2024.03.29. - Auguszta

A vodka fontos koktél alapital

A vodka fontos koktél alapital
Koktélok Vodkával: ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekrõl vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legõsibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentõ cefre lakoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett lepárlással készülnek. A vodka minõségét leginkább meghatározó tényezõk nem elsõsorban az alapanyagban keresendõk, hanem az alapos, többször ismételt szûrési eljárásnak.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Valóban burgonyából készül?

-erre a kérdésre sokan igennel felelnének, de bizony tévednek. A mai vodkák alapanyaga az esetek többségében a gabona. Hajdanán ugyan használtak burgonyát vodkakészítéshez, de eme alapanyag igen költséges a gabonához képest, és a burgonyából fajlagosan kevesebb „alkohol” állítható elõ.

Miért szûrik a vodkákat?

-A vodka a legtisztább állapotáig finomított alkohol, amelyet a lepárlás után faszénnel (vagy egyéb anyagokkal) meghatározó jelleg-, aroma-, és szín nélkülivé teszik. Ennek a folyamatnak a legegyszerûbb módszere a szûrés.

Mivel szûrik a vodkákat?

A legelterjedtebb módszer az aktív szénen vagy faszénen történõ átszûrés, amelyet többször egymás után végeznek az eredmény érdekében. A faszén szûrési felülete egyetlen kávéskanálnyi több mint 1000 m² hatalmas felület, amely megköti a színeket-, íz- és illatot okozó komponensek javarészét.

Mivel ízesíthetik a vodkákat?

Külföldön igen divatos, de már Magyarországon is kaphatóak a nagy vodkamárkák ízesített változatai. A legygyakoribb íz a citrusfélék, az erdei bogyósgyümölcsök, a vanília és a körte- vagy alma. Ezek a vodkák valódi gyümölcsbõl, vagy ezek kivonatából készülnek és színük alapján nehezen lenne megkülönböztethetõ a hagyományos vodkáktól, azonban csábító illatuk és ízükhöz már nem igényel

Hogyan fogyasszuk?

A vodkát leginkább hûtött vagy mélyhûtött állapotban szokás kínálni, természetesen ugyanez a szabály vonatkozik a szervírozáshoz használt poharakra is. Az orosz szokás szerint gyakorta ecetes uborkával, vagy füstölthallal is szokás fogyasztani.



Érdekességképpen néhány vodkanév, márkanév:









Lengyel vodkák listája
Absolwent
Belvedere
Chopin

Cracovia
Cymes
Jan III Sobieski
Krakowska wódka
Krakus

Królewska
Krupnik
Lodowa
Luksusowa
Millennium
Original

Pan Tadeusz
Polonaise
Przepalanka Krakowka
Siwucha
Wis³a

Wyborowa
¯o³±dkowa Gorzka
¯ubrówka
¯ytnia



Magyar vodkák listája

Péterpál vodka (Zwack)

Kalinka vodka (Zwack)
Nyírségi vodka (kommerz)


Orosz
vodkák listája

Old Russia Vodka
Baltiyskaya
Gzhelka
Krepkaya

Cristall
Kristal
Kubanskaya
Limonnaya
Moskovskaya

Okhotnichya
Permskaya
Pertsovka
Psenyicsnaja
Rodnik

Russkaya
Starka
Stolichnaya
Stolovaya
Sibirskaya
Smirnov

Yubileynaya
Flagman

Ukrán vodkák listája
Eneida

Nalevayko
Pertsivka
Perlina
Slava
Hetman
Mierna

Nemiroff


Finlandia
vodka


Vodkák más országokból
42 BELOW – Új-Zéland
Absolut –
Svédország
Blavod – Nagy-Britannia
Bols – Hollandia
Cardinal
Ultimate – Hollandia
Danzka vodka – Dánia
Finlandia – Finnország

Koskenkorva – Finnország
Grey Goose – Franciaország
Iceberg Vodka –
Kanada
Ketel One – Hollandia
Mezzaluna – Olaszország
Monopolowa –
Ausztria
Rain – Egyesült Államok
Royal Vodka – Hollandia
Skyy –
Egyesült Államok
Smirnoff – Egyesült Államok
Smirnoff Black
Teton
Glacier – Montana, Egyesült Államok
Wodka Gorbatschow – Németország

Three Olives – Anglia

Koktélok vodka felhasználásával

Bloody Mary
White Russian
Vodkanarancs
Kalasnyikov