2024.04.19. - Emma

Martini Dry

Történet

A Martini Dryt elõször az 1900-as évek elején keverték. Elõdje a Martinez koktél volt, amely két rész édes vermutból, egy rész Tom Collins ginbõl, két önten maraschinoból és egy öntet narancs keserûbõl állt.

A recept azóta folyamatosan változik: kezdetben sok vermuttal készült, az Alkoholtilalom idején viszont a vermut aránya visszaszorult benn. Egy New York-i mixer pedig állítólag tiszta odáig ment el, hogy gint öntött a pohárba és elsuttogta felette a vermut szót.

Rázva vagy keverve készül a jó Martini? James Bond híres mondása szerint rázva: "Rázza, ne keverje!". Sok ember sok álmatlan éjszakát töltött ezzel az ellentmondással, egyesek azt állították, hogy nincs olyan nagy különbség, mások ennek az ellenkezõjét, egy harmadik pedig bebizonyította, hogy James Bond valójában eredetileg Vodka Martinit rendelt - végül egy kutatócsoport megállapította, hogy a rázott változatban kevesebb az antioxidáns és így egészségesebb.

Véleményünk szerint a Martinit keverni kell, aminek az az egyszerû oka, hogy ekkor a koktél tisztább lesz.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Hozzávalók

* Jégkockák
* 2 rész gin
* 1 rész száraz vermut
* 1 szem olajbogyó

Pohár:
Koktélospohár
Módszer:
Keverõpohár
Alkohol%:
27% *

Elkészítés

A keverõpoharat félig jól megfagyott jégkockákkal töltve keverjük össze a gint és vermutot, majd szûrjük le elõhûtött koktélospohárba.

Díszítésként tegyünk bele egy szem olívabogyót, ha gondoljuk, citromspirált is használhatunk.

Variációk

Egy "eredeti" Martini Dry készítéséhez a koktélhoz öntsünk még két öntet Triple Sec-et vagy Cointreau-t.

A gin és vermut arányának számtalan más változata létezik, így ha úgy gondoljuk, még többet tudunk kihozni a koktélból, ne habozzunk változtatni. Egy kicsit lágyabb ízért kóstoljuk meg az 1 gin - 1 vermut változatot, a harapósabbhoz pedig használjuk a 2½ gin - ½ vermut arányt.