Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.
Valóban burgonyából készül?
-erre a kérdésre sokan igennel felelnének, de bizony tévednek. A mai vodkák alapanyaga az esetek többségében a gabona. Hajdanán ugyan használtak burgonyát vodkakészítéshez, de eme alapanyag igen költséges a gabonához képest, és a burgonyából fajlagosan kevesebb „alkohol” állítható elõ.
Miért szûrik a vodkákat?
-A vodka a legtisztább állapotáig finomított alkohol, amelyet a lepárlás után faszénnel (vagy egyéb anyagokkal) meghatározó jelleg-, aroma-, és szín nélkülivé teszik. Ennek a folyamatnak a legegyszerûbb módszere a szûrés.
Mivel szûrik a vodkákat?
A legelterjedtebb módszer az aktív szénen vagy faszénen történõ átszûrés, amelyet többször egymás után végeznek az eredmény érdekében. A faszén szûrési felülete egyetlen kávéskanálnyi több mint 1000 m² hatalmas felület, amely megköti a színeket-, íz- és illatot okozó komponensek javarészét.
Mivel ízesíthetik a vodkákat?
Külföldön igen divatos, de már Magyarországon is kaphatóak a nagy vodkamárkák ízesített változatai. A legygyakoribb íz a citrusfélék, az erdei bogyósgyümölcsök, a vanília és a körte- vagy alma. Ezek a vodkák valódi gyümölcsbõl, vagy ezek kivonatából készülnek és színük alapján nehezen lenne megkülönböztethetõ a hagyományos vodkáktól, azonban csábító illatuk és ízükhöz már nem igényel
Hogyan fogyasszuk?
A vodkát leginkább hûtött vagy mélyhûtött állapotban szokás kínálni, természetesen ugyanez a szabály vonatkozik a szervírozáshoz használt poharakra is. Az orosz szokás szerint gyakorta ecetes uborkával, vagy füstölthallal is szokás fogyasztani.
Érdekességképpen néhány vodkanév, márkanév:
Lengyel vodkák listája Absolwent Belvedere Chopin
Cracovia Cymes Jan III Sobieski Krakowska wódka Krakus
Królewska Krupnik Lodowa Luksusowa Millennium Original
Pan Tadeusz Polonaise Przepalanka Krakowka Siwucha Wis³a
Wyborowa ¯o³±dkowa Gorzka ¯ubrówka ¯ytnia
Magyar vodkák listája
Péterpál vodka (Zwack)
Kalinka vodka (Zwack) Nyírségi vodka (kommerz) |
Orosz
vodkák listája Old Russia Vodka Baltiyskaya Gzhelka Krepkaya
Cristall Kristal Kubanskaya Limonnaya Moskovskaya
Okhotnichya Permskaya Pertsovka Psenyicsnaja Rodnik
Russkaya Starka Stolichnaya Stolovaya Sibirskaya Smirnov
Yubileynaya Flagman
Ukrán vodkák listája Eneida
Nalevayko Pertsivka Perlina Slava Hetman Mierna
Nemiroff |
Finlandia
vodka
Vodkák más országokból 42 BELOW – Új-Zéland Absolut –
Svédország Blavod – Nagy-Britannia Bols – Hollandia Cardinal
Ultimate – Hollandia Danzka vodka – Dánia Finlandia – Finnország
Koskenkorva – Finnország Grey Goose – Franciaország Iceberg Vodka –
Kanada Ketel One – Hollandia Mezzaluna – Olaszország Monopolowa –
Ausztria Rain – Egyesült Államok Royal Vodka – Hollandia Skyy –
Egyesült Államok Smirnoff – Egyesült Államok Smirnoff Black Teton
Glacier – Montana, Egyesült Államok Wodka Gorbatschow – Németország
Three Olives – Anglia
Koktélok vodka felhasználásával
Bloody Mary White Russian Vodkanarancs Kalasnyikov |