rss

  • Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéja

  • Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéjaÁllati segítségre van szükség a trónbitorló Black Ivory elkészítéséhez is. A csészénként 50 dollárba, vagyis 10 ezer forintba kerülő ital ízén thai elefántok bélrendszere dolgozik. A szakemberek úgy vélik a kávé keserű íze annak köszönhető, hogy az elefánt gyomorenzimei lebontják a kávé fehérjéit. Nem csoda, hogy a különleges eljárás miatt évente csupán néhány kilogramm készül belőle. A Black Ivory névre keresztelt italból egy csésze több mint 10 ezer forintba kerül.


    A világ legdrágább kávéja címét egészen eddig egy indonéz specialitás, a Kopi Luwak nevű kávé birtokolta: a kávéból 100 gramm körülbelül 80 dollárba került. Különleges ízét egy Indonéziában honos cibetmacskafélének, a maláji pálmasodrónak köszönheti. A finomítás az állat gyomornedvei segítségével zajlik.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sangria készítése házilag

    Sangria készítése házilagA boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni. A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, mondják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, tartják Andalúziában, ám annyi bizonyos, hogy népszerűsége a puncsokkal együtt az 1800-as évek arisztokrata partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői.

  • Grand Marnier

    A Grand Marnier története 1827-ben kezdõdött, amikor Jean-Baptiste Lapostolle gyümölcslikõröket elõállító lepárlót alapított Neauphle-le-Château-ban, Franciaországban. 1876-ban, amikor az unokája hozzáment Louis-Alexandre Marnier-hez, egy bortermelõ család sarjához, és nevüket is egyesítették, minden készen állt egy csoda születéséhez.

    1880-ban Louis-Alexandre Marnier Lapostolle volt az elsõ, aki vadnarancs olajával elegyítette az általuk gyártott konyakot, így megszületett a késõbb világhíressé vált likõr, amit Cézar Ritz, a híres szálloda alapítója, javaslatára Grand Marnier-nek kereszteltek el.

  • Antibiotikum-tartalmú sört fõztek az ókori núbiaiak

    Antibiotikum-tartalmú sört fõztek kétezer évvel ezelõtt a núbiaiak - derítették ki amerikai kutatók, akik vegyelemzéssel tetraciklint mutattak ki az ókori csontokban. A kutatás szolgáltatta az eddigi legmeggyõzõbb bizonyítékot arra, hogy az antibiotikum-elõállítás tudománya kétezer évvel a penicillin 1928-as feltalálását megelõzõen született. George Armelagos, az egyetem antropológusa még 1980-ban mutatta ki, hogy a mai Szudán területén elõkerült, a Kr.u. 350-550 közötti periódusból származó csontok egy széles spektrumú természetes antibiotikumot, a Streptomyces nevû baktérium által termelt tetraciklint tartalmaznak.

  • Különleges módon készül a kvevri bor

    Különleges módon készül a kvevri borA kvevri bor Grúziából ered, habár az egész Kaukázusban elterjedt ital. Különlegességét, pedig főként, a rendhagyó készítési eljárása adja. A ital neve, vagyis a kvevri, az érlelő edényre utal, amiben a bort készítik. Ez egy nagyméretű agyagedény, ami leginkább, egy fületlen amforára emlékeztet. Kvevriben bort készíteni, annak hívei szerint, a borászat egyik legtisztább, legtermészetesebb, és legegyszerűbb módja. Az így készült ital tanninban gazdag, és tartósítószerek nélkül is hosszú időn keresztül megőrzi jó ízét.

  • A mesterséges édesítőt tartalmazó italok fogyasztása nagyobb elhízás-kockázattal jár

    A mesterséges édesítőt tartalmazó italok fogyasztása nagyobb elhízás-kockázattal járA mesterséges édesítők összezavarhatják a szervezet energia-bevitelének ellenőrzését, aminek eredményeként a diétás ételek és italok fogyás helyett hízást eredményezhetnek – állítja egy szakértő. Más bizonyítékok szerint ezek az anyagok növelik a szívbetegség és a diabétesz kockázatát is. Susan Swithers, West Lafayette-i Purdue Egyetem professzora tette közzé véleményét az olyan gyakran használt édesítőszerekről, mint a szukralóz, az aszpartám és a szacharin. Ezen kívül nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a metabolikus szindróma kockázata.

  • Luxushotel leánykérõ koktéllal

    A londoni ötcsillagos Sanderson hotelben 61 ezer forintot érõ koktélkülönlegességgel teszik még különlegesebbé a lánykérést. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített italt flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel, ára 61 ezer forintnyi font. A londoni Sanderson hotel Bíbor Bárjában kimondottan lánykéréshez találtak ki egy különleges koktélt, amelynek színénél csak az ára megdöbbentõbb. A friss szilvából készült, hibiszkusz nektárral ízesített, 1995-ös évjáratú Dom Perignon Oenotheque pezsgõvel megbolondított italt két míves Baccarat flõtében és ezüst tálcán szolgálják fel.

  • A Mixer, aki a koktélodba mosolyt is bele tud varázsolni!

    Arno van Eijmeren, a De Kuyper likõrök márkanagykövete nemrég Magyarországon járt. A holland mixernagyágyú a BACARDI Original Bárban tartott workshopot, amelyen hazai bartenderek leshettek el tõle néhány új receptet és különleges koktélkeverési trükköt. A vele készített interjúból az is kiderül, hogyan lesz egy öltönyös ingatlanügynökbõl mixerguru.

    Mik a legjobb farsangi italok, mit tanácsol kollégáinak, miért szeret a De Kuyper likõrökkel dolgozni és mi az, ami egy koktélból sem hiányozhat? Errõl kérdeztük a koktélgurut.

  • Minden ami fröccs

    Szigorú értelemben fröccsnek csak az a boros ital nevezhetõ, melynek készítéséhez szódát használnak. Manapság azonban egyre kevesebb a szikvíztöltõ-kisiparos, és gyermekeink nem is értik a nem oly régen még családi viszályokat kiváltó kérdést: ki csinál szódát?

    A klasszikus szóda - szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezetõ szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve – ugyanis a szifonfejnek köszönhetõ tökéletes zárás eredményeképpen az utolsó cseppig biztosítja a szódavíz egyenletes minõségét.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán

    Tizedik helyet szerezte meg Orosz Ákos a Nemzetközi Finlandia Vodka KupánA tizedik helyet sikerült megszereznie Orosz Ákos mixernek az idei Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, ahol három különböző koktélt kellett mixelnie a versenyzőknek. Orosz Ákos mixer képviselte Magyarországot idén Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán, miután novemberben megnyerte a magyarországi előválogatót. A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg képességeit három klasszikus kategóriában.

  • Sherry

    A sherry fogalom

    Típusai és készítési eljárásai között legalább olyan nagy feladat kiigazodni, mint amilyen nehéz dolga van a külföldieknek a mi tokaji borspecialitásaink esetében.

    A sherry és a vidék, ahol készítik, egészen egyedi világ. Kell és tanulságos ismernie a magyar borbarátnak ezt az italt, amely Európa másik szegletébõl vívta ki magának a világhírnevet.

  • Az Unicum története

    1847

    Amikor Zwack József elhatározta, hogy megalapítja gyárát, már tíz esztendeje mûködött a világ elsõ vasútvonala az angliai Stockton és Darlington között, Magyarországon pedig a reformországgyûlések lázában égõ honatyák a magyar nyelv hivatalossá tételén munkálkodnak. S 1847-ben, amikor „eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására engedelmet adatni” kér, meglehet, hogy a késõbbi márcziusi ifjak már a Pilvax kávéházban cserélnek eszmét a jövõrõl.

  • A nyár slágere: a habzóboros koktélok

    A nyár slágere: a habzóboros koktélokA finnek kedvenc vodkája zamatos gyümölcsökkel párosítva pezsdítő, jéghideg koktélokkal ragad magával a nyári forróságban. Ráadásként pedig, ha még néhány korty habzóbort is keverünk az ízlelőbimbókat kényeztető kreációkhoz, a siker biztosan nem marad el! Bodza-Lime örvény: Hozzávalók: 2 cl Finlandia Lime, 5 cl habzóbor, 2 cl bodzaszirup, 5 cl szóda, fél lime cikkekre vágva. A vodkát, lime-ot, és a bodzaszirupot egy shakerben jól összerázzuk, borospohárba töltjük, majd felöntjük habzóborral és szódával.

  • Naponta két pezsgõspohárnyi pezsgõ jót tesz az ereknek

    A mértékletes pezsgõzés egészséges és védi a szívet, ezt bizonyította egy brit-francia vizsgálat. A lelkes önkénteseken végzett tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition közölte.

    Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsõsorban a az ebéd és vacsora kísérõjeként elfogyasztott 1-1 dl vörösbor szívvédõ hatású. A kutatások szerint a mértékletes borivóknak jobbak az életkilátásai, mint az absztinenseknek. Az angol Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

  • Erdet védelem alá került a Sangria

    Erdet védelem alá került a SangriaMostantól csak és kizárólag a Spanyolországban, valamint Portugáliában készült italokat illethetik a Sangria névvel, minden más országban készült, bor alapú gyümölcsös ital a borból készült aromás ital megjelölést használhatja a palackon. Az Európai Parlament ugyanis eredetvédettnek minősítette a Sangriát. Két éves harc ért ezzel véget, Spanyolország és Portugália 2012-ben kezdeményezte, hogy a jellegzetes, főként vörösbor alapú, citrusfélékkel és más gyümölcsökkel, és különféle fűszerekkel ízesített ital márkavédettséget élvezzen.

  • A Becherovka új ízzel hódít

    Becherovka Lemond: az eredeti eszencia és egy csipetnyi citrusféle. 2010 tavaszán a Jan Becher Karlovarská Becherovka vállalat új terméket fejlesztett ki több mint 200 év elteltével, Becherovka Lemond néven. Az újdonság az eredeti Becherovka ízvilágára épül, amelyet leheletnyi citrusféle tesz még izgalmasabbá, és ezt továbbfokozza, hogy a cég Lemond Call néven új „rituálét” kíván meghonosítani, amely megkülönbözteti, és könnyen felismerhetõvé teszi a Becherovka Lemond fogyasztóit. A jeges hatást keltõ Lemond palack áprilistól kapható a szuper- és hipermarketekben.

  • Italok ABC sorrendben (ital kislexikon)

    Italos szekrény, italok listája, árlista, koktélos, bartenderAbsinth: Magas 60% feletti alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fûszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Leginkább Franciaországban terjedt el, vízzel keverve itták. 1920 körül (kábítószer jellegû és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Mára (ütõssége miatt) sokan újra kedvelik. Menthol, mangó, cannabis ízben is kapható. Ebben a cikkben négyszáznál több italról olvashatsz további hasznos ismertetõt. Javasoljuk, hogy az italkereséshez használd a portál keresõ funkcióját, hogy gyorsabban rálelj a számodra fontos információkhoz!

  • Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéja

    Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéjaÁllati segítségre van szükség a trónbitorló Black Ivory elkészítéséhez is. A csészénként 50 dollárba, vagyis 10 ezer forintba kerülő ital ízén thai elefántok bélrendszere dolgozik. A szakemberek úgy vélik a kávé keserű íze annak köszönhető, hogy az elefánt gyomorenzimei lebontják a kávé fehérjéit. Nem csoda, hogy a különleges eljárás miatt évente csupán néhány kilogramm készül belőle. A Black Ivory névre keresztelt italból egy csésze több mint 10 ezer forintba kerül.

  • Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyére

    Külön vonat viszi a tequila kedvelőit az ital készítésének színhelyéreKülönleges gőzmozdonyos vonattal viszi gyárába az El Jimador tequila az ital készítése iránt érdeklődő látogatókat Mexikóban. A tequila kedvelői mostantól a guadalajarai Casa Herradura-t is meglátogathatják, itt készítik ugyanis a hazánkban is népszerű el Jimador tequilát, sőt az üzemet nemrégiben a világ leginkább látogatásra érdemes lepárlói közé választották. A 100 százalék kék agave-ből készült el Jimador tequila a guadalajarai Casa Herradurában születik. A helyszínre a Tequila Expresszel juthatnak el az érdeklődők.

  • Fincsi koktélok, amelyek a bőrünknek is jót tesznek

    Fincsi koktélok, amelyek a bőrünknek is jót tesznekA koktélokat szinte minden ember szereti, de amikor fogyasztjuk akkor nem is gondolnánk arra, hogy egynémelyik koktélnak micsoda jótékony hatása lehet. Mindenfelől azt halljuk, nem mindegy mit eszünk és mit iszunk na és persze, hogy mennyit. A bőrünkön meglátszik, hogy milyen tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, ugyanis bizonyos anyagok lelassítják az öregedést, segítenek a sejteknek a megújulásban és antioxidáns hatással bírnak. Ebben a hőségben a bőrünk szinte szomjazza a frissítő, hidratáló folyadékokat.