebb koktélja az Angostura Fizz, melyben a bittert citromlével, cukorsziruppal, tojásfehérjével és szódavízzel keverve, jéghidegen szolgálják fel.