rss

  • A Bacardi története

  • Az eredet - Kuba:

    Don Facundo Bacardi Massó - 1814 októberében született a spanyolországi Sitgesben. Tizenöt évvel késõbb testvéreivel együtt Spanyolországból a kubai gyarmat országba, még pontosabban a csodálatos Santiago kikötõ városba emigrált.

    Santiago volt a helyszíne a több éves gondos kisérletezgetéseknek, mely után Don Facundo létrehozta világhírû BACARDI rumjait, és ahol 1862-ben megalapította a Bacardi y Compania céget. Ugyan ezen év február 4-én két szimbólum született:

    a BACARDI denevér - mely napjainkban is a világ legismertebb rumjának szimbóluma - és az "El Coco" kókuszpálma fa, melyet fia Facundo M. Bacardi ültetett. Az új cég tevékenységének elsõ évtizedei alatt forradalmasította a rum készítés gyártástechnológiáját, mivel Don Facundo létrehozta a gondosan érlelt rumjait, valamint a világ elsõ fehér rumját. Ezek az újítások révén szerezte meg Don Facundo cége a "Los Maestros del Ron" - "A Rumok Mestere" címet.

    Kubában akkor már évszázadok óta készítettek rumot cukornádból, de az ital még alig emlékeztetett a mostanira. Az úttörõnek számító Bacardi üzemben 1862-ben született meg a világ elsõ mai értelembe vett rumja, ami rövidesen a legkedveltebb márkává vált. Csak néhány évtized után jelentek meg a többi ma ismert kubai márkák, melyek a Bacardi minõségét próbálták leutánozni. Külföldön azonban igazán csak a Bacardi vált ismertté, s lényegében egyet jelentett a kubai rummal.

    A Denevér:

    A BACARDI Denevér emblémája a Bacardi családi nevet viselõ minden egyes termék címkéjén megtalálható. A családi hagyomány szerint 1862-bõl származik, amikor is Don Facundo felesége, Doña Amalia Lucía Victoria Moreau azt javasolta, hogy a Denevért használják az új rum védjegyeként.

    A magyarázat egyszerû. Amikor Amalia elõször látogatta meg a Bacardi szeszfõzdét, a szarufán egy gyümölcsevõ denevércsapatot vett észre. Márpedig Doña Amalia világában a denevérek különleges jelentõséggel bírtak. Mint a mûvészetek kedvelõje, Amalia tudta, hogy Kuba már kihalt bennszülöttei, a tainók a denevéreket tartották a kulturális javak és értékek birtokosának. A helyi népi hagyomány szerint a denevérek még a jó egészséget, a gazdagságot és a családi egységet is szimbolizálják.

    Javaslata emellett józan és gyakorlatias volt. A 19. században még nagyfokú volt az írástudatlanság, így a termékeknek jellegzetes képes logóra - védjegyre - volt szükségük ahhoz, hogy azonosíthatók és eladhatók legyenek.Kubában a szóbeszéd gyorsan terjedt Don Facundo kitûnõ, új faszén-szûrésû rumjairól: a gondosan érlelt, testes, sötét, lassan kortyolhatókról és a csodálatos új, világos rumról, mely lágy, civilizált és meglepõen könnyû italnak bizonyult. De a denevér mítosza is segített, így Don Facundo Denevérjének képe együtt terjedt kellemes ízû rumjainak hírével. A Denevér - amint azt a helyi történetek tanúsították - szerencsét hozott és mágikus erõt kölcsönzött a rumnak.

    A BACARDI Denevér ma közismert és kedvelt karakter a világ több mint 170 BACARDI rumot fogyasztó országában. A BACARDI rum elsõrendû minõségét és kiváló zamatát Don Facundo egyedülálló receptjének és szabadalmaztatott faszén szûrési, érlelési eljárásának köszönheti. A Denevér pedig végjegyként testesíti meg a rumok népszerûségét és növeli tovább a cég presztizsét.


    A Japán Parti:

    Az, hogy Facundito Bacardi hogyan és miért kezdte el híres japán partijait, családja és a barátai számára egyaránt rejtély maradt. Egy dolog azonban világos. Amint azt nagybátyja, Henri Schueg mondta: „Facundito japán partijai kevesebb pénzbe kerültek volna a cégnek, ha minden vendégét Japánba vitte volna ahelyett, hogy a házába, Santiago de Cubába hívta õket.”

    Ezeket a partikat mindig akkor tartották, amikor Henri nem volt a városban. A rendszeres „semana de practica”-k vagyis gyakorlati hetek azzal kezdõdtek, hogy Facundito meghívókat küldött szét a családnak és a barátoknak Santiago de Cubától New York Cityig. A meghívón szerepelt a parti kezdetének idõpontja, az étkezések és egy szobafoglalás - a vendégek nem mehettek el az egész heti ünnepség vége elõtt.

    Facundito partijait elõször az apja nyári farmján „el Narajal”-ban, késõbb pedig saját öbölmenti házában „Cinco Realesben” tartotta. Az események az egész világról mágnesként vonzották a látogatókat. Santiagóban a vendégeket Japánból hozott riksákkal vették fel, vagy saját sofõrjeik szállították õket. Azok a vendégek, akik saját maguk vezettek a házhoz, hamar megtanulták, mit gondol Facundito az ivásról és a vezetésrõl.

    Azoknak a vendégeknek a kulcsait, akik maguk vezette autóval érkeztek a partira, Facundito egy kosárba tetette. Saját jellemzõ modorában és minden különösebb csinnadratta nélkül a kulcsokat az öbölben a tengerbe dobta. „Cinco Reales”-i nyaralójánál saját leszállópályát építtetett csupán azért, hogy a Havannából és az Egyesült Államokból az ünnepségekre érkezõ barátai repülõgépeikkel a közelben landolhassanak.

    Apja farmján Facunditot egy „Trio Matamoros” nevû népszerû kubai zenei együttes szórakoztatta. Valójában Miguel Matamoros Facundito személyi sofõrje volt, az együttes többi tagját pedig õ vette fel, hogy kocsija hátsó ülésén kocsikázzanak. Egyetlen dolguk az volt, hogy énekeljenek és jó hangulatot terjesszenek szülõvárosa, Santiago de Cuba lakosai körében. Santiago Facundito játszótere volt, minden embert a barátjának tekintett. Párizstól New Yorkig bármerre utazott is Facundito, az együttes a Bacardi család szenvedélyes életetszeretetét hirdette - természetesen egy pohár BACARDI rum társaságában.

    A Bolinchan címû ritka rádiófelvételen a Trio Matamoros a karrierjüket elindító japán partikról énekel. Az ünnepségek idején minden vendégtõl megkívánták, hogy formális japán öltözéket, ugyanakkor görkorcsolyát viseljen. Mindenki részt vett az egész héten át zajló partin – ott volt Facundito, aki felvette a Bolinchan nevet, barátja, Rafael Valiente, akit csak úgy ismertek, mint „egész Havanna legboldogabb eladóját” – hiszen munkája az ingyenes BACARDI rumminták kiadása volt - és természetesen ott volt unokatestvére, Pepín Bacardi is, aki a Matamoros dalt úgy írta le, mint egy koccintáskor mondott „csin-csin-t”.

    Facundito gondtalan viselkedésmódja és életöröme alteregója - a Bolinchan - nevét dalban tette halhatatlanná. A népszerû refrén így szól: „Hát ilyen az élet, mondta Bolinchan, és ha meghalok érted, mit szólnak majd?” Csak azt mondhatjuk, hogy amikor Facundito Bacardi 1932-ben meghalt, legjobb barátai közül 40.000–en jelentek meg a temetésén. Santiago de Cuba utcái különbözõ rendû és rangú emberrel voltak tele, akik mind búcsút mondtak annak a legendának, amit Facundito Bacardinak hívtak és hívnak ma is.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Készüljünk a Húsvétra házi tojáslikőrrel

    Készüljünk a Húsvétra házi tojáslikőrrelHúsvét közeledtével mindenki azon gondolkodik, milyen étellel és itallal készüljön az ünnepekre. Ha szeretnénk a vendégeket meglepni valami igazán különlegessel, akkor készítsünk nekik mi magunk tojáslikőrt, amit tálaláskor néhány húsvéti kiegészítővel még fel is dobhatunk. Hozzávalók:
    - fél kiló porcukor
    - fél liter habtejszín
    - fél liter vodka
    - 6 tojás

  • Sörfogyasztási szokások Magyarországon

    Sörös a magyar lakosság! A csapolt sör fogyasztására a pubok és a kocsmák a legnépszerûbb helyszínek, míg a sorban következõ fesztiválok 18 százalékot reprezentálnak.

    Kiderült, hogy az online kérdõívet kitöltõk 26 százaléka hetente többször fogyaszt sört, 17 százalék hetente egyszer, 21 százalék pedig havonta 2-3 alkalommal. A válaszadók 8 százaléka havonta egyszer, 10 százalék 2-3 havonta, 18 százalék pedig változó idõközönként iszik sört valamilyen formában.

  • Menta (mentha)

    Sok ismert mentafaj közül leggyakrabban a borsmentát és a fodormentát használjuk. Koktélokhoz elsôsorban a fodormenta az ideális.

    Otthoni állandó utánpótlásra célszerû nevelni ezt a 40-50 centi magasra is megnövô évelô növényt. Földbeli hajtásrendszere van, mellyel gyorsan terjed. Ha nagyobb cserépben vagy valamilyen edényben neveljük, megtakaríthatjuk a féktelen terjedésével kapcsolatos, esetenként hiábavaló munkát. Élettanilag frissítô, görcsoldó hatása van, amit a gyógyszerészet ki is használ, mentaolaj vagy mentol formájában.

  • Grand Marnier

    A Grand Marnier története 1827-ben kezdõdött, amikor Jean-Baptiste Lapostolle gyümölcslikõröket elõállító lepárlót alapított Neauphle-le-Château-ban, Franciaországban. 1876-ban, amikor az unokája hozzáment Louis-Alexandre Marnier-hez, egy bortermelõ család sarjához, és nevüket is egyesítették, minden készen állt egy csoda születéséhez.

    1880-ban Louis-Alexandre Marnier Lapostolle volt az elsõ, aki vadnarancs olajával elegyítette az általuk gyártott konyakot, így megszületett a késõbb világhíressé vált likõr, amit Cézar Ritz, a híres szálloda alapítója, javaslatára Grand Marnier-nek kereszteltek el.

  • Italok ABC sorrendben (ital kislexikon)

    Italos szekrény, italok listája, árlista, koktélos, bartenderAbsinth: Magas 60% feletti alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fûszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Leginkább Franciaországban terjedt el, vízzel keverve itták. 1920 körül (kábítószer jellegû és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Mára (ütõssége miatt) sokan újra kedvelik. Menthol, mangó, cannabis ízben is kapható. Ebben a cikkben négyszáznál több italról olvashatsz további hasznos ismertetõt. Javasoljuk, hogy az italkereséshez használd a portál keresõ funkcióját, hogy gyorsabban rálelj a számodra fontos információkhoz!

  • Nyári hűsítők

    Nyári hűsítőkA nyári koktélok jellegzetessége az, hogy több szódavizet, szörpöt, vagy gyümölcslevet tartalmaznak, mint a röviditalok. Az italok így gyengébbek, „hosszabbak” – és kevésbé ártanak. Éppen ezért különösen vigyázzunk a nyári koktélokra – sokszor nem érződik az alkohol erőssége, továbbá nyáron mindig többet és gyorsabban iszunk, mint általában, így hamarabb is leszünk spiccesek. A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel.

  • Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az Orgazmus

    Szexi koktélok: Sex on the beach, Pina Colada és az OrgazmusMi is lehet jobb, mint egy hűsítő koktél a nyári melegben. Ha trendi akarsz lenni, akkor válaszd a legvadabb koktélokat a bárból! Unod a szürke hétköznapokat? Eleged van a munkából? Monoton az életed? Vedd fel a kedvenc ruhádat a legcukibb cipőddel, vigyél magadra egy kis sminket. Hívd fel a barátnőidet és menjetek, igyatok meg egy koktélt. Legyél trendi és bevállalós, válaszd a legmerészebb szexi koktélokat. Sex on the beach, Pina Colada, Orgazmus! Ne habozz, kérd ki, ami neked jár és élvezd estédet, a csajokkal!

  • Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktél

    Kihagyhatatlan: Epres pezsgőkoktélMájus végén-júniusban a legfinomabb az eper, de nem csak a gyönyörű piros gyümölcsnek van itt az ideje a nyár beköszöntével, hanem a pezsgőknek, koktéloknak is. Ráadásul az eper és a pezsgő országos cimborák. Egy egyszerűbb, de jól kiválasztott pezsgő kiváló alapja lehet akár egy epres koktélnak. A kísérletező kedvűek kipróbálhatják rozé pezsgővel és más gyümölcsökkel is, hiszen a ribizli és a málna is kiváló választás, sőt, hamarosan itt a sárga- és az őszibarack, valamint a nektarin is

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • Antibiotikum-tartalmú sört fõztek az ókori núbiaiak

    Antibiotikum-tartalmú sört fõztek kétezer évvel ezelõtt a núbiaiak - derítették ki amerikai kutatók, akik vegyelemzéssel tetraciklint mutattak ki az ókori csontokban. A kutatás szolgáltatta az eddigi legmeggyõzõbb bizonyítékot arra, hogy az antibiotikum-elõállítás tudománya kétezer évvel a penicillin 1928-as feltalálását megelõzõen született. George Armelagos, az egyetem antropológusa még 1980-ban mutatta ki, hogy a mai Szudán területén elõkerült, a Kr.u. 350-550 közötti periódusból származó csontok egy széles spektrumú természetes antibiotikumot, a Streptomyces nevû baktérium által termelt tetraciklint tartalmaznak.

  • 3 millió forintos koktél az új rekorder

    3 millió forintos koktél az új rekorderÚj rekord született a legdrágább koktélok kategóriájában. Egy ausztrál mixer állította fel a Winston nevű itallal, ami közel 13.000 dollárba, azaz majdnem 3 millió forintba kerül. A Sir Winston Churchillről elnevezett italt az 1858-as Croizet Cognac teszi ilyen csillagászati árúvá, lévén e nedűből egy üveg 157.000 dollár (35 millió forint). Természetesen nem hiányozhatnak belőle a további különleges összetevők, így Angostura, Grand Marnier kvintesszencia és Chartreuse likőr. Az 1858-as Croizet jelenleg is Guinness-rekorder konyak az árat illetően.

  • A mesterséges édesítőt tartalmazó italok fogyasztása nagyobb elhízás-kockázattal jár

    A mesterséges édesítőt tartalmazó italok fogyasztása nagyobb elhízás-kockázattal járA mesterséges édesítők összezavarhatják a szervezet energia-bevitelének ellenőrzését, aminek eredményeként a diétás ételek és italok fogyás helyett hízást eredményezhetnek – állítja egy szakértő. Más bizonyítékok szerint ezek az anyagok növelik a szívbetegség és a diabétesz kockázatát is. Susan Swithers, West Lafayette-i Purdue Egyetem professzora tette közzé véleményét az olyan gyakran használt édesítőszerekről, mint a szukralóz, az aszpartám és a szacharin. Ezen kívül nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a metabolikus szindróma kockázata.

  • Kávés titkok

    A kávé elõnyös élettani hatásairól sorra jelennek meg a tanulmányok. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen alapanyagokból készítjük el a kávét. Míg a rossz minõségû fekete káros, addig a minõségi alapanyagokból és a kiváló baristák által készített kávé jótékony hatással lehet a szervezetre.

    Bár a magyar lakosság 80 százaléka tartozik a kávéfogyasztók táborához, a kávézás egészségre gyakorolt hatásáról a mai napig nem alakult ki egységes közvélemény.

  • Cointreau, Cointreau C

    A Cointreau 1849 óta - amióta létrehozták - világszerte elismert ital. A kristálytiszta alkoholok egyik legnépszerûbb képviselõje, melyhez hozzájárul valódi minõsége, 150 éves öröksége, és az, hogy szinte minden bárban megtalálható.

    1849-ben Angersben (Franciaország) Adolphe Cointreau és testvére, Edouard-Jean egy teljesen új alkoholt hozott létre. Edouard-Jean fia, Edouard késõbb rájött, hogy a hagyományos, azaz nem-kristálytiszta likõrök vesztenek a zamatukból, míg a palackokban állnak,...

  • Minden ami fröccs

    Szigorú értelemben fröccsnek csak az a boros ital nevezhetõ, melynek készítéséhez szódát használnak. Manapság azonban egyre kevesebb a szikvíztöltõ-kisiparos, és gyermekeink nem is értik a nem oly régen még családi viszályokat kiváltó kérdést: ki csinál szódát?

    A klasszikus szóda - szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezetõ szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve – ugyanis a szifonfejnek köszönhetõ tökéletes zárás eredményeképpen az utolsó cseppig biztosítja a szódavíz egyenletes minõségét.

  • Southern Comfort

    A likõrnek minõsülõ ital whiskey, barack,
    narancs, vanília, fahéj és cukor keverékének
    felhasználásával, titkos recept alapján született meg egy ír származású kocsmáros, Martin Wilkes Heron (1850. július 4. – 1920) fejében a Louisiana állambeli New Orleans-ban. M. W. Heron családja elõször New Yorkba, majd St. Louisba emigrált.
    Az 1874 óta gyártott likõr kezdetben a "None Genuine But Mine" illetve "Two per customer. No Gentleman would ask for more." üvegen megjelenõ szlogennel hozta forgalomba Memphisben.

  • A whisky története

    Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey.

    Az alkohollepárlás technikája már az ókorban ismert volt és mint akkoriban oly sok egyéb alapvetõ ismeret, természetesen Kínából érkezett Európába. A mai értelemben vett whiskyre utaló elsõ írásos emlékek az 1500-as évekre datálodnak.

    Érdekesség képpen, igyekeztünk idõrendi sorrendbe tenni és összegyûjteni a témával kapcsolatos leglényegesebb adatokat és évszámokat.

  • Benedictine

    Északnyugat-franciaországi Normandiában készített aranysárga növényi és fûszeres keserûlikõr. Nevét a Benedek-rendrõl kapta. Alkoholtartalma 40 %, kiváló aperitíf. Étkezés után jéggel felszolgálva remek, koktélok alapanyagaként vagy ízesítõként szinte nélkülözhetetlen.

  • Kávé - mitõl biokávé a biokávé?!

    A kávétermelõ országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelõ országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendõen öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédõ-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

  • Tudnivaló koktélokról

    Mekkora egy koktél? – Egy-egy koktél adagonként rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésrõl beszélnek, ott ízlés dolga, hogy ki mennyi higítót (például szódát vagy gyömbért) használ, de nem szokás 20-25 cl-nél hosszabb italokat keverni. Van forrás, amely szerint az összetevõk számát is illik korlátozni, s eszerint ötnél több különbözõ alkotóelem használata már erõs túlzásnak számít.

    Keveredési idõ – Az összerázás, illetve a keverés idejét úgy kell megválasztani, hogy a vegyülés teljes legyen, az ital jól lehüljön, de mégse higítsa fel az olvadó jég.