
A zöldcitrom az egyik legnépszerûbb és legismertebb koktélgyümölcs. Szinte minden koktélba érdemes felhasználni ezt a finom, friss, savanykás ízt hozó gyümölcsöt, kivéve a Baileys-zel vagy krémlikôrökkel készült italokat, mert a zöldcitrom magas savtartalma a tejtartalmú italokat „kicsapja”, túróssá teszi. De elképzelhetetlenek zöldcitrom vagy citrusfélék nélkül a közismert high-ballok, a Cuba Libre vagy akár egy Gin & Tonic, és a Margaritához vagy éppen egy Martini-koktélhoz is kitûnôen felhasználható a zöldcitrom vagy a zöldcitrom héja.
Természetesen a zöldcitrom levét kifacsarva használjuk, de az is megoldás hogyha gerezdekre vágjuk, és ezeket a gerezdeket a koktélkészítés során facsarjuk bele a koktélba. Sok esetben ezeket a gerezdeket benne is hagyhatjuk a vendég poharában, ezzel is a népszerû, „természetes” koktélok adta lehetôségeket használjuk ki.
A zöldcitrom héjával is dekorálhatunk: néhány koktélnál a „lime twist”-ek, vagyis a zöldcitrom héjából faragott darabkák díszíthetik az italt, és a citrusoknál megszokott illóolajjal gazdagíthatják a koktélunk illatát. De mivel a zöldcitromnak a sárga citromhoz képest vékonyabb a héja, ezzel a lehetôséggel viszonylag ritkán élünk.
