rss

  • Mediterrán koktél dinnyében szervírozva

  • Mediterrán koktél dinnyében szervírozvaNincs is jobb annál, mint a nagy nyári kánikulában felvágni egy görögdinnyét és a gyümölcshúst a napozóágyon vagy a teraszon befalni. De mit csináljunk a dinnye héjával?! Ha esztétikusan vágjuk fel a dinnyét (mondjuk félbe vágjuk), a dinnye elfogyasztása után a héjából koktélos poharat is kreálhatunk. A dinnye esztétikus tartója lehet egy epres, tejszínes, szépen feldíszített ital remeknek, egy fincsi koktélnak. Szerezzünk örömet szerettünknek, lepjük meg egy dinnyehéjas koktélcsodával. Ügyeskedjünk, hiszen koktélt készíteni jó mulatság!

    Hozzávalók:

    - fél dinnyét kibelezve (a dinnye húsát külön fogyaszthatjuk), cukorba fordítjuk,
    - a koktélhoz 30 deka epret, tejszínt, cseppnyi kókusz szirupot bot-mixelünk,
    - a turmixot darált jéggel a dinnye héjába öntjük,
    - díszítéshez eper, dinnye, narancs, citrom jöhet,
    - alkoholos verzióhoz rumot (fehér rumot, kókuszos rumot) 4-12 cent mennyiségben hozzáöntünk.

    FIGYELEM: a nagy nyári kánikulában az alkoholos koktélok könnyen a fejbe szállhatnak, illetve rosszullétet (keringési problémákat) okozhatnak!


    Fogyassza egészséggel!

    A dinnyét a legősibb idők óta termelik Ázsiában. Ez a nyári, zamatos és hűsítő gyümölcs stimulálja a vesét, és enyhén hashajtó hatású. A kantalup dinnye (amely a sárgadinnye egyik csoportjához tartozik) különösen érdekes táplálék: segít a szervezetnek energiát felszabadítani az elfogyasztott táplálékból, ezenkívül sok karotinoidot is tartalmaz, amely visszafoghatja a rákos sejtek növekedését. Tápanyagok: Kantalup dinnye: A-, C-, B3- vitamin, karotinoidok; görögdinnye: B5- vitamin. Kalóriaérték: kantalup dinnye: 30 kcal/ 100 g; görögdinnye: 62 kcal/ 100 g. A dinnye kiváló gyümölcs alapanyag koktélhoz.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Nem koktél, de pálinka

    a koktél jobb, de a pálinka se kutyaHonnan származik a magyar pálinka?
    A kérdés pontosan úgy hangzik, hogy honnan érkezett a Kárpát-medencébe a desztilláció tudománya, kitõl tanultuk meg ezt a tevékenységet. Három elmélet létezik:

    1. Keletrõl: A õskori magyarok a honfoglalás idején hozhatták a pálinkafõzés tudományát a Kárpát-medencébe. Vannak régészeti emlékek is, melyek alátámasztják, hogy a közép-ázsiai népek készítettetek kumiszból, erjesztett lótejbõl desztillátumot faedényekben.

  • Naponta két pezsgõspohárnyi pezsgõ jót tesz az ereknek

    A mértékletes pezsgõzés egészséges és védi a szívet, ezt bizonyította egy brit-francia vizsgálat. A lelkes önkénteseken végzett tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition közölte.

    Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsõsorban a az ebéd és vacsora kísérõjeként elfogyasztott 1-1 dl vörösbor szívvédõ hatású. A kutatások szerint a mértékletes borivóknak jobbak az életkilátásai, mint az absztinenseknek. Az angol Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

  • Az önhűtő sör

    Az önhűtő sörMindenki egyetért abban: nyáron (de nem csak akkor) sokkal jobban esik az ember fiának-lányának a hűvös ital, mint a szoba- vagy strandhőmérsékletű lőre. Ez azonban csak akkor érhető el a szomjazók számára, ha a közelben jól felszerelt bolt, netán okosan berendezett hűtőszekrény, esetleg odacipelt hűtőtáska lelhető fel. Ez utóbbi tényállás bizony sokunkat izgat - ám hiányába az amerikai Mitchell Joseph sosem tudott beletörődni. Már két évtizede feltalált egy roppant elmés szerkezetet: az önhűtő italos dobozt.

  • Tej alapú hűsítő italok

    Tej alapú hűsítő italokA hőségben fontos a megfelelő folyadékbevitel, de a víz és ásványvíz fogyasztása egy idő után unalmas lehet, ilyenkor érdemes például a tejre gondolni, amely ugyanúgy oltja a szomjat, mint a víz, ráadásul shake, turmix formában számos módon és változatban fogyasztható. Mindemellett pedig a tej tele van magas minőségű fehérjével, vitaminnal és kalciummal. Elektrolittartalmával pótolja az izzadással elveszített sómennyiséget, és folyadékmegtartó képességünk is sokkal tartósabb lesz tőle. Olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek más italokban egyáltalán nem találhatóak.

  • A vodka fontos koktél alapital

    Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.

  • Megalkották a a világ legnagyobb whiskys üvegét

    Megalkották a a világ legnagyobb whiskys üvegétKülönleges születésnapot ünnepelt Skócia legkedveltebb whisky-je: augusztus 12-ére a Famous Grouse megdöntötte az eddigi világrekordot, megalkotta a világ legnagyobb whisky-s üvegét. A csúcsra törő palack, amely a fajdkakasos whisky hű másolata 44 literrel szárnyalta túl az előző rekordot, azaz 228 literes űrtartalommal büszkélkedhet, amely 9210 pohárnyi scotch-csal egyenlő. A rekordot a Guinness szakembere hitelesítette a nagyszabású leleplezésen.

  • De Kuyper: több mint 300 éves családi történet

    A kezdetek

    Az 1965-ös év rendkívül fontos a De Kuyper számára. Ugyanis Petrus de Kuyper, a De Kuyper vállalat alapítója ekkor vette feleségül Anna Custurst a hollandiai Horst városkában. A vállalat mai vezetõje, Bob de Kuyper egyenes ági leszármazottja a cégalapító Petrusnak, a család tízedik generációjának képviselõjeként. Petrus gin és sör szállítására alkalmas fahordókat, kuipen-eket készített, így kötõdött a szeszesital iparághoz. A család elsõ szeszfõzdéjét fia, Jan vásárolta meg.

  • A Magyarok isszák a harmadik legtöbb alkoholt

    Magyarország a harmadik, Németország pedig az ötödik egy Berlinben közzétett nemzetközi alkoholfogyasztási listán. A nemzetközi összehasonlítás mélységes aggodalmat váltott ki Németországban. Az évkönyv szerint ugyanis a vizsgált 34 állam közül a németek a dicsõségesnek aligha mondható ötödik helyen végeztek, és a sorban õket csak Luxemburg, Írország, Magyarország, továbbá Csehország elõzte meg. A különbözõ függõségi betegségekkel foglalkozó szövetségi hatóság az úgynevezett tiszta alkohol 2008-as fogyasztását vizsgálta az Egészségügyi Világszervezet még korábban közzétett adatai alapján.

  • Értékes borok szuperbiztos svájci széfben

    Földrengésálló falak, biztonsági kamerák, kódok és duplakulcsos hozzáférés - mindez talán kissé túlzásnak tûnik néhány palack bor biztonságba helyezésére, de a Genf szívében található Au Boheur du Vin tárolóiban õrzött palackok tulajdonosainak legalább könnyû az álma. A borok szerelmesei számára egy genfi magánbank alatt rendezték be ezt a különleges raktárt, amely ma Svájc legbiztonságosabb bortárolójának számít.A "borszéfet" az 1988-ban a bank alatt a dolgozók számára kialakított atombiztos óvóhelybõl alakították át, és jelenleg 137 ügyfél 37 ezer palacknyi kincsét õrzi.

  • Húszat kóstolhatunk egy üveg whisky áráért

    Elindította új szolgáltatását a Master of Malt nevû whiskykereskedõ cég, néhány fontért kóstolót küldenek a kipróbálásra szánt whiskybõl. Így egy egyébként aranyárban mért italkülönlegességbõl is kérhetünk egy 3 centiliteres kóstolót, és az sem baj, ha mégsem ízlik. A kedvenc whisky kiválasztása hosszas kutatómunka eredménye. Elõfordul azonban, hogy nem feltétlenül szeretnénk százezreket vagy akár milliókat fizetni a legkülönlegesebb italok palackjainak tömegéért, hogy aztán ha mégsem ízlik, a látogatóba érkezõknek kelljen egy felbontott üveg italt ajánlgatni.

  • A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatása

    A cukormentes üdítőkkel kevert koktéloknak intenzívebb a bódító hatásaEgy előzetes tanulmány eredményei szerint a magas cukortartalmú üdítők némileg késleltetik a részegségérzetet, miközben a cukormentes, diétás üdítőkkel kevert koktélok intenzívebbé tehetik az alkohol bódító hatását. Az előzetes kutatások során az Északi Kentucky Egyetem munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a gyümölcslevekhez és a cukros üdítőkhöz viszonyítva a diétás italok jobban megnövelhetik a koktélok alkoholtartalmát. A kutatók a különféle koktélok eltérő hatásait a rendőrség által is használt alkoholszondákkal mérték.

  • Véres Mária itala: 75 éves a Bloody Mary koktél

    New York - Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az elsõ Bloody Mary koktélt.

    Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros. Legfõbb összetevõi a vodka, a paradicsomlé, a tabasco paprikaszósz és a worcestershire szósz.

    A koktél születési neve Red Snapper. Mai elnevezését valószínûleg I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellen

    Kevés alkoholt tartalmazó frissítõk meleg nyári napokra: a fröccs remek kánikula ellenA fröccsöt leginkább félliteres méretekben gondolkozzunk, és max 2-3 deci borral. Legjobb a kisházmester (4 dl szóda, 1 dl bor) a viceházmester (3 dl szóda, 2 dl bor) és a házmester (2 dl szóda, 3 dl bor), mégpedig valami jó könnyed reduktív fehérből vagy rozéból, este pedig sillerből. Nem bűn jégkockával inni, sőt. Itt egyébként bővebben minden le van írva. Nagy melegben kerüljük a tömény alkoholokat, mert fejreállás lehet a vége: a melegben egyébként is kitágult ereink az alkoholtól még jobban kitágulnak, ami hosszabb távon a szervezetünk összeomlásához vezethet!

  • Erdet védelem alá került a Sangria

    Erdet védelem alá került a SangriaMostantól csak és kizárólag a Spanyolországban, valamint Portugáliában készült italokat illethetik a Sangria névvel, minden más országban készült, bor alapú gyümölcsös ital a borból készült aromás ital megjelölést használhatja a palackon. Az Európai Parlament ugyanis eredetvédettnek minősítette a Sangriát. Két éves harc ért ezzel véget, Spanyolország és Portugália 2012-ben kezdeményezte, hogy a jellegzetes, főként vörösbor alapú, citrusfélékkel és más gyümölcsökkel, és különféle fűszerekkel ízesített ital márkavédettséget élvezzen.

  • Többet isznak az okosabb és képzettebb nõk

    Egy nagyszabású brit felmérés szerint az egyetemet végzett nõk csaknem kétszer olyan gyakran isznak alkoholt, mint képzetlenebb társaik. A férfiaknál is van összefüggés a képzettség és az alkoholfogyasztás között, csak ott sokkal kisebb a különbség a képzettek és a képzetlenek fogyasztása között.

    A felmérést a Londoni közgazdasági egyetem végezte. Sok ezer olyan férfi és nõ életét követték nyomon, akik mind 1970-ben születtek, ugyanazon a héten.

  • Tío Pepe - Józsi bácsi, a spanyolok kedvenc aperitifje

    Tío Pepe, azaz magyarul Józsi bácsi fogalom a spanyol borívók körében.

    Ez egy nagyon száraz, könnyû és nemes fehérbor, amit jól behûtve aperitifként szoktak fogyasztani. Kedveltségét egy véletlennek köszönheti.

    A 19. század közepén egy borkereskedõ, Manuel González nagy sikerrel exportálta Angliába sûrû, sötét, édes, enyhén dióízû borát.

  • Az Unicum története

    1847

    Amikor Zwack József elhatározta, hogy megalapítja gyárát, már tíz esztendeje mûködött a világ elsõ vasútvonala az angliai Stockton és Darlington között, Magyarországon pedig a reformországgyûlések lázában égõ honatyák a magyar nyelv hivatalossá tételén munkálkodnak. S 1847-ben, amikor „eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására engedelmet adatni” kér, meglehet, hogy a késõbbi márcziusi ifjak már a Pilvax kávéházban cserélnek eszmét a jövõrõl.

  • Már a pezsgõ sem az igazi

    A "bankárok itala", a Dom Perignon 30 helyett esett a világ legkedveltebb italainak rangsorában, így már nem tartozik a száz legnépszerûbb termék közé.

    A világ legnépszerûbb pezsgõje, a Moët et Chandon, az Intangible Business által összeállított lista tizennyolcadik helyén szerepel, a múlt évhez képest négy helyet esett vissza. Általánosságban elmondható, hogy a pezsgõk veszítettek népszerûségükbõl, mivel a vásárlók igyekeztek olcsóbb italokat vásárolni.

  • Sárgadinnye, görögdinnye

    Sárgadinnye: az indiai vagy közép-ázsiai eredetû sárgadinnyét a feltevések szerint maguk az ôsmagyarok hozták be a Kárpát-medencébe. Mindenesetre a dinnyetermesztésünk igen nagy múltra tekint vissza. A sárgadinnye melegigényes növény, a világon bárhol termeszthetô, ahol legalábbis a nyarak melegek. A lédús, édes sárgadinnye igazán nem az a gyümölcs, amelyrôl azt gondolnánk, hogy különösebben egészséges volna. Azonban magas cukortartalma mellett, mely édességét biztosítja, igen jelentôs a gyümölcsben található E- és C-vitamin, valamint béta-karotin.