
A banán szervezetünk számára kiváló energiaforrás, jótékony élettani hatását magas A- és E-vitamin-tartalmának köszönheti, de jelentékeny vasat, rezet, cinket, mangánt, jódot és foszfort is tartalmaz. A gyümölcsök közt a banánnak van a legalacsonyabb sótartalma, így speciális diétáknál is alkalmazzák.
A banán és a koktélok
A banán koktélalapanyagként történô felhasználása – a gyümölcs sajátságos állagának köszönhetôen – a turmixgépben készülô italoknál a leggyakoribb. A jégkásás, ún. frozen italoknál ideális komponens, mert gazdag, krémes textúrát ad a kész koktélnak. Pontosan ezt a funkciót tölti be a tejes turmixok esetében is, csak itt kevesebb jéggel és több tejtermékkel keverjük ezt a klasszikus, egész évben szezonális gyümölcsöt. Banános koktélok díszítéséhez is felhasználhatjuk a banánszeleteket, bár a gyümölcs állaga és könnyen bebarnuló külseje miatt nem ez a legideálisabb megoldás.
