rss

  • Vajas-rumos koktél

  • Share on Tumblr

    Vajas-rumos koktélA fűszereket tegyük egy csészébe. A rumot, a vizet és a cukrot tegyük egy kis edénybe. Forrásig melegítsük folyamatos kevergetés mellett. Majd öntsük az edény tartalmát a csészébe. Végül a vajat óvatosan helyezzük az ital tetejére, ami majd szépen elolvad a keverékben. Ízlés szerint díszíthető. Hozzávalók: 2 rész sötét rum, 2 1/2 rész víz, 1 teáskanál barnacukor, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 csepp vaniliaaroma, 1 egész fahéj, 1 késhegynyi vaj. Van, aki a tetejére fúj egy kis tejszínhabot is, ez már ízlés kérdése, ki, hogy szereti. Hűvösebb őszi vagy téli napokra kiváló ital lehet.


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Pornstar Martini

    Pohár: martinis

    Díszítés: egy fél maracuja az ital tetején úszva

    Elkészítés: az összes hozzávalót rázd össze shakerben,

    majd szûrd át a pohárba

  • Daiquiri

    Azon kevés koktélok egyike, melyet kitalálása óta, 1896-tól szinte ugyanúgy készítentek. Jennings Coxhoz kötõdik a recept, aki ekkortájt a kelet-kubai Dariqui városában volt rézbánya-igazgató. Állítólag éppen elfogyott a ginje és attól tartott, hogy az ellenörzésre érkezõ fõnökének nem fog ízleni a helyi rum, ezért megpróbálta kicsit élvezhetõbbé tenni limelé hozzáadásával. Döntsük el, hogy sikerült-e neki.

  • Cuba Libre

    A koktél keletkezése 1900 körülre, Kuba spanyol uralom alóli felszabadulása körülre tehetõ. Kuba szigetére az amerikai katonák vitték be ez idõben magukkal az Újvilágban divatba jövõ Coca-colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig világra jött a Cuba libre.

  • Grenada

    A koktél elnevezése egy Nyugat-Indiai sziget neve is egyben - többek közt is is terem a fehéj.

  • Csokis csoda

    Csokis csodaBárki számára könnyen elkészíthető, 4-8 fő részére elegendő csokis gyönyör. Most így húsvét tájékán ennek a kis csodának az alapanyagait szerencsére a nyuszi fogja hozni, így ezzel sem kell külön bajlódni.

    Ajánlom csajos délutánokon, családi összejöveteleken, vagy akár este a pároddal filmezés közben, de unalmas pillanatainkban is megfelelő "társaságot" nyújthat. Egyszerű az elkészítése, nem kell hozzá semmi extra dolog.

  • A jó koktél alapja a jó pohár

    Koktéljainkat bármilyen pohárban felszolgálhatjuk, erre a célra akár az otthoni talpas vagy magasabb falú vizespohár, illetve a borospohár is megfelel. A szép díszítéshez és sok jéghez hasnonlóan azonban egy szép pohár is sokat lendít egy koktélon, így ha már nem elõször koktélozunk, érdemes lehet beruházni néhány különlegesebb darabra.

  • Koktélkészítés - hogyan kezdjünk hozzá?!

    Alapanyagok, italok

    A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínûleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerû megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likõrt vagy keserût, illetve néhány gyümölcslevet tartalamaz.

  • Manhattan

    Történet

    A Manhattan az egyik legrégebbi koktél, nagyjából olyan idõs lehet, mint a Martini - habár ez utóbbi ismertebb.

    Már az 1860-as években történik hasonló receptekrõl említés. Híressé egy Winston Churchil édesanyja által tartott Manhattan Club-i estély tette, az 1870-es évek elején.

    A házigazda, Jenny Jerome itt ugyanis állítólag felkérte az egyik pultost, hogy keverjen egy koktélt Samuel J. Tilden, New York újonnan megválasztott kormányzója tiszteletére. A koktélt pedig a helyrõl nevezék el.

  • Havana Beach

    A kubai strandok kedvenc hûsítõ itala.

  • Old Fashioned Whisky Coktail

    A whisky-s koktélok egyik elõfutára. Már az 1800-as évek elején fogyasztották, ekkor azonban csak whisky koktélnak hívták, az Old Fashioned jelzõt az 1900-as évek környékén kapta.

  • Pretty Woman

    A porcukrot az eperrel és az ananászlével turmixgépben krémesítjük.
    Pohárba töltjük, és felöntjük a pezsgõvel.

    Felezett eperrel díszítjük.

  • Blue Hawaiian

    A kék tengerpartok egyik leghûsítõbb itala.

  • Gin Swizzle

    A swizzle az 1800-as évek közepe óta népszerû, frissítõ hatású ital. Az eredeti recept rumot, citromlevet és cukrot tartalmazott, - az idõk folyamán ebbõl alakultak ki a swizzle különbözõ változatai. Nevét a "swizzle" keverõpálcáról kapta, amely egy trópusi növény szára volt és amivel a koktélt kevergették. Manapság is léteznek speciális swizzle-pálcák, amelyek oldalára cukrot kristályosítanak, így keverés közben édesedik az ital.

  • Black Russian Koktél (7 cl)

    Készítés és felszolgálás:

    Old Fashioned whiskey-s pohárban, jégre töltve.

  • Bronx Coctail

    Hozzávalók:6 cl gin, 3 cl narancslé, egy öntet száraz vermut, egy öntet édes vermut, jég - törve és kockákban;
    Pohár: magas goblet vagy highball;
    Díszítés: narancshéj-csík;

  • Cuba Libre

    Cuba Libre A Cuba Libre koktél eredete: Kuba szigetére az 1900 as évek elején amerikai katonák vitték be ez időben magukkal az Újvilágban divatba jövő Coca-Colát. A kóla és a kubai fehér rum találkozásából pedig létrejött a Cuba Libre. A koktél elkészítése: Long drink pohárba a lime-ot kicsit össze törjük, majd jeget töltünk rá. Ezt követően meglocsoljuk a rummal és a colával. Megspékelhetjük pár csepp Angostura Bitterrel, majd elkeverjük egy bárkanál segítségével. Ízlés szerint koktélcseresznyével, vagy a kifacsart lime héjával díszíthetjük a poharat.

  • Corkscrew

    Egy hûs nyári ital, a forró nyári estékre.

  • Gin Fizz

    A Gin fizzel az élén sokáig az egyik legnépszerûbb koktélként tartották számon a fizz-eket, a trópusi italok megjelenésével azonban csökkent a jelentõsségük. 1888-ban Henry C. Ramos találta fel a Gin Fizzt, amelyet a bárjában Ramos Gin Fizz néven árult. A recept sokáig titkos volt, a koktél lényege pedig a sok rázásban rejlett - Ramos állítólag több fiút fogadott fel, akiknek csak az volt a dolguk, hogy rázzák az italt. A recept végül valahogy kiszivárgott és az alkoholtilalom idején vált szélesebb körben ismertté. Számos klasszikus fizz recept tartalmaz tojást is. Ha mi is teszünk bele ilyet, legjobb az italt turmixgépben készíteni.

  • Manhattan

    A Manhattan az egyik legrégebbi koktél, nagyjából olyan idõs lehet, mint a Martini - bár ez utóbbi ismertebb. Már az 1860-as években történik hasonló receptekrõl említés. Híressé egy Winston Churchil édesanyja által tartott Manhattan Clubban tartott estély tette, az 1870-es évek elején.

  • Long Island Iced Tea

    Sokan úgy tartották, a recept az alkoholtilalom idejérõl származott, amikor a teába rejtették az alkoholt a bárokban. Azonban több kutatás cáfolta ezt az elméletet és kiderült, hogy a világszerte ismert ital az egyik legfiatalabb klasszikus: az 1970-es évek elején találták fel. Valószínûleg ekkoriban készítette elõször egy Chris Bendicksen nevû mixer Long Islanden.