rss

  • Az Unicum története

  • 1847

    Amikor Zwack József elhatározta, hogy megalapítja gyárát, már tíz esztendeje mûködött a világ elsõ vasútvonala az angliai Stockton és Darlington között, Magyarországon pedig a reformországgyûlések lázában égõ honatyák a magyar nyelv hivatalossá tételén munkálkodnak. S 1847-ben, amikor „eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására engedelmet adatni” kér, meglehet, hogy a késõbbi márcziusi ifjak már a Pilvax kávéházban cserélnek eszmét a jövõrõl.

    Az 1880-as évek

    1883 májusában, amikor lajstromba vették az Unicum néven forgalmazott gyomorkeserû likõrt, gömbölyû üvegben, rajta fehér alapon piros kereszttel a Nemzeti Színházban premier volt, bemutatták Madách mûvét Az ember tragédiáját.

    Zwack József az 1885-ös Budapesti Országos Általános kiállítás egyik zsûritagja a rendezvényre bizonyára konflison érkezett, de a világsajtót már bejárta, hogy egy negyvenegy esztendõs tehetséges mérnök, bizonyos Karl Benz megalkotta az elsõ gépkocsit, igaz a „tökéletlen” zajos példánynak még eggyel kevesebb kereke volt, mint a megszokott, biztonságos bérkocsiknak.

    A kiállítás katalógusában már azt olvashatjuk, hogy a 22 munkást foglalkoztató gyár 20-30 ezer forint értékû különféle likõrt, szilvóriumot, konyakot szállított Ausztriába, Franciaországba, Oroszországba, sõt Amerikába is. Az utóbbit akár egy korszerû fényképezõgép is megörökíthette volna, az Újvilágban, hiszen éppen ebben az esztendõben készítette el egy Eastman nevû úr azt a kamerát, amellyel már amatõr fotósok is képessé váltak arra, hogy megörökítsék a számukra fontos pillanatokat...

    Az 1890-es évek

    A Zwack családnak igenis volt vonzalma a technika újdonságai iránt. Az irattár õrzi a dokumentumok, amelyben a Zwack cég hivatalosan bejelenti, hogy egy „Freisler féle felvonót szándékozik telephelyén felállítani a pincehelyiségek és a földszint összekötésére.” Ekkoriban az 1892-es esztendõt mutatja a naptár, s a gyár beköltözik jelenlegi Soroksári úti székhelyére.

    1894-ben az ország már a milleniumi ünnepségek elõkészületeivel foglalkozik, Kossuth halálhíre érkezik a turini önkéntes számüzetésbõl – a Zwack archívum ekkorról õrzi az elsõ olyan likõrös címkét, amelyen az Unicum ma is ismert zöld palackja látható.

    1895-ben, a nagy ünnepségek küszöbén a Zwack József és Társa, Budapest megszerzi a kiegyezés óta egyre divatosabb és rangosabb „császári és királyi udvari szállítói” címet.

    A századforduló után

    1905 és 1909 között jelent meg a Zwack Unicum mai napig legismertebb plakátja, a Vizesember.

    Hogy 1914-ben, alig három hónappal a szarajevói merénylet után, a fiatal Herrmann Anti, apjának nagyságos Dr. Herrmann Antal egyetemi tanár úrnak, miért éppen ilyen képes levelezõlapon írt Pozsonyból a Krisztina körútra, nem tudjuk.

    De látható, hogy a világháború ütközetében sebet kapott, kimerült magyar katonát ápoló vöröskeresztes nõvér hûsítõ kendõje mellett ott vár szinte elsõsegélyként az Unicum palackja is.

    „Mire a levelek lehullnak, vége a háborúnak…” idézzük fel Vilmos császár elhíresült tévedését. Elmúlt az õsz, a tavasz is közelgett, de a 94 éves Zwack József hiába várta, hogy beteljesedjék a császár ígérete. Pedig, 1914-ben amikor Ferdinánd halálának hírével vitték szét a rikkancsok a lapok különkiadásait még hihetetlen munkakedvvel dolgozott. „Sajátkezûleg írt alá akár 400 levelet és például a 246-ik intõ levélnél észrevette, hogy a megintett fél már két nap elõtt fizetett.”

    Ahonnan mindezt felidézzük a Magyar Ipar 1915 február 28-i száma, amely nekrológban emlékezve tudatja a szomorú hírt, hogy a szakma generálisa, mert így nevezték az öreg Zwack Józsefet, 94 esztendõsen távozott az élõk sorából.

    1930-as évek

    Amerikában bejött az alkoholtilalom, s így a társaságnak komoly exportkapacitásai maradtak kitöltetlenül. Ekkor alakították meg a Zwack Glória céget villanyégõk és neonreklámok gyártására. Képünkön még az ellenkezõ irányú forgalomban, de ott van Benz találmányának kései utóda. Sofõrje talán éppen az Unicum fényreklámjára tekint, a harmincas évek Oktogonján. S lehet, hogy moziba igyekszik, ahol a film elõtt láthatja a Szerencsés flottást, az Unicum elsõ reklám rajzfilmjét, amelynek generációkkal késöbbi rokonát Keserû Henryt, ma a televízióban láthatjuk.

    1944

    1944-ben, miközben a szövetséges csapatok már partra szálltak Normandiában, a gyárat bombatalálat érte, de „a destillatio gépei csodával határos módon intactak maradtak” és a háború végén folytatódhatott az Unicum gyártása.

    A II. világháború után

    1946-ban az új forint megjelenését a Ludas Matyi címû szatirikus hetilap címlapján az akkori miniszterelnökkel Nagy Ferenccel, mint vizesemberrel köszöntötte, az Unicum helyén ezúttal az új forint hullámzott a habokban.

    1948-ban, abban az évben, amikor sportolóink a londoni olimpián jeleskedtek, a gyárat államosították és a család menekülni kényszerült. Az eredeti recepttel a zsebében Zwack János olajoshordóval letakart vadászszéken ülve, egy orosz katonai teherautó platóján érkezett a négy hatalom által szektorokra osztott Bécsbe.

    Az állami monopólium egy Zwack Béla által átadott hamis recept alapján tovább gyártotta az Unicumot és exportálta a távoli Amerikába, ahol a Zwack család otthonra talált.
    1958-ban a Zwack János által a magyar állam ellen indított perben az amerikai bíróság elmarasztaló döntést hozott. S míg Brüsszelben az Atomium tövében, a világkiállításon a magyar likõrmonopólium is szerepelt termékeivel, véglegessé vált, hogy sem Zwack sem Unicum néven nem exportálhatnak többé a nyugati világba. De ezt a döntést Zwack János, Péter édesapja sajnos már nem érhette meg.

    1970-ben a Beatles együttes feloszlásának évében Zwack Péter visszatért Európába és Olaszországban átvette a Zwack Unicum gyártásának és forgalmazásának felügyeletét.

    Ismét Magyarországon

    1989-ben az eredeti Unicum visszatért Magyarországra, aznap, amikor bejelentették a Zwack Unicum Budapest Kft. megalakulását, George Bush amerikai elnök volt a fõváros vendége. A vállalat 1991 elején megkezdte az eredeti likõr forgalmazását.

    1993-ban kevesebb mint egy évvel azután, hogy megalakult a Zwack Unicum Részvénytársaság, részvényei megjelentek a tõzsdén. Részvényeseink a lapokból értesülhettek arról, hogy Spielberg elkészítette a Schindler listája címû filmjét és Oscar díjat kapott.

    1999-ben népes vendégsereg ünnepelte az Unicum hazatérésének 10 évfordulóját.

    2004-ben, Európai Uniós csatlakozásunk évében, néhány nappal azelõtt, hogy az Unicum Kupákon is rendre sikeres magyar vízilabda válogatott elnyerte történetének nyolcadik olimpiai aranyérmét Athénban, Budapesten megjelent az Unicum Next, a következõ generáció itala, amelynek készítésében már Zwack Izabella és Sándor a következõ generáció képviselõi is közremûködtek. A likõr, amelyben a citrusos ízek kerültek elõtérbe, azóta sokak kedvence lett.

    Zwack Unicum


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Maraschino és a Luxardo cég

    Maraschino

    Dalmáciai cseresznyébõl készített vízszínû likõrök elnevezése. A gyümölcs õshazája és klasszikus termõterülete a dalmáciai tengerpart, azon belül a Makarskai-öböl. Így aztán a fajta neve, mármint horvátul: makarska. Olaszul viszont marasca. A belõle készült ital pedig a maraschino.

    Az egyik legszélesebb körben felhasznált italféle, használják cukrászok, hidegkonyhák, szakácsok és nem utolsósorban igen sok koktélféle alap vagy ízesítõanyaga. Önmagában ritkán fogyasztják, ha mégis, hidegen vagy sok jéggel kell felszolgálni.

  • Sangria készítése házilag

    Sangria készítése házilagA boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni. A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, mondják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, tartják Andalúziában, ám annyi bizonyos, hogy népszerűsége a puncsokkal együtt az 1800-as évek arisztokrata partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői.

  • Alapanyagok otthoni koktélkészítésehez

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minõségi koktélokhoz minõségi alapanyagokra lesz szükségünk.

    Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserût és grenadine szirupot, amelyek már kellõen sok koktél alapját képzik.

  • Szilveszteri bólé

    Szilveszteri bóléA bólé gyümölcsből, borból, pezsgőből, ízlés szerint cukorból, esetleg likőrből, áll. Alapszabály: mindenből a legjobbat kell használni, olyat, amit tisztán is hajlandók vagyunk meginni. Érdemes kipróbálni a félszáraz fajtákat, mert ebben az esetben kevesebb cukor kell bele. A jégbe hűtött pezsgőt csak tálalás előtt öntsük a bóléhoz. A bólékat jéghidegen kínáljuk. Hűteni különbözőképpen lehet, csak egy a lényeg: sima jégkockát ne tegyünk bele, mert az csak felvizezi az italt.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Halloween-i koktélötletek

    Halloween-i koktélötletekHa tetszik, ha nem, hazánkban is egyre elterjedtebb a Halloween megünneplése. Rengeteg party szerveződik eköré az este/éjszaka köré. Ilyenkor az emberek jelmezbe bújnak és így indulnak neki az éjszakának. Az esti összejöveteleknek nemcsak az ijesztőbbnél ijesztőbb jelmezek az elmaradhatatlan kellékei, hanem a halloween-i sütik és koktélok. Ezeknek az italoknak csak a képzelet szab határt, a lényeg, hogy minél kreatívabb, minél ijesztőbbre sikerüljön az adott ital. Íme. néhány ötlet:

  • Véres Mária itala: 75 éves a Bloody Mary koktél

    New York - Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az elsõ Bloody Mary koktélt.

    Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros. Legfõbb összetevõi a vodka, a paradicsomlé, a tabasco paprikaszósz és a worcestershire szósz.

    A koktél születési neve Red Snapper. Mai elnevezését valószínûleg I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.

  • A vodka fontos koktél alapital

    Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.

  • A tea

    A tea története jóval régibb, mint a koktéloké vagy a kávéé, visszanyúlik a teakultúra és -fogyasztás õshazájába, Kínába és Indiába.

    Tea néven rendszerint különbözõ fõzeteket (vizes kivonatokat) értünk a teacserje szárított leveleibõl. A tea tropikus vagy szuptropikus vidéken terem. Különbözõ fajtái és feldolgozási módjai révén tealevelekbõl egészen különbözõ fajtájú teákat nyernek. Ezek sok tulajdonságukban ugyan különböznek egymástól, de abban megegyeznek, hogy zamatos, illatos, serkentõ hatású, finom italt szolgáltatnak.

  • A Magyarok isszák a harmadik legtöbb alkoholt

    Magyarország a harmadik, Németország pedig az ötödik egy Berlinben közzétett nemzetközi alkoholfogyasztási listán. A nemzetközi összehasonlítás mélységes aggodalmat váltott ki Németországban. Az évkönyv szerint ugyanis a vizsgált 34 állam közül a németek a dicsõségesnek aligha mondható ötödik helyen végeztek, és a sorban õket csak Luxemburg, Írország, Magyarország, továbbá Csehország elõzte meg. A különbözõ függõségi betegségekkel foglalkozó szövetségi hatóság az úgynevezett tiszta alkohol 2008-as fogyasztását vizsgálta az Egészségügyi Világszervezet még korábban közzétett adatai alapján.

  • Luxushotel leánykérõ koktéllal

    A londoni ötcsillagos Sanderson hotelben 61 ezer forintot érõ koktélkülönlegességgel teszik még különlegesebbé a lánykérést. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített italt flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel, ára 61 ezer forintnyi font. A londoni Sanderson hotel Bíbor Bárjában kimondottan lánykéréshez találtak ki egy különleges koktélt, amelynek színénél csak az ára megdöbbentõbb. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített, 1995-ös évjáratú Dom Perignon Oenotheque pezsgõvel megbolondított italt két míves Baccarat flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel.

  • Egyre több alkoholt fogyasztanak a csehek - ez már alkoholizmusnak számít?

    Prága - Megháromszorozódott az utóbbi 70 év alatt az alkoholfogyasztás Csehországban. Egy cseh átlagpolgár 2006-ban mintegy 10,2 liter tiszta szesznek megfelelõ alkoholt ivott meg - derül ki abból a kimutatásból, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a cseh statisztikai hivatalban.

    A statisztikai hivatal szerint egyre többet isznak a csehek. Hét évtizede, 1936-ban az egy személyre esõ éves alkoholfogyasztás mindössze 2,2-2,3 litert tett ki. A szeszes italok között a vezetõ helyet már hagyományosan és továbbra is a sör tartja.

  • 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban

    2012 literes capuccinót főztek ZágrábbanHúszhektós, egész pontosan 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban a hét végén, ami hivatalos Guinness-rekord. A világcsúcsot több mint ezer pincér készítette el 22 kávéfőző gépen jó három óra alatt. Az ital hagyományos receptje: 1/3 kávé, 1/3 meleg tej és 1/3 tejhab.

    Az esemény Zágráb főterén zajlott. A kávé elkészítését az osztrák központú Julius Meinl cég finanszírozta fennállásának 150. évfordulója alkalmából.

  • Likõrök összefoglaló

    Arra, hogy mi a likõr pontosan, nem is olyan könnyû választ adni. A likõr kategória talán a legtágabban értelmezhetõ, a legnyitottabb a szeszesital piacon. Hiszen hol máshol találkozhatunk virító rózsaszín, tengerkék, haragoszöld vagy neon sárga színû, banán, eper, borsmenta, chili, rozmaring vagy fehércsoki ízesítésû italokkal? Hol máshol használnak óriástölcsér vagy szarvasagancs formájú üvegeket esetenként aranypelyhekkel vagy déligyümölcsökkel töltve?

  • A másnaposság (sör, bor, pálinka, stb pajzán vedelése után)

    Az alkohol különleges anyag. Fogyasztása okozhat élvezetet, de ugyanakkor szenvedést is: káros hatást gyakorolhat az egészségre, a családi életre, a munkára. A kérdés tehát az, hogy megtaláljuk-e az egyensúlyt, és hallgatunk-e józan eszünkre? Fontos, hogy ismerjük az alkohol hatásait.

    A sör, a bor, a pálinka, a likõrök és az egyéb alkoholos italok különböznek az alkoholtartalom tekintetében. Mégis bármelyikbõl iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Ennek az az oka, hogy az italok poharainak tervezésekor gondoltak erre.

  • Forralt bor tippek a hideg téli felmelegedésre!

    Forralt bor tippek a hideg téli felmelegedésre!Ki ne fagyoskodott volna még egy karácsonyi vásáron sétálgatva, és melegítőként forralt borocskát iszogatva?! Forralt bor: finoman vagy extra duplán fűszerezett forralt bor. Több receptet egymásba fűzve szemezgethetsz, akár naponta mást kipróbálhatsz. Hagyományos forralt bor: 1 l vörösbor 5 dl víz 10 dkg cukor 1 rúd fahéj 5 szem szegfűszeg 4 citromkarika. Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.

  • Néhány érdekesség a koktélokról

    Számos legenda létezik a koktél szó eredetérõl. Az egyik történet szerint Dr. Johnson egyszer egy italt készített barátja, Boswell részére. Borhoz gint kevert, és ezt mondta: "Ha bort szesszel keverünk, akkor egy csodás alkoholt, egy igazi koktélt ízlelhetünk meg." Az italokról is számos érdekes történetet hallhatunk. A martinit, amely nem más, mint gin és egy kis vermut keveréke, az 1880as években a kaliforniai Martinezben találták fel. A Bloody Mary-t, amely ginbõl és paradicsomlébõl készül, az 1930-as években keverték elõször, Harry New York bárjában, Párizsban. Késõbb 1948-ban acapulcói házában rendezett partikon Margarita Samas tekilát, cointreau-t és limeot kevert.

  • Sör, nem szokványos, de jó alapanyag

    A letisztultság csodája, az egyszerûség netovábbja, az ízlelõbimbók kacér csábítója. Összekeverés és díszítés nélküli ízorgia.

    A sörös koktélokat általában nem lehet megtalálni itallapokon, és nagyon kevesen készítik el õket. Viszont otthon annál nagyobb örömmel lehet elkészíteni.

    Végy hozzá sok sört, fantáziát, és sok bátorságot, hiszen némelyik eléggé ütõs fajta! Gatyákat felkötni, lássuk mit lehet kihozni a folyékony kenyérbõl! :)

  • Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyére

    Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyéreKülönleges gőzmozdonyos vonattal viszi gyárába az El Jimador tequila az ital készítése iránt érdeklődő látogatókat Mexikóban. A tequila kedvelői mostantól a guadalajarai Casa Herradura-t is meglátogathatják, itt készítik ugyanis a hazánkban is népszerű el Jimador tequilát, sőt az üzemet nemrégiben a világ leginkább látogatásra érdemes lepárlói közé választották. A 100 százalék kék agave-ből készült el Jimador tequila a guadalajarai Casa Herradurában születik. A helyszínre a Tequila Expresszel juthatnak el az érdeklődők.

  • Dinnyekoktél friss mentával és karamellszósszal rétegzett citromszorbet

    A fagylalt és a dinnye a legkedveltebb nyári hûsítõk. A mesterszakácsok azonban nem elégednek meg csupán azzal, hogy néhány gombóc fagyit vagy pár szelet dinnyét ajánljanak desszertnek - elõbb kissé "megbolondítják" e klasszikus nyári finomságokat, Úgy, ahogyan azt az egyik budapesti ötcsillagos szálloda séfje tette.

    A fagylalt mellett divatba jött ismét a gyümölcssörbet, amelyben nincs tej és ezért tejérzékenyek is fogyaszthatják.