2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Gyümölcs: banán

Gyümölcs: banán
A banán az emberiség egyik legôsibb kultúrnövénye, melynek eredetét Ázsiában kell keresnünk. Hajdanán már Nagy Sándor is kóstolta indiai hadjárata során, ennek ellenére a gyümölcs igazi európai térhódítása csak a 19. században kezdôdött. Ôshazájában a banán a termékenység szimbóluma, de vajon miért? Talán mert a növény állandóan reprodukálja magát, vagy mert gyümölcse fallikus szimbólum… Egy biztos: Indiában az ifjú házasok küszöbére banánleveleket és -termést szoktak helyezni.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

A trópusi országokban a banán az egyik legalapvetôbb táplálék. Ugandában, Tanzániában egyes banánfajtákat a sörfôzés alapanyagaként használnak, a Fülöp-szigeteken pedig nemzetgazdasági léptékben erjesztenek belôle alkoholt.

A banán szervezetünk számára kiváló energiaforrás, jótékony élettani hatását magas A- és E-vitamin-tartalmának köszönheti, de jelentékeny vasat, rezet, cinket, mangánt, jódot és foszfort is tartalmaz. A gyümölcsök közt a banánnak van a legalacsonyabb sótartalma, így speciális diétáknál is alkalmazzák.

A banán és a koktélok

A banán koktélalapanyagként történô felhasználása – a gyümölcs sajátságos állagának köszönhetôen – a turmixgépben készülô italoknál a leggyakoribb. A jégkásás, ún. frozen italoknál ideális komponens, mert gazdag, krémes textúrát ad a kész koktélnak. Pontosan ezt a funkciót tölti be a tejes turmixok esetében is, csak itt kevesebb jéggel és több tejtermékkel keverjük ezt a klasszikus, egész évben szezonális gyümölcsöt. Banános koktélok díszítéséhez is felhasználhatjuk a banánszeleteket, bár a gyümölcs állaga és könnyen bebarnuló külseje miatt nem ez a legideálisabb megoldás.