rss

  • Öt millió forintos koktél

  • Öt millió forintos koktélA Diamonds are Forever nevű koktélt 5 millió forintnyi összegért mérik, így ez jelenleg a világ legdrágább kevert itala. Nem tudni, pontosan milyen márkájú italt tartalmaz a tokiói Ritz-Carlton hotel csúcskoktélja, amelyet a térség legdrágább italaként tartanak számon. Egy biztos: ez a koktél egy Bulgari gyémántot rejt. Miután a vastag pénztárcájú vendég megvásárolta az italt és szerencsésen kihalászta belőle a drágakövet, az ékszermárka tokiói butikjában ingyenesen gyűrűbe foglalják a követ. Eddig összesen két pohár ilyen koktél kelt el.



  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gyümölcs: banán

    A banán az emberiség egyik legôsibb kultúrnövénye, melynek eredetét Ázsiában kell keresnünk. Hajdanán már Nagy Sándor is kóstolta indiai hadjárata során, ennek ellenére a gyümölcs igazi európai térhódítása csak a 19. században kezdôdött. Ôshazájában a banán a termékenység szimbóluma, de vajon miért? Talán mert a növény állandóan reprodukálja magát, vagy mert gyümölcse fallikus szimbólum… Egy biztos: Indiában az ifjú házasok küszöbére banánleveleket és -termést szoktak helyezni.

  • Igyuk vagy ne a szénsavas üdítõket?

    Az üdítõitaloknak ma már nagyon széles választéka várja a fogyasztót a boltokban, gondoljunk csak a gyümölcslevekre, jeges teákra vagy a szénsavas üdítõkre. Az említettek közül talán ez utóbbiakra kellene leginkább odafigyelnünk, hisz köztudott, hogy ezek az italok nem éppen a legegészségesebb szomjoltók. A szénsavas italok kapcsán elsõként Paracelsus nevét említhetjük meg, aki már a 15. században kísérletezett a víz szén-dioxiddal való telítésével. A szén-dioxiddal való telítés azonban csak az 1800-as években öltött ipari mértéket Amerikában.

  • Minden ami fröccs

    Szigorú értelemben fröccsnek csak az a boros ital nevezhetõ, melynek készítéséhez szódát használnak. Manapság azonban egyre kevesebb a szikvíztöltõ-kisiparos, és gyermekeink nem is értik a nem oly régen még családi viszályokat kiváltó kérdést: ki csinál szódát?

    A klasszikus szóda - szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezetõ szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve – ugyanis a szifonfejnek köszönhetõ tökéletes zárás eredményeképpen az utolsó cseppig biztosítja a szódavíz egyenletes minõségét.

  • Egy-két adag ital jó, a többi felesleges, sõt árt

    New York - Állatkísérletek igazolták, hogy kevés-közepes mennyiségû alkohol hatására jó érzést keltõ anyag, endorfin szabadul fel az agyban, a nagyobb alkoholmennyiség azonban növeli a szorongást - közölték kanadai kutatók pénteken az Alcoholism címû szaklap online kiadásában. Christina Gianoulakis, a montreali McGill Egyetem pszichiátere és csoportja patkányokba fecskendezett sóoldatot, illetve különbözõ mennyiségû alkoholt. Megállapították, hogy kisebb vagy közepes alkoholadag hatására emelkedett a rágcsálók agyában a béta-endorfin nevû hormon szintje.

  • Forralt bor tippek a hideg téli felmelegedésre!

    Forralt bor tippek a hideg téli felmelegedésre!Ki ne fagyoskodott volna még egy karácsonyi vásáron sétálgatva, és melegítőként forralt borocskát iszogatva?! Forralt bor: finoman vagy extra duplán fűszerezett forralt bor. Több receptet egymásba fűzve szemezgethetsz, akár naponta mást kipróbálhatsz. Hagyományos forralt bor: 1 l vörösbor 5 dl víz 10 dkg cukor 1 rúd fahéj 5 szem szegfűszeg 4 citromkarika. Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.

  • Menta (mentha)

    Sok ismert mentafaj közül leggyakrabban a borsmentát és a fodormentát használjuk. Koktélokhoz elsôsorban a fodormenta az ideális.

    Otthoni állandó utánpótlásra célszerû nevelni ezt a 40-50 centi magasra is megnövô évelô növényt. Földbeli hajtásrendszere van, mellyel gyorsan terjed. Ha nagyobb cserépben vagy valamilyen edényben neveljük, megtakaríthatjuk a féktelen terjedésével kapcsolatos, esetenként hiábavaló munkát. Élettanilag frissítô, görcsoldó hatása van, amit a gyógyszerészet ki is használ, mentaolaj vagy mentol formájában.

  • Öt millió forintos koktél

    Öt millió forintos koktélA Diamonds are Forever nevű koktélt 5 millió forintnyi összegért mérik, így ez jelenleg a világ legdrágább kevert itala. Nem tudni, pontosan milyen márkájú italt tartalmaz a tokiói Ritz-Carlton hotel csúcskoktélja, amelyet a térség legdrágább italaként tartanak számon. Egy biztos: ez a koktél egy Bulgari gyémántot rejt. Miután a vastag pénztárcájú vendég megvásárolta az italt és szerencsésen kihalászta belőle a drágakövet, az ékszermárka tokiói butikjában ingyenesen gyűrűbe foglalják a követ. Eddig összesen két pohár ilyen koktél kelt el.

  • A tea

    A tea története jóval régibb, mint a koktéloké vagy a kávéé, visszanyúlik a teakultúra és -fogyasztás õshazájába, Kínába és Indiába.

    Tea néven rendszerint különbözõ fõzeteket (vizes kivonatokat) értünk a teacserje szárított leveleibõl. A tea tropikus vagy szuptropikus vidéken terem. Különbözõ fajtái és feldolgozási módjai révén tealevelekbõl egészen különbözõ fajtájú teákat nyernek. Ezek sok tulajdonságukban ugyan különböznek egymástól, de abban megegyeznek, hogy zamatos, illatos, serkentõ hatású, finom italt szolgáltatnak.

  • 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban

    2012 literes capuccinót főztek ZágrábbanHúszhektós, egész pontosan 2012 literes capuccinót főztek Zágrábban a hét végén, ami hivatalos Guinness-rekord. A világcsúcsot több mint ezer pincér készítette el 22 kávéfőző gépen jó három óra alatt. Az ital hagyományos receptje: 1/3 kávé, 1/3 meleg tej és 1/3 tejhab.

    Az esemény Zágráb főterén zajlott. A kávé elkészítését az osztrák központú Julius Meinl cég finanszírozta fennállásának 150. évfordulója alkalmából.

  • A világ elsõ koktélját ötezer éve keverték Mezopotámiában

    Washington/Róma - A világ legelsõ koktélpartiját ötezer éve tarthatták Mezopotámiában - állítják amerikai kutatók.

    A Pennsylvaniai Egyetem kutatói Patrick McGregor professzorral az élen a keleti és nyugati szõlészet-borászat kialakulását vették górcsõ alá - olvasható az Archaeologica címû régészeti hírportálon. A kutatók a Tigris-folyó térségében olyan agyagedényekre bukkantak, amelyekben a szõlõ erjedésekor képzõdõ borkõsav nyomait fedezték fel.

  • A Coca Cola története

    A Cola eredetének igaz történeteMeglepõ, milyen régi és érdekes a mai Coca- és Pepsi-Cola története. 1884-ben egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevû amerikai patikus-illatszerész készített elõször szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleibõl, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. A Colára - születésének évében – Pemberton 73 dollár 96 cent értékben adott fel hirdetéseket, tiszta profitja pedig ugyanebben az évben 160 dollárra rúgott. Pemberton nem sokkal késõbb meghalt. Örököseitõl ezután egy Asha Chandler nevû atlantai patikus vásárolta meg a kólaszirup titkát és 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t.

  • A whisky története

    Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey.

    Az alkohollepárlás technikája már az ókorban ismert volt és mint akkoriban oly sok egyéb alapvetõ ismeret, természetesen Kínából érkezett Európába. A mai értelemben vett whiskyre utaló elsõ írásos emlékek az 1500-as évekre datálodnak.

    Érdekesség képpen, igyekeztünk idõrendi sorrendbe tenni és összegyûjteni a témával kapcsolatos leglényegesebb adatokat és évszámokat.

  • Szerelmi koktél Valentin napra - szerelmedtõl szerelmednek finomat

    Vágykeltõ koktéllal még jobban telik ez a nap. Egyszer csak azt veszed észre: megérint a szerelem. Valentin napra jó muri lehet egy esti koktélozás!

    Lepd meg Szerelmedet egy bájitallal, egy fincsi koktél formájában :D

    Hozzávalók (2 személyre):

    8 cl borlikõr, 40 cl Sprite, 2 zöld citrom, 8-10 koktélcseresznye, jég...

  • A Tequila

    A tequila õsét már a Krisztus elõtti harmadik évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak a Cortes-i hadjáratok után készült, amikor az európaiak rájöttek, hogy az indiánok által fogyasztott, agavéból készített mézédes „pulque” tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését szigorú törvény szabályozza és ennek megfelelõen csak Mexikó bizonyos területein -melynek központja Jalisco tartomány- készülhet párlat tequila néven. Az alapanyag a kék agavé feldolgozása a levelek levágásával és az így kapott ananászra emlékeztetõ „képzõdmény” fõzésével kezdõdik.

  • Mi is az a Martini?

    Egy koktél neve? Vagy éppen egy ital, sõt esetleg egy italcsalád neve? Talán, egy cég neve? A válasz igen egyszerû: mindegyikre igen. Valóban a Martini ezt mind jelenti. De mindezek mellett, elsõsorban a könnyed, felszabadult, de mégis elegáns és kifinomult mediterrán érzést, életstílust jelképezi. Ha egy bárban vagy étteremben Martinit rendelünk, különbözõ dolgokat kaphatunk. Mindenképpen ital lesz persze, de Amerikában koktél, Európában inkább vermut. Mindkettõ jogos, hiszen a tengerentúlon a Martini elsõsorban koktélként ismert, mely eredetileg gin és vermut jeges keveréke volt olajbogyóval megbolondítva.

  • Valentin-napi koktélötletek

    Valentin-napi koktélötletekCosmopolitan:
    - 2 rész vodka
    - 1 rész triple sec
    - 1 rész limelé
    - Áfonyalé
    Csokis Martini:
    - 2 rész vodka
    - 1 rész csokoládélikőr

  • Már a pezsgõ sem az igazi

    A "bankárok itala", a Dom Perignon 30 helyett esett a világ legkedveltebb italainak rangsorában, így már nem tartozik a száz legnépszerûbb termék közé.

    A világ legnépszerûbb pezsgõje, a Moët et Chandon, az Intangible Business által összeállított lista tizennyolcadik helyén szerepel, a múlt évhez képest négy helyet esett vissza. Általánosságban elmondható, hogy a pezsgõk veszítettek népszerûségükbõl, mivel a vásárlók igyekeztek olcsóbb italokat vásárolni.

  • Kovács Kálmán – Bacardi Brand Ambassador

    Kálmán Esztergomban született 1970-ben. 14 évesen került Budapestre, ahol elõször a Gundel Károly Vendéglátó Ipari és Idegenforgalmi Szakképzõ Iskolában tanult, majd beiratkozott Willmann András Bacardi Mixer iskolájába.

    A Koktél címû film hatására indult el a mixerség felé vezetõ úton az akkor még szakácsként dolgozó fiatalember, aki „szûknek érezte a konyhát”, de szerette, hogy ebben a munkában kiélheti a kreativitását, hogy játszhat az ízekkel és új dolgokat hozhat létre.

  • Disney koktélok

    Disney koktélokHa te is szeretted vagy még most is szereted a Disney hősöket, nem kell pusztán a filmekre korlátozni rajongásodat. Egy Codynak nevezett fickónak köszönhetően már ital formájában is élvezheted őket. No, ne kölyökpezsgőre gondoljatok – még csak az kéne -, sokkal inkább igazi, finom, kényeztető, és becsapósan fejbekólintós koktélokat tessék elképzelni! Cody az egyes koktélok megalkotása során igyekezett az adott Disney főhős személyiségét megragadni, és a szánkba adni, ráadásul még az alapanyagokat is elárulja minden egyes koktélnál.

  • Grand Marnier

    A Grand Marnier története 1827-ben kezdõdött, amikor Jean-Baptiste Lapostolle gyümölcslikõröket elõállító lepárlót alapított Neauphle-le-Château-ban, Franciaországban. 1876-ban, amikor az unokája hozzáment Louis-Alexandre Marnier-hez, egy bortermelõ család sarjához, és nevüket is egyesítették, minden készen állt egy csoda születéséhez.

    1880-ban Louis-Alexandre Marnier Lapostolle volt az elsõ, aki vadnarancs olajával elegyítette az általuk gyártott konyakot, így megszületett a késõbb világhíressé vált likõr, amit Cézar Ritz, a híres szálloda alapítója, javaslatára Grand Marnier-nek kereszteltek el.